Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 10.10.2016: Maankaltaistakaa!

Viikkokatsauksessa käydään läpi lisää Essenin uutuuspelejä ja tuoreimpia Kickstarter-tapauksia. Terraforming Mars on kuuminta hottia – miksi?

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari. Tälläkin viikolla käydään läpi Essen-uutuuksia. Kommenteissa saa edelleen ilmiantaa kiinnostavia pelejä, jotka puuttuvat listalta (mutta näitä on sitten lisää viime viikon uutisissa).

Italian vuoden peli: Potion Explosion

Potion Explosionin kansiItalian vuoden peliksi on valittu Potion Explosion. Horrible Gamesin julkaisema ja Stefano Castellin, Andrea Crespin ja Lorenzo Silvan suunnittelema peli muistuttaa hieman Candy Crushia ja vastaavia pelejä. Kiinnostuneiden kannattaa lukea pelin arvostelu Lunkisti.fi:stä.

Aiheesta uutisoi Opinionated Gamers.

Marsin maankaltaistusta

Terraforming Marsin kansiEssenin pöhinäosaston vahvaa kärkeä edustaa ruotsalaisen Jacob Fryxeliuksen suunnittelema Terraforming Mars. Peli keikkuu tälläkin hetkellä BGG:n Hotness-listan ykkösenä. Pelin julkaisija on Stronghold Games ja Fryxeliuksen oma FryxGames.

Pelissä maankaltaistetaan Marsia. Pelaajat edustavat suuryrityksiä, jotka yrittävät muuttaa Marsista ihmiskunnalle kelvollisen asuinpaikan. Tavoite on yhteinen, mutta peli ei ole kuitenkaan yhteistyöpeli, vaan pelaajat kisaavat voittopisteistä, joita kertyy maankaltaistamisen eteen tehdystä työstä ja muusta ihmiskunnan avaruusinfrastruktuurin kehittämisestä.

Pelissä rakennellaan erilaisia projekteja, joita on yli 200 erilaista. Projektit tuottavat bonuksia ja jatkuvaa tuotantoa, mutta saattavat edellyttää sopivaa lämpötilaa, happitasoa tai muuta vastaavaa. Lisäksi korttien ostaminen ja pelaaminen maksaa megakrediittejä, joita ei varmastikaan ole liiaksi.

Terraforming Mars on vahvasti koneistonrakentelupeli, jossa yritetään rakennella omista korteista mahdollisimman tuottoisa tuotantokoneisto. Alussa saat jotenkuten raavittua kasaan ainekset korttiin tai pariin, mutta pelin lopussa rakennat vuorossa useita kalliita kortteja, kiitos hiotun tuotantokoneiston – ainakin jos osaat pelata.

Jonkinlainen konsensus tuntuu olevan, että pelin eri varianteista draftausvariantti on lähes pakollinen, muuten pelissä on liikaa korttituurin armoilla. Toisena miinuspuolena mainitaan pelin kesto, joka voi olla hyvinkin yli kaksi tuntia. Yksi ongelma on korttien paljous, niissä riittää uusilla pelaajilla ihmettelemistä. Teema on kuitenkin vahva.

Terraforming Mars
Terraforming Marsin pelilauta.

 

Suurenmoinen Lorenzo

Lorenzo il Magnifico eli Lorenzo Suurenmoinen viittaa Lorenzo de’ Mediciin, yhteen Italian renessanssin suurista mesenaateista.

Suunnittelijakaartikin on italialaisia: Flaminia Brasini, Virginio Gigli ja Simone Luciani – tuttuja nimiä vaikkapa Egizian, Grand Austria Hotelin ja The Voyages of Marco Polon takaa. Julkaisijana on Cranio Creations. Grand Austria Hotel -fiiliksiä vahvistaa Klemens Franz kuvittajana.

Aihepiiri on tutunoloinen: pelaajat ohjastavat sukujaan yrittäen haalia mainetta ja menestystä. Siinä sivussa pitää pitää kirkko tyytyväisenä rukoilemalla riittävästi ja huolehtimalla hurskaudesta.

Simone Luciani vertaa BGG:ssä Lorenzon raskautta Grand Austria Hoteliin. Lucianin mielestä Lorenzo virtaa kuitenkin paremmin kuin Grand Austria Hotel, jonka downtime-ongelmista moni onkin valittanut.

Lorenzo il Magnificon kansi.
Pelin kansi on varsin magnifico.

Maailmanlopun menoa

Mad Maxin ja muiden post-apokalyptisten rymistelyjen ystäville on tulossa paitsi Bezierin Colony, myös Queen Gamesin Armageddon. Chris Marlingin ja David Thompsonin suunnittelemassa pelissä jälleenrakennetaan Colonyn tapaan yhdyskuntaa tuhon jälkeen.

Pelissä on huutokauppaa ja työläistenasettelua. Työläisiä pelataan huutokauppapaikkoihin tai omalle laudalle, jossa ne tuottavat pisteitä, päivittävät työläisiä tai puolustavat vihollisia vastaan. Pelissä voi pärjätä pasifistina tai väkivaltaisemmalla otteella.

Tästä on hyvä selostusvideo:

Evoluution uudet tuulet

Evolution: Climate on uusin versio Sergei Machinin ja Dimitri Knorren pelistä, jonka alkuperäinen versio on arvioitu myös Lautapelioppaassa. Tässä itsenäisessä jatkossa huomioidaan myös ilmaston muutokset. Nälän ja petojen lisäksi pitää siis huolehtia siitä, että omat elikot selviävät sääolosuhteista.

Paistaako aurinko liikaa? Kaivaudu maan alle tai ryhdy yöeläimeksi. Onko liian kylmä? Vaella lämpimämpiin oloihin tai kasvata turkki. Peliä voi pelata myös perus-Evolutionina poistamalla ilmastokortit, eli jos peruspeliä ei löydy, tässä saa samassa paketissa senkin. Ilmeisesti tämä on siis se definitiivinen versio Evolutionista tällä hetkellä.

Peli on ollut Kickstarter-projekti ja tukijat odottavat osin yhä pelejään, mutta eiköhän tämä loppuvuodesta yleisempäänkin jakeluun ehdi.

Mitä pelin teemaan tulee, bongasin tällaisen reittauskommentin BGG:stä (kirjoitusvirheet alkuperäisen kirjoittajan): “Being someone whp believes in intellegent design, I have never liked this theme. But the game itself does not state that evolution is fact. … So thats what I’m going to do for this game, treating the theme as a mythology.” Kaipa asian voi näinkin nähdä.

Tulivuorenpurkaus
Tulivuori voi purkautua. Jos on kylmä, se tuo jääkauden, mutta jos on lämmintä, se tietää vain kylmää säätä. Kuva: North Star Games

Suurvallat tukkanuottasilla 1700-luvulla

Twilight Strugglen tekijäkaksikko Jason Matthews ja Ananda Gupta ovat taas yhdessä pelinkehitystyössä. Matthews on urakoinut paljon enemmän tai vähemmän Twilight Strugglen tyylisiä pelejä, mutta Gupta on tähän mennessä jäänyt yhden hitin ihmeeksi.

Imperial Strugglessa vastakkain ovat Ranska ja Englanti. Peli alkaa vuodesta 1697, jolloin molemmat suurvallat odottavat mielenkiinnolla, kenet Espanjan kuningas nimeää perijäkseen. Peli päättyy vuoteen 1789 ja Bastiljin valtaukseen. Matkan varrella soditaan, rakennetaan siirtomaavaltaa ja huolehditaan diplomaattisista suhteista.

Aikakauden isoja sotia edustavat Espanjan perimyssota, Itävallan perimyssota, seitsenvuotinen sota ja Amerikan itsenäissyysota. Korteista löytyy myös pienempiä konflikteja, kuten sota Jenkinsin korvasta.

Peli on GMT:n P500-kampanjassa ja toteutuu aivan varmasti, tilauksia on jo yli 1400. Tilaushinta on 39 dollaria, eli melko edullinen. Lopullinen hinta tulee olemaan 59 dollaria. GMT:n tiedotteen mukaan peli ilmestynee vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä. Toistaiseksi tilauksia otetaan vielä vastaan.

Imperial Struggle

Kaupunki, joka selvisi omasta kuolemastaan

Capital on puolalaista työtä, suunnittelijana Filip Miłuński ja julkaisijana muun muassa CV:stä tuttu Granna. Niinpä pelin nimen pääkaupunki on Varsova, mielenkiintoinen kaupunki, jossa on monenlaista kerrostumaa: vanhoja sodista selvinneitä rakennuksia, sosialistista betonipalikkaa ja moderneja rakennuksia.

Pelin kuluessa rakennellaan kaupunkia kuuden eri aikakauden aikana, alkaen 1500-luvulta, jolloin Varsovasta tuli pääkaupunki ja päätyen nykyaikaan. Pelaajat rakentavat kukin omaa korkeintaan 12 laatan kokoista kaupunkiaan, eli tila loppuu kyllä kesken, mutta laattoja voi pinota myös päällekkäin.

Pisteitä kertyy erilaisista kaupunginosista tiettyjen sääntöjen mukaan: puistoista viereisten asuinalueiden määrän mukaan, kaupoista viereisten talojen perusteella, tehtaista kiinteä pistemäärä mutta miinuksia taloista vieressä ja niin edelleen. Mukana on myös tunnettuja rakennuksia, joilla on omat erikoissääntönsä, näitä voi voittaa pelin aikana suoriutumalla aikakausien pisteytyksistä hyvin.

Vaikuttaa melko suoraviivaiselta, yksinkertaiselta ja toimivalta. Hyvien kaupunginrakennuspelien ystävänä tämä menee kyllä oitis testauslistalle.Capitalin kansi

Chileläistä maataloutta

Maatalouden ystäville on tarjolla pelattavaa niinkin erikoisesta lautapelimaasta kuin Chile. Mi Tierra: New Era on uusi versio 2010 ilmestyneestä Mi Tierrasta. Peli oli onnistuneesti Kickstarterissa alkuvuodesta ja nyt peli on Essenin messuilla myynnissä.

Pelissä on erilaisia vaikeusasteita, helpoimmillaan kyse on ihan perhepelistä. Peli on luonteeltaan työläistenasettelua, mukana on myös Stone Agen mieleen tuovaa nopanheittelyä, josta työläisten tehokkuus riippuu.

Kun julkaisija on chileläinen Aldebaran Games, jakelu Suomessa voi olla vähän hiljaista, eli tätä joutunee katselemaan ulkomailta, jos ei nyt Essenistä nappaa.

Mi Tierran pelilauta
Mi Tierran pelilauta.

Muutama lisäosa

Isle of Skye saa pienen minilisärin. Lisärin suunnitellut Anthony Boydell kertoo BGG-blogissaan lisäosan taustasta ja esittelee uudet laatat, jotka ovat kunnianosoituksia Lookoutin muille peleille. Laattansa ovat saaneet Agricola, Boydellin oma Snowdonia, Le Havre, Caverna, The Colonists ja Costa Rica.

Small World saa jatkoa River World -lisäosan muodossa. Uudet kartat ovat täynnä vesialueita, joilla riekkuvat hurjat merirosvot. Peli ei sisällä uusia rotuja tai erikoiskykyjä.

Mukana on sentään satunnaistapahtumia: myrsky vaikeuttaa joella liikkumista, talvi jäädyttää joen, merirosvoja tulee. Merirosvot pitää piestä, muuten naapurissa olevat alueet tuottavat vähemmän pisteitä.

Satamat tuottavat lisäpisteitä, telakalta taas voi saada laivan, jolla pääsee aloittamaan valloituksia jostain aivan muualta kuin omien alueiden naapurista.

River World
Nelinpelin kartta River Worldista. Kuva: Days of Wonder

Star Realms United on neljästä pienestä boosteripaketista koostuva lisäosa Star Realmsiin. United-nimi vihjaakin, mistä on kyse: paketeissa on kaksivärisiä kortteja. Alliance Frigate esimerkiksi tarjoaa kolmella rahalla neljä vahinkoa, keltaisten kanssa kolme lisää ja sinisten kanssa viisi authorityä. Aika mainiota!

Täysin uutena ominaisuutena peliin tulee tehtäviä, jotka antavat uuden voittoehdon. Pelin alussa saa kolme tehtävää ja jos onnistuu suorittamaan kaikki, voittaa pelin. Tehtävissä voi olla vaatimuksena esimerkiksi seitsemän aluksen pelaaminen samalla vuorolla, kahden tukikohdan pelaaminen samassa värissä yhtä aikaa, kerää samalla vuorolla neljä rahaa, viisi vahinkoa ja kolme authorityä ja niin edelleen. Täältä löytyy korttien kuvat.Star Realms United

Merirosvousta

Jos merirosvous kiinnostaa enemmänkin, tutustumisen arvoinen voi olla Skull Tales, keväällä Kickstarterissa rahoituksen kerännyt merirosvopeli. Essenin julkaisulistalla hinnaksi on merkitty 90 euroa, mutta vastineeksi saa siivoja figuureja.

Pelissä on luolaholviramppausta, mahdollisesti vähän yhteistyöhengessä. Lisäksi pääsee vähän purjehtimaan merelle, jossa pelaajat yrittävät sabotoida kapteenin suoritusta, koska jokainen haluaa itse kapteeniksi.

Valtakuntadominoa

Kingdominon kansiBruno Cathalan suunnittelema Kingdomino näyttää hauskalta. Pelillä on BGG:ssä myös ihan hyvää pöhinää Essen-julkaisujen listalla. Nimikin viittaa, että dominoa pelataan ja valtakuntia rakennellaan. Alussa pelaajien vuorojärjestys arvotaan ja ensimmäiset dominolaatat varataan. Esiin käännetään uusi rivi laattoja ja sitten jokainen vuorollaan ottaa varaamansa laatan, pelaa sen pöytään ja varaa sitten uudesta rivistä seuraavan kierroksen laatan.

Samalla kertaa valitaan siis pelattava laatta ja paikka vuorojärjestyksessä, mikä kuulostaa oikein hauskalta mekaniikalta tällaiseen yksinkertaiseen peliin. Dominoista rakennellaan 5 × 5 -ruudukkoa siten, että uuden dominon maastonmuodoista ainakin toinen sopii aikaisempiin laattoihin. Lopuksi pisteytetään alueet kertomalla vierekkäin olevien samanlaisten ruutujen lukumäärä ruuduissa olevien kruunujen määrällä.

Kuulostaa yksinkertaiselta ja hauskalta. Tämän kohdalla en pitäisi suurta hoppua hankkimisessa, uskoisin että tämä nähdään vielä suomeksikin. Julkaisija on Blue Orange, ja samasta sarjasta Lautapelit.fi on julkaissut sekä Battle Sheepin että TaDaan!. Ihan hirveästi en siis yllättyisi, jos tämäkin Lautapelit.fi:n julkaisulistalta löytyisi.

Espanjalaista luolaholvausta

Kickstarterin puolella Meeple Quest on luolaholviseikkailu, jossa meeplet seikkailevat perinteisessä fantasialuolastossa etsimässä aarteita ja pieksemässä hirviöitä.

Tavanomaiset kuviot siis, ja pelin luvataan olevan nopeasti etenevä ja helppo myös kasuaalipelaajille ja lapsille. Ei siis mitään kovin hc-menoa, vaan ehkäpä jonkinlainen päivitetty versio Hero Questista. Hivenen syö uskottavuutta pelin varsin hurja 9,7 keskiarvo BGG:ssä, joka selittyy nipulla espanjalaisia kympin reittauksia.

Peli maksaa 39 euroa. 69 eurolla saa lisäksi nipun add-oneja ja lisänoppia kaupan päälle. Postikulut ovat useimpiin Euroopan maihin 12 euroa; Suomi tosin ei ole listalla, joten vähän jää mysteeriksi, selviääkö suomalainen osallistuja 12 euron postikuluilla, vai tuleeko muun maailman kulut, joiden arvioidaan osuvan 20–40 euron välille. Toimitus on sentään EU-ystävällinen ja luvataan toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Lisää orpolapsia

Orphanage of Fear tarjoilee samantyylistä kauhuteemaa kuin taannoin esitelty Endangered Orphans of Condyle Cove, mutta tämä on sosiaalista deduktiota 7–19 pelaajalle, suomeksi siis Werewolfia.

Osa pelaajista on orpolapsia, osa mörköjä. Yöllä möröt syövät lapsia ja lapset käyttävät lelujen erikoisvoimia, päivällä äänestetään kuka saa potkut. Etuna peruswerewolfiin on siis se, että kukaan ei ole vain peruskyläläinen, vaan kaikilla on jotain erikoisvoimaa. Erikoisvoimat lisäksi vaihtuvat pelin aikana.

Yksi kappale peliä maksaa postikuluineen 20 dollaria. Toimituksen EU-ystävällisyydestä ei ole tietoa, mutta tuolla hinnalla ei juuri haittaa. Toimitus luvataan huhtikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1207314722/orphanage-of-fear

Sosiaalista vampirismia

Dracula’s Feast on myös sosiaalista deduktiota vampyyriteemalla. Tämä on vähän pienempi, vain 4–8 pelaajalle.

Peli lupaa, että yövaihe on jätetty pois, moderaattoria ei tarvita, geneerisiä kyläläisiä ei ole, bluffausta ilman valehtelemista, pelaajat mukana koko pelin ajan, ei eliminaatiota ja niin edelleen.

Peli on halpa, vain yhdeksän dollaria, mutta postikuluja tulee kymppi. Cthulhu & Friends -lisäosan kanssa hinnan ja postikulujen suhde on kohtuullisempi, $14 + $10. Melko nohevaksi diili käy, jos saa pari kaveria kasaan, kolme peliä ja lisäosaa on postikuluineen 54 dollaria. Toimitus tosin ei ole EU-ystävällinen, joten tuo 54 dollaria on vähän riskirajalla. Toimitus on yhtä kaikki kesäkuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.

Lasihelmipeli

The Bead Game Box on taas yksi Herman Hessen Lasihelmipelistä inspiraationsa saanut peliprojekti. Tee-se-itse-väsääjille suunnattu projekti on setti lasihelmiä, modulaarisia ja perinteisiä pelilautoja sekä puhelinsovellus, jossa on pelien sääntöjä.

Setillä voi pelata yli sataa perinteistä lautapeliä eri puolilta maailmaa ja epäilemättä se soveltuu mainiosti omia abstrakteja pelejä kehittelevän suunnittelijan rakennuspalikkasetiksi.

Halvin setti maksaa 36 puntaa ja vielä täysin mysteeriksi jäävät postikulut päälle ja sisältää kuuden värisiä lasihelmiä, noppia ja modulaarisia pelilautoja. Ne perinteiset pelilaudat pitää printtailla itse. 49 punnan settiin saa lisäksi nipun pelilautoja. 60 punnalla saa lisää pelilautoja ja niin edelleen aina 85 punnan eksperttisettiin asti.

Tämä on jotenkin hieno ja samalla aika hullun kuuloinen projekti. Eiköhän tämä löydä ystävänsä. Toimituksia lupaillaan huhtikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Siirtokirjasimia

Movable Type on draftauspeli, jossa kerätään kirjainkortteja ja rakennellaan niistä sanoja. Pöydällä on kolme kirjainta ja pelaajat draftaavat viiden kirjainkortin kädet. Sitten tehdään sanat käsi- ja pöytäkortteja yhdistelemällä.

Palkinnoksi onnistumisesta saa kortteja. Kolmen kierroksen jälkeen pelaajilla on neljästä kahdeksaan pisteinä kerättyä kirjainkortteja. Ne yhdistetään kolmen uuteen yleiseen korttiin ja pisimmän sanan rakentanut voittaa. Kierroksilla menestyminen siis auttaa asiaa, mutta ei välttämättä riitä voittamiseen.

Kuvitus liittyy pelin teemaan, eli kirjainkorteissa on vanhaa typografiaa ja mukana on myös kirjailijakortteja, joissa on klassikkokirjailijoiden kuvia puupiirrostyylillä. Print’n’play-tiedostot ovat jo saatavilla, jos peliä haluaa kokeilla.

Peli maksaa 19 euroa postikuluineen. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu jo joulukuulle 2016. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/robindavid/movable-type-the-card-game/

Neoliittolaiset

Neolithic: Advanced Cultures on lisäosa Neolithic-peliin. Jos Neolithic on mennyt ohitse, ei hätää, sen saa tämän kampanjan yhteydessä tilattua. Muutenhan peliä ei saa muuten kuin suoraan julkaisijalta.

Nimestäkin voi päätellä, että kivikaudella ollaan. Kyseessä on pieni, täysin korteilla pelattava kahden pelaajan työläistenasettelupeli, jossa luotsataan omaa heimoa menestykseen. Advanced Cultures lisää peliin yksinpelin ja uusia haasteita.

Pelkän lisäosan saa 25 dollarilla, peruspelin kanssa hinta on 35 dollaria. Toimitus tulee Yhdysvalloista, mutta hinta on sen verran edullinen, ettei veroja joudu maksamaan. Toimitus luvataan joulukuulle 2016. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/smallboxgames/neolithic-advanced-cultures/

Puolalaista kaljantuotantoa

Beer Empire on uusi puolalainen olutaiheinen lautapeli. Pelaajilla on omat panimonsa, joissa pannaan olutta, jota sitten arvioidaan ja myydään. Trendejä pitää nuuskia, jotta osaa tuottaa yleisöön menevää tavaraa.

Pelimekaniikan puolella on luvassa työläistenasettelua ja settienkeräämistä. Oluita varten keräillään laattoja, joita sitten resepteihin käytetään sopivissa suhteissa.

Pelin graafinen ilme on melko reippaan värikäs, runsaasti kirkkaita päävärejä. Näyttää esimerkkikuvissa hivenen levottomalta, mutta eipä pääse ainakaan tylsännäköiseksi haukkumaan.

Peli maksaa Suomeen 35 dollaria ja päälle 10,50 dollarin postikulut. Kuuden kimpassa yhden pelin hinta putoaa 35 dollariin, tusinan tilaamalla noin 33 dollariin. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Kymmenen minuutin keikka

10 Minute Heist: The Wizard’s Tower on kymmenen minuutin pikafilleri, jossa ryövätään tavaraa, minkä ehditään.

Velhon torni on pöydälle koottu korttiruudukko, jossa liikutaan alaspäin (rosvot tulevat sisään parvekkeelta). Nykyisestä kerroksesta saa ottaa mitä vain, alaspäin saa liikkua mielinmäärin, mutta ylöspäin ei saa koskaan palata.

Pisteenlasku perustuu settienkeräämiseen, eli kutakin lajia eniten kerännyt saa parhaat pisteet. Ensimmäisenä ulos päässeet saavat bonukset, eli siksikin kannattaa kiiruhtaa.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 22 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/dailymagicgames/10-minute-heist-the-wizards-tower/

Pää pilvissä

Ahead in the Clouds on “18 korttiin tiivistetty eurovaikutteinen resurssinhallintapeli”. Selvä! Peli on kahdelle pelaajalle ja toimitetaan pienessä vinyylilompakossa.

Pelaajat keräävät resursseja pilvistä täyttääkseen sopimusten vaatimukset. Sopimuksia on vain seitsemän, joten kiirettä ja kilpajuoksua riittää. Peli on nopea pelata, mutta kaikki informaatio on tarjolla, joten kovin miettiväisten pelaajien kanssa jäätymisvaaraa on ilmassa.

Yksi peli maksaa $10 ja saman verran postikuluja päälle, eli yhteensä 20 dollaria. Kaksi peliä saa 31 dollarilla, vaihtoehtoisesti voi ottaa Ahead in the Cloudsin kaveriksi jonkun toisen saman valmistajan pikkupeleistä. Toimitus luvataan joulukuulle 2016. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/239309591/ahead-in-the-clouds-a-sky-high-struggle-for-two-pl/

Mikon pelaamia

North American Railwaysin kansiJälleen on yhden uutuuspelin viikko. Spielworxx-tilaukseni toinen osa on Peer Sylvesterin North American Railways. Sylvesteristä on ihan hyvä fiilis suunnittelijana, vaikka en olekaan pelannut miehen ludografiasta kuin König von Siamia. Mutta pienimuotoinen osakejunapeli, ei voi mennä pahasti vikaan.

Tämä peli voisi olla suoraan Winsome Gamesin kataloogista, ainakin pelimekaniikkansa puolesta, komponentit nyt ovat sentään vähän hienommat. Ideana on ostaa rautatieyhtiöiden osakkeita. Yhtiöt ostavat sitten kaupunkeja ja maksavat osinkoja, ja näillä rahoilla ostetaan lisää osakkeita, joilla rahoilla firmat ostavat lisää kaupunkeja reiteilleen ja niin edelleen.

Yksi kierouksista on osakekierroksella. Jokainen saa ostaa kerran, mutta jos on ostamassa sellaisen firman osaketta, jossa joku toinen pelaaja on pomona, osaketta ei saa ostaa suoraan. Sen sijaan sille nimetään hinta, jonka jälkeen firman johtaja päättää, lunastaako osakkeen tähän hintaan vai antaako sen ostajalle. Jos ei saanut osaketta, saa uuden yrityksen.

Rataverkoston laajentamisen puolella taas tasapainotellaan tulojen ja loppupelin tuottojen kanssa. Kaupunkikorteissa on rahaa ja ikoneita. Rahat maksetaan osinkoina omistajille pelin aikana, jokainen ikoni taas tietää satasta jokaiselle osakkeelle pelin lopussa. Niistä kertyy äkkiä melkoinen pläjäys, totesin, kun keltainen firma tuotti 1000 dollaria osaketta kohden ja pääomistajalleen 4000 dollaria. Ei hirveästi naurattanut, kun itse sain yhteensä kokoon 3300 dollaria…

Mainio peli, kannattaa kokeilla, jos tämäntyyppinen lievästi äkkiväärä osakepeli kiinnostaa. Spielworxxin painos on aika lailla loppuunmyyty, eli aika pikaisesti kannattaa peli jostain nettikaupasta tilata, jos sen aikoo varmasti saada.

Varsin mukava uusintatuttavuus oli Aavikon karavaanit, joka illan viimeiseksi peliksi kaiveltiin Tavernan pelihyllystä. Arvelin, että edellisestä pelikerrasta on ainakin kymmenen vuotta, mutta eipä ollutkaan – vain yhdeksän vuotta ja kymmenen kuukautta!

Hauskaa on se, että peliporukassa tuntuu nykyään olevan enimmäkseen uudempia peliharrastajia, joille tällaiset minun mielestäni ihan puhkikuluneet ikivanhat pelit ovat raikkaita uutuuksia. Tässäkin olin ainoa peliä aikaisemmin pelannut. Kyllähän pastellikamelipeli edelleen toimi hienosti.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *