Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 23.1.2017: HexaCon III

Kuopiossa järjestetään toukokuussa raskaisiin peleihin keskittyvä HexaCon III -pelitapahtuma. Vital Lacerdan CO2 ilmestyy uusintana ja Kickstarter tulvii taas uutuuspelejä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

HexaCon III Kuopiossa toukokuussa

HexaCon III -pelitapahtuma järjestetään Kuopiossa 19.–21.5.2017. Tapahtumapaikkana on KinkkuConista tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampusalueella. Tapahtuma alkaa perjantaina klo 17 ja jatkuu sunnuntaihin klo 16 asti. Tapahtumaan on 10 euron pääsymaksu.

Tapahtumassa ei ole ohjelmaa, vaan luvassa on vapaata pelaamista, pääpaino pitkissä ja raskaissa peliharrastajien peleissä: HexaConista löydät peliseuraa niin 18xx:ään, sotapeleihin, megalomaanisiin sivilisaatiomittelöihin kuin eeppisiin avaruustaisteluihinkin.

Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta. Tapahtuma Facebookissa.

Sarvikuonosankarin paluu

Super Rhino! on mainio pieni näppäryyspeli. Nyt se saa jatkoa Rhino Hero Super Battlen muodossa. Perusidea on edelleen sama, eli korttien pinoaminen torneiksi ja supersankarimeeplen siirtely tornissa ylöspäin, mutta nyt tornit ovat aikaisempaa monimutkaisempia. Näyttää erinomaisen hauskalta.

Rhino Hero Super Battle

Burn baby burn

Kiinnostaako sammuttaa metsäpaloja? Castle Panicin tekijöiltä Fireside Gamesilta tulee Hotshots, jossa 1–4 pelaajaa sammuttaa yhteistyössä riehuvaa metsäpaloa. Jokaisella pelaajalla on oma roolinsa.

Pelimekaniikka on nopanheittoa ja onnenkoetusta. Epäonnistumiset onnenkoetuksessa johtavat tulen leviämiseen.

Hotshots

Aikaa pelissä

T.I.M.E Stories jatkuu taas. Kuudes lisäosa Lumen Fidei vie pelaajat keskiaikaiseen Espanjaan, tehtävänä varastaa arvotavaraa Agencylle. Tämän skenaarion erikoisuutena painopiste ei ole niinkään tutussa aikapaineessa kuin moraalisissa valinnoissa, vahvassa vastustajassa ja uusissa pelimekaniikoissa.

Cranio Creations julkaisee Admiral of the Blackin, mielenkiintoisen näköisen pelin, jonka ovat suunnitelleet Asger Harding Granerud, Daniel Skjold Pedersen ja Daniele Tascini. Reaaliaikaisessa pelissä on kolmiulotteinen merirosvolaiva, jossa liikutaan käyttäen tiimalaseja.

Laivassa on paikkoja toiminnoille. Tiimalasi pelataan haluttuun paikkaan, odotetaan että hiekka valuu ja sitten tehdään toiminto. Peli käyttää tukenaan mobiilisovellusta, joka tuo peliin skenaarioita, satunnaistapahtumia ja muuta mukavaa.

Hiilidioksidia, uusi laitos

CO₂Vital Lacerdan CO₂ on vuonna 2012 ilmestynyt tekijälleen uskollisesti melko monimutkainen peli, jossa pähkäillään, miten ihmiskunnan energiatarpeet saadaan täytettyä ilman hirmuista saastuttamista.

Nyt pelistä ilmestyy uusi laitos, jossa on fiksailtu aikaisemman version puutteita. Peliä on suoraviivaistettu hieman ja tehty helppotajuisemmaksi. Komponentteja on parannettu muun muassa korvaamalla pahviosia puisilla. Mukana on myös yhteistyö- ja soolopelimuodot.

Peli tulee Kickstarteriin ja Giochistarteriin keväämmällä ja ilmestyy loppuvuodesta.

Örkkimäistä menoa

OrcQuest on korttipeli, jossa pääsee örkkeilemään kaikessa rauhassa.

Kortteja pelaamalla kohdataan haasteita, kuten tapeltavia ihmisiä, ansoja tai muita vaikeuksia. Kädestä pelataan taikuutta, törkeitä pikkutemppuja ja aarteita, ja sitten paiskotaan noppia ja katsotaan, onnistuuko haaste. Onnistuminen tuottaa tulosta ja tappio kirvelevää harmia.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 33 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

OrcQuestin kansi

Universaali lautapelielämys

MediEvo Universalis on huikean kokoinen lautapeliprojekti, jossa pelaajat kilvoittelevat 1300-luvun imperiumeillaan. Peli on jonkinsorttinen steroidi-Risk, joka vetää jopa yhdeksän pelaajaa, kestää 2–5 tuntia ja sisältää yli 500 miniatyyriä.

Pelimekaniikasta ei ole hirveästi hajua, mutta BGG:ssä joukko italialaisia on läiskinyt pelille kympin reittauksia, joten onhan sen oltava hyvä. Voittopisteitä kerätään kaupalla, teknologian kehityksellä, diplomatialla ja sotimisella.

Sinänsä tämä on oikein esimerkillinen Kickstarter-projekti, koska tällaista peliä ei kukaan julkaisija koskaan julkaisisi. Kickstarterina tämä on mahdollinen. Peli on suunnittelija Nicola Iannonen pitkäaikainen projekti, jota on työstetty vuodesta 1988. Tältä pohjalta käsissä voi olla nerokas mestariteos tai hirveää kuraa, ja sitä on tässä vaiheessa hyvin vaikea sanoa.

Alkaen-hinta on 89 euroa, mutta mikäli haluaa ne miniatyyrit, hinta on vähintään 199 euroa. Tämä malli riittää vain viidelle pelaajalle. Kuudes pelaaja maksaa 80 euroa, seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs 30 euroa kappale, eli täydellinen yhdeksän pelaajan peli maksaa 369 euroa. Ainakin toimitus on EU-ystävällinen. Toimitus luvataan jouluksi 2017. Kampanja löytyy täältä.

Medievo Universalis

Savusumun maailma

The World of Smog: Rise of Moloch on vaihtoehtoiseen viktoriaaniseen Englantiin sijoittuva seikkailupeli, jossa yksi pelaajista pelaa pahaa Molochia ja muut ovat herrasmiehiä tehtävänään pelastaa valtio hädästä.

Peliin on kudottu kampanjamoodi, jossa menestys tehtävissä vaikuttaa seuraaviin tehtäviin. Koska kyseessä on CMONin peli, pelivälineinä on luonnollisesti tyylikkäät miniatyyrit.

Peli maksaa 100 tai 120 dollaria, riippuen siitä haluatko lisäosan mukaan. Postikuluja luvataan 35 dollaria. Toimitus luvataan tammikuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

World of Smog

Japanin rautatiet

Railways of Nippon on uusin osa Railways of the World -sarjaa. Tämän Japaniin sijoittuvan osan on suunnitellut japanilainen tähtisuunnittelija Hisashi Hayashi.

Pelisarjan graafista suunnittelua on kehitetty, muun muassa korjailemalla värivalintoja paremmiksi ja selkeyttämällä karttoja. Myös vanhoista lisäosista tulee uudet, parannellut laitokset syksyllä.

Peli maksaa 73 dollaria, josta 24 dollaria on postikuluja. Melko tyyristä, mutta suositushinta tulee olemaan $60, eli saisiko tätä sitten Suomesta noin 60 eurolla. Kickstarter-bonuksena on tarjolla Antarktiksen kartta, johon EGG toivoo pelaajien kehittävän omat sääntönsä ja parhaat sitten palkitaan. Toimitus on EU-ystävällinen ja kesäkuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.Railways of Nippon

Kiwettymistä

Kiwetin on harvinaisen hyvän näköinen peli. Natalie Domboisin kuvitus on todella tyylikästä ja peli muutenkin harkiten tehdyn näköinen.

Peli on kilpajuoksu, jossa pitää päästä pelilaudan päästä päähän. Säännöt ovat yksinkertaiset. Pelaajien erilaiset hahmot vaikuttavat etenemiseen: kepeämmät liikkuvat nopeammin, mutta lentävät tuulen mukana. Toimintokortit ja laatat antavat erikoistoimintoja. Aika kevyeltä ja yksinkertaiselta näyttää.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 50 CAD eli noin 36 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu jo huhtikuulle. Kampanja löytyy täältä.

Kiwetin

Tornipuolustusta lautapelinä

Defense Grid: The Board Game on tower defense -peli lautapelimuodossa. Näissä suosituissa tietokonepeleissä pelaaja pystyttää erilaisia puolustustorneja torjumaan kohti marssivia vihollisvirtoja. Tämä lautapeli perustuu erityisesti Defense Grid -videopeleihin.

Defense Grid on yhteistyönä pelattava pakanrakennuspeli, jossa pelaajien on torjuttava alati vaikeammaksi käyviä muukalaisvirtoja. Erilaisilla alieneilla on erilaisia heikkouksia, joten puolustustornit on suunniteltava sellaisiksi, että ne pystyvät torjumaan kaikki eri viholliset.

Peli maksaa 80 dollaria ja postikulut päälle. 130 dollarilla saa vielä lisäbonuksia. Toimitus luvataan lokakuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.Defense Grid

Mikon pelaamia

Joskus Kickstarter-pelit yllättävät iloisesti. Herbaceous luvattiin toukokuulle, mutta peli saapui jo nyt. Bibliosin suunnittelijan Steve Finnin peli on kaunis kuin mikä, kiitos Beth Sobelin vesivärikuvituksen.

Itse peli on aika kevyt. Pelaajilla on neljä tavoitetta: mahdollisimman monta yhdenlaista korttia, mahdollisimman monta paria, mahdollisimman monta erilaista korttia ja kolmen kortin setti. Vuoron alussa voi kerätä kasvikortteja omasta puutarhasta ja yhteispuutarhasta pisteytystä varten, mutta jokaisen tavoitteen voi pisteyttää vain kerran, joten kannattaa miettiä tarkkaan, milloin.

Mahdollisen pisteytyksen jälkeen on pakko pelata kortteja. Pelaaja nostaa yhden kortin ja pelaa sen joko itselleen tai yleiseen jakoon, ja sitten toisen kortin, joka tulee toiseen paikkaan.

Aika yksinkertainen juttu. Ensifiilis on, että vähän liiankin yksinkertainen, Herbaceous on minun makuuni ehkä hitusen kevyt. Kaunis ulkoasu houkuttelee kuitenkin kokeilemaan ja Herbaceous lieneekin yksinkertaisten sääntöjensä ansiosta peli, jonka saa helposti pöytään monenlaisessa seurassa.

Todellisuuspako ehti jo arvostelemaankin pelin.

Tulevia tapahtumia

3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *