Kategoriat
Peliarvostelut

Lankulle!

Simppelissä onnenkoetuspelissä varastetaan aarteita ja usutetaan kanssapelaajat kävelemään lankkua pitkin.

Merirosvot eivät ole kovin lojaalia sakkia. Sen saavat pelaajatkin kokea, sillä Lankulle!-pelissä tarkoituksena on saada rosvottua kapteenin aarteet ja vieritettyä syyt vastapelurien niskaan. 

Lankulle! voitti Vuoden lastenpelin palkinnon vuonna 2023.

Lankulle!-pelin kansi

Aarrevarkaisiin! 

Pelin sääntöjä ei ole monimutkaisuudella pilattu. Kullakin pelaajalla on oma norsufiguurinsa, joka kävelee lankkuaan pitkin kohti avomerta. 

Vuorollaan pelaaja nostaa pakasta aarrekortteja. Kortteja saa nostaa niin kauan kuin pöydässä on vain erilaisia aarteita. Jos pöytään ilmestyy kaksi samanlaista korttia, pelaaja jää rosvoilustaan kiinni ja joutuu kävelemään lankkuaan pitkin yhden askeleen eteenpäin. 

Jos pelaaja sen sijaan päättää lopettaa vuoronsa ennen tätä, saa hän asettaa muiden norsujen lankkujen päihin painoja sen perusteella, miten paljon aarteita hän ehti keräämään. 

Peli päättyy, kun jonkun lankku vääjäämättä sortuu ja tämän norsu molskahtaa hyiseen mereen. Vaihtoehtoisesti pelin voi voittaa saamalla pöytään kerralla kuusi seitsemästä erilaisesta aarteesta. 

Pelilauta ja aarrekortteja.
Aarrekorttien lauta. Tässä on komea setti aarteita, jolla saisi neljä painokiekkoa muille pelaajille. Kuva: Joonas Hannula

Tyylikästä onnenkoetusta 

Komponenteiltaan Lankulle! on varsin näyttävä. Pelialustana käytetään pelilaatikkoa, johon pelaajien lankut kiinnitetään magneeteilla. Arvostan tällaista luovaa pelilaatikon käyttöä, ja tässä se kyllä toimii hienosti. Pelilaatikossa on myös varsin toimiva insertti. Ainoana nipottamisena painot ovat hieman tylsähköjä puukiekkoja, mutta nekin kyllä ajavat asiansa. 

Lasten kanssa pelatessa tämä on helppo ja hauska peli, jossa yksi erä on minuuteissa ohi. Tuurilla on suuri vaikutus lopputulokseen, ja yleensä opetuksena onkin näyttää, millainen loppu ahnetta odottaa. Jonkin verran on mahdollista laskeskella, mitä aarteita pakasta on jo noussut, mutta pääosin kyse on hyvin perinteisestä riskinhallinnasta. 

Yleensä en kauheasti välitä tällaisista ”kerrasta poikki”-peleistä, joissa yksi häviää ja muut voittavat, mutta tässä pelissä on sen verran tunnelmaa, ettei se haitannut. Vaihtoehtoinen voittotapa kuudella erilaisella kortilla luo myös suuria houkutuksia yrittää nostaa vielä se yksi kortti… 

Lankulle! on klassinen yhteen asiaan keskittyvä peli. Se ei tuo onnenkoetusgenreen mitään uutta tai mullistavaa, mutta se paketoi asiansa komeaan ja hyvin helposti lähestyttävään pakettiin. Ilman näyttävää kuorrutustaan kyseessä olisi melko laimea tapaus, mutta nykyisessä kuosissaan se on oikein mainio lastenpeli. 

Lankulle!-peli ylhäältä päin kuvattuna
Pelialue rakentuu pelin laatikon päälle. Kuva: Joonas Hannula

Faktat pelistä Lankulle!

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: The Flying Games (2022), Lautapelit.fi (2023) 

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen. Nosta kortteja niin kauan kuin uskallat ja yritä olla molskahtamatta veteen ensimmäisenä. 

Onnen vaikutus: Suuri. Riskiä voi jonkin verran arvioida, mutta pääosin kyse on tuuripelistä. 

Vuorovaikutus: Pelissä kasataan tulisia hiiliä muiden niskaan, eli muidenkin vuorolla pääsee kyllä jännittämään lopputulemaa. 

Teema: Hieman höpsö, mutta erittäin toimiva. 

Uudelleenpelattavuus: Peli toistuu melko samanlaisena kerrasta toiseen, joten kovin pitkää putkea tätä tuskin jaksaa. Satunnaisena lastenpelinä toimii erinomaisesti. 

Kieliriippuvuus: Peli ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4, parempi useammalla pelaajalla. 

Pituus: Yhden erän pelaa minuuteissa, ja harvoin tämä yhteen erään jää. 

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *