Kategoriat
Peliarvostelut

Portobello Market

Perinteikäs Hippodicen pelinsuunnittelukilpailu on tuottanut useita menestyspelejä. Portobello Market on vuoden 2006 voittaja. East Indian Railways -nimellä kisaan osallistunut peli on sittemmin saanut täysin uuden teeman ja muutakin hienosäätöä.

Pelin aiheena on Lontoon Portobellon markkinat; pelaajat yrittävät sijoittaa markkinakojunsa mahdollisimman tehokkaasti ja tuottoisasti. Kaunis ja yksityiskohtainen pelilauta on ilo silmälle, pelin komponentit ovat muutenkin kätevät ja viehättävät.

Pelin idea

Portobello Marketin kansiPelilauta jakautuu kujiin, joiden päissä on aukioita. Pelaajat voivat vuorollaan pelata kojuja sille alueelle, jota poliisi kulloinkin partioi. Poliisin siirtäminen maksaa voittopisteitä, mikäli pelaajalla ei ole enemmistöä kojuista sillä kujalla, jonka poliisi joutuu ylittämään.

Pelaaja voi myös asettaa laudalle yhden sattumanvaraisen asiakkaan. Asiakkaita on kolmea eri väriä. Pinkit ovat hyviä, harmaat huonompia ja viimeisenä tuleva musta erittäin hyvä. Pussista nostetun asiakkaan väri siis määrää, kannattaako se pelata oman kujan päähän vai ei.

Kun kuja on täynnä kojuja ja sen molemmissa päissä on asiakas, se pisteytetään. Kojuilla on arvo, joka määräytyy niiden sijainnista kujalla. Kojujen arvojen summa kerrotaan kertoimella, joka riippuu asiakkaista. Kaksi harmaata asiakasta antaa esimerkiksi kertoimen yksi, mutta kahdella pinkillä kerroin onkin jo kolme.

Tärkeä pisteidenkeräämisen menetelmä on alueiden pisteyttäminen. Pelaaja voi luopua vuorostaan kaksi kertaa ja pisteyttää omat kojunsa kokonaisella alueella.

Vaikeita valintoja

Portobello Market on näennäPortobello Marketisesti varsin yksinkertainen peli, mutta se tarjoaa pelaajille paljon haasteita. Pelaajat haluavat yhtä lailla varmistaa kojunsa kujien parhaille paikoille, mutta samalla pitää antaa toisille pelaajille tilaa, jotta saa heidät tekemään yhteistyötä kujan kehittämiseksi.

Ratkaisevassa roolissa on myös alueiden pisteyttäminen. Se on ajoituskysymys, sillä mitä myöhemmäksi pisteytyksen jättää, sitä enemmän saa pisteitä, mutta koska kunkin alueen voi pisteyttää vain kerran, itselle paras alue saattaakin mennä sivu suun jos ei toimi ajoissa.

Portobello Market on kaunis peli, joka on vaikeustasoltaan samaa luokkaa kuin Thurn und Taxis. Kuten moni muukin viime aikoina julkaistu peli, myös Portobello Market tuntuu siltä, että se olisi tehty Spiel des Jahresia silmälläpitäen. Voittoa ei kuitenkaan tällä kertaa osunut kohdalle.

Helppojen, mutta oivallusta vaativien perhepelien ystäville Portobello Market on erinomainen valinta. Suosittelen myös tutustumaan Odenhovenin aikaisempaan Die Dolmengötteriin, joka muistuttaa Portobello Marketia, mutta on vielä asteen ovelampi.

Suunnittelija:
Julkaisija: Schmidt, Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2007
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 25-45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Portobello Market”

Kuinka hyvin soveltuu 2 pelaajalle? Pitääkö mieluummin olla 3-4 pelaajaa vai onko kaksistaankin hauskaa?

Toimii kahdella, mutta en tiedä kauanko tuota jaksaa kahdestaan jauhaa, varsinkin kun tarjolla on oikeasti hyviä kaksinpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *