Kategoriat
Peliarvostelut

Bananas

Ikä: 5+. Kuka saa ensimmäisenä apinansa ulos pelilaudalta? Bananas on koko perheen apinahippaa, jossa terävä muisti palkitaan.

Bananas on koko perheen peli, jonka abstraktiuden aste herättää kysymyksiä. Peli on ohkaisesta apinateemastaan huolimatta nimittäin varsin abstrakti, mutta toisaalta abstrakteihin peleihin liittyy usein vaatimus täydellisesti informaatiosta – kaikki pelaajat näkevät kaiken tiedon pelistä koko ajan.

Täydellinen informaatio ei Bananasissa toteudu, sillä tässä pelissä abstraktiin pelimekaniikkaan on ympätty muistipeliä tekemällä kaikista pelinappuloista päällisin puolin saman näköisiä. Tuloksena on kaoottinen peli, jossa sattuu ja tapahtuu.

Pelin kulku

Bananas-pelin kansiPelin alussa jokainen pelaaja saa yhtä monta apinaa. Apinat ovat laattoja, jotka ovat taustapuoleltaan samanlaisia ja vain toinen puoli paljastaa apinan värin. Alkajaisiksi apinat pelataan laudalle yksi kerrallaan ja sitten alkaa itse peli.

Tarkoituksena on saada kaikki omat apinat pois pelilaudalta. Apinat liikkuvat hyppimällä toistensa yli. Apinalla voi hypätä haluamaansa suuntaan suorassa linjassa toisten apinoiden yli ensimmäiseen tyhjään ruutuun. Apina pääsee pois pelistä, kun se loikkaa pelilaudalta ulos. Silloin katsotaan, kenen apina pelistä pääsi. Hyppäyttäjä saa lisätä peliin neutraalin harmaan apinan, jotta pelissä pysyy riittävästi apinoita mahdollistamassa loikkimista.

Kierros päättyy, kun joku pelaajista saa kaikki apinansa pois pelilaudalta. Voittaja palkitaan banaanitertulla ja keräämällä tarpeeksi monta banaaniterttua voittaa pelin. Ohjeissa suositellaan kahta.

Sekavaa menoa

Alussa on helppoa muistaa, missä omat apinat ovat, mutta pelin edetessä se käy hyvin vaikeaksi. Ehkä viidellä tai kuudella pelaajalla, jolloin apinoita on pelaajaa kohden vain  kaksi, apinoistaan voi pysyä paremmin kärryillä, mutta toisaalta useammalla pelaajalla omien vuorojen välillä ehtii tapahtua enemmän.

Mistään haudanvakavasta pelistä ei siis missään nimessä ole kyse. Yllättäviä käänteitä riittää ja tuurilla on vahva osa, ellei sitten ole todellinen muistihirmu – ja silloinkin muiden pelaajien sählääminen takaa odottamattomat tulokset.

Apina lähikuvassa. Kuva: Mikko Saari
Kuva: Mikko Saari

Vaikka useammallekin apinalle

Pelin pelaajamääräskaala on lavea kahdesta kuuteen, mutta valitettavasti en ole päässyt vielä kunnolla testaamaan kuin kaksinpeliä ja kolminpeliä. Viisin- ja kuusinpelin mielekkyys herättää hieman epäilyksiä, mutta eipä se suurensuuri harmi ole, että tällainenkin mahdollisuus on. Kolminpeli oli kaksinpeliä kiinnostavampi, joten arvelisin, että peli on parhaimmillaan kolmella tai neljällä pelaajalla, jolloin yhdellä pelaajalla on sentään vähän useampi apina, mutta toisaalta soppaa on hämmentämässä useampi kokki.

Valmistajan ikäsuositus on 5+, joka kuulostaa uskottavalta. Seitsemänvuotiaalle pelaaminen ei tuottanut vaikeuksia, nelivuotiaan oli sen sijaan vaikea hahmottaa, millaisia siirtoja pelissä saa tehdä. Pelaaminen ei oikein vielä sujunut. Vähän vanhemmille pelaajille siis.

Bananas ei suurensuurta vaikutusta meidän perheessämme tehnyt, mutta ajanee silti asiansa leppoisana lastenpelinä. Säännöt ovat ainakin mukavan yksinkertaiset ja pelissä on vähän päänvaivaakin. Toisaalta muistaminen on sen verran vaikeaa, että peli on kaoottinen ja voittaja on usein yllätys: pelin voittaminen on käytännössä lähes täysin sattumanvaraista. Jos se ei haittaa, Bananas on mukavaa pelattavaa.

Apinoita pelilaudalla. Kuva: Mikko Saari
Pelin alkuasetelma (tosin kaikki apinat olisivat kuvapuoli alaspäin). Kuva: Mikko Saari

Faktat Bananasista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2013), Trefl (2011)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja pelaamaan pääsee nopeasti.

Onnen vaikutus: Keskiverrolla muistilla varustetuille pelaajille Bananas on paljolti tuuripeli, jonka saattaa voittaa kuka tahansa.

Vuorovaikutus: Pelilauta on pieni, apinoita on vähän ja muistaminen on vaikeaa – toisten peliin on mahdoton olla sekaantumatta.

Teema: Peli on abstrakti, mutta lapset pitävät apinoista.

Uudelleenpelattavuus: Kyllä tässä pähkäiltävää useampaan peliin on.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–6, parhaimmillaan 3–4 pelaajalla.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *