Kategoriat
Peliarvostelut

Octopus

Ikä: 5+. Mustekalan murskauspallo uhkaa laineilla keikkuvaa laivaa Octopus-lastenpelissä. Tutustu palkintoja voittaneeseen peliin.

Onko sinusta merten tutkijaksi? Merellä on mukava syödä eväitä ja katsella mereneläviä, mutta mustekaloja on varottava. Isä-kraken varsinkin on vaarallinen tapaus, sillä hän saattaa innostua ja vimmastua niin, että laivanne keikkaa aivan täysin kumoon.

Octopus on palkittu lastenpeli, joka on voittanut Deutscher Spiele Preisin lastensarjan ja Ranskan As d’Or -kisan parhaan lastenpelin palkinnon. Tämä peli hurmaa välittömästi komponenteillaan: laudan keskeltä kohoaa korkea pylväs, jonka nokassa keikkuu iso kuminen mustekala ja siiman päässä pyörivä pallo, joka uhkaa laudalla kiikkuvaa laivaa.

Pelin idea

Kraken-Alarmin kansikuvaOctopus on pohjimmiltaan muisti- ja onnenkoetuspeli. Pelaajat ohjastavat vuorollaan laivaa laudalla, joka on jaettu neljään alueeseen. Kullakin alueella on merilaattoja, jotka on käännetty kuvapuoli alaspäin. Pelaajilla on laattapidike, jossa näkyy muutama eläinlaatta.

Laivan on liikuttava eteenpäin ja sen jälkeen pelaajan on käännettävä auki vähintään yksi merilaatta. Jos siinä on eläin, joka löytyy laattapidikkeestä, pelaaja saa eläinlaatan palkinnoksi. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon eläinlaattoja.

Pelissä on tietysti vähän haastettakin mukana. Merilaatoista voi löytyä myös aaltoja, jotka heittävät seuraavalle alueelle ja mustekaloja, jotka liikuttavat pientä Kauno-mustekalaa. Näissä on oma vaaransa, sillä mikäli laiva ja pikku-Kauno ovat samalla alueella, tulee kalmarivaroitus: mustekalaisä innostuu ja pallo pistetään pyörimään. Mikäli pallo kippaa laivan kumoon, pelaaja menettää yhden eväspaketin. Kun kaikki kolme eväspakettia on mennyt, peli on ohi.

Muuten peli päättyy siihen kun tietty, pelaajamäärästä riippuva määrä eläinlaattoja on kerätty. Määrää säätämällä voi vaihdella pelin pituutta tai vaikka antaa tasoitusta.

Octopus-pelin mustekalat ja laiva. Kuva: Mikko Saari
Isompi ja pienempi mustekala ja kiikkerä laiva. Kuva: Mikko Saari

Vauhdikas meriseikkailu

Octopus on hauska peli, jossa on tuuria ja yllätyksiä. Kun peli etenee, pelaajat oppivat muistamaan missä kohdassa mikäkin eläin on, jolloin taitava pelaaja pystyy pyörittämään pitkän vuoron ja keräämään runsaasti eläimiä — jos vain muistaa kaikki eläimet oikein. Peli voi mennä jopa hieman tylsäksi, mihin auttaa säännöistä löytyvä muunnelma, jossa merilaatat sekoitetaan aina kalmarivaroituksen jälkeen.

Hienot komponentit tekevät pelistä vetävän — tätä peliä on pakko kokeilla. Ihan lastenpelien parasta A-sarjaa se ei ole, mutta itse olen nyt pelannut noin kymmenen peliä, enkä ole ihmeemmin kyllästynyt. Palkinnot eivät ole osuneet kohdalle aivan turhaan. Peli toimii hyvin niin kahdella, kolmella kuin neljälläkin pelaajalla.

Laivaan on osunut. Kuva: Mikko Saari
Laiva otti osumaa ja kaatui. Hyvästi eväät! Kuva: Mikko Saari

Faktat Octopuksesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Kosmos (2010), Competo (2011)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat melko helpot ja nopeat opettaa. Alkuun tarvitaan aikuista avuksi.

Onnen vaikutus: Muistamalla laattojen paikat voi pienentää tuurin merkitystä huomattavasti.

Vuorovaikutus: Vuorot ovat käytännössä yksinpeliä, jossa yritetään ratkaista ongelma mahdollisimman tehokkaasti. Toisen mokatessa pääsee sentään pyöräyttämään kuulaa.

Teema: Hassu teema toimii. Pelin vetovoima on pitkälti ulkoasussa. Se toimii — peliä tekee heti mieli kokeilla. Peli näyttää todella hyvältä.

Uudelleenpelattavuus: Loputtomasti pelaamista Octopus ei kestä, mutta sen verran kyllä, että rahoilleen saa riittävästi vastinetta.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 10–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *