Kategoriat
Peliarvostelut

FUSE

Onnistutteko purkamaan pommin? FUSE on yhteistyöpeli, jossa noppia käsitellen yritetään purkaa pommeja mahdollisimman nopeasti.

FUSE on reaaliaikainen yhteistyönoppapeli 1–5 pelaajalle. Pelaajat purkavat pommeja avaruusaluksessa ja jos kaikki pommit eivät ole kymmenessä minuutissa purettuina, aika loppuu ja avaruusalus räjähtää. Peliin voi ladata myös appin, joka näyttää jäljellä olevan ajan sekä auttaa pistelaskussa, mutta nämä voi halutessaan hoitaa ilmankin sovellusta.

Peli koostuu pussillisesta erivärisiä kuusisivuisia noppia ja korttipakasta, johon kuuluu sytytyslanka- ja pommikortteja. Pommikorteissa on kuvattu, minkälaisia noppia niiden purkaminen vaatii; ne ovat pääasiassa tiettyjä värejä tai numeroita tai näiden yhdistelmiä. Noppa sijoitetaan kortin päälle, sille varattuun ruutuun. Joissakin korteissa nopat voidaan sijoittaa missä järjestyksessä hyvänsä, toiset vaativat noppien järjestämisen torniksi tai pyramidiksi, jolloin luonnollisesti rakennelma pitää rakentaa alhaalta ylöspäin. Kun kortti on valmis eli pommi purettu, sillä olevat nopat palautetaan pussiin ja otetaan uusi pommi purettavaksi.

FUSEn kansi

Pelin kulku

Pelaajamäärän ja vaikeustason mukaan lasketaan pakasta tietty määrä pommikortteja sekä näiden lisäksi kuusi sytytyslankakorttia. Näistä sekoitetaan pelin nostopakka, joka pitäisi saada loppuun ennen ajan loppumista. Jokainen pelaaja saa eteensä kaksi – tai yksinpelissä kolme – pommikorttia, joita lähdetään purkamaan. Pakasta käännetään pelialueen keskelle viisi korttia; joista pelaajat saavat valita uuden pommin purettavaksi, kun ovat aiemmasta suoriutuneet. Yksin- ja kaksinpelissä on hieman eroja seuraavaksi kuvattavaan 3–5 pelaajan peliin, mutta perusidea on sama.

Ajastin käynnistetään ja yksi pelaajista ottaa pussista pelaajien lukumäärän verran noppia ja heittää ne. Sen jälkeen pelaajien tulee sopia, miten nopat jaetaan pelaajien kesken. Kukin pelaaja voi valita vain yhden heitetyistä nopista sijoitettavaksi kortilleen. Parhaassa tapauksessa pelaajat pystyvät jakamaan nopat sovussa ja jokaiselle löytyy sopiva noppa. Kaikki nopat, jotka eivät kelpaa kenellekään, heitetään yksitellen uudelleen ja tämän perusteella pelaajat joutuvat poistamaan korteiltaan noppia. Jos esimerkiksi punainen kolmonen jää yli, se heitetään uudelleen ja siitä tulee kuutonen, jokainen pelaaja joutuu poistamaan joltakin pommiltaan punaisen nopan tai kuutosnopan. Jos useita noppia on jäänyt yli, jokainen heitetään uudelleen yksitellen ja jokainen pelaaja menettää korkeintaan yhden nopan kutakin uudelleenheitettyä noppaa kohti.

Vuoron aikana puretut pommit laitetaan syrjään ja pelialueen keskellä olevista korteista valitaan uudet tilalle. Samalla täytetään valikoima takaisin viiteen korttiin. Jos pakasta kääntyy sytytyslankakortti, se pakottaa kaikkien pelaajien poistamaan kortiltaan tietyn värisen tai numeroisen nopan. Sytytyslankakortti poistetaan heti ja nostetaan uusi korvaava kortti tilalle. Noppapussi siirtyy seuraavalle pelaajalle ja on tämän vuoro heittää nopat.

Peli jatkuu, kunnes kymmenen minuuttia on kulunut tai kunnes nostopakka ja pelialueen keskellä olevat kortit ovat loppuneet. Pisteitä saa voitosta tai häviöstä huolimatta 2 pistettä jokaisesta suoritetusta sytytyslankakortista, jokaisesta puretusta pommista 1–6 pistettä (merkitty korttiin) sekä voiton tapauksessa 10 pistettä itse voitosta ja 1 piste jokaisesta jäljelle jääneestä sekunnista. Appia käytettäessä voitto- ja aikapisteet lasketaan automaattisesti, korteista tulevat pisteet pitää itse laskea.

Tason 1 pommi
Tason 1 pommi: ei vierekkäisiä samanvärisiä noppia.

Nopeatahtista nopanheittoa

FUSE on nopea, kompakti filleri, joka tarjoaa haastetta pitkäksi aikaa. Aluksi helpoinkin taso saattaa tuntua vaikealta, mutta kunhan joukon sisäinen synergia löytyy, vaikeammatkin tasot ovat läpäistävissä.

Tuurilla on suuri osuus pelissä. Vaikka pelaisi muuten virheettömästi, on mahdollista, että pussista nostetut nopat ovat väärän värisiä tai heitetyt numerot huonoja. Lisäksi pommikortit valitaan satunnaisesti peliin, joten niistä riippuen pelistä voi tulla helpompi tai vaikeampi. Samalla tosin määräytyy myös pelin maksimipistemäärä, joten vaikeassa hävityssä pelissä voi saada enemmän pisteitä kuin helpossa voitetussa pelissä. Vaikka onnen vaikutus on suuri, pelaajat voivat minimoida tätä uusia pommikortteja valittaessa; ei kannata joutua tilanteeseen, jossa kaikki pelaajat tarvitsisivat keltaisia noppia tai jollekulle käy vain sininen noppa.

Yhteistyöpeleissä joku pelaajista voi päästä pomottamaan liikaa, mutta FUSEssa tämä ei kovan kiireen takia ole juurikaan mahdollista. Yleensä jokainen ehtii keskittymään vain omiin kortteihinsa ja jos kommunikaatio toimii hyvin, ei toisten korteista tarvitsekaan tietää mitään.

Reaaliaikaisuuden ja yhteistyön takia FUSE ei miellytä kaikkia, mutta jos näistä edes jossain määrin pitää, FUSE on oikein mukava pikkupeli. App kannattaa latailla, jos ei täysin vastusta puhelimen käyttöä lautapelatessa.

Tason 3 pommi
Tason 3 pommi: mikä tahansa viitonen, keltainen ja vihreä kakkonen.

Faktat FUSEsta

Suunnittelija:

Julkaisija: Renegade Game Studios (2015)

Mutkikkuus: Yksinkertainen.

Onnen vaikutus: Suuri, mutta pelaajat voivat yrittää minimoida sitä.

Vuorovaikutus: Keskustelun täytyy toimia, muuten voi keskittyä omaan peliin.

Teema: Pinnallinen. Appin kanssa tunnelmaan pääsee paremmin kuin ilman.

Uudelleenpelattavuus: Pelikerrat eivät tuo peliin mitään uutta, mutta vaikeustasoissa riittää vastusta.

Kieliriippuvuus: Käytännössä kielivapaa.

Pelaajamäärä: 1–5.

Pituus: korkeintaan 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *