Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 11.3.2019: Tavernan uusi osoite, Memoir ’44 saa jatkoa

Tavernan uusi osoite on selvinnyt. Memoir ’44 nousee siiville New Flight Plan -lisärin myötä ja Love Letter saa uusitun laitoksen. Japanilainen kauhupeli Hako Onna tulee englanniksi.

Uutiskatsaus esittelee Tavernan uuden osoitteen, Love Letterin uuden version, Memoir ’44:n uudet ilmavoimat ja paljon pienempiä uutisia.

Tavernan uusi osoite

Lautapelikahvila Tavernan muutto lähestyy! Uusi osoite on jo paljastettu: se on Rautatienkatu 10. Taverna muuttaa siis reippaasti Tammerkosken itäpuolelle, junalla matkustavien kannalta käytännöllisen lähelle rautatieasemaa. Uusi tila on kooltaan vajaa parisataa neliötä ja siis selvästi aikaisempaa 90 neliön tilaa laajempi (tässä oli alunperin väärä tieto). Pelaamaan mahtuu siis paremmin ja muun muassa vessoja on useampi kuin yksi.

Aiemmin haettu keittiötyöntekijäkin on löytynyt, joten ruokapuolelle on luvassa päivitystä. Tarkka avajaispäivämäärä on vielä riippuvainen remontointiin liittyvistä seikoista, mutta Puutarhakadun Tavernan kuoppajaisia vietetään lauantaina 30.3. muun muassa oluttarjousten merkeissä, enkä usko, että siitä menee kovin pitkään ennen kuin uusi Taverna avaa ovensa.

Taverna on tulossa

Uusi versio Love Letteristä

Z-Man Games julkaisee uuden version Love Letteristä. Koska kyseessä ei ole enää AEG:n peli, uudella laitoksella ei ole mitään tekemistä AEG:n Tempest-maailman kanssa.

Pelin on kuvittanut Citadelsin uuden laitoksen kuvittaja Andrew Bosley, tyyli näyttäisi aika geneeriseltä Disney-tyyliltä – mutta se varmasti myy hyvin suurelle yleisölle. Itse en korttien kuvitukselle hirveästi syty (ei sillä että aikaisempikaan versio olisi suuri ilo silmälle), mutta uusien korttien tausta on upea.

Mukana on joukko uusia hahmoja, jotka laajentavat pelin 2–6 pelaajalle. Hahmoja on yhteensä 21, mutta ei ole vielä tiedossa, ovatko ne kenties samoja kuin Love Letter Premiumissa. Peli on pakattu kangaspussiin ja maksaa tavattoman kohtuulliset 12 dollaria. Z-Manin julkaisutiedote.

Miten tämä vaikuttaa Suomessa on hyvä kysymys – suomalainen Love Letter on Lautapelit.fi:n julkaisu saksalaisen Pegasuksen kautta, tämä uusi versio olisi Asmodeen pelinä Asmodee Nordicsin heiniä.

Love Letter
Kuva: Z-Man Games

Memoir ’44 saa uutta jatkoa

Memoir ’44 on vaikuttanut hieman kuolleelta viime aikoina, mutta se ei suinkaan ole koko totuus. Vuonna 2004 ilmestynyt peli saa taas uuden lisärin: New Flight Plan lisää peliin lentokoneet (jotka toki nähtiin jo vuonna 2007 Air Pack -lisäosassa). Pelaajat voivat kutsua avukseen hävittäjiä ja pommittajia.

Mukana tulee 21 skenaariota ja 16 lentokonemallia. Koneet ovat asiallisen kokoisia, B-17 esimerkiksi on kooltaan 7 cm × 10 cm. Lisärin säännöt ovat ladattavissa Days of Wonderin nettisivulta, mikäli haluat tutustua tarkemmin. Muuten lisätietoja voi katsella Days of Wonderin New Flight Plan -sivulta. Lisäri saapuu jo toukokuussa 2019 ja suositushinta on 55 euroa.

Memoir '44: New Flight Plan

Space Freaksin lisäri julkaistu

Lautapelit.fi julkaisi Space Freaksin ensimmäisen lisärin. Violet Morass on saatavilla nyt ja lisää peliin kaksi uutta areenaa. Neutraaleja tukikohtia voi vallata, niistä saa pisteitä joka kierroksella. Uudet päät ja ruumiinosat tuovat peliin vaihtelua ja friikeille voi kehitellä myös uusia päivityksiä. Uudet varusteet antavat uusia tapoja kylvää kuolemaa.

Space Freaks: The Violet Morassin kansi

Kauhupeli Hako Onna WizKidsiltä

Japanilainen Go Ejinin suunnittelema kauhuteemainen peli Hako Onna tulee WizKidsiltä englanniksi loppuvuodesta.

Yksi pelaajista on kummitustyttö, joka riivaa kartanoa, muut ovat viattomia vieraita. Vierailla on kolme voittoehtoa, jotka kaikki edellyttävät laatikoiden avaamista – ja laatikossa saattaa piileskellä Hako Onna, jonka näkevä muuttuu tämän palvelijaksi. Kun on Hako Onnan vuoro, muut pelaajat pitävät silmänsä kiinni eivätkä näe, mitä tapahtuu.

Lisäksi pelissä on näppäryyselementti: ennen omaa vuoroaan, vierailijoiden on pinottava kiekko aiempien kiekkojen päälle. Jos kiekkotorni kaatuu, vierailija on pitänyt meteliä ja on välittömästi Hako Onnan vuoro. Hako Onna voittaa, jos kaikki vieraat muuttuvat palvelijoiksi tai kaikki voimat löytyvät.

Ihmiset voittavat, jos Hako Onna kuolee, salainen uloskäynti löytyy tai jos Hako Onnan sielu saatetaan rauhaan palauttamalla ruumis lepoon lempinuken viereen.

Peli ilmestyy syyskuussa 2019.

Hako Onnan kansi

Lautakunta

Lautakunta käsitteli yhteistyöpelejä. Aihetta pohtivat hyvässä yhteistyössä Miira HartemoAnnika Saarto ja Tuomo Pekkanen.

Lyhyet

  • USAopolyn (nykyiseltä nimeltään The OP) Games Workshop -lisenssiyhteistyön ensimmäinen hedelmä on Talisman: Kingdom Hearts, suosittuun videopelisarjaan perustuva versio Talisman-klassikosta. Toinen on Talisman: Batman – Super-Villains Edition, jossa Gothamin pahikset riehuvat vankimielisairaalassa vapauttamassa vaarallisia vankeja ja kukistamassa Batmania.
  • Repos Productions kehittelee uutta versiota Antoine Bauzan Ghost Stories -yhteistyöpelistä. Suomeksikin ilmestynyt Ghost Stories on yhteistyöpelien klassikoita, joka tunnetaan sadistisen vaikeasta vaikeustasostaan.
  • Capstone Games julkaisee uuden version Winsome Gamesin Irish Gaugesta. Amabel Hollandin suunnittelema junapeli saa Ian O’Toolen näyttävän kuvituksen. Loppuvuodesta 2019 ilmestyvä peli aloittaa Capstonen uuden Iron Rail -junapelisarjan; saapa nähdä, nähdäänkö sarjassa enemmänkin Winsome-uudelleenjulkaisuja. South African Railroads olisi erinomainen valinta.
  • Teotihuacan lienee monilta vielä testaamatta, mutta lisäriuutista tulee jo. Harvinaisen houkuttelevasti nimetty Teotihuacan: Late Preclassic Period ilmestyy GenConiin elokuussa 2019 ja lisää moduuleina muun muassa epäsymmetriset pelaajavoimat, neljännen temppelin, insinööritekniikoita ja kausittain ja kuunpimennyksittäin vaihtelevia tapahtumia.
  • Terra Mysticaan tulee uusi lisäri. James Ataein suunnittelema Merchants of the Seas sisältää kauppiaita (laivoja useimmille roduille), joita generoi uusi rakennus (telakka). Laivoja lähetetään toisten pelaajien rakennuksiin tienaamaan voittopisteitä ja resursseja. Laivoja vastaanottava kansa saa manaa samaan tapaan kuin jos joku rakentaisi viereen. Kaikki 20 kansaa saavat uudet pelilaudat. Lisäksi on mahdollista, että nettipelistä tutut Fjords- ja Loon Lakes -kartat julkaistaan lisärissä, samoin voi tulla uusia favoreita, kierroslaattoja, bonuslaattoja ja kaupunkilaattoja. Lisäri ilmestyy Essenissä 2019. (Päivitetty 18.8.2019.)
  • Essenissä ilmestyy myös Terraforming Mars: Turmoil, uusin lisäri Terraforming Marsiin. Luvassa on uusia korporaatioita, uusia projekteja ja uusi korttityyppi, globaalit tapahtumat.
  • Throne of Glass -kirjasarjan ystäville tiedoksi: kirjasarjaan perustuva peli Embers of Memory: A Throne of Glass Game ilmestyy Osprey Gamesilta lokakuussa 2019. Vaikuttaisi siltä, että vielä suomentamattomaan Kingdom of Ash -kirjaan perustuva kaksinpeli on uusi versio Ospreyn aiemmin julkaisemasta The Ravens of Thri Sahashri -pelistä.
  • Ravnica: Inquisition on salaisten roolien sosiaalista päättelyä Magic: The Gatheringin teemalla. Pelaajat edustavat Ravnican kiltoja ja ovat lojaaleja joko Gatewatchille tai Nicol Bolasille. Pelin julkaisee WizKids ja se tulee kesällä 2019.
  • Winsome Gamesin John Bohrer tunnusti postituslistalleen kirjoittamassaan viestissä olevansa Harry WunDavid V.H. Petersin, Eddie Robbinsin ja ilmeisesti muidenkin suunnittelijoiden takana. Tätähän joskus epäiltiinkin, nyt asialle tuli vahvistus. Viesti löytyy myös BGG:stä.
  • Shards of Infinityn mobiiliversio on betatestattavana, testaajaksi voi ilmoittautua täällä.
  • 10 Days in… -sarjasta tulee uudet laitokset. Uudet versiot tekee Mandoo Games, kuvitus on Jacqui Davisin käsialaa ja ulkoasu muuten Vincent Dutrait’n työtä. 10 Days in Europe tulee elokuussa, 10 Days in USA jossain vaiheessa vuoden 2019 aikana.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

The Pursuit of Happiness: Experiences on lisäri elämäpeli The Pursuit of HappinessiinExperiences tuo peliin matkakohteita ja elämyksiä tavoiteltavaksi ja unelmia, joihin pyrkiä. Lisäri tuo myös lapset: paljon iloa, mutta myös uhrauksia. Mukana on myös aikaisempi The Community -lisäri, jossa pääsee touhuamaan paikallisessa yhteisössä.

Uuden lisärin saa 26 dollarilla, molemmat lisärit 49 dollarilla, 69 dollarilla peruspelin ja lisärin, 95 dollarilla peruspelin ja molemmat lisärit ja 135 dollarilla all-in-paketin, jossa on myös promoja ja minilisäreitä. Postikulut vaihtelevat 8–27 dollariin paketista riippuen. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Feudum: Rudders & Ramparts on ensimmäinen lisäri Feudumiin. Boksista löytyy upeita luksuslaivoja ja -linnoja. Kun pelissä rakentaa linnan tai aluksen, voi maksaa lisää rahaa saadakseen luksusversion, joka on parempi. Luksusversiosta pitää myös maksaa ylläpitoa. Varsinaista pelillistä sisältöä tässä on kai aika vähänlaisesti.

Lisäri maksaa 35 dollaria ja 18 dollarin postikulut. Edullisemman diilin saa kun ostaa kolme, jolloin hinta postikuluineen jää 36 dollariin. Lisäksi on mahdollista ostaa peruspeli ja kaikkea muutakin roinaa add-onina. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Shadows of Kilforth: A Fantasy Quest Game on itsenäinen, mutta yhteensopiva jatko-osa Gloom of Kilforthille. Luvassa on korttivetoista roolipelimäistä seikkailua 1–4 pelaajalle.

Peruspeli irtoaa 50 punnalla, 100 punnalla saa kaikki herkut. Päälle tulee postikulut todellisten kulujen mukaan. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


High Rise on Gil Hovan (The Networks) suunnittelema kaupunginrakennuspeli. Luvassa on vähän pidempi urakka: pelin perusversiolle luvataan kestoa 2,5 tuntia. Pelissä valitaan toimintoja etenemällä aikaradalla. Toimintoihin liittyy korruptiota, josta tulee sakkoja pelin aikana ja lopussa.

Peli maksaa 74 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Fuzzy Mage Fight on söpöjen pörröisten velhojen taistelua. Matsaaminen on juonikasta, sillä valtaosa korteista pelataan pöytään kuvapuoli alaspäin, joten et voi koskaan tietää, mitä vastapuolella on mielessä.

Peli maksaa 18 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan kymppi. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Thrive on kahden lootuksenkukan välinen kaksintaistelu lammen hallinnasta. Peli on abstrakti kahden pelaajan peli, jonka jujuna on nappuloiden kehittyminen pelin aikana. Pelinappulat ovat 5×5-ruudukoita, joihin laitetut tikut osoittavat, mihin suuntaan nappula voi liikkua. Joka vuoro saa siirtää yhtä nappulaa ja lisätä kaksi tikkua omiin nappuloihin.

Peli maksaa 47 dollaria Suomeen toimitettuna. Kickstarter-tukijat saavat bonuksena lisäosan, joka tulee myyntiin vuonna 2020. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Paladins of the West Kingdom on Shem Phillipsin ja S. J. Macdonaldin uusi peli ja jatkoa samojen tekijöiden Architects of the West Kingdomille. Peli on ilmeisesti vähän edeltäjiään raskaampi ja vielä enemmän peliharrastajien peli. Luvassa on työläisten draftaamista.

Sääntökirja löytyy BGG:stä. Peliä voi testata Tabletop Simulatorilla.

Peli maksaa noin 47 euroa Suomeen toimitettuna, noin 57 euroa metallikolikoilla. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Blitzkrieg! on Paolo Morin 20-minuuttinen peli toisesta maailmansodasta kahdelle pelaajalle. Pelaajat ohjaavat joukkojaan eri rintamille ja kun countteri pelataan ruutuun, se aktivoi jonkun toiminnon. Luvassa on tiukka, jännittävä taistelu.

Peli maksaa noin 24 euroa ja vähän alle kympin postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Age of Steam on junapelien klassikoita ja taas tarjolla uutena laitoksena. Julkaisijana on Eagle-Gryphon Games ja menemättä sen syvemmälle Eagle-Gryphnin, suunnittelija Martin Wallacen ja John Bohrerin välisiin riitoihin, on hyvä huomata, että pelin suunnittelija Wallace ei ole tätä julkaisua hyväksynyt, eikä saa senttiäkään tästä pelistä. Julkaisija on sitä mieltä, että Wallace on aikoinaan myynyt pelin kaikki oikeudet, Wallace on toista mieltä. Aiheesta löytyy BGG:stä lisää, itse sain tästä suosta tarpeeksi jo edellisten kierrosten aikaan vuosikausia sitten.

Uusi laitos on Ian O’Toolen kuvittama. Paketissa on mukana valmiiksi useita karttoja – tarkka valikoima riippuu stretch goalien toteutumisesta – ja rahoina 22-milliset minipokerichipit. Ratamarkkereina on perinteiset puukiekot, mutta päivityksenä on ostettavissa puiset junamerkit.

Peli maksaa 92 dollaria Suomeen toimitettuna, puujunien kanssa hinta on 104 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Age of Steam: Deluxe Edition

Mikon pelaamia

Viime katsauksessa mainittua Altiplanoa on pelattu lisää. Viikon aikana onnistuimme pelaamaan neljä kertaa, joten pelille saatiin heti alkajaisiksi riittävän syvä luotaus. Säännöt saatiin reilaan toisessa pelissä. The Traveler -lisäriäkin ehdittiin kokeilemaan yhden pelin verran, mutta totesimme, ettei siitä ole suuremmin iloa tässä vaiheessa. Siihen palaamme sitten, kun pelikertoja on kertynyt enemmän ja peli alkaa olla tutumpi.

Mutta hyvinhän tämä toimii. Peli on oikein nautinnollinen pakanrakenteluviritys. Idea on tuttu Orléansista: pussissa on laattoja, niitä nostetaan joka kierros tietty määrä (alkuun neljä, mutta sitä on tietysti mahdollista kasvattaa) ja sitten sijoitellaan omalla suunnittelulaudalla eri alueille. Kun suunnitelmat on tehty, ne toteutetaan. Pelaajien nappulat kiertävät eri kohteissa ja suorittavat yksi kerrallaan toimintoja. Esimerkiksi alpakka-alueella voi ostaa alpakoiden avulla ruokaa, ruoan ja alpakan avulla villaa ja ruoan ja villan avulla kangasta. Ostaminen on tosin vähän väärä termi, koska sekä maksuna käytettävät laatat että ostokset menevät lootaan, josta ne palaavat takaisin kiertoon.

Alueelta toiselle liikkuminen on rajoittava tekijä: ilmaiseksi tarjolla on yksi 1–3 askeleen liike, jolla pääsee mille tahansa alueelle. On siis helppoa tehdä jotain alueella, jossa kierroksen alussa on ja siirtyä sieltä sitten toiselle alueelle, mutta sitä useammalla alueella käyminen ja siten suurempi tehokkuus vaatii resursseja. Melkoinen tehokkuusharjoitus tämä onkin. Voittamiseen on monia eri tapoja ja vasta-alkaja saa aika vaatimattomia pistemääriä kokoon kokeneisiin pelaajiin verrattuna.

Kierroksia pelataan sen verran monta, että useammalla pelaajalla Altiplano venyy helposti vähän pitkänpuoleiseksi. Kaksinpelin olemme saaneet pelattua noin 40 minuutissa, se tuntuu oikein mainiolta kestolta pelille. Vaikka suunnittelua tehdäänkin yhtäaikaisesti, on helppo nähdä, että Altiplano voi viidellä pelaajalla olla useamman tunnin hivutus. Sellainen ei liiemmin houkuttele. Kaksinpelinä suosittelen Altiplanoa lämpimästi.

Hiihtoloman toinen helmi oli kertaalleen pelattu A Feast for Odin uuden The Norwegians -lisäosan myötä. A Feast for Odinissa on sen verran paljon sisältöä, että lisäri ja tavaran lisääminen ei tunnu ihan valtavan tarpeelliselta, mutta niin vain lisäri onnistui vakuuttamaan.

Erityisesti kaksinpelejä pelaaville lisäri on aivan ehdoton hankinta. Se nimittäin pistää toimintolaudat uusiksi, koska laudalle tulee uusia toimintoja, ja siinä sivussa laudoista on tehty kaksipuoleisia: toinen puoli on pienemmille pelaajamäärille ja toinen isommille. Tämä tervetullut muutos leikkaa kaksinpelin tarjolla olevien toimintojen määrää mukavasti, esimerkiksi emigraatiotoimintoa on nyt vähemmän tarjolla.

Uudenlaisia toimintoja ja resursseja on tullut mukaan. Osa toiminnoista on sijoitettu uuteen viidenteen sarakkeeseen. Se ei sentään vaadi viiden viikingin käyttämistä, vaan nämä toiminnot saa käyttöön yhdellä tai kahdella viikingillä (jolloin saa bonuksena pelata ammatin). Juju on siinä, että näiden on oltava vuoron viimeiset toiminnot.

Uudet toiminnot ovat vieläpä sillä tavalla tuttuja, että niissä ei ole mitään mutkikasta. Jos osaa pelata A Feast for Odinia, lisärin uudet jutut on nopeasti selitetty. Ylimääräistä sääntökuormaa ei kerry. En enää halua pelata ainakaan kaksinpelejä ilman lisäriä.

Pakohuonepelejä pelattiin pari. Unlockin Secret Adventures -boksin viimeinen skenaario The Adventurers of Oz oli oikein hauska tulkinta Ihmemaa Ozista. Parissa kohtaa oli avuksi, että kirja oli tuttu, mutta ilman mitään tietoa kirjan juonesta, ongelmat olisivat ehkä vaatineet vähän kokeilua, kyllä ne toisaalta ihan pääteltävissä olivat. Oikein mainio skenaario ja hyvin vedimme, paitsi yhdessä kohtaa teimme ihan huikean mokan, joka johti melkoiseen määrään päänvaivaa myöhemmin. Kyllä se sitten lopulta selvisi, missä mentiin vikaan, ja olisihan se pitänyt tajuta. Aivopieru mikä aivopieru.

Escape Room: The Gamen toinen skenaario Virus kärsi vähän teknisistä vaikeuksista. Ilmeisesti yritin vähän liian huonotehoisilla paristoilla, mutta pelikellona ja ratkaisun tarkistajana toimiva Chrono Decoder resetoi itsensä pelin aikana kaksi kertaa. Hivenen turhauttavaa. Kannatta siis varmistaa, että paristot ovat huippukunnossa, vaikka masiina vaikuttaakin melko yksinkertaiselta, eikä uskoisi, että se syö valtavasti paristoja. Peliin on olemassa mahdollisesti luotettavampi mobiilisovelluskin, mutta sitä ei valitettavasti Suomen iTunes-kaupasta saa.

Itse skenaario oli nyt kahden skenaarion kokemuksella Escape Room: The Gamen tapaan paikoin ihan ok, paikoin ihan tavattoman hämärä. Osa pulmista oli selkeitä, kiinnostavia ja hauskoja, osassa taas mentiin huomattavan syvälle todella omituiseen logiikkaan. On aina hyvä merkki, kun pelin lopussa alkaa ihmetellä, että mitäköhän tällä heti pelin alussa saadulla isolla komponentilla oikein tehdään, kun sitä ei pelin aikana tarvittu… No, sitä olisi tarvittu ihan alussa, huomattavan mutkikkaalla tavalla, mutta tajusimme ratkaista pulman vähän toisella tavalla ilman kyseistä komponenttia.

No, eiköhän tämän parissa vielä jatketa vähintään perusboksin kahden pelaamattoman skenaarion verran, mutta ei Escape Room ihan vedä vertoja muille pakohuonepeleille, olkoonkin että Chrono Decoder onkin ihan näyttävä tapa tarkistaa pohjimmiltaan yksinkertaisten nelinumeroisten koodien oikein menemistä.

Työmatka vei Helsinkiin WordCamp Nordic -tapahtumaan ja siinä sivussa oli oiva tilaisuus käydä tsekkaamassa Kansalliskirjaston Nopista bitteihin -näyttely. Olin mukana näyttelytyöryhmässä näyttelyn lautapelipuolen suunnittelussa. Kokemus oli valaiseva ja kiinnostava. Nyt oli hauskaa käydä katsomassa itse näyttely.

Näyttelytila, Kansalliskirjaston Galleria, on melko pieni, mutta tilaan nähden on saatu aikaiseksi oikein oiva näyttely. Lautapelipuolella esitellään lautapelaamisen kehitystä, esillä on upeita vanhoja pelejä Kansalliskirjaston kokoelmista. Vanhoista peleistä päästään myös vähän modernimpiin peleihin ja esillä on myös yllekirjoittaneen pelimuistikirja esimerkkinä lautapeliharrastuksen hurahtaneesta päästä.

Tietokonepelipuolella esitellään muun muassa pienlehtiä ja vanhoja pelijulkaisuja, kaikinpuolin varsin kiinnostavaa tavaraa sekin. Pelaamaankin pääsee: paikalta löytyy C-64-pelejä testattavaksi ja upeista vanhoista lautapeleistä tehtyjä replikoita. Pelit eivät ehkä ole nykystandardeilla ihmeellisiä, mutta upeaa kuvitusta on kyllä osattu tehdä ennenkin.

Näyttely on avoinna vuoden 2019 loppuun asti. Se on ilmainen ja Kansalliskirjasto muutenkin vierailemisen arvoinen, joten kannattaa poiketa tutustumassa näyttelyyn.

Kansalliskirjaston pelinäyttely
Näyttelytilan lautapelipuoli – pieni, mutta tehokas. Kuva: Mikko Saari
Näyttelyaineistoa
Pelimuistiinpanoni ovat päässeet osaksi näyttelyä. Kuva: Mikko Saari
Wangaratta
Wangarattasta on esillä kiinnostava kääntäjänkappale. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46.

Uusia suorituksia ei tällä kertaa kertynyt.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 29.–31.3.2019 pidetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista ja roolipelejä. Lisätietoja Facebookista. ja Lautapeliseuran
  • 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta ja Lautapeliseuran sivuilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
  • 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja tästä myöhemmin.
  • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
  • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Uutiskatsaus 11.3.2019: Tavernan uusi osoite, Memoir ’44 saa jatkoa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *