Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 29.5.2023: Spiel des Jahres -finalistit

Vuoden 2023 Spiel des Jahres -finalistit on julkistettu, samoin vuoden 2022 Golden Geek -palkintojen voittajat. Steve Jackson Games tiedotti viime vuoden kuulumisistaan.

Spiel des Jahres -finalistit 2023

Spiel des Jahres -logot

Saksan Vuoden peli -palkinto Spiel des Jahres on merkittävin yksittäinen lautapelipalkinto. Tämän vuoden finalistit on nyt julkaistu.

Pääsarjan finalistit ovat:

Dorfromantik on suositun ja palkitun videopelin lautapeliversio, jossa rakennellaan yhteistyössä mahdollisimman hienoa maisemaa ja täytetään tavoitteita. Fun Facts on partypeli, jossa kaikki vastaavat samaan kysymykseen (“montako punnerrusta arvelet pystyväsi tekemään”, “kuinka paljon nautit listojen tekemisestä”) ja sitten pelaajien on arvioitava omien vastaustensa suhde muiden vastauksiin. Tämäkin on yhteistyöpeli. Ainoa ei-yhteistyöpeli listalla on Next Station: London, joka on aivan nokkela kupongintäyttöpeli.

Kunniamainintoja jaettiin seuraaville peleille: Akropolis, HITSTER, KuZOOka, MANTIS, QE, Sea Salt & Paper ja That’s Not a Hat.

Dorfromantikin kansi
Fun Factsin kansi
Next Station: Londonin kansi

Vaativampien pelien Kennerspiel des Jahres -sarjan finalistit ovat:

  • Challengers! (Johannes Krenner ja Markus Slawitscheck / 1 More Time Games)
  • Iki (Koota Yamada / Sorry We Are French)
  • Planet Unknown (Ryan Lambert ja Adam Rehberg / Adam’s Apple Games)

Challengers! on kehuttu turnaustyylinen peli, jossa kehitetään pakkaa ja sitten taistellaan näillä pakoilla muita pelaajia vastaan. Taistelut ovat autobattler-tyylisiä, eli niissä ei tehdä valintoja. Iki on vanhaan Tokioon sijoittuva japanilaishenkinen peli Nihonbashin käsityöläisistä: on rondelia ja setinkeräystä. Planet Unknown on planeetanrakennusteemaan perustuva polyominopeli.

Suositukset saivat Council of Shadows ja Mindbug.

Challengersin kansi
IKIn kansi
Planet Unknown'n kansi

Lastenpelien Kinderspiel des Jahres -palkinnon finalistit ovat:

Carla Caramel on yhteistyöpeli, jossa tehdään jäätelöannoksia jonossa odottaville lapsille. Gigamon on fantasia-aiheinen muistipeli ja Mysterium Kids nimensä mukaisesti lastenversio Mysteriumista.

Suosituksen saivat Douzanimo, Rutsch & flutsch! ja My First Adventure: Finding the Dragonista alkava My First Adventure -sarja.

Carla Caramelin kansi
Gigamonin kansi
Mysterium Kidsin kansi

Raati myönsi lisäksi kaksi Sonderpreis-lisäpalkintoa. Ne menivät Unlock!-sarjan peleille Unlock! Game Adventures ja Unlock! Kids: Detective Stories.

Raadin puheenjohtaja Harold Schrapers nosti esille naissuunnittelijoiden vähäisyyden ehdokkaiden joukossa. Tänä vuonna vain yksi peleistä, Sara Zarianin Carla Caramel, on naisen suunnittelema. Spiel des Jahresiin ja Kennerspiel des Jahresiin tarkasteltiin tänä vuonna lähes 290 peliä, joista vain kahdeksan oli naisten suunnittelemia. Melkoisen niukasti on naisten suunnittelemia pelejä!

Tämä on tietysti aika laaja-alainen kysymys: raadin prioriteetti on tietysti löytää parhaat pelit, ei saada mahdollisimman laajaa naisedustusta finalisteihin. Toisaalta on kenties syytä pohtia pelialan rakenteita, jotka saavat tämän sukupuolijakauman aikaan: onko jotain poistettavissa olevia esteitä, jotka vaikeuttavat naissuunnittelijoiden pelien julkaisemista? Hyvä joka tapauksessa, että raati nostaa asiaa esille.

Golden Geek -palkinnot

BoardGameGeekin Golden Geek -palkinnot on jaettu jo 17. kertaa. BoardGameGeekin käyttäjien äänestykseen perustuvat palkinnot jaetaan monissa eri kategorioissa ja kattava lista voittajista löytyy BoardGameGeekistä.

Golden Geek 2022 -logo

Catanin ja Carcassonnen SM-kisat

Catanin ja Carcassonnen SM-kisat pelataan totuttuun tapaan Ropeconissa. Ropecon järjestetään tänä vuonna 28.–30.7. Helsingin Messukeskuksessa.

Catan-turnaus pelataan todennäköisesti lauantaina. Turnaus alkaa tähän tietoon aamulla kymmeneltä ja päättyy illalla kuuden aikoihin. Lisätietoja turnauksesta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Lautapeliseuran foorumilta.

Carcassonne on vuorossa sunnuntaina, sen aikataulu on noin 10–16. Tiedot siitäkin löytyvät Lautapeliseuran foorumilta.

Molemmissa voittajille on luvassa pelin Suomen mestarin titteli ja edustusoikeus kansainvälisissä kisoissa.

Steve Jackson Gamesin stakeholder-katsaus

Steve Jackson Gamesin logo

Steve Jackson Games on taas julkaissut stakeholder-katsauksensa. Siinä yhtiö kertoo vuosittain kuulumisiaan. Vuosi oli niukasti tappiollinen; se olisi voinut olla kevyesti voitollinen, koska Steve Jackson Gamesin bruttotulot olivat lähes viisi miljoonaa dollaria, mutta verotussyistä yhtiö teki huonosti kaupaksi käyvistä tuotteista poistoja ja teki siten hieman tappiota.

Steve Jackson Games kehitti viime vuonna suoramyyntiä. Jakelu on mennyt hankalammaksi ja on turhauttavaa, kun ihmiset kyselevät “milloin peli X ilmestyy?” kun peli on ilmestynyt jo kuukausia sitten. Suoramyynti tietää toki myös parempaa katetta. Jakeluun liittyvistä ongelmista kirjoitti myös W. Eric Martin BoardGameGeek Newsin jutussaan.

Vuoden kuumin peliuutuus oli Steve Jackson’s Munchkin presents Batman. Se myi ensimmäisen painoksensa loppuun nopeasti.

Meh-osastolta oman verkkokaupan kehitys tökki ja Knightmare Chessin uuden painoksen myynti lähti käyntiin yskähdellen. Suoranaisia epäonnistumisia viime vuonna ei nähty.

Yleisesti pelialasta SJG kommentoi rahtikustannusten laskeneen, mutta Kiinassa painattamisen pysyneen yhä kalliimpana ja vaikeampana kuin ennen Covidia. Isoimmaksi uutiseksi nostetaan Hasbron ilmoitus uudesta Dungeons & Dragonsin laitoksesta, jonka arvellaan johtavan siihen, että monet uudet tulokkaat törmäävät nyt ensimmäistä kertaa editiosotiin. Steve Jackson Games muistuttaakin, että pelaaminen on harrastus ja uudet laitokset eivät automaattisesti tee omasta hyllystä löytyviä vanhoja laitoksia turhiksi.

Roll20:n ja OneBookShelfin fuusiota pidettiin yhtä aikaa yllättävänä ja ei. Roll20 on virtuaalisten pelipöytien mestari ja OneBookShelf puolestaan myy paljon PDF-roolipelejä DriveThruRPG:n kautta.

Kickstarterin nähtiin edelleen toimivan vahvasti ja yleisesti lautapelialan nähdään kasvavan, vaikka joillain toimijoilla (kuten Asmodeella) myynti onkin pudonnut jonkin verran. Steve Jackson Gamesin myydyimmät tuotteet vuonna 2022 (dollareissa) olivat Car Wars 6E Double Ace Box, Munchkin Deluxe, Steve Jackson’s Munchkin Presents Batman KS Bundle, Girl Genius RPG HC ja Munchkin.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Elisa debytoi arvostelijana Ticket to Ride: Northern Lightsin arviolla. Uusi Pohjoismaihin sijoittuva Ticket to Ride on kelpo peli etenkin isommille pelaajamäärille, mutta kritiikkiä tuli liian levottoman värisestä pelilaudasta.

Ticket to Ride: Northern Lights

Markus arvioi Splendor Duelin, joka oli odotetusti kaksinpelinä alkuperäistä Splendoria kiinnostavampi peli.

Sampsa arvioi Minun ensimmäinen pelini -sarjan Nyt kokataan -pelin, josta löytyy niin yksinkertaista peruspullaa kuin vähän kiinnostavampi muistipelivariaatiokin.

Nyt kokataan -pelin keittokattila

Sampsa testasi myös vastikään suomeksi ilmestyneen One Night Ultimate Werewolfin. Peli on hauras ja voi flopata useammastakin syystä, mutta silloin kun se toimii, se on huippuhauska.

Veeti testasi Setupin, joka on vähän Rummikubin sukuinen laattojenasettelupeli, jossa pelialue on tiivistetty hyvin napakan kokoiseksi. Tiivis ja mielekäs perhepeli viihdyttänee kyllä aikansa.

Joakim täydensi Stonemaier Games -pelien arvioitamme testaamalla mikropeli Smittenin. Yksin- tai kaksinpelattava pasianssimainen peli on kelpo aivopähkinä, joka tarjoaa yhteistyötä rajatulla kommunikaatiolla.

Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

  1. Yatzyn säännöt
  2. Carcassonne
  3. Rummikub
  4. Vuoden peli -artikkeli
  5. Smart10
  6. Bananagrams
  7. Bezzerwizzer
  8. Escape Room – Pakohuonepeli
  9. Dominion – Valtakunta
  10. Smitten

Lautapeliblogien päivi­tykset

Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: BGG:n parhaat pelit sadan pelin välein ilkeät pelit, pelivaihtarit, raideliikennepelit, Alexander Pfisterin suunnittelemat pelit ja ilkeät pelit.

Nopparallin videoissa on unboxattu King of Monsters Island, esitelty Star Wars: Legioniin koottua armeijaa, arvosteltu Star Wars: Legion, arvosteltu ISS Vanguard, unboxattu Frosthaven, arvosteltu Splendor Duel,

Huoltoreitissä esiteltiin sotapelien pelisarjoja ja -systeemeitä.

Koko perhe pelaa -blogissa esiteltiin eri-ikäisille lapsille sopivia pakohuone- ja rikosmysteeripelejä.

Lainasimme nelisen vuotta sitten kirjastosta pakohuonepelin, Escape the room – Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa, joka osoittautui mainioksi silloin 8-vuotiaan kanssa pelattuna. Edelleen lapsi, nyt 12-vuotta, muistaa pelin ja sen hyvän tarinan. Tästä innostuimme pelailemaan lisää pakohuonepelejä. Tässä meidän suosikkeja koko perheen kanssa pelattavaksi.

Lunkisti arvioi The Bark Side -korttipelin ja Tribes of the Windin.

Kokonaisuutena Tribes of the Wind on mainio. Ytimessä hyrräävä korttimekaniikka toimii mainituin pelaajamäärärajauksin ja jos tämän vääntää noin tuntiin, niin mikäpä on tuuliheimoja pelatessa! Ei nyt silti lopulta lunastanut ihan sitä ennakkohypeä ja etukäteisodotuksia joita itsekin pelille asetin, mutta ihan on pelaamisen arvoinen tapaus silti.

Tehtaalta tiskille -podcastissa Tuomo jututti Tacticin edustajaa.

Tapani on raportoinut Kankaanpään kirjastopelejä on taas muuman session verran: #33, #32, #31.

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *