Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 7.8.2017: Lisää Dominionia ja Frieseä

Dominioniin tulee jälleen uusi lisäosa, Nocturne, ja Power Grid saa Fable-elementin sisältävän lisäosan. Ropeconin turnausten tuloksia ja paljon muuta!

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Lisää Friedemann Friesen uutuuksia

Friedemann Friese on todellakin ahkeroinut. Pari viikkoa sitten esittelin Friesen uutuuksia, nyt niitä on tiedossa lisää.

Power Gridiin tulee kampanjapeli Power Grid: Fabled Expansionin muodossa. Fable-mekaniikassa peliin tulee muutoksia, kun tietyssä järjestyksessä olevaa korttipakkaa käydään läpi pelin edetessä. Power Gridin kampanja on kolmen pelikerran mittainen ja yhteensopiva sekä peruspelin että Deluxen kanssa.

Fabled Fruitin ensimmäinen lisäosa Fabled Fruit: The Lime Expansion paikkaan kriittisen puutteen eli vihreiden limettien puuttumisen pelistä.

Finished! on kokonaan uusi peli. Puhtaasti yksinpelattava peli on ongelmanratkaisua. Aiheena on tavallinen päivä töissä: lajittele kansioita ja koita olla nukahtamatta! Jos meinaa väsyttää, nappaa kahvia tai syö karkkia. Pakka on sekaisin ja tavoite on saada se järjestetty kahdeksan kierroksen aikana.

Power Grid: Fabled Expansion

Blue Orangen uutuuksia

Koska Kingdomino voitti Spiel des Jahresin, odotettavissa on paljon suosion lypsämistä. Ensimmäisenä apajille ehtii jatko-osa Queendomino, joka ilmestyy jo Essenissä tänä vuonna. Queendomino on itsenäinen peli, joka on myös yhdistettävissä Kingdominon kanssa. Yhdistelmän avulla voi pelata nelinpelejä 7×7-ruudukolla tai jopa kuudella pelaajalla 5×5-ruudukolla.

Tanskalaiset Asger Harding Granerud ja Daniel Skjold Petersen tarjoavat kolmiulotteisia haasteita Panic Mansionin muodossa. Kirotussa kartanossa tavarat liikkuvat sisällä, kun talo näyttää kallistuvan ja keikkuvan. Kirous kuulemma katoaa, kun kartanon kauhuja saa kasattua tiettyyn huoneeseen.

Niinpä tehtävä on selvä: pelaajien on suoriuduttava viidestä haasteesta kallistelemalla pelin laatikkoa siten, että oikeat esineet päätyvät tiettyyn huoneeseen korttien ohjeiden mukaan. Tästä olisi hauska nähdä kuva, mutta sitä joudumme vielä odottelemaan.

Näistä ja Friesen peleistä uutisoi BGG News.

Luottamuksen synty ja kehitys

The Evolution of Trust on hieno esitys siitä, miten luottamus syntyy ja kehittyy. Esitys perustuu vankasti peliteoriaan ja havainnollistaa luottamuksen merkitystä ja vaikutusta vangin dilemman avulla. Taustalla on vakava yhteiskunnallinen agenda ja tämä pelimäinen muoto on oivallinen tapa tehdä teoriaa ymmärrettäväksi.

Suosittelen kokeilemaan, tähän menee noin puolisen tuntia, mutta lupaan, että sivistyt viihdyttävällä tavalla.

The Evolution of Trust

Lisboan toimituksessa katastrofi

Joskus Kickstarter-kampanjoissa tapahtuu yllättäviä asioita. Lisboan toimitus eurooppalaisilla tukijoille viivästyy, koska tulipalo varastossa tuhosi koko Eurooppaan tulossa olevan erän. Korvaavat pelit järjestyvät Yhdysvaltoihin jälleenmyyjille menevästä erästä, mutta viivästystä toimituksessa tämä tarkoittaa.

Sattuvasti tulipalotuho tapahtui pelille, joka kertoo Lissabonin jälleenrakentamisesta maanjäristyksen, tsunamin ja tulipalojen jälkeen.

Aivan tavatonta tällainen ei ole – muistan kuulleeni joskus Tacticilta pelilähetyksestä, joka oli laivalla tulossa Kiinasta. Rahtilaivassa syttyi tulipalo ja juuri se nimenomainen kontti, jossa pelit olivat, tuhoutui.

Ropeconin peliturnausten tulokset

Catanin Suomen mestari on jälleen kerran Mauri SahlbergCarcassonnen Suomen mestari on Ville InkiläinenQwixxin mestaruuden voitti Paavo Jäntti.

Catanin neljän kärki:

 1. Mauri Sahlberg
 2. Marcel Schuchmann
 3. Kimmo Eriksson
 4. Jani Herlevi

Carcassonnen kolme parasta:

 1. Ville Inkiläinen
 2. Teivo Teivainen
 3. Reina Magica

Qwixxin neljän kärki:

 1. Paavo Jäntti
 2. Sami Laine
 3. Aleksi Ahtiainen
 4. Elina Voutiainen

Ropeconin tulospalvelusta löydät Ropeconin monien turnausten ja kilpailujen tulokset.

Flamme Rougen lisäosan säännöt julki

Lautapelit.fi on julkaissut Flamme Rougen Peloton -lisäosan säännöt. Säännöt löytyvät Lautapelit.fi:n sivuilta.

Lisäosasta löytyy mukulakivet, jotka ovat kapeita yhden ruudun levyisiä alueita, joilla ei voi peesata. Huoltoalueet ovat puolestaan kolmen ruudun levyisiä alueita, joiden sisällä nopeus on aina vähintään neljä.

Irtiottosäännöissä kaksi pyöräilijää aloittaa pelin viisi ruutua pääjoukon edellä. Oikeudesta päästä irtiottoon käydään huutokauppa, jossa pelaajat valitsevat pyöräilijän ja pelaavat sitten valitsemansa pyöräilijän pakasta kortin. Kortit paljastetaan yhtä aikaa ja sen jälkeen pelataan vielä toiset kortit. Korkeimman summan pelanneet pyöräilijät pääsevät irtiottoon, menettävät pelaamansa kortit ja saavat tilalle kaksi väsymyskorttia.

Mukana on myös säännöt kahdelle erilaiselle tekoälyjoukkueelle, joita voi käyttää lisäämään peliin pelaajia. Näin peliä voi pelata yksin ja kaksinpeliin saa enemmän ajajia radalle.

Peloton
Pelotonin pyöräilijöistä näkee selvästi, kumpi on rouleur ja kumpi sprinter. Kuva: Lautapelit.fi

Alexander Pfister on ahne ja muita Amigon uutuuksia

Amigo julkaisee syksyllä Alexander Pfisterin pienen korttipelin Gier (Ahneus). Pelaajat yrittävät kerätä mahdollisimman hyvät kokoelmat, tavoitteena on kerätä kuusi samannumeroista korttia.

Omalla vuorolla voi pelata kädestään kortin oman kokoelmaansa, jonka jälkeen voi ryöstää. Ryöstössä valitaan pelaaja, otetaan tämän kädestä kortti ja laitetaan se pöytään kuvapuoli ylöspäin. Sen jälkeen saa lopettaa ja pitää kortin, tai voi ryöstää uudestaan samalta pelaajalta. Jos ryöstetyissä korteissa on samannumeroisia, vuoro loppuu ja kortit palaavat uhrin käteen.

Ahneus siis kannattaa, paitsi jos on liian ahne.

Gier

Oivallisen Potato Manin tekijöiltä Günter Burkhardtilta ja Wolfgang A. Lehmannilta ilmestyy tikkipeli Druids, joka on kuvituksensa puolesta samaa sarjaa Wizardin kanssa, mutta muuten aivan eri peli.

Pakassa on kortit 1–12 viidestä eri väristä. Niillä pelataan tikkiä ja voitetut kortit pelataan eteen värin mukaan lajiteltuna. Jos samasta tikistä saa monta samanväristä korttia, pienin tulee päälle. Tikkiä pelataan, kunnes kortit ovat loppu tai joku saa eteensä jokaista viittä väriä. Se on huono juttu: siitä kertyy miinuspisteitä kaikista kerätyistä korteista, kun muut saavat plussaa jokaisen värin päällimmäisestä kortista.

Pelissä on myös jokunen erikoiskortti, joilla voi väistää tikkejä tai poistaa kortteja edestään. Perusidea kuulostaa aika hauskalta väännökseltä perustikinlyönnistä.

Druids

Haim Shafirin Memo Dice on muistipeli, jossa heitellään noppia yksi kerrallaan, peitetään noppa kupilla ja kun noppia on pitkä rivi kuppien alla, aletaan muistella, millainen kuvio päällä olikaan. Oikein muistavat saavat pisteitä. Ei ihan helppo homma, koska yhdeksän nopan jokaisella sivulla on erilainen kuvio, eli kuvioita on yhteensä 54 muistettavaksi.

Reiner Knizian Schollen Rollen on onnenkoetuspeli, jossa kalastetaan kalaa noppaa heittämällä ja saalis moninkertaistuu heittojen myötä – mutta jos jollain heitolla ei saakaan kalaa, menettää kaiken sillä vuorolla keräämänsä.

Uudelleenjulkaisuosastolla Pairs ilmestyy nimellä Paaranoia ja sisältää neljä uutta peliä, joita voi pelata samalla pakalla. No Thanks! ilmestyy uudella kuvituksella nimellä Schöne Sch#!?e.

Kuva Isle of Skyen lisäosasta

Isle of Skyen ensimmäinen iso lisäosa on nimeltään Isle of Skye: Journeyman. Uutena elementtinä pelaajien maita ja mantuja kiertelevät Journeyman-nappulat, jotka keräävät kääröjä ja viskitynnereitä. Lisäksi pelaajilla on omat pelilaudat, joiden käytöstä ei ole vielä mitään aavistusta. Aika hässäkältä näyttää, mutta ehkäpä tästä jotain tolkkua vielä tulee.

Isle of Skye: Journeyman

Juonittelupelien SM-kisat

Kylä-foorumilla pidetään juonittelupelien eli Werewolfin SM-kisat. Tässä vaiheessa kartoitetaan osallistujien määrää. Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ilmoittaudu 15.8. mennessä. Kutakin peliyhteisöä voi edustaa korkeintaan kolme pelaajaa. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteella juonittelupelit at outlook.com.

Pelit pelataan foorumipeleinä siten, että yksi pelipäivä kestää neljä vuorokautta ja yöt yhden vuorokauden. Jokaisen pelipäivän aikana edellytetään vähintään kolmen viestin kirjoittamista foorumille.

Alkukarsinnat pelataan syyskuussa, finaalipeli on tarkoitus pelata 2.10. alkaen.

Kylä-foorumilla pelataan SM-kisojen lisäksikin erilaisia juonittelupelejä.

ASL-turnaus Sissukoni järjestetään 25.–27.8.2017

Vuosittainen Sissukoni-ASL turnaus järjestetään 25.–27.8.2017. Pelipaikkana on ravintola Taverna Pohjan Akka Käpylässä Helsingissä. Kolmipäiväinen (pe–su) turnaus maksaa ruoka- ja kahvitarjoiluineen 80 €, mutta paikalle voi tulla myös pelaamaan Advanced Squad Leaderia turnauksen ulkopuolella ilman osallistumismaksua.

Lisätietoja saa sähköpostitse järjestäjiltä: mikko@lukkari.org tai tkarna2@outlook.com tai Self-Rallyn Facebook-sivuilta.

Dominioniin uusi lisäosa

Lokakuussa ilmestyy Dominionin uusin lisäosa Nocturne. Kuvausteksti on taas omaa luokkaansa: “You’ve always been a night person; lately you’ve even considered becoming a vampire. There are a lot of advantages: you don’t age; you don’t have to see yourself in mirrors anymore; if someone asks you to do something, you can just turn into a bat, and then say, sorry, I’m a bat. There are probably some downsides though. You always think of the statue in the town square that came to life and now works as the tavern barmaid. The pedestal came to life, too, so she has to hop around. The village blacksmith turns into a wolf whenever there’s a full moon; when there’s a crescent moon, he turns into a chihuahua. That’s how this stuff goes sometimes. Still, when you breathe in the night air, you feel ready for anything.”

Teema on siis yöllinen, paketissa 500 korttia ja uusina kortteina yökortteja, jotka pelataan ostovaiheen jälkeen, Heirloom-kortteja jotka korvaavat aloituspakan kuparit ja Fate- ja Doom-kortteja, joista saa Hex- ja Boon-kortteja ja kaikenlaista muuta. Olettaisin, että tämä tulee suomeksikin, mutta aikataulusta ja muista yksityiskohdista ei ole tietoa.

Dominion: Nocturne

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Ysärinostalgialla ratsastamista

Total Recall: The Official Tabletop Game on lautapeliversio Philip K. Dickin kirjaan perustuvasta vuoden 1990 suosikkifilmistä, jossa esiintyi Arnold Schwarzenegger.

Peli on sosiaalista deduktiota 4–8 pelaajalle. Pelaajien pitää löytää liittolaisensa ja ottaa Mars haltuunsa joko federaatiolle tai kapinallisille. Jos kuolet, heräät unesta ja liityt Rekall-tiedemiesten joukkueeseen. Peli kierrättää Good Cop Bad Cop -peliä, eli jos se on tuttu, kuvio on selvä. Good Cop Bad Cop:lla  on BGG:ssä varsin säällinen 6,8 keskiarvo.

Peli maksaa 26 dollaria, deluxe-mallina 38 dollaria ja kaikilla herkuilla 65 dollaria. Kolmen kimpassa hinta on vähän halvempi. Postikulut tulevat päälle, mutta niistä ei ole vielä tietoa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Total Recall

Leimahduspiste laajenee

Flash Point: Tragic Events on uusin laajennos Flash Point: Fire Rescue -palomiespeliin. Tulipalo- ja tapahtumapakat korvaavat Hot Spot -mekaniikan ja tuovat peliin uusia tapahtumia, jotka tekevät jokaisesta pelikerrasta ainutlaatuisen. Mukana on myös kolme uutta spesialistia: strategisti, ennaltaehkäisijä ja tukahduttaja.

Pelkkä lisäosa maksaa 30 dollaria Suomeen toimitettuna. Lisäosa ja peruspeli maksaa 60 dollaria ja maksamalla 125 dollaria saa päälle tuhdin läjän aikaisempia lisäosia, eli tuntuvasti pelikauppojen hintoja halvemmalla. Lisäosa ei todennäköisesti tule koskaan päätymään yleiseen jakeluun. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Flash Point: Tragic Events

Ennen kuin räjähtää

Before the Earth Explodes on retro-scifiä Green Couch Gamesilta. Kahden pelaajan peli perustuu yhtäaikaiseen toiminnanvalintaan ja kivi-paperi-sakset-tyyppiseen pelimekaniikkaan. Tavoitteena on päästä teknologiassa huipulle, asuttaa seitsemän planeettaa, tuhota vastapuoli tai täyttää pelin aikana paljastuva voittoehto.

Peli maksaa 27 dollaria Suomeen toimitettuna. Pelialustan kanssa hinta nousee 51 dollariin. Kampanja ei ole EU-ystävällinen, mutta koska pelin hinta ilman postikuluja jää alle 22 euron, arvonlisäveroa ei tule maksettavaksi. Toimitus on luvattu tammikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Before the Earth Explodes

Fantasiapalokunta

The Brigade on peli fantasiapalokunnista. Tinderboxin kaupunki on tulessa, kun pyromancereiden yliopistolta alkanut tulisade leviää pitkin kaupunkia. Pelaajien on palkattava väkeä palokuntiinsa ja kehitettävä palontorjuntakalustoaan, jotta tulipalo saadaan aisoihin.

Onnistunut tulipalojen sammuttaminen vaatii resurssien hallintaa ja oikeaan paikkaan ehtimistä ja tuottaa palkinnoksi kansalaisten luottamusta, joka ratkaisee pelin lopussa sen, kenestä tulee Tinderboxin palopäällikkö.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna 40 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä. Peli on pelattavissa Tabletopiassa.

The Brigade

Tulevia tapahtumia

25.–27.8.2017: Advanced Squad Leader -turnaus Sissukoni Helsingissä. Lisätietoja Self-Rallyn Facebook-sivuilta.

8.–10.9.2017: Tampereella järjestetään Tracon, suuri roolipeli- ja animetapahtuma. Tapahtumat liput on jo myyty loppuun.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *