Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 15.1.2018: Marmorikuulat hukassa

Catan saa jatkoa, Feldiltä ja Rieneckiltä tulee uusi peli ja Tower Madnessissa marmorikuulat ovat hukassa. Viikon uutisissa myös Plan B:n uudet kuviot.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Memoir ’44:ään uusi taistelu

Memoir ’44 on viettänyt hiljaiseloa viime vuodet, mutta nyt on taas uutta materiaalia tulossa, eli jatkoa vuonna 2016 alkaneelle Battle Maps -sarjalle. Memoir ’44: Through Jungle and Desert on viidakkotaisteluja Burmassa ja panssarisotaa Pohjois-Afrikassa.

Mukana on kuusi valmiiksi painettua skenaariokarttaa, arkillinen tokeneita ja kaksi uutta pakkaa taistelukortteja viidakkoa ja aavikkoa varten. Viidakkoskenaariot voi pelata kampanjana, jossa skenaarioiden tulokset vaikuttavat seuraavaan skenaarioon.

Mukana on myös kaksi Overlord-skenaariota: Henderson Fieldin taistelu Guadalcanalilla ja Operation Lightfootin valtava aavikkotaistelu. Taistelukartta vaatii seurakseen Memoir ’44:n, Pacific Theaterin ja Mediterranean Theaterin.

Memoir '44: Through Jungle and Desert

 

Feldiltä ja Rieneckiltä uusi peli

Stefan Feld ja Michael Rieneck tekivät viime vuodeksi Merlinin, nyt on vuorossa Forum Trajanum. Julkaisijana on Queenin sijasta HUCH! & Co. Pelaajat pääsevät rakentamaan Trajanuksen muistomerkkiä, Forum Trajanumia, josta pitäisi tehdä suurin ja kaunein foorumi ikinä. Pelaajat kehittävät omia läänityksiään ja siinä sivussa tukevat keisarin rakennusprojektia. Menestyksekkäin pelaaja vie voiton.

Kaksikolta on tulossa toinen roomalaisteemainen peli, Carpe Diem, jonka julkaisee Alea. Muuta tietoa ei tästä pelistä ole vielä saatavilla.

Uutta Catania

Klaus ja Benjamin Teuberilta tulee Catan: Der Aufstieg der Inka, uusi Catan-peli jonka aiheena ovat inkat. Peruskuviot ovat tuttuja, mutta mukana on nyt uusi siirtomekanismi, joka avaa pelaajille uusia mahdollisuuksia – ilmeisesti toisten pelaajien rakennuksia voi jotenkin syrjäyttää. Luonto voi jyrätä alleen olemassaolevia rakennuksia, jolloin tilaa vapautuu uusille rakennuksille. Kaupankäynnin kohteena on kalaa, kaakaota ja höyheniä.

Catan – Der Aufstieg der Inka

Stone Bladelta uusi pakanrakennuspeli

Ascensionin julkaisijana tunnettu Stone Blade julkaisee uuden pakanrakennuspelin, jonka on suunnitellut Ascensionin suunnittelija Justin Gary ja Ascensionin lisäreitä tehnyt Gary Arant.

Shards of Infinity on Star Realmsin tapaan konfliktipeli, jossa pitää saada vastapelaajien elämät nolliin. Uusia kortteja ostetaan pöydän keskeltä ja lisätään pakkaan tai käytetään välittömästi. Pelin alussa on 50 elämäpistettä ja vastapuolen pisteet pitäisi saada nollattua.

Pelaajilla on pelin alussa myös nolla masteryä. Joka vuoro voi käyttää yhden rahan mastery-pisteen hankkimiseen. Mitä enemmän masteryä on, sitä voimakkaampia omat kortit ovat. Aloituskortitkin muuttuvat vahvemmiksi pelin edetessä. Jos saa 30 mastery-pistettä kasaan, voi aktivoida Infinity Shardinsa, mikä on hieno nimitys sille, että voittaa pelin välittömästi.

Shards of Infinity

 

Marmorikuulat hukassa

Tower of Madness on veikeän näköinen peli. Keskeinen komponentti on kellotorni, josta sojottaa joukko lonkeroita. Torni on 30 senttiä korkea ja täynnä marmorikuulia.

Jos kauhistuttavien paikkojen ja tuntemattomien totuuksien tutkimukset epäonnistuvat, pelaaja joutuu vetämään tornista lonkeron. Jos se saa marmorikuulia putoamaan, kuulat on kerättävä ja ne vaikuttavat pelaajan hahmoon: ne voivat tuoda taikuutta ja tietämystä, jota ihmisten ei kuuluisi tietää tai silkkaa hulluutta. Pahimmillaan ne herättävät Cthulhun uniltaan, jolloin peli päättyy kaikkien pelaajien tuhoon.

Tämä tulee Smirk & Dagger -pelifirmalta kesällä 2018.

Tower of Madness

 

Plan B:n seuraava siirto

Plan B Gamesin uusin kuvio on Next Move, uusi julkaisija, joka keskittyy kevyesti teemoitettuihin, mutta ajattelua vaativiin peleihin (joilla on nelikirjaiminen nimi). Azul on malliesimerkki siitä, millaisia pelejä Next Move tekee.

Ensimmäinen Next Move -peli on Century: Spice Roadin suunnittelijan Emerson Matsuuchin Reef. Pelissä kasvatetaan koralliriuttaa ja rakennellaan viehättäviä kuvioita. Mitä kauniimpi kuvio, sitä enemmän pisteitä. Peli julkaistaan Originsissa kesällä.

Plan B:llä on nyt neljä eri linjaa pelejä: Plan B tekee helposti lähestyttäviä europelejä, Pretzel näppäryyspelejä, Eggertspiele keskiraskaita europelejä ja Next Move kepeitä teemallisia abstrakteja.

Reefin kansi

BGG aloittaa uuden video-ohjelman

The BoardGameGeek Show on BGG:n uusi ohjelma, jota tekee BGG:hen videotuottajaksi palkattu Lincoln Damerst. Damerst on tuttu GameNight!-videoilta. Jatkossa The BoardGameGeek Show ja GameNight! vuorottelevat ja ilmestyvät vuoroviikoin.

Euroopan avoimet Crokinole-kisat

Unkarissa järjestetään keväällä ensimmäiset Euroopan avoimet Crokinole-mestaruuskisat. Kisat pelataan Budapestissä 28.–29.4.2018.

Lauantaina pelataan naisten, alle 14-vuotiaiden ja yli 60-vuotiaiden sarjat ja avoin parikisa. Sunnuntaina pelataan avoin yksilökisa. Näihin varsinaisiin pääsarjoihin on ilmeisesti maakiintiöt, eli parisarjaan mahtuu korkeintaan kaksi joukkuetta maata kohden ja yksilösarjaan korkeintaan kahdeksan pelaajaa maasta.

Hieman avoimeksi jää, ovatko naiset tervetulleita muihin kuin naisten sarjaan – näin äkkiseltään kuvittelisi, että Crokinolen pelaamisessa sukupuolella ei olisi minkäänlaista merkitystä.

Lisätietoja kisoista löytyy kisojen Facebook-sivuilta.

Lyhyesti

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Western Legends on western-teemainen hiekkalaatikkopeli 2–6 pelaajalle: pokerinpeluuta, pankkiryöstöjä ja sheriffin välttelyä Billy the Kidin, Calamity Janen ja Doc Hollidayn kaltaisina kuuluisina villin lännen hahmoina. Peli maksaa 75 dollaria Suomeen toimitettuna, 101 dollaria hienoimpana laitoksena. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Everdell on kaunista työläistenasettelua ja tableau buildingia, teemanaan söpöt metsäneläimet. Perusmalli maksaa 65 dollaria, fiinimpi malli 81 dollaria. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Everdell

Hermetica on abstrakti kaksinpeli, jossa yritetään siirtää oma nappula pelilaudan toiselle puolelle. Peli maksaa 52 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Deja-Vu: Fragments of Memory on taktista mancala-mekanismia yhdistettynä strategiseen tableau buildingiin, teemana muistinsa menettäneen tytön muistojen ja voimien palauttaminen. Peli maksaa vähän alle 40 euroa, lisäosien kanssa vähän yli 40 euroa. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2018 ja se on veroton. Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorilla ja TabletopiallaKampanja löytyy täältä.

Re-Chord on uudella kierroksella ja tällä kertaa onnistuu. Kitarateemaisessa pelissä muodostetaan plektrapelimerkeillä sointuja laudalle ja tavoitellaan kitarasankarin mainetta. Peli maksaa 38 dollaria Suomeen toimitettuna, verovapaa toimitus on luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Triplanetary on myös uudella kierroksella – edellinen oli tosin jo vuonna 1973. Travellerin kehittäjän Marc Millerin suunnittelema peli palaa Steve Jackson Gamesin uutena versiona. Tämä on vähän tiedoksi-uutisointia, Kickstarteriin kun ei voi osallistua Yhdysvaltojen ulkopuolelta, mutta peli tulee jossain vaiheessa tilattavaksi Warehouse 23 -nettisivuille. Kampanja löytyy täältä.

Countdown: Action Edition on kasarinostalgialla ratsastava salaisten roolien peli, jossa toimintasankarin on selvitettävä, ketkä ovat panttivankeja ja ketkä rosvoja ennen kuin rosvojen pommi räjähtää. Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna, eksklusiivisessa VHS-kotelossa hintaa tulee 129 dollaria. Toimitus on luvattu tammikuulle 2019. Verottomuudesta ei ole tietoa, eli varautuisin ALVin maksamiseen. Kampanja löytyy täältä.

Neanderthal ja Greenland ovat Phil Eklundin ja Sierra Madre Gamesin pelejä ihmiskunnan kulttuurin kehityksestä. Pelit ovat pitkään olleet vaikeasti saatavilla, nyt uudet laitokset ovat tulossa. Yksi peli maksaa 38 dollaria Suomeen toimitettuna, molemmat saa yhteensä 58 dollarilla. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Masque of the Red Death on Edgar Allan Poen novelliin perustuva peli, jossa on luvassa päättelyä ja ohjelmoitua liikkumista. Pelaajien on kerättävä suosiota juhlissa, samalla vältellen punaista kuolemaa joka kulkee salista toiseen. Peli maksaa 60 dollaria ja postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Corsair Leader on Dan Verssen Gamesin yksinpelejä. Hornet Leader II:n pelimekaniikkaan perustuvassa pelissä lennetään merijalkaväen F4U Corsaireja toisessa maailmansodassa. Hinnat alkavat 95 dollarista, mukaanlukien veroton toimitus Suomeen. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

The Mansky Caper on onnenkoetuspeli, jossa ryöstetään gangsteripomon kartanoa. Löydetyt tavarat jaetaan samassa huoneessa olevien kanssa, mutta talo on myös täynnä pommeja, eli välillä pitää viedä tavaraa pakoautoon jemmaan, jolloin jää paitsi saaliinjaosta. Peli maksaa 46 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu jo toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

  • Perjantaina arvosteltiin Byzanz.

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 15.1.2018: Marmorikuulat hukassa”

Everdell näyttää kyllä syötävän hyvältä, ja mekaniikatkin istuisivat omaan pöytään, mutta kun on jo niin monta peliä tulossa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *