Kategoriat
Peliarvostelut

Angry Birds: Knock on Wood

Angry Birds on yksi maailman suosituimmista videopeleistä. Ei siis ole mikään yllätys, että joku on keksinyt tehdä siitä myös lautapeliversion. Angry Birds: Knock on Wood on aivan kuin oikea Angry Birds, mutta huomattavasti kouriintuntuvampana: nyt pelaajien on itse lingottava linnut kohti itse koottua possutornia.

Paketista löytyy autenttisen näköistä muovisälää: palikoita, joista kootaan torni, possut asuttamaan tornia, kumisen tuntuiset linnut ammuksiksi ja tietenkin linko, jolla kiukkuiset linnut ammutaan kohti possuja.

Pelin idea

Angry Birds: Knock on Woodin laatikkoVuoronsa aluksi pelaaja nostaa kortin, joka kertoo millainen rakennelma palikoista on koottava. Kortissa kerrotaan myös, millaisilla linnuilla tornia saa tykittää. Jos pelaaja onnistuu pamauttamaan possut alas tornista annetuilla linnuilla, hän kuittaa tornin vaikeustasosta riippuen 100–300 pistettä. Torneissa voi olla myös bonuspalkintoja, joiden pudottamisesta saa lisäpisteitä. Tavoitteena on 1000 pistettä.

Vaan pisteiden kerääminenpä ei olekaan mitään ihan helppoa puuhaa. Linko on hyvin epätarkka ja vaatii runsaasti harjoittelua, eikä possujen tuhoaminen ole sittenkään mitenkään varmaa hommaa, kun linnut lentelevät minne sattuvat. Ampumakulmaa ei voi säätää oikeastaan ollenkaan, ainoastaan suuntaa ja voimakkuutta.

Sääntöjen mukaan lintuja saa ampua kahdesta neljään, riippuen tornin vaikeustasosta. Tuhanteen pisteeseen pelaaminen vaatii aikaa ja jaksamista, mutta kaipa se puolessa tunnissa onnistuu — jos turhautuminen ei iske ennen sitä. Veikkaan, että useimmat ottavat nopeasti käyttöön kotisäännön, joka sallii lisää ampumayrityksiä.

Parempi tietokonepelinä

Vaikka pidänkin lautapeleistä enemmän kuin tietokonepeleistä, Angry Birdsiä pelaan jatkossa mieluummin tietokonepelinä. Se vain toimii paremmin niin: katapultin ohjaaminen on paljon tarkempaa.

Lautapelissä joutuu sitä paitsi kokoamaan tornit itse. Siinäkin on oma vaivansa, sillä kevyet muovipalikat — hyvä juttu, jotta torni kaatuisi helpommin — ovat vaivalloisia koottavia. Peliajasta aika iso osa menee tornien kanssa nyhräämiseen, joka on se kaikista tylsin osa peliä. BoardGameGeekissä kommentoivat, että lapset kyllästyvät helposti odotteluun torneja rakenneltaessa, mutta siihen hyvä ratkaisu on antaa muksulle puhelin, jotta odotellessa voi pelata vaikka Angry Birdsiä…

Lintu lentää kohti possutornia. Kuva: Mikko Saari
Lintu lentää kohti possutornia. Kuva: Mikko Saari

Sääntöjen mukaan pelattuna Angry Birds: Knock on Wood ei ole kummoinen peli, vaan tarjoaa lähinnä odottelua ja turhautumista. Sen arvo on lähinnä leluna, eikä se sellaisena mitenkään toivoton ole. Pelistä lienee myös jonkin verran viihdettä lapsille ja lapsenmielisille, jos joustaa säännöistä tarpeen mukaan.

Kaupaksihan tämä käy jo nimellään, kun kansikin paljastaa viekoittelevasti pelin kieltämättä näyttävän sisällön. Toivoisin silti, että vaikkapa joululahjoiksi ostettaisiin ennemmin ihan oikeita pelejä, sillä niistä riittää takuuvarmasti iloa pidempään kuin tästä pelistä.

Faktat Angry Birds: Knock on Woodista

Suunnittelija:

Julkaisija: Mattel (2011)

Mutkikkuus: Jos on pelannut Angry Birdsiä, idea on tuttu. Säännöt ovat varsin yksinkertaiset ja nopeasti omaksutut. Kaikista vaikein osa peliä on pakata osat takaisin laatikkoon, jos ei peliä laatikosta ottaessaan kiinnittänyt asiaan huomiota.

Onnen vaikutus: Jos katapultin oppii hallitsemaan, pelistä tulee selvästi taitopeli, mutta se vaatii kyllä aikaa ja harjoitusta, eikä välttämättä ole sittenkään mahdollista.

Vuorovaikutus: Yksi pelaa, muut katsovat.

Teema: Angry Birds käy kaupaksi takuuvarmasti, valitettavasti.

Uudelleenpelattavuus: Perinteinen joululahjapeli? Pelataan pari kertaa joulunpyhinä, unohdetaan kaappiin sen jälkeen.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4 (tosin sinänsä pelaajamäärälle ei ole rajoituksia)

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Angry Birds: Knock on Wood”

Huono, linnut eivät lennä kunnolla turhauttavaa, ikäraja pitäisi olla suurempi,eikä vain+5 sen pitäsisi olla +7 ei pikku lapset jaksa niin pitkästyttävä! :)

Huono todellakin. Torni kaatuu kyllä helposti, mutta yleensä kokoamisvaiheessa, kun nakkisormillani yritän epätoivoisesti kyhätä rakennelmaa, lingolla en ole onnistunut vielä kertaakaan… Viime jouluna peli kotiutui meille, kerran, pari sitä tuli kokeiltua, mutta siihen kypsyivät varsin nopeasti niin muksut kuin aikuisetkin.

Ketuttaa, ei se sääntöjen avulla pelikelpoiseksi muutu… Mutta ei se sen monimutkaisempi ole kuin miltä näyttää. Valitse tehtävä, kokoa torni ohjeen mukaan, ammu kortin mukaiset linnut kohti tornia. Jos possut putoavat, saat kortissa mainitut pisteet. Siinäpä se.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *