Kategoriat
Peliarvostelut

Froggit

Ikä 6+. Luotsaa sammakkoperhe turvallisesti lammen laidalta toiselle uhmaten kiiskeä hirveää. Pidä silmällä muita pelaajia ja yritä estää heidän sammakoitaan – tai ainakin olla auttamatta liikaa.

Froggit on yksinpelattavista puzzlepeleistä tunnetun SmartGamesin vuonna 2020 julkaistu perhepeli, johon mahtuu 2–6 sammakonohjaajaa. Froggit on nopeatempoinen, jännittävä ja erittäin hienon näköinen lautapeli.

Poiketen SmartGamesin pulmanratkontasarjasta, tässä on siis aivan ehta peli, tai oikeastaan jopa kaksi peliä, koska täysillä säännöillä peli muuttaa muotoaan yllättävän paljon peruspelistä. Peruspeli on suoraviivaisempi kilpajuoksu ja täydet säännöt tuovat erilaista taktisuutta ja vähän enemmän vuorovaikutustakin. 

Froggitin kansi

Pienet sammakot, pienet sammakot, ne lystikkäitä on

Aivan erityisesti pitää kehua Froggitin jättikokoista pelilautaa ja hyvän kokoisia ja tuntuisia nappuloita. Pehmeästä ja vähän tahmeasta muovista tehtyjä sammakoita on miellyttävä pitää kädessä ja kaikki materiaalit tuntuvat laadukkailta ja kestäviltä.

Pelilauta on paksua pahvia ja taitokset näyttävät hyvin vahvistetuilta. Itse asiassa kala ja sammakot ja pelilautakin ovat niin kivoja, että niitä voi hyvin ottaa myös leikkeihin – harvasta pelistä voi sanoa samaa. 

Sammakot myös pinoutuvat hauskasti, sillä pikkusammakko mahtuu paitsi ison sammakon selkään, myös sen alle piiloon. Tämä on ihan tarkoituksella, koska molemmilla on pelillistä merkitystä haastavammassa peliversiossa. 

Lähikuva jättikalasta ja sammakoista.
Jättikala uhkaa sammakkokaksikkoa. Kuva: Tapani Aulu

Shakkia lumpeenlehdillä

Kun kurkistetaan Froggitin värikkään pinnan alle, löytyy sieltä klassista abstraktia strategiaa. Shakki ei ole hirvittävän kaukaa haettu vertaus, sillä Froggitista löytyy samankaltaisia mekaniikkoja, vaikka nappuloita ei syödäkään. 

Molemmissa peliversioissa ideana on siirtää koko sammakkoperhe (kaksi isoa ja kolme pientä sammakkoa) laudan yli puolelta toiselle hyppien lumpeenlehtiä pitkin. Pienet sammakot osaavat hypätä kolme tyhjää lummetta vuorolla ja isot jaksavat vain kaksi. Jos edessä olevalla lumpeella on jo joku ja sitä seuraava lumme on vapaana, voi hypätä suoraan jälkimmäiselle, eli sopivaa reittiä pitkin voi päästä  kerralla pitkällekin.

Kun sammakko pääsee perille lammen toiselle puolelle, sitä ohjannut pelaaja saa liikuttaa kalaa kaksi askelta. Jos kala saa jonkun sammakon kiinni, säikähtänyt sammakko pomppii takaisin lähtöpaikkaan. Ensimmäisenä kaikki sammakkonsa perille saanut voittaa.

Haastavassa versiossa (expert-säännöt) iso sammakko voi ottaa pienen sammakon selkäänsä, mutta silloin molemmat liikkuvat vain yhden lumpeen kerralla. Etuna reppuselässä matkustamisessa on se, että pinossa molemmat ovat turvassa kalalta. Sammakoiden pitää kuitenkin tulla maaliin erikseen, eli loppuun asti ei voi pomppia kasassa, eivätkä ne voi hyppiä toisten sammakoiden yli.

Expert-versio tuo peliin myös uuden toisen pelaajan blokkaamiskeinon. Iso sammakko voi nimittäin hypätä toisen pelaajan pikkusammakon päälle ja pitää sitä loukussa niin kauan kunnes siirtyy. Tätäkin pitää siis varoa, joten pähkäiltävää riittää ja pelissä on paljon strategia ja yllättäviäkin tilanteita.

Lähikuva sammakoista pelilaudalla
Isot ja pienet sammakot ovat veikeän näköisiä. Kuva: Tapani Aulu

Pieni, mutta syvä lampi

Froggit on nopeatempoinen ja lyhyt peli. Kierroksia pelissä ei tule kuin parikymmentä tai vähemmänkin. Reitti laudan yli on lyhimmillään kahdeksan askelta, eli jokaista sammakkoa liikutetaan vain muutaman kerran. Jokaisella siirrolla on siis merkitystä ja päätökset ovat välillä tiukkojakin. 

Pienestä pelistä löytyy siis syvyyttä ihan kunnon pelin verran. Haastava peli sopii perhepeliksi tai peliporukan filleriksi, koska se on nopea ja toimii hyvin kahdesta kuuteen pelaajalla. Perussäännöillä pelaa hyvin jo pienikin lapsi, mutta pelin strategialuonne toki tarkoittaa, että pienet eivät pärjää, koska onnella ei ole vaikutusta. 

Tietenkin perhepelinä tutusti aikuiset pelaavat toisiaan vastaan ja lasten sammakot karkailevat turvassa. Niinkin peli toimii. Froggit on hyvä päänavaus SmartGamesilta moninpelien maailmaan. Ainakin meillä peli saa paikan hyllyssä heti. 

Faktat Froggitista

Suunnittelijat: ei ilmoitettu

Julkaisija: SmartGames (2020)

Mutkikkuus: Junior-säännöt ovat erittäin helpot, Expert-säännöillä peliin tulee syvyyttä.

Onnen vaikutus: Onnella ei ole käytännössä lainkaan vaikutusta.

Vuorovaikutus: Pelissä on vuorovaikutusta ja ilkeäkin pelaaminen on mahdollista.

Teema: Sammakkoteema on tehty visuaalisesti hienoksi.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä on syvyyttä kuten klassisissa abstrakteissa strategiapeleissä.

Kieliriippuvuus: Ei sisällä tekstiä. Säännöt jopa 12 kielellä.

Pelaajamäärä: 2–6. Kaikki määrät toimivat.

Pituus: 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Froggit”

Tarkoitus olisi, että ikäsuositus välittyisi arvostelutekstistä. Julkaisijan ikäsuositus on kuitenkin siinä määrin viitteellinen, ettei se useinkaan kerro koko totuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *