Kategoriat
Peliarvostelut

Hoppsan

Ikäsuositus: 4+. “Kontatkaa väriliitujen luokse!” Hoppsan on lastenpeli, jossa pitää juosta, hyppiä, kontata ja löytää oikea kortti mahdollisimman nopeasti.

Hoppsan on koko perheen tehtäväpeli, jossa pääsee juoksemaan. Se on lautapelissä poikkeuksellista, ja Hoppsanin kohdalla voi keskustella, onko tämä enemmän leikki kuin peli, mutta väliäkö tuolla: se näyttää lautapeliltä ja lapset pitävät siitä.

Pelin idea

Jokaisella pelaajalla on samanlainen valikoima kuvakortteja. Kortit laitetaan kuvapuoli alaspäin esille jonnekin muutaman metrin päähän pelilaudasta. Tämä peli vaatii tilaa ja väljyyttä, mutta siinä on puolensa: mikään ei houkuttele lapsia siivoamaan leikkejään olohuoneen lattialta yhtä hyvin kuin ehdotus pelata Hoppsania.

Sitten pyöräytetään spinneriä. Se kertoo kuvion ja liikkumistavan. Pelaajien on nyt sännättävä korteilleen mainitulla tavalla: hyppien, juosten, kontaten, rapukävelyä ja niin edelleen. Kortteja käännellään yksi kerrallaan, kunnes löytyy oikea kuva, jolloin kiljaistaan: “Löytyi!”

Kaikki kääntävät kortit takaisin kuvapuoli alaspäin. Nopein löytäjä saa tuoda korttinsa pelilaudalle ja peli jatkuu. Jos pyöräytetään sellainen kuvio, jonka pelaaja on jo löytänyt, muistamalla asian saa käydä tekemässä vapaan käännön, eli kääntää yhden korteistaan kuvapuoli ylöspäin.

Pelin voittaa, kun saa riittävän monta korttia löydettyä.Hoppsan

Vauhdin hurmaa

Hoppsan on ollut suursuosikki meillä, tavallaan valitettavasti. Kun ehdottaa lapsille lautapelin pelaamista, saa vastaukseksi innostuneita ehdotuksia pelata Hoppsania. Pelaisin mieluusti jotain sellaista, missä voisin itse olla mukana – Hoppsan toimii paremmin lasten kesken pelattuna.

Lasten keskenkään Hoppsan ei ole aivan ongelmaton. Useimmiten isoveli on nopeampi ja pääsee penkomaan korttejaan ensin, ja löytää nopeammin, ja kun on kerran ollut nopeampi, peli käy helpommaksi, kun kortteja on jäljellä vähemmän. Jos peli saa tasaisemman alun, se pysyy mielenkiintoisempana. Toki tässä on mahdollista antaa hieman tasoitusta, vaikkapa laittamalla nopeamman pelaajan kortit vähän kauemmaksi pelilaudasta.

En voi sille mitään – tunteeni peliä kohtaan ovat ristiriitaiset. Haluaisin mielelläni pelata lasten kanssa jotain muuta, mutta toisaalta lasten innostus peliä kohtaan on hieno asia ja peli, joka saa lapset siivoamaan ja liikkeelle, ei voi olla ainakaan täysin epäonnistunut. Jos vain kotona riittää tilaa juoksentelemiseen, Hoppsanilla lapset saa kyllä liikkeelle.

Faktat Hoppsanista

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2013)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, peli-idea on aika helppo.

Onnen vaikutus: On vähän tuurista kiinni, miten sattuu oikeita kortteja löytämään.

Vuorovaikutus: Eri pelaajien korttien pitäisi olla sen verran etäällä toisistaan, ettei ylimääräistä fyysistä vuorovaikutusta pelaajien välille synny.

Teema: Selkeä kuvitus on viehättävää, mutta pelillä ei varsinaisesti ole mitään teemaa.

Uudelleenpelattavuus: Lapset tuntuvat viihtyvän pelin parissa kerran toisensa jälkeen.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *