Kategoriat
Peliarvostelut

MimiQ

Ikä: 4+. Hullunkurisiin perheisiin perustuva MimiQ on naamanvääntelypeli, jossa kerätään korttisettejä pyytämällä kortteja muilta pelaajilta ilmeilemällä. Tuttu idea, yksinkertainen toteutus ja värikäs kuvitus tekevät MimiQ:stä veikeän lastenpelin.

– Tervetuloa Lautapeli-illan Huumaan! Tällä kertaa meillä onkin vieraana ihan kreisihassu korttipeli. Terveeeeetuuuuloooaaa MimiQ!
Housebändi soittaa ohjelman tunnaria ja aplodien saattamana sinikeltainen laatikko kävelee spottivaloon.
– Tervetuloa lähetykseen MimiQ.
– Kiitos, hihhih.
– Näytät hyvältä tänään, tosi värikäs kansikuva ja sulla on tuollainen kiva avattava luukkukin.
– Joo, hih. Haluutsä nähdä sen sisälle?

Laatikon kansiluukun tarrakiinnitys ritsahtaa auki ja sisältä paljastuu veikeä kurkistusikkuna. Siitä näkyy sisällä olevan pelikorttipinon alin kortti, jossa hassu piirretty hahmo ilmeilee.

Studioyleisö antaa kohteliaat aplodit.

– Kerro MimiQ ihan omin sanoin, että millainen peli oikein olet.
– No, mun slogan on, että “Naama pois peruslukemilta”. Hih.
– Okei, kerro mitä sussa tehdään.
– Ole MimiQ-ko ja nappaa toisten pelaajien kortit vääntelemällä naamaasi vaadittuihin ilmeisiin ja kerää eniten kolmen samanlaisen kortin settejä. Jos sinulta pyydetään korttia, jota sinulla ei ole, NÄYTÄ KIELTÄ!

Yleisöltä kestää hetken tajuta, että nyt aplodi-valo vilkkuu. Hitaasti kädet alkavat taputella.

– Tuota, MimiQ. Tuo kuulostaa nyt kovasti Hullunkurisilta perheiltä. Paitsi että herra Sävelen sijaan, siellä onkin tuollainen lettejään kiskova ja kieltään näyttävä aasialaistyttö. Ja kortin kysymisen sijaan väännetään naama halutun kortin mukaiseksi.

– Mulla on ihan uusi konsepti tässä. Siinä Hullunkurisissa perheissä oli pienille lapsille kauhean hankalaa se, kun niitä kortteja oli joka perheessä neljä ja ne kaikki olivat vielä erilaisia. Mulla on vaan kolmen sarjoja ja niissä on kaikissa ihan sama kuva. Yksitoista eri kuvaa, eli 33 hassua korttia. Ja kumpi on hei oikeasti hauskempaa: kysyä että “no, onko sulla rouva Filmi?”, vai “onko sulla…” (MimiQ vetää poskensa täyteen ilmaa).

– Noo, on kai toi hassua, kinda.

– On on, usko vaan. Ja sitten toinen tosi tärkeä ero. Muistatko kuinka varsinkin Musta Pekka -korteilla pelatessa oli hirveän rasistista ja seksististä se meno. Hävisit jos sulla jäi tummaihoinen fetsipäinen kaveri käteen. Ja niissä perheissä naiset oli vain kilttejä kotirouvia, jotka elivät miestensä urien varjossa. Mulla on kaikki ihan niin poliittisesti korrektia, että ei voi kuule tulla kukaan kukkahattusetä sormeaan nostelemaan. Meitsillä on korteissa joka väristä ja ikäistä porukkaa, kaikilla sukupuolilla.

– Olet ihan oikeassa, eihän niillä Musta Pekka -korteilla enää nykyaikana kehtaa valveutunut ihminen pelata. Kiitos käynnistä. Hyvät naiset ja herrat, aplodit MimiQille.

– Kiitos, ja muistakaa NAAMA POIS PERUSLUKEMILTA!

MimiQ
MimiQ mahtuisi puolta pienempään laatikkoon. Ilmavaan ja värikkääseen boksiin on tehty avattava kansiluukku kurkistusikkunalla. Kuva: Kai Saarto

Faktat MimiQistä

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Four Esses (2011), Competo (2016)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen lasten korttipeli, sama idea kuin Hullunkurisissa perheissä mutta lisätyllä ilmeilyllä.

Onnen vaikutus: Korttituuri vaikuttaa sarjojen syntymiseen.

Vuorovaikutus: Ilmeilemällä toiselle saa tältä vastaavaa ilmettä kuvaavat kortit. Kyllä naaman vääntely myös lähentää pelaajia yhteisen häpeän muodossa.

Teema: Koko peli pyöriin naamanvääntelyn ympärillä..

Uudelleenpelattavuus: Ei tätä jaksa sen enempää kuin Hullunkurisia perheitä. Lasten kanssa on tietysti hauska pelata, kun keskiössä on hauskanpito eikä taktiikka.

Kieliriippuvuus: Korteissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6

Pituus: 15 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Kai Saarto

Turkulainen pitkän linjan toimittaja. Tekee sivutöinä kuvituksia ja verkkosivuja. Rooli- ja lautapelaaja from way back.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *