Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 4.7.2016: Kilokaupalla Kickstarteria

GenCon on tulossa, joten luvassa on paljon uutuuspelejä. Niistä tarkemmin myöhemmin. Tällä viikolla esittelemme myös runsaasti uusia Kickstarter-kampanjoita.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kimmo Leivo.

GenCon

Kimmo: Yhdysvaltojen suurin ja vanhin lautapelitapahtuma GenCon järjestetään Indianapolissa 4.–7.8.2016. GenConissa julkaistaan taas hurja määrä uutuuspelejä, määrällisesti vain Essenissä julkaistaneen enemmän. Kätevin tapa löytää ja tutustua tuleviin uutuksiin on tutustua BoardGameGeekissä W. Eric Martinin GenCon Preview -listaan.

Mikko: Me uutisoimme GenCon-uutuuksia tulevissa viikkokatsauksissa sitä mukaa, kun kiinnostavimpia pelejä nousee esiin. Kommenteissa otetaan vastaan ehdotuksia GenCon-tarjonnan huipuista.GenCon 2016

Matt Leacock Time-lehdessä

Mikko: Taas on julkaistu lehdistössä yksi “lautapelaaminen elää uutta renessanssia”-artikkeli, tällä kertaa asialla on Time. This Board Game Designer Isn’t Sorry About Taking a Big Risk -jutun kärkenä on Matt Leacock, Pandemian suunnittelija, joka heittäytyi pari vuotta sitten kokopäiväiseksi lautapelisuunnittelijaksi turvalliselta uralta Piilaaksossa.

Leacockin ura lähti alkuun itse kotioloissa valmistetusta pelistä, jota Leacock kaupitteli Essenin messuilla Saksassa vuonna 2000. Projektin tärkeimpänä hyötynä oli tavata tärkeitä ihmisiä. Yksi tällainen oli Alan Moon, joka kutsui Leacockin Gathering of Friendsiin, jossa Leacock tapasi lisää tärkeitä ihmisiä. Näin homma toimi ennen Kickstarteria, nykyään se lienee helpoin kanava, tuumii Leacock.

Leacock kommentoi sitä, että lautapeleissä tuotto sijoitukselle on usein kehno: jos peliä myydään yksi painos, ehkä viisi tuhatta kappaletta, käteen ei paljon jää. Taloudellinen menestys edellyttää Pandemian kaltaista kestosuosikkia, jota myydään vuodesta toiseen.

Matt Leacock
Matt Leacock

Atsteekit ja katakombit

Mikko: Imperial Settlersiin tulee uusi kansa: atsteekit. Atsteekkien myötä peliin tulee uutena elementtinä uskonto. Pelaajat voivat rukoilla ja kerätä siunausmerkkejä. Atsteekit rakentavat temppeleitä ja järjestävät seremonioita ja juhlia saadakseen etuja. Myös muut kansat saavat omat uskontokorttinsa.

Hiljattain ilmestyi myös uusi lisäosa 3 Is a Magic Number.

Catacombs-neppailupeli saa itsenäisen jatko-osan Catacombs & Castles. Pelin Kickstarter-kampanja päättyi juuri onnistuneesti, joten peli on tulossa, mutta “late backeriksi” ilmoittautuminen on yhä mahdollista. Peli on edelleen Catacombsin tapaan neppailupohjausta luolaholvitaistelua. Siinä missä Catacombsissa yksi pelaajista oli luolamestarina pelaamassa pahiksia, Catacombs & Castlesissa voi pelata luolamestaria vastaan tai kahtena joukkueena. Pelin kestoksi ilmoitetaan myös 30 minuuttia aikaisemman 60–90 minuutin sijasta.

18xx:ää ja muita junapelejä

KimmoLeonhard Orglerin uusin peli, Tšekkiin sijoittuva 18CZ on julkaisuvalmis. Viimeisimpien tietojen mukaan Orgler selvittelee joukkorahoitusmahdollisuuksia.

Richard McGuiren 18CLE on saatavissa suunnittelijalta itseltään. Uncut-version hinta on $100, ready-to-play $150 ja deluxe-version paksuilla laatoilla saa itselleen 200 taalalla. Postikuluista Suomeen ei tietoa, mutta suuruusluokka lienee $50 ja siihen verot päälle.

Winsome Gamesin 2016 Essen Set tulee sisältämään jälleen 18xx-pelin. David V. H. Petersin 1859 sijoittuu Etelä-Afrikkaan, toimii 3-5 pelaajalla ja kestoksi luvataan 2–4 tuntia. Kuten aiemmat Winsomen 18xx-pelit (1857, 1879) pelin pelaaminen edellyttää 1830-pelin komponentteja ja pelin kesto on myös lyhyempi kuin 1830. Verrattuna 1830-peliin 1859:ssä on ilmeisesti yksi 3- ja 4-juna vähemmän, privaattien myyntiajankohta ja sulkeutuminen vaihtelee, tokenien hinta kasvaa vaiheen mukaan ja tokenit eivät täysin blokkaa ajoja vaan maksamalla blokkaavalle firmalle tokeneista voi ajaa läpi. Huomautettakoon, että Winsome-versioita ei voida pitää aloittelijaystävällisinä. Pelin hankkiminen edellyttää myös koko Essen Setin hankkimista ja nämäkin on jo hyvin pitkälti varattu aiempien asiakkaiden toimesta.

Mikko: Essen-setissä on muuten Harry Wun (Chicago Express, Samarkand: Routes to Riches) noin tunnin pituinen Chicago & Northwestern, jossa on luvassa spekulointia ja emergenttejä liittoumia 3–5 pelaajalle, ja Eddie Robbinsin (Baltimore & Ohio, Continental Divide) German Rails, Robbinsin lyhyin peli tähän mennessä. Noin tunnin mittaisessa pelissä jahdataan voittopisteitä Saksan rautateillä.

Kimmo: La Granjan suunnittelijoiden Andreas “Ode” Odendahlin ja Michael Kellerin uusin avaruusaiheinen sivilisaatiopeli Solarius Mission ja Peer Sylvesterin North American Railways ovat ennakkotilattavissa Spielworxxin nettisivujen kautta.Solarius Mission

Taistelua, bluffausta ja jalkapalloa

Mikko: Kickstarteria voi tehdä aika pienestikin. Martial Art -korttipeli edellytti vain 1200 dollarin rahoitusta, joka järjestyi vaivatta.

Martial Art on yksinkertainen japanilaisteemainen taistelupeli, jossa kerätään maa-alueita voittamalla taisteluita. Pelin kuvitus on teemaan sopivasti klassista japanilaista taidetta (käytännöllisesti samalla myös ilmaista).

Yhden kappaleen peliä saa 12 dollarilla ja 9 dollarin postikuluilla. Kaksi kappaletta, joka mahdollistaa nelinpelit, saa 22 dollarilla ja samoilla kuluilla. Toimitus ei ole EU-ystävällinen, mutta hinta jää arvonlisäverorajan alle, joten veroja ei tule maksettavaksi. Toimitusta luvataan elokuulle. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1467733339/martial-art-a-tactical-card-game

Overseersissä huomio kiinnittyy näyttävään Alfons Muchan mieleen tuovaan art nouveau -kuvitukseen. Pelimekaniikka puolestaan yhdistelee draftaamista ja pokerimaista bluffaamista.

Pelaajat paljastavat osan käsistään ja päättävät sitten yhdessä, kenellä on vahvin käsi. Jos vahvimmaksi äänestetty pelaaja myöntää olevansa vahvin, hän menettää kaksi itse valitsemaansa korttia viiden kortin kädestä. Jos pelaaja kieltää olevansa vahvin, asia tarkistetaan. Jos pelaaja on kuitenkin vahvin, hän menettää kaksi parasta korttiaan, mutta jos hän oli oikeassa, hän saa lisäkortin. Sitten vain lasketaan pisteet. Kevyttä filleriä, jossa on paljon puhetta, siis.

Pelille tulee hintaa 17 euroa, jolla saa pelin ja Kickstarter-ekslusiivisen metallitokenin. Postikulut maksavat vitosen päälle ja lokakuulle lupailtu toimitus on EU-ystävällinen.

Mielenkiintonen diili on myös 250 € maksava ThunderGryph Founders Club, jossa saa kolme kappaletta Overseersiä ja lisäksi kaikki pelit, jotka ThunderGryph-pelifirma tulee koskaan julkaisemaan. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/gonab/overseers

EM-kisojen myötä jalkapallo on ollut taas näkyvästi esillä. Erilaisia jalkapallopelejä on vuosien varrella markkinoilla nähty, enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Tuore yrittäjä on Hat-Trick, jolla on vähän tylsä nimi – samannimisiä on jo pari.

Korttivetoista jalkapalloa kahdelle pelaajalle, siis, joko itse kehitellyillä joukkueilla tai sitten valmiilla maajoukkueilla (Islanti on luonnollisesti mukana, eikä Suomella luonnollisestikaan ole mitään osaa näissä karkeloissa).

Peruspeli on ollut itse asiassa markkinoilla jo pari vuotta, nyt Kickstarterissa haetaan lisäpotkua ja kaupitellaan uutta Players-lisäosaa. Pelillä on hyviä arvioita BoardGameGeekissä ja paljon kehuna yhtenä parhaista jalkapallopeleistä.

Yksi kappale Players-lisäosan kera maksaa 36 €, sisältäen postikulut, EU-ystävällisellä toimituksella. Toimitus tällekin on lupailtu lokakuulle. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/898321466/hat-trick-card-driven-football-soccer-sim-for-2-pl

Seksiä, tiedettä, syyllisyyttä

Seksi on epäilemättä yksi vaikeimmista aiheista lautapeleille. Aiheesta ei kovin monta mielenkiintoista lautapeliä ole tehty (Consentacle tulee mieleen, eikä sitäkään ole oikesti julkaistu; aiheesta on lisää esimerkiksi Shut Up & Sit Downin jaksossa 23) ja tavallaan ymmärrän kyllä miksi: vähän vaikea olisi kuvitella omassa peliporukassanikaan seksiaiheista peliä pelattavan.

Aihe on kuitenkin kiistatta kiinnostava. OrgasMe! on seksiaiheinen seurapeli. Pelaaminen tapahtuu ihan kortteja pelaamalla, eli peliä voi pelata sellaisessakin seurassa, jossa ei välttämättä halua varsinaista seksiä.

Postikuluineen peli maksaa 27 € tai Kickstarter-ekslusiivisten bonuskorttien kanssa 32 €. Toimitus luvataan joulukuulle. Ilmeisesti toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä (NSFW-varoitus).

https://www.kickstarter.com/projects/703192222/orgasme-sex-turned-into-a-card-game

Planetarium edellyttää nopeaa toimintaa: kampanja päättyy jo torstaina. Pelissä rakennetaan aurinkokuntaa. Materia kiertää tähteä, kunnes törmää planeetanalkuihin. Materiaa käytetään korttien ostamiseen. Kortit kuvaavat kehittyville planeetoille tapahtuvia asioita ja ne tuottavat pisteitä.

Teeman tieteellisyys vaikuttaa lupaavalta. Mistään High Frontierista ei kuitenkaan ole kyse, vaan Planetarium asettuu vaikeustasoltaan ja tuuripitoisuudeltaan selvästi perhepelien sarjaan.

Peli maksaa 29 dollaria, postikuluja tulee päälle 20 dollaria ja toimitus on EU-ystävällinen. Kaksi kappaletta saa 68 dollarilla eli ihan säällisellä alennuksella. Julkaisija on Game Salute, jolla on hivenen huonoa mainetta hitaana toimittajana. Luvattu toimitusaika on maaliskuu 2017. Kampanjan löydät täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/gamesalute/planetarium

Cthulhua pukkaa. Madness at Midnight on kultistien kisailu siitä, kuka saa ensimmäisenä herätettyä oman suosikkipahuutensa ennen kuin tutkijat saavat kultin pysäytettyä.

Mekaniikan puolelta tarjolla on aluehallintaa, push your luckia ja toimintonoppien käyttöä. Mitä hullummaksi omat kultistit käyvät, sitä vaikeampi heitä on hallita.

Pelin suunnitteluun on osallistunut Richard Launius, Arkham Horrorin ja Elder Signin suunnittelija.

Early Bird -pledgejä on vielä tarjolla, hinta on 49 dollaria ja postikulut suomeen 19 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen. Arvioitu toimitusaika on maaliskuu 2017. Kampanjan löydät täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/532062403/madness-at-midnight

Kuningatar on huonolla tuulella, koska valtakunnan asiat ovat sekaisin. Joku tästä maksaa – ja pidähän huolta, ettet se ole sinä. Game of Blame on peli syytöksistä ja vastuunvierittämisestä.

Joka vuoro pelaajat lyövät pöytään uusia ongelmia. Jokainen ongelma on jonkun vastuulla: heikko puolustus on kenraalin ja varakuninkaan vika, maagien ylipalkkaus on arkkimaagin ja valtion kirstunhaltijan syytä, salaisten kulttien nousu voidaan nähdä vakoojamestarin tai arkkipiispan ongelmaksi.

Kun on aika heilutella syytöksiä, lasketaan pöytään lyödyt syyllisyydet ja syyllisempi osapuoli joutuu nostamaan pelatut kortit. Kuulostaa ilkeältä ja sitä tämä peli todellakin on.

Yksi kappale peliä maksaa Suomeen toimitettuna 14 puntaa eli alle 17 euroa, kiitos vajonneen punnan kurssin. Toimitus on EU-ystävällinen ja toimitus luvataan syyskuulle. Kampanjan löydät täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1386779695/game-of-blame

 

Mikon pelaamia

Tämä osio on puuttunut viime aikoina, mutta kysyntää kuulemma on, joten kyllähän minä kirjoittelen. (Noin ylipäätään viikkokatsauksen sisällöstä sopii antaa palautetta: mitkä jutut kiinnostavat, mitkä eivät, mitä katsauksista puuttuu? Olemme kiinnostuneita.)

Pari viikkoa on mennyt melkoista vauhtia uutuuksia testaten: kahden viime viikon saldo näyttää 17 uutta peliä. Se on melkein kolmasosa koko vuoden uutuuspeleistä.

Lastenpeleistä testipenkkiin ovat päässeet SpinderellaKanin hop hopLeo menee parturiin, MimiQ ja Stone Age Junior. Näistä Kanin hop hop on puhtaasti ensipeliosastoa, eli erittäin yksinkertainen. Suositellaan sinne kolmivuotiaiden kohderyhmään, mutta pari vuottakin vanhemmille kannattaa jo tarjota muuta, jos pelikokemusta löytyy.

Vaikkapa Leo menee parturiin – tämä yhteistyöpeli toimii mukavasti koko perheellä. Pelkästään lapsille ehkä vähän vaikea (mutta toiminee noin eskari-ikäisille ilman aikuisiakin), mutta vanhempien kanssa mainio. Tässä on vähän päätöksentekoakin. Muistipeli pohjimmiltaan, pelaajien on selvitettävä rata läpi. Ensimmäisellä yrityksellä homma on ihan arpapeliä, myöhemmillä helpottaa, viidellä yrityksellä pitäisi mennä kaaliin niin, että radan pääsee läpi.

Spinderella on aika yksinkertainen heitä-ja-liiku, mutta siinä on ihan hauska kikkakolmonen taivaalla leijuvan hämähäkin muodossa. Hämähäkkiä voi siirrellä ja nostaa ja laskea, ja sillä pystyy napsimaan reitillä kulkevia muurahaisia. Aika helppo peli muuten, mutta hämähäkin hahmottaminen tarjoaa lapsille varmasti haastetta.

Stone Age Junior on sekin pitkälti muistipeli. Perusidea on ihan isoa Stone Agea, kaikki on vain helpompaa, pienimuotoisempaa ja suuremmilla komponenteilla. Ihan näppärä peli, ei ihme, että tällä kuittasi Kinderspiel des Jahresin tänä vuonna.

MimiQ on variaatio yhdestä maailmanhistorian suosituimmista korttipeleistä. Kyseessä on Hullunkuriset perheet -muunnelma, jossa kerätään settejä pyytämällä toisilta pelaajilta kortteja. Korteissa on kasvonilmeitä ja korttia pyydetään vääntelemällä naamaa. En ole ihan sataprosenttisen varma pelin toimivuudesta, sillä pakka tuntuu vähän turhan pieneltä, mutta arvostelukappale on toimitettu Kaille tarkempaan analyysiin, joten eiköhän sekin vielä selviä.

Neppailuosastolta testiin ovat päässeet pingviiniralli Ice Cool ja cowboy-mittelö Flick ‘Em Up!Ice Coolin hienouksiin kuuluu ehdottomasti mittava pelilauta, joka kasautuu maatuskahengessä kohtuullisen kokoiseksi laatikoksi. Vaappuvat, alapainoiset pingviinit ovat vaikeita neppailla tarkkaan, mutta pitkällisellä harjoittelulla tai hyvällä tuurilla voi tehdä todella makeita muuveja. Hauska ja yksinkertainen näppäryyspeli, jossa on oma hullu vetovoimansa.

Flick ‘Em Up on pykälää vakavampi. Sain siis käsiini pelin suomenkielisen laitoksen, joka ei ole Pretzelin hieno puulaatikko, vaan Z-Man Gamesin pahviboksista löytyvä versio, jonka osat ovat muovia. Osista ei valittamista: hyvin tämäkin toimii. Hienoudessa hävittäneen aika paljon puuversiolle, mutta käytettävyydessä varmaankin vähemmän ja hinnassa voitetaan sitten siitäkin edestä – tämän ei kai pitäisi olla kovin kallis. Cowboy-taistelut neppailemalla ovat joka tapauksessa hilpeitä.

Pilvenpiirtäjäpeli Skylines osoittautui yllättävän nopeaksi, yhden erän läiskimisessä kaksinpelinä ei mennyt juuri varttia pidempään. Vähän siis superfilleriosastoa. Tässä komponentit ovat vähän yllättävänkin rumat ja omituisesti muuten näppärä insertti ei sisällä paikkaa ihan kaikille osille, mutta pelimekaanisesti Skylines on mielenkiintoinen.

Kun sekä yksinkertaisempi aloittelijapeli että vaativampi kokeneiden pelaajien peli ovat solidia tavaraa, tämän on helppo nähdä pärjäävän ihan ok, eikä Vuoden peli -kisassa finalistin paikka ole mahdoton ajatus. Lautapeliharrastajien pelinä Skylines ei kuitenkaan liene kovin pitkäikäinen; en itse ainakaan näe tätä pysyvästi kokoelmissani.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 4.7.2016: Kilokaupalla Kickstarteria”

Hyviä artikkeleja. Haluaisin tietää kehen ottaa yhteyttä jos on oma peli-idea jonka haluaisi toteuttaa. Kokemusta eri ikäisten lastennpeleistä ja tarpeista on tullut jo 20 vuotta ja nyt haluaisinkin tehdä itse pelin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *