Kategoriat
Peliarvostelut

Star Borders: Humanity

Star Borders: Humanity keskittyy kahden ryhmittymän yhteenottoihin jossain avaruuden perukoilla. Grand Imperiumin ja Free Alliancen komentajat vääntävät kättä pienten alueiden hallinnasta, jotka ovat täynnä asteroideja, madonreikiä ja tietenkin arvokkaita planeettoja.

Pelin idea

Star Borders: Humanityn kansiPelaajien tehtävänä on luotsata oma ryhmittymä voittoon valloittamalla tarpeellinen määrä voittopisteitä tuottavia planeettoja. Käytössään kummallakin on vaihteleva määrä avaruusaluksia, jotka eroavat toisistaan huomattavasti. Grand Imperiumin alukset ovat hitaita, mutta niissä on runsaasti tulivoimaa. Free Alliancen alukset ovat puolestaan nopeita, mutta niiden aseistus on vastapuoleen verrattuna heikompaa. Pelilauta kootaan modulaarisista paloista ja se on kompaktin kokoinen jopa suuremmissa skenaarioissa. Yleensä alkuliikkeisiin on aikaa maksimissaan kaksi kierrosta ja sen jälkeen ollaan jo heristelemässä nyrkkiä lähellä lentäville vihollisaluksille.

4X-peli? Pikemminkin kevyttä sotimista avaruudessa

Ensi silmäyksellä Star Borders vaikuttaa 4X-tyyliseltä strategiapeliltä: siitä löytyy planeettojen valloittamista, erilaisten teknologioiden kehittämistä ja sotimista. Pian käy kuitenkin selväksi, että kyseessä on sotimiseen keskittyvä kevyt strategiapeli. Tämä ei ole kuitenkaan miinus, sillä siinä kehyksessä peli toimii mainiosti.

Paketissa tulee valmiina kahdeksan skenaariota, joista yli puolet käytetään pelin mekaniikkojen opetteluun. Alussa keskitytään ainoastaan alusten välisiin kahinoihin ja ominaisuuksia lisätään hiljalleen skenaariosta toiseen. Loppupäässä käydään jo kunnon yhteenottoja erilaisilla ominaisuuksilla varustetuilla avaruusaluksilla ja rakennetaan ohjuspattereita planeetoille puolustamaan niitä maihinnousuja vastaan. Sääntökirjassa kannustetaan omien skenaarioiden suunnitteluun, mutta kyllä näissäkin pelaamista riittää. Jokainen kannattaa lisäksi pelata molemmilla osapuolilla, sillä kummallakin täytyy soveltaa eri taktiikoita.

Pelilautojen pienen koon vuoksi alukset ovat pian napit vastakkain ja sen jälkeen puhevuoro on lasereilla. Taistelut ratkaistaan nopalla, mutta pelistä löytyy yksi mielenkiintoinen mekaniikka. Puolustajan täytyy nimittäin ratkaista nopanheitolla puolustuksensa onnistuminen. Tämä tarkoittaa sitä, että äärimmäisen hyvällä noppatuurilla jopa pieni tiedustelualus voi pitää puolensa vastustajan tähtilaivaa vastaan. Ratkaisu tuo taisteluihin mukavasti jännitystä, sillä koskaan ei voi olla varma hyökkäyksen onnistumisesta. Kahinoista on myös mahdollista perääntyä, joten ne päättyvät vain harvoin toisen osapuolen täydelliseen tuhoon.

Sisällöstä löytyy myös muuta kuin pelkkää sotimista

Varsinaisen taistelemisen ulkopuolella pelaajien täytyy muun muassa huolehtia planeettojensa puolustuksen kehittämisestä ja tuhoutuneiden alusten korvaamisesta uusilla. Resursseja voi myös käyttää teknologioiden kehittämiseen, mutta se on kallista ja täysin sattumanvaraista puuhaa.

Pelin resurssina toimivat logistiikkapisteet, joiden avulla kaikki toiminnot suoritetaan. Niitä käyttämällä voi liikuttaa avaruusaluksiaan, rakentaa planeetoille ohjustukikohtia ja ruinata esimiehiltään uusia aluksia tuhoutuneiden tilalle. Resurssipisteiden määrä lasketaan vallattujen planeettojen mukaan. Voitokkaampi pelaaja saa siis käyttöönsä enemmän resursseja ja on vastustajaansa paremmassa asemassa. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma, sillä pienen kartan ja maksimissaan noin 10 kierrosta kestävien skenaarioiden aikana ei osapuolten välille ehdi muodostua suuria eroja. Luonnollisesti omat voittomahdollisuudet on mahdollista pilata harkitsemattomalla pelaamisella.

Pelin sisältö. Kuva: Victory Point Games
Pelin sisältö. Kuva: Victory Point Games

Hyvä aloitus hyvälle sarjalle

Star Borders: Humanity toimii oivallisena johdatuksena sekä itse sarjaan että myös strategiapeleihin. Suunnittelija Lance McMillan mainitsi, että yksi hänen tavoitteistaan oli luoda varsinkin uusiin pelaajiin vetoava lautapeli. Star Borders on hyvin suoraviivainen ja se opettaa asteittain useita strategiapelien peruspiirteitä, kuten esim. resurssien hallintaa ja yksinkertaisia taistelutaktiikoita. Kokeneemmille pelaajille se tarjoaa puolestaan intensiivisiä taisteluja pienillä alueilla. Pelisarjaan on suunnitteilla useita lisäosia, joista ensimmäinen julkaistaan aivan lähiaikoina. Star Borders: Aliens tuo tullessaan kaksi uutta rotua, jotka ovat konemaiset C1BOR6:it ja ötökkärotu Rhame.

Faktat Star Borders: Humanity -pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Victory Point Games (2010, 2013)

Mutkikkuus: Säännöt ovat loogiset ja skenaariot tutustuttavat niihin asteittain. Tämän ansiosta peli on helppo oppia.

Onnen vaikutus: Kohtalainen, sillä taistelut ratkaistaan nopilla.

Vuorovaikutus: Pieni kartta pakottaa pelaajat sotimaan lähes välittömästi. Vastustajan liikkeitä on osattava ennakoida ja niihin on reagoitava nopeasti.

Teema: Avaruusteema on hyvin läsnä ja sitä tuetaan tunnelmaa luovilla pelinappuloilla.

Uudelleenpelattavuus: Erittäin hyvä. Paketista löytyvät kahdeksan skenaariota tarjoavat hyvin vaihtelevia yhteenottoja. Niihin saa myös vaihtelua vaihtamalla yksinkertaisesti puolta.

Kieliriippuvuus: Säännöt ovat englanniksi.

Pelaajamäärä: 2

Pelin kesto: Noin 60 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *