Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2020

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Yleissuositukset moneen käyttöön

10 Days in Europen kansi

10 Days in Europe. Jo lähes kaksikymmentä vuotta vanha 10 Days in Europe on Euroopan maantiedettä opettava peli, joka on vihdoin ja viimein saatu myös suomeksi. Sen kunniaksi nostan sen nyt tähän suositusten kärkeen, olen nimittäin pelannut tätä vuosien varrella todella paljon. Peli toimii erityisen hyvin kahdella pelaajalla, eli toimii hyvin perhepelinä aikuisen ja lapsen kesken tai aikuisten kesken – pelissä on sen verran jujua ja koukuttavuutta, että sen vetovoima toimii monella tasolla. Lue 10 Days in Europen arvostelu.

L.A.M.A.:n kansi

L.A.M.A. Kukapa ei laamoista pitäisi. Tässä helpossa korttipelissä on yksinkertainen tavoite: korteista pitäisi päästä eroon. Toisinaan on kuitenkin järkevintä vain luovuttaa kesken ja ottaa pienet miinukset, jotta välttyy suuremmilta sakoilta. L.A.M.A. on oivallinen kolmen sukupolven ja todella matalan kynnyksen peli. Tätä voi pelata kuka tahansa, joka on joskus korttia pelannut. Pelissä on jotain samaa kuin vanhassa kunnon UNO:ssa, mutta modernin nopeassa, sujuvassa ja kauniissa paketissa. Lue L.A.M.A.:n arvostelu.

Löydä lautapelit

Löydä lautapelit -kirja. Pikakurssi lautapelisivistykseen! Löydä lautapelit -kirja on parhaimmillaan silloin, kun kipinä lautapeliharrastukseen on saatu pelejä kokeilemalla, mutta lautapelien maailma on vielä vähän vieras. Kirja johdattaa rennosti lautapelien maailmaan, esittelee mistä nykyaikaiset lautapelit ovat tulleet ja millaisia erilaisia pelejä on olemassa. Kirjasta löytyy arvosteluja lautapeliblogeista: Koko perhe pelaa, Pelaajani, Todellisuuspako, Puutyöläinen, Pöydällä.

Kirjaa voi ostaa muun muassa suoraan kustantajalta.

Tarkempia suosituksia

Azul: Summer Pavilionin kansi

Azul: Summer Pavilion. Aikuisten kesken, isommille koululaisille. Suosittu Azul-pelien sarja saa jatkoa. Viime vuoden Stained Glass of Sintra jakoi mielipiteitä, tämä uusin versio on saanut enemmän myötämielistä hyminää osakseen. Tällä kertaa laattojen poimiminen ei ole yhtä kuumottavaa kuin alkuperäisessä Azulissa, tässä tulee harvemmin paha mieli. Pääosassa on laattojen sijoittelu omalle pelilaudalle, missä on tällä kertaa enemmän valinnanvaraa. Lue Azul: Summer Pavilionin arvostelu.

Colt Super Expressin kansi

Colt Super Express. Koko perheelle, aikuisten kesken, isommille porukoille. Suositun Colt Express -pelin miniversio ei ole lainkaan niin näyttävän näköinen kuin edeltäjänsä, mutta pakkaa pieneen laatikkoonsa jännittävän pudotuspelin. Raiteilla kiitävässä junassa kaikuvat laukaukset, kun rosvojoukko kilpailee siitä, kuka saa junan ryöstettyä. Vaunuja – ja sitä myöten myös rosvoja – irtoaa joka kierroksella, mikä tiivistää tunnelmaa, kunnes vain yksi on jäljellä. Lue Colt Super Expressin arvostelu.

Detective Club

Detective Club. Aikuisten kesken, isommille koululaisille. Pidätkö Dixitistä, Mysteriumista tai Spyfallista? Detective Club on silloin tutustumisen arvoinen juttu. Tässä pelissä on myös kauniita taidekortteja, joilla selvitellään, kuka joukosta on salaliittolainen soluttautuja, joka on pelannut korttinsa tietämättä muille annettua aihetta? Detective Club ei ole yhtä ahdistava kuin Spyfall, mutta selitysvaiheessa voi silti olla kuumat paikat. Lue Detective Clubin arvostelu.

Gravity Superstarin kansi

Gravity Superstar. Isommille koululaisille, aikuisille. Monen suuntaisen painovoiman iloa tarjoava Gravity Superstar on ikään kuin tasohyppelyä lautapelimuodossa. Vuorolla liikutaan pelilaudalla, jonka jälkeen pudotaan nappulan jalkojen suuntaan, kunnes tömähdetään jollekin tasolle. Matkan varrella pitäisi kerätä mahdollisimman paljon tähtipölyä. Gravity Superstar on kaunis ja nokkelia oivaltamisen hetkiä tarjoava peli. Lue Gravity Superstarin arvostelu.

It's a Wonderful Worldin kansi

It’s a Wonderful World. Vähän kokeneemmille pelaajille. Tämän pelin kansi ei välttämättä herätä suurta mielenkiintoa, mutta boksista paljastuu aivan mainio korttienvärväyspeli hieman 7 Wondersin tapaan. Pelaajat kierrättävät kortteja keskenään, poimivat itselleen sopivimmat ja päättävät sitten, mitkä korteista rakennetaan ja mitkä kierrätetään resursseiksi heti. Vain neljän kierroksen kesto tekee tästä koneistonrakennuspelistä napakan kokemuksen. Lue It’s a Wonderful Worldin arvostelu.

Kingdomino Duelin kansi

Kingdomino Duel. Kahdelle pelaajalle, aikuisten kesken. Erilaisia kupongintäyttelypelejä on paljon. Kingdomino Duel erottuu joukosta kaksinpelinä. Jotain samaa tässä on kuin alkuperäisessä Kingdominossa, mutta myös uutta. Pelaajat muodostavat dominot noppaa heittämällä ja vastapuolen suunnitelmia on syytä pitää silmällä tarkkaan. Lue Kingdomino Duelin arvostelu.

Minecraft: Builders & Biomesin kansi

Minecraft: Builders & Biomes. Koululaisille, perhepeliksi. Onko kotonanne Minecraft-faneja? Silloin tämä peli varmasti herättää mielenkiintoa. Ulkoasu on viimeisen päälle palikkaa, Minecraftin fanit ihastuvat varmasti. Itse pelikin on siinä määrin fiksu tapaus, ettei tarvitse olla fani tai ymmärtää Minecraftista mitään nauttiakseen pelaamisesta – ja siinähän sitä oppii, kun kuuntelee fanien selitystä. Lue Minecraft: Builders & Biomesin arvostelu.

Pandemic: Hot Zone – North American kansi

Pandemic: Hot Zone – North America. Perhepeliksi, aikuisten kesken. Ticket to Ride -pelien miniversiot ovat jo tuttu juttu (Amsterdam on niistä tuorein). Nyt miniversiokäsittelyn saa yhteistyöpelien klassikko Pandemic. Hot Zone – North America rajaa pelialueen Pohjois-Amerikkaan ja yksinkertaistaa peliä sen verran, että yhden erän pelaa noin vartissa. Jos et ole vielä saanut pandemioista tarpeeksesi, tämä on oikein näppärä tapa tutustua yhteistyöpelien maailmaan. Lue Pandemic: Hot Zone – North American arvostelu.

Räävelin rohtotohtorien kansi

Räävelin rohtotohtorit. Isommille koululaisille, aikuisten kesken. Pari vuotta sitten Quacks of Quedlinburgina ilmestynyt taikajuomien keittelyä käsittelevä peli saatiin tänä vuonna vihdoin suomeksi. Pelaajat keräävät pussiinsa aineksia, joita sitten nostetaan omaan pataan. Pataan halutaan saada mahdollisimman paljon aineksia, mutta osa aineksista on vaarallisia ja uhkaa räjäyttää sopan. Kuinka pitkälle uskallat mennä? Peli voitti Saksan parhaan harrastajapelin palkinnon vuonna 2018. Lue Räävelin rohtotohtorien arvostelu.

Taco katti pukki juusto pizzan kansi

Taco katti pukki juusto pizza. Kaikenikäisille hölmöilyn ystäville. Vuoden höpsöin peli? Paljon mahdollista. Vaarana on, että järki himmenee, kun joutuu hokemaan taco-katti-pukki-juusto-pizza-litaniaa, mutta hauskoja hetkiä on luvassa takuuvarmasti, kun pelaajien pitää reagoida nopeasti. Läheskään kaikki eivät tällaisista reaktiotesteistä pidä, mutta jos pidät, Taco katti pukki juusto pizza on nappivalinta. Lue Taco katti pukki juusto pizzan arvostelu.

Trails of Tucanan kansi

Trails of Tucana. Aikuisten kesken, isommille koululaisille. Tämä on mielestäni kauden kupongintäyttöpelien parasta antia. Pelaajat kartoittavat mystisen saaren aarteita piirtämällä kupongille polkuja korttien osoittamiin kohtiin. Vaikka kortit sanelevat minne polut tehdään, valinnanvapautta riittää ja erilaisia strategisia lähestymistapoja. Trails of Tucana on kiehtova ja palkitseva peli. Lue Trails of Tucanan arvostelu.

Twin It!:n kansi

Twin It! Perhepeliksi, aikuisille. Vuoden partypeli 2020 on hahmontunnistuspeli, jossa pöydälle käännetään sekavia kuviokortteja ja pelaajien tehtävänä on bongata korttien joukosta pareja ja kerätä ne sitten itselleen. Väriä peliin tuo mahdollisuus ryöstää toisilta näiden keräämiä pareja olemalla tarkkaavainen. Twin It! on oiva valinta kaikille nopean toiminnan ja kuvioiden tunnistamisen ystäville. Lue Twin It!:n arvostelu.

Viikinkien laakson kansi

Viikinkien laakso. Perhepeliksi, pienemmille koululaisille. Saksan vuoden lastenpeli 2019 on hilpeä perhepeli, jossa tärkeimpänä pelimekaniikkana toimii viisisenttinen kuula, jolla yritetään keilata kumoon tynnyreitä. Kaatuneet tynnyrit kertovat sitten, kuka viikingeistä liikkuu laiturilla eteenpäin. Kun joku putoaa laiturilta mereen, muut tienaavat kultarahoja. Yksinkertaista, yllättävää ja hauskaa. Taktiset ulottuvuudet voivat mennä lapsilta ohi, mutta ainakin keilaaminen on mukavaa. Lue Viikinkien laakson arvostelu.

Pelaajien valinta -palkinnot ja Vuoden pelit

Suomalaiset lautapelibloggaajat jakoivat jo neljättä kertaa Pelaajien valinta -palkinnot. Palkinto jaettiin perhepelien ja harrastajapelien sarjassa.

Vuoden perhepeliksi valittiin Quest for El Dorado ja vuoden harrastajapeliksi Wingspan. Näitä voimme suositella ehdottomasti, samoin kaikkia muitakin palkinnon finalisteja.

Palkinnon finalistit perusteluineen löydät Pelaajien valinta -palkinnon omilta sivuilta.

Vuoden peli -palkinnon voittajista löytyy myös kelpo pelejä. Vuoden perhepeli Second Chance oli viime vuoden joululahjalistallamme ja on edelleen erinomainen valinta. Vuoden lastenpeli Etsi ja löydä! Safariseikkailu on kelpo peli. Vuoden strategiapeli It’s a Wonderful World on listallamme, samoin vuoden partypeli Twin It!.

Mistä näitä saa?

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää palvelevasta pelikaupasta. Kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Muista myös nämä eli suosituksia vanhoista joululahjalistoista

Lapsille: Lohikäärmeen henkäys, Who Did It?, Rhino Hero, Carcassonne Junior.

Perhepeliksi: The Mind, Carcassonne, Love LetterKingdomino, Klask, La Boca, Salaisuuksien saari.

Aikuisten kesken: Just One, Blue Lagoon, Flamme RougeHonshuCodenames, SpyfallKing of Tokyo7 WondersCatan

Peliharrastajalle: Terraforming Mars, Decrypto, AgricolaDale of Merchants, Eclipse.

Voit myös selailla muiden vuosien joululahjasuosituksia, ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Jos haluat seurata Lautapeliopasta, meidät löydät Facebookista, Instagramista, Telegramista ja Twitteristä. Voit myös tilata uutiskirjeemme, joka toimittaa sähköpostiisi Lautapelioppaan kuulumisia korkeintaan kerran viikossa.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Hyvää joulua!

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2021!

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Joululahjasuositukset 2020”

Nyt kun kupongintäyttöpelit ovat niin muodissa niin lisäisin tähän ehdottomasti Welcome to:n. Koukuttava ja samalla rattoisa peli iltapalapöydän ääressä!

Ida, Welcome To olikin jo viime vuoden listalla, siksi sitä ei ole nyt tällä listalla – tosin Trails of Tucana on kyllä hieman suoraviivaisempana muutenkin ensisijainen suositukseni, Welcome To on minun makuuni vähän työläs selitettävä Tucanaan verrattuna.

Quacks of Quedlinburg kelpaisi listalle kyllä, varsinkin tuoreesti suomennettuna! Siis Räävelin rohtotohtorit, nimi saattaa kummallisuudellaan toki laittaa epäröimään ostosta, vaikka onkin uskollinen originaalille. Pelihän on omaperäinen ja hauska eikä oman vuoron odottelua juuri ole.

Totta – täytyykin lisätä, se on kyllä unohtunut listalta, lähinnä koska mun näkökulmastani se on jo pari vuotta vanha juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *