Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 11.5.2020: Golden Geek -voittajat 2019

Uutisissa Golden Geek -palkinnon voittajat eli Wingspanin voitonjuhlat, muutama uutuuspeli ja Arkham Horror: The Card Gamen uusia tuulia. Kickstarter-puolella Dale of Merchant 3 ja Speden yllättävä esiintyminen.

Golden Geek -voittajat 2019

Vuoden 2019 parhaat pelit BoardGameGeekin käyttäjäkunnan mukaan on listattu. Viime vuosi oli odotetusti Wingspanin juhlaa. Golden Geekien tapaan suositut pelit keräävät ääniä sarjassa kuin sarjassa, riippumatta oikeastaan siitä, kuinka hyvin peli sarjaan sopii.

Aika reippaastihan Wingspanille palkintoja satoi. Etenkin voitot sekä parhaan strategiapelin että parhaan perhepelin sarjasta olivat aika veikeä yhdistelmä. Mitään erityisen innovatiivista en kyllä Wingspanissa näe, enkä tiedä kuinka mielekästä on laskea se ylipäänsä mukaan korttipelien sarjaan, vaikka peliä pääasiassa korteilla pelataankin.

Jokaisen kategorian kolmen kärki löytyy BoardGameGeekistä.

Matkalippu Amsterdamiin

Ticket to Ride: Amsterdamin kansi

Ticket to Ride: Amsterdam on tuorein osa pienten historiallisten Ticket to Ride -pelien sarjaa, jossa on aikaisemmin ilmestynyt New York ja London. Amsterdam vie pelaajat kunnolla ajassa taaksepäin, sillä se sijoittuu Alankomaiden kultakaudelle 1600-luvulle.

Peli on taas kerran pienellä kartalla pelattava tiivis Ticket to Ride, jossa kerätään kortteja ja rakennetaan reittejä. Matkalippujen sijasta tässä pelissä kerätään kuitenkin kauppasopimuksia (jotka toimivat aivan kuten matkaliput, eli pitää yhdistää kaksi tiettyä kohdetta).

Jos rakentaa reittejä tiettyihin laudan reunoilla sijaitseviin paikkoihin, saa kauppatavaraa. Pelin lopussa eniten kauppatavaraa keränneet pelaajat palkitaan bonuspisteillä.

Ticket to Ride: Amsterdam ilmestyy kesällä 2020.

Ticket to Ride: Amsterdamin pelilauta ylhäältä päin
Kuva: Days of Wonder

Dragon Market

Dragon Marketin kansi

Lautapelit.fi:n tuorein uutuuspeli on Dragon Market, viimevuotinen Blue Orange Gamesin julkaisu, joka on lastenpeleillään vakuuttaneen Marco Teubnerin käsialaa. Tämän pelin suositusikä on 8+ ja vaikeusasteensa puolesta Dragon Market on perhepeli.

Pelilaudalle asetellaan laivoja, joihin lastataan tuotteita. Sen jälkeen alkaa kerääminen. Pelaajien tavoitteena on kerätä tietty setti tuotteita. Laudalla liikutaan liu’uttamalla laivoja suoraan eteen- tai taaksepäin, kääntämällä laivoja 90 astetta ja liikkumalla ruudusta toiseen – veteen ei saa tietenkään mennä, joten laivoja pitää siirrellä ja käännellä, jotta pääsee haluamaansa paikkaan.

Peli on jo saatavilla ja maksaa 35 euroa.

Uutta Arkham Horror -korttipeliin

The Innsmouth Conspiracy on kuudes deluxe-lisäosa Arkham Horror: The Card Gameen. Se aloittaa uuden kampanjan, jonka kaksi ensimmäistä skenaariota päästään kokemaan nyt ja jatkoa tulee sitten kuudessa seuraavassa Mythos Packissa. Innsmouthiin päästään syksyllä 2020.

Viiden uuden tutkijan lisäksi paketista löytyy koko joukko kortteja, jotka mahdollistavat uudenlaisia pakkoja. Ja kun Innsmouthissa ollaan, kannattaa katsella paikallisia sillä silmällä, että näkyykö naamalla kalamaisia piirteitä. Uutena ominaisuutena nähdään myös siunauksia ja kirouksia.

Innsmouth Conspiracyn komponentteja
Kuva: Fantasy Flight Games

Toinen uutuus on Parallel Investigators, joka esittelee uuden version jostain aikaisemmasta tutkijasta. Ensimmäisenä vuorossa on Daisy Walkerin uusi versio, jolla on hieman erilaiset numerot ja ominaisuudet kuin alkuperäisellä.

Tutkijan lisäksi Daisyn kortit (Daisy’s Tote Bag ja The Necronomicon – John Dee Translation) ovat saaneet uudet versiot, joista Tote Bag on aikaisempaa hyödyllisempi ja Necronomicon aikaisempaa vaarallisempi. Alkuperäiset kortit voi päivittää näihin uusiin versioihin kampanjan aikana, mutta molemmat pitää päivittää yhtä aikaa.

Daisylle on tarjolla uusi haasteskenaario, Read or Die. Skenaario on print-n-play-juttu, jonka pelaamiseen tarviset Core Setin ja The Dunwich Legacy -lisäosan. Kortit ja säännöt löytyvät FFG:n sivuilta. Tässä jutussa on lisätietoja.

Daisy Walkerin eri versiot
Kuva: Fantasy Flight Games

Lautakunta

Lautakunta kysyy miten pelimakusi on muuttunut ajan kanssa?Millaisia pelejä pelaamalla olet havainnut asioita omasta pelimaustasi? Onko sinulla lempisuunnittelijaa tai jos yksi peli kuvaisi sinun pelimakua tarkimmin, mikä se olisi? Voiko pelaamalla kehittyä paremmaksi ihmiseksi? Pelien kautta itsestään oppimisesta keskustelevat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Kristian Pesti (Pöydällä) sekä Vesa Luukkonen.

Lyhyet

Frosthaven teki Kickstarter-historiaa. Pelin Kickstarter-kampanja keräsi 83 193 tukijalta yhtensä 12 969 608 dollaria, mikä nostaa sen kaikkien aikojen rahoitetuimmaksi lautapeliprojektiksi ohi Kingdom Death: Monsterin. Koko Kickstarterin historiassa se on kolmanneksi rahoitetuin projekti, edelle pääsevät vain Pebble Time -älykello (20,3 miljoonaa dollaria) ja Coolest Cooler -kylmälaukku (13,3 miljoonaa dollaria).

Lautapelit ovat kova juttu Kickstarterissa: eniten tukijoita kerännyt projekti on edelleen Exploding Kittens, joka keräsi 219 382 tukijaa.


Quebecissa on käyty oikeutta kivi-paperi-sakset–matsin seurauksista. Vuonna 2011 pelatussa paras kolmesta -pelissä oli panoksena vaatimattomat 500 000 Kanadan dollaria. Häviäjän piti ottaa taloaan vastaan lainaa voidaakseen maksaa tappionsa.

Korkein oikeus kumosi kuitenkin lainan ja pelin tuloksen vuonna 2017. Nyt huhtikuussa 2020 muutoksenhakutuomioistuin käsitteli asian ja päätyi hieman erilaiseen tulokseen, toki samoin seurauksin. Quebecin laki kieltää tuuriin perustuvan vedonlyönnin: vetoa saa lyödä ainoastaan taitoa ja ruumiinvoimia vaativista asioista. Lisäksi liian suuret vedot on kielletty.

Korkein oikeus oli linjannut kivi-paperi-sakset taitopeliksi, mutta kumosi vedon, koska se oli kohtuuttoman suuri. Nyt oikeus totesi, että kivi-paperi-sakset on niin tuuripeli, ettei siitä saa Quebecissa lyödä vetoa.


Talisman Star Warsin kansi

Talisman: Star Wars yhdistää Talismaniin Tähtien sotaa. Pelattavia hahmoja on 12 ja laudan keskellä odottaa keisari Palpatine, joko kohdattavaksi taistelussa tai mestariksi.

The Op:n julkaiseman pelin tarkemmasta ilmestymisajasta ei ole vielä tietoa. Sen verran on tietoa, että peli tulee olemaan saatavilla vain Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa, eikä lainkaan Yhdysvalloissa.

Rising-pelien sarja jatkuu loppuvuodesta The Batman Who Laughs Risingilla (nimi on ihan hiukkasen tyhmä), eli The Batman Who Laughs -sarjakuviin perustuvalla pelillä. Tämäkin on yhteistyöpeli, jossa pelaajien on kohdattava Batmanin pahisversioita synkistä rinnakkaistodellisuuksista.

The Batman Who Laughsin kansi
Kuva: The Op
Hues and Cuesin kansi

The Op:lta tulee myös Scott Bradyn Hues and Cues, partypeli, jossa yritetään antaa vihjeitä väreistä. Pelilaudalla on 480 värin värikartta ja vihjeenantaja yrittää saada pelaajat osumaan oikeaan väriin yhden ja kahden sanan vihjeillä (“kahvi”, “kahvi maidolla”). Muut pelaajat saavat kaksi arvausta. Oikeasta osumasta tulee kolme pistettä, viereen osumisesta kaksi ja kahden ruudun päähän osumisesta kolme; vihjeenantaja saa pisteen jokaisesta oikein tai viereen menneestä osumasta.

Aika perusjuttua sinänsä siis pelimekaniikan suhteen, mutta värikartan käyttäminen on kyllä jotain vähän uutta.

Hues and Cues -pelilauta
Kehikko osoittaa, missä kohtaa oikeat vastaukset ovat. Kuva: W. Eric Martin / BGG. CC BY 3.0.

Carcassonne: The Land Surveyors on ilmainen itse printattava lisäosa Carcassonneen. Maanmittarit muuttavat pisteytystä, kaupungeille, teille ja luostareille on omat sääntöjä muuttavat laattansa, jotka vaikuttavat pisteytykseen. Kaupunkien säännöissä on esimerkiksi laatta, joka poistaa enemmistöjen vaikutuksen: kaikki kaupungissa mukana olevat pääsevät samoille pisteille. Aina kun joku saa pisteitä, esillä olevat pisteytyslaatat vaihdetaan uusiin. Lisäosa on ladattavissa Carcassonne & Co:n verkkokaupasta.

Myös Hadaraan on saatavilla printattava lisäosa, The Plague Doctors. Tämänkin saa Carcassonne & Co:lta.

Carcassonnen Land Surveyors -lisäosa
Kuva: Cundco.de

18xx.games on uusi nettipalvelu 18xx-pelien pelaamiseen verkossa. Palvelu tukee toistaiseksi ainoastaan 1889: History of Shikoku Railways -peliä, mutta suunnitelmia laajentamiseen on. Palvelulla on mahdollista pelata asynkronisia tai reaaliaikaisia pelejä, sekä samalla koneella hotseat-pelinä että verkon yli. Paikallisia pelejä voi pelata rekisteröitymättä.

Ensitestien perusteella palvelu näyttää oikein toimivalta, pelaaminen sujuu vaivattomasti myös puhelimella ja sivustoa kehitetään jatkuvasti. Toivottavasti pelivalikoima laajenee piakkoin uusiin nimikkeisiin.

1889-peli 18xx.games-palvelussa

Asmodee on julkaissut Nusfjordiin soolohaasteen, jossa samalla esitellään kortteja syksyllä ilmestyvästä Salmon Deck -lisäosasta. Soolohaaste on printattavissa Asmodeen sivuilta.

Blood Ragen digiversio tulee Steamiin 27.5.2020. Jos pelin tilaa ennakkoon, sen saa alennuksella ja kaupan päälle saa bonuksia.


Praga Caput Regnin kansi

Praga Caput Regni on Kaarle IV:n aikaan sijoittuva Vladimír Suchýn (Underwater Cities) peli, jossa kehitetään Prahaa – Kaarle IV:hän teki kaupungista koko Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan pääkaupungin ja rakennutti sitä kovasti.

Praga Caput Regni on keskiraskas peli, jossa on sinänsä melko yksinkertaiset pelimekaniikat, mutta niitä on useampi ja ne linkittyvät toisiinsa monin tavoin. Peli ilmestyy loppuvuodesta 2020 ja sen julkaisee Delicious Games.


Blue Skiesin kansi

Rio Grande Gamesin ja Joe Huberin yhteistyö jatkuu. Viime vuonna ilmestyi Caravan, nyt tulee Blue Skies, ilmailuaiheinen peli. Kansikuva henkii eleganttia 1930-luvun retrotyyliä, mutta peli sijoittuu sijoittuu 1970-luvulle. Lentoyhtiöiden toiminta on avattu kilpailulle ja pelaajat lähtevät kehittämään lentoreittejä.

Huber on vanhan koulukunnan suunnittelija, joten pelissä on roima annos Sid Sacksonin henkeä. Blue Skies ilmestyy loppukesästä 2020.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.


Dale of Merchants 3:n kansi

Dale of Merchants 3 on suomalaisen Sami Laakson pelisarjan neljäs osa. Peli on ykkösen ja kakkosen tavoin pieni itsenäinen boksi, jossa on kuusi uutta eläinkansaa pelattavaksi. Peli on mahdollista yhdistää sarjan muiden pelien kanssa, jotta saa enemmän vaihtelua.

Olen testannut peliä ja tarkempi selostus löytyy maaliskuisesta uutiskatsauksesta. Paketti on erinomainen ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille Dale of Merchantsin ystäville.

Peli maksaa 25 euroa Suomeen toimitettuna. 107 eurolla saa koko sarjan. Sarjan muut pelit ovat saatavilla kaupoista tällä hetkellä; pakettihinta on ihan kelpo diili, mutta ei ehkä kannata odotella, vaan ostaa pelit mieluummin heti joko suoraan Snowdalen kaupasta tai muista kotimaisista lautapelikaupoista. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Guards of Atlantis II:n kansi

Guards of Atlantis II: Tabletop MOBA on nimensä mukaisesti MOBA-peleistä inspiroitunut lautapeli. Jokaisella pelaajalla on sankari laudalla. Sankarilla liikutaan pieksemässä vastapuolen minioneita ja auttamassa omia minioineita pääsemään vastapuolen tukikohtaan.

Ykkösversio ilmestyi vuonna 2017 ja on saanut ihan hyvät arviot (BGG:n keskiarvo 7,4). Kakkosessa on muutoksia monessa kohtaa, peliä on muun muassa lyhennetty ja tehty ennustettavamman mittaiseksi. Komponentteja on parannettu ja pelimekaniikkaa on kehitetty. Ykkösversion omistajat voivat ostaa päivitetyt kortit.

Peruspeli maksaa 59 dollaria. Lisäripaketteja on tarjolla, 149 dollarilla saa kaiken. Postikuluja tulee parikymmentä dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Dodos Riding Dinosin kansi

Dodos Riding Dinos on näppäryyskilpajuoksu. Pelaajat valitsevat kädestään kortin ja paljastavat ne yhtä aikaa. Korteissa on erilaisia näppäryyshaasteita (nappuloiden heittelyä, neppailua ja pudottamista). Punaiset kortit ovat ekstratehokkaita, mutta jos liian moni pelaajista valitsee punaisen kortin, ne eivät tee mitään.

Pelissä keskeisimpänä myyntivalttina taitavat olla näyttävät dinosaurusminiatyyrit.

Peli maksaa 49 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2021. Postikuluja tulee 12–17 dollaria. Kampanja löytyy täältä.


Tiny Ninjas: Heroesin kansi

Tiny Ninjas: Heroes on jatkoa aikaisemmalla Tiny Ninjas -pelille, jossa käytiin ninjataisteluita noppia heitellen pienen pelilaatikon sisällä. Jos Tiny Ninjas on paljon tuuria ja vähän strategiaa, Heroes kääntää suhteen päälaelleen: peli on nyt pidempi ja vähemmän tuuripeli. Nopean toiminnan sijasta käydäänkin harkittuja taisteluita pelin laatikosta avautuvalla ruudukolla.

Peli maksaa noin 27 euroa. 43 eurolla saa molemmat pelit. Postikuluiksi arvioidaan noin 9 dollaria yhdelle pelille ja 14 dollaria kahdelle pelille. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Steampunk Rally Fusionin kansi

Steampunk Rally Fusion on uusi versio vuonna 2015 ilmestyneestä Steampunk Rallysta. Pelit ovat itsenäisiä ja yhdistettävissä keskenään. Pelaajat ovat historiallisia keksijöitä, jotka draftaavat kortteja, joista rakennellaan kulkupelejä, joilla sitten kisataan vaarallisessa maastossa.

Peli on Roxley Gamesin tekemä, joten tuotantoarvot ovat kunnossa. Suomalaisittain kiinnostavaa on ollut, kun peliin on haettu Kickstarter-bonuskeksijää yleisöäänestyksellä ja ehdolla on ollut Spede Pasanen. Alkuerissä Spede voitti Leonardo da Vincin, välierissä kakkoseksi jäi Beatrice Shilling ja finaalissa Spede murskasi Benzit selvin lukemin.

Peli maksaa noin 51 euroa. Non 69 eurolla saa pelin, joka yhdistää mukaan myös alkuperäisen Steampunk Rallyn. Toimitus maksaa noin 16 dollaria Fusionille ja 22 dollaria yhdistelmälle. Toimitus on veroton ja luvattu jo syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


MIni Expressin kansi

Mini Express on jatko-osa Mark Gerritsin Mini Rails -pelille. Mini Rails tiivisti osakejunailuja napakaksi paketiksi ja Mini Express on tästä vielä tiiviimpi versio. Pelaajat rakentavat rautatieyhtiöille ratoja Yhdysvaltojen kartalle ja ostavat yhtiöiden osakkeita, joka tuo lisää mahdollisuuksia rakentaa rataa.

Tavoitteena on kerätä vaikutusvaltaa yhtiöissä. Loppupisteet riippuvat osakkeiden lukumäärästä, kunkin yksittäisen osakkeen pistearvo taas riippuu yhtiön koosta ja pelaajan vaikutusvallasta yhtiössä. Peliä voi kokeilla Tabletopiassa.

Peli maksaa noin 37 euroa. 65 eurolla saa Mini Expressin ja Mini Railsin. Postikuluja on odotettavissa 20–25 dollaria, kahden pelin paketille jopa 40 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Adventures in Neverlandin kansi

Adventures in Neverland on Peter Pan -aiheinen tarinavetoinen seikkailupeli. Peliä voi pelata yhteistyönä tai kilpailullisena. Kilpailullisena pelinä jokaisella pelaajalla on oma tarinapakkansa omalle hahmolleen, yhteistyöpelissä useammalla pelaajalla on yhteinen pakka. Pakassa on tarina, jota edistämällä kertyy seikkailupisteitä. Jokaisessa pakassa on useampi tarinalinja seurattavaksi, joten pelit eivät etene joka kerta samalla tavalla.

Peli maksaa 55 euroa, deluxe-mallina 75 euroa. Lisäksi on tarjolla ylimääräisiä tarinapakkoja noin 20 euron lisähintaan. Postikuluja tulee 18 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Tapewormin kansi

Tapeworm on yksinkertainen korttipeli, jossa rakennetaan lapamatoja ja yritetään päästä korteista eroon. Peli on hyvin yksinkertainen ja söpösti kuvitettu.

Tapeworm on tätä kirjoittaessani kerännyt yli 600 000 dollaria rahoitusta, mikä on tällaiselle pelille jokseenkin leuat loksauttava summa, kunnes hoksaa, että peli on Edmund McMillenin käsialaa ja tässä ratsastetaan Super Meat Boyn ja The Binding of Isaacin maineella. Mitä tästä opimme? Jos haluat tehdä hyvän läjän rahaa yksinkertaisella korttipelillä, ole tunnettu jostain muusta yhteydestä…

Peli maksaa halvimmillaan 36 dollaria Suomeen toimitettuna, kalliimpia luksusmallejakin löytyy. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


The Phantom: The Card Game

The Phantom: The Card Game on Mustanaamio-aiheinen korttipeli, jota pelataan yksin tai kahden pelaajan yhteistyöpelinä. Pelissä on kaksi pelaajapakkaa (Mustanaamio ja Diana) ja kolme seikkailua, jotka voi pelata neljällä eri vaikeusasteella.

Peliä voi testata Tabletop Simulatorissa.

Peli maksaa noin 27 euroa. Pohjoismaisille Mustanaamion ystäville on asiallisesti tarjolla versio, jossa kannessa on siniasuinen Mustanaamio. Luksusmalli maksaa noin 33 euroa. Postikuluja on luvassa noin 15 euroa. Toimituksen verollisuudesta ei ole tietoa, mutta se on luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Pulp Invasionin kansi

Pulp Invasion on Todd Sandersin peli, toinen peli pulp-lehtien maailmaan sijoittuvassa yksinpelien sarjassa, jossa on aikaisemmin ilmestynyt Pulp Detective.

Nyt teemana on kovaksikeitettyjen dekkarien sijasta kultakauden science fiction. Pelin kuvitus perustuu aitoihin 1950-luvun pulp-lehtien kansikuviin, joten tyyli on ainakin kohdallaan.

Itse pelimekaniikka on bag builderia, eli kuin pakanrakennusta, mutta tässä tapauksessa pussiin kerättävillä kuutioilla, ei korteilla. Peli on kokeiltavissa Tabletopiassa.

Peli maksaa 24 dollaria Suomeen toimitettuna, 34 dollaria lisäosan kanssa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Send It!:n kansi

Send It! The Mountain Biking Board Game on maastopyöräilyaiheinen lautapeli, jossa yritetään edetä kohti vaikeimpia haasteita. Matkan varrella pitää edetä reittejä pitkin ja kehittää taitojaan, jotta selviytyy matkan varrella tulevista haasteista.

Peli maksaa 59 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan 35–50 dollaria ja toimitus on verollinen, mutta EU-toimitusta suunnitellaan, joten voi olla, että sellainenkin järjestyy jos EU-tilaajia on tarpeeksi. Toimitus on luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Sea of Legendsin kansi

Sea of Legends on tarinavetoinen avoimen maailman peli 1–4 pelaajalle. Mielikuvitukselliselle magiaa pursuavalle Karibialle sijoittuva merirosvoseikkailu käyttää apunaan sovellusta, josta tulee tarinaa luettavaksi – tarinavetoinen tarkoittaa siis sitä, että sovelluksessa on paljon tekstiä luettavaksi ja sen jälkeen tehdään valintoja luetun perusteella.

Peruspeli maksaa 90 dollaria. All-in-pkaetti maksaa 155 dollaria. Toimituskuluiksi arvioidaan 30–40 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Euthian kansi

Euthia: Torment of Resurrection on lautaroolipeli, jossa sankarit vaeltelevat avoimessa maailmassa keräten resursseja, kokemusta, taitoja ja varusteita. Pelin pituudeksi luvataan reippaasti 30–120 minuuttia pelaajaa kohden, skenaariosta riippuen.

Peliä voi kokeilla Tabletopiassa.

Peli maksaa 79 dollaria, miniatyyrien kanssa 95 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2021. Postikuluja on odotettavissa noin 15 dollaria. Kampanja löytyy täältä.


Island Siegen kansi

Island Siege: Anniversary Edition on uusi versio vuonna 2014 ilmestyneestä Island Siegestä. Pelissä asutetaan Karibeaa ja rakennellaan linnoituksia suojaamaan asukkaita hyökkäyksiltä.

Uudessa versiossa nopissa on kaiverrukset tarrojen sijasta, osat kaksinpelin sijasta nelinpeliin asti, lisärit sisäänrakennettuina ja yksinpelisäännöt.

Peli löytyy Tabletopiasta.

Peli maksaa 36 dollaria Suomeen toimitettuna ilman metallikolikoita, 44 dollaria metallikolikoiden kanssa. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Magic Puzzles -palapelit

Magic Puzzles on kolmen 1000 palan palapelin setti Max Temkiniltä (Cards Against Humanity, Secret Hitler). Näissä on huomionarvoista paitsi kauniit kuvat, myös kehittynyt valmistustekniikka.

Palapelit ovat laadukasta kartonkia ja merkittävästi tavanomaisia palapelejä pienemmillä toleransseilla leikattu. Lisäksi palapelin loppuun luvataan maaginen yllätys, lopetus joka yhdistää maagisen illuusion ja siivon lopetuksen palapelin narratiiville. Kuvat ovat myös täynnä pikkujippoja ja paketista löytyy myös salaisuuksia sisältäviä kirjekuoria avattavaksi.

Melko kova lupaus on myös “No puzzle dust!!”

Yhden palapelin hinta on 35 dollaria Suomeen toimitettuna, mikä on aika tyyristä, mutta kolme saa 69 dollarilla, mikä on laadukkaalle palapelille jo tolkullisempi hinta. Toimitus tulee Englannista ja pitäisi vielä olla veroton. Toimitus on luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

A Feast for Odin on edelleen yksi suosikkipeleistäni ja sitä tulee myös pelattua suhtkoht säännöllisesti. Niinpä kun Facebookin lautapelikirppiksellä Toni Mutanen myi hartsista tulostettuja kolikkosettejä peliin, nappasin itselleni setin, koska ovathan nämä nyt vain todella näyttävä paketti. Kolikot löytyvät myös Etsystä.

Näitä testattiin jo käytössäkin ja ovathan nämä oikein hienot ja toimivat. Kolikot ovat saman kokoisia kuin alkuperäiset, joten ne sopivat laudan ruudukkoon hyvin, mutta ne ovat nätimmät ja mukavammat pidellä kuin alkuperäiset pahvirahat. Vain metallin kilahtelu puuttuu.

A Feast for Odinissa olemme nyt keskittyneet pelaamaan kuuden kierroksen pelejä Mini Expansion #2:n kanssa, se on tuntunut parhaalta tavalta pelata. Seitsemännen kierroksen puuttumista ei juuri huomaa ja pelit kestävät non tunnin verran. Nytkin viimeisimmässä pelissä otin heti ensimmäisellä siirrolla kaksi lehmää, joista rakentui varsin maitopitoinen peli, jonka onnistuin vielä voittamaan.

Läjä hacksilver-kolikoita Feast for Odiniin

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelitapahtumat on toistaiseksi peruttu koronaviruksen vuoksi.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Uusimpana some-kanavana käyttöön on otettu Instagram. Lautapelioppaan Instagramissa on pääasiassa uusien juttujen puffeja.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *