Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 24.10.2016: Vielä kuulumisia Essenistä

Viikkokatsauksessa Kimmo Leivon Essen-kuulumisia, A la Carte -voittaja, lehdistökatsaus, Secret Santaa ja paljon Kickstartereita ja loppuvuoden tapahtumia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari, Annika Saarto, Kimmo Leivo ja Meeko Wahlroos.

Kuulumisia Essenistä

Essen SpielKimmo: Maailman suurimpiin lautapelimessuihin kuuluva Spiel järjestettiin 34. kertaa Essenissä 13.–16.10.2016.  Spiel jatkaa edelleen kasvuaan ja kävijöitä oli tänä vuonna 174 000 (kasvua edellisvuoteen yli 7%). Spiel on kuitenkin ehdottomasti maailman suurin kansainvälinen lautapelimessu, jos kriteereinä käytetään näytteilleasettajien määrää (tänä vuonna 1021) ja heidän kansallisuuttaan (50 eri maata) tai uusien pelijulkaisujen määrää (yli 1200 peliä). Kuusikymmentä prosenttia näytteilleasettajista oli Saksan ulkopuolelta, muun muassa Kolumbiasta, Azerbaidzanista, Makedoniasta ja Australiasta.

(Kävijämäärissä mitattuna Indianapoliksessa järjestettävä GenCon on isompi. GenConissa on pääosin yhdysvaltalaisia lautapelijulkaisijoita, noin 500 eri näytteilleasettajaa, ja tänä vuonna messuilla kirjattiin reilu 200 000 kävijää neljän päivän aikana tai lähes 61 000 yksittäistä kävijää, sillä suurempaan lukuun lasketaan esimerkiksi neljän päivän lipulla osallistuva neljästi.)

Terraforming Marsin kansiEssenin kuumimpia pelejä olivat Stronghold Gamesin Terraforming Mars (Jacob Fryxelius) sekä Strongholdin ja Eggertin Great Western Trail (Alexander Pfister). Terraforming Marsissa pelaajat toimivat yrityksinä, joilla jokaisella on oma erikoiskykynsä ja jotka pyrkivät tekemään Marsista asuttavan lisäämällä lämpötilaa, happipitoisuutta ja merten pinta-alaa. Pelissä draftataan ensin kortteja ja joita ostamalla ja pöytäämällä pyritään rakentamaan omaa tuotantokoneistoa ja lisäämään erilaisia laattoja Marsin pinnalle.

Pelissä on jonkun verran päähänlyöntikortteja, joten suosittelen testaamaan pelin ennen ostamista, jos päähänlyönti ei ole omin juttusi. Yleisesti avaruusteemainen europeli on kyllä suosionsa ansainnut: teema on läsnä erinomaisesti pelissä ja yli kaksisataa erilaista korttia takaavat, että uudelleenpeluuarvo on taattu. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, ei peliä syyttä myyty loppuun jo messujen ensimmäisenä päivänä tai viimeistään toisen päivän aamuna.

Great Western Trailissa pelaajat ovat karjatarhaajia, jotka kuljettavat karjaa Texasista Kansas Cityyn, missä he yrittävät lähettää mahdollisimman hyvän karjakon junalla maksimoidakseen tuloja ja pisteitä. Matkan varrella pelaajat myyvät osan karjastaan saadakseen rahaa ostaakseen lisää karjaa, rakentaakseen omia rakennuksia ja niin edelleen.

Pelissä on vahva pakanrakennus– ja kädenhallintaelementti ja iso liuta mahdollisuuksia tehdä erilaisia asioista. Toisaalta pelaajien liikkumalla reitillä tapahtuu onnettomuuksia, joudut maksamaan vastustajille ohittaessasi heidän rakennuksia ja voit myös itse rakentaa itsellesi parempia toimintopaikkoja matkan varrelle. Erilaisia strategiavaihtoehtoja piisaa ja uudelleenpelattavuutta riittää varmasti lukuisiin pelikertoihin. Peli on kieliriippumaton ja toisaalta erilaisia ikoneja on tosi paljon, joten suosittelen pelaamaan maksimissaan kolmella pelaajalla ensimmäisellä pelikerralla.

Ensimmäisillä pelikerroilla kannattaa varautua myös melko pitkään peliin, sillä kesto on merkitty kokeneilla pelaajilla 75–150 min ja sääntöjen selitys vie oman aikansa. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti jos raskaahkot eurot maistuvat.

A Feast for Odinin kansiUwe Rosenbergin faneille oli tarjolla A Feast for Odin ja Cottage Garden. Cottage Gardenia voi kuvailla lyhyesti neljän pelaajan Patchworkiksi eli kyseisestä pelistä tykkäävät pitänevät varmasti myös Cottage Gardenista. Monet tuntuivat ostaneet tämän kissoja sisältävän kukkien istuttamispelin lähinnä vaimon kanssa pelattavaksi. A Feast for Odin on taas raskaammasta päästä oleva työläisten asettelupeli viikinkiteemalla. Peli painaa kohtuu kiitettävästi ja laatikko on suurempi kuin Cavernassa sisältäen muun muassa kasan puukomponentteja, lukuisia eri värisiä ja muotoisia pahvilaattoja ja monta korttipakkaa.

Mekaanisesti peli on varsin yksinkertainen, mutta vaihtoehtojen määrä saa pään pyörälle. Erilaisia toimintopaikkoja on kuusikymmentä(!) ja pelissä pitääkin pyrkiä keskittymään tiettyyn asiaan esimerkiksi sen mukaan, mitä bonuksia ammattikorteista voi saada. Pelissä on tosiaan neljän värisiä kaksipuolisia erimuotoisia pahvilaattoja ja ohjekirjassa on ohjeet, miten ne tulee asettaa pelin mukana tuleviin säilytyslaatikoihin. Järjestys on tärkeä, sillä pelissä on mukana kortteja, jotka antavat päivittää tietyn tuotteen esimerkiksi diagonaalisesti yläoikealle tai -vasemmalle ja kyseinen päivittäminen menee hankalaksi, jos pahvilaattojen järjestys on joku muu

Pahvilaatoilla peitetään pelaajalautaa sekä mahdollisesti pelin aikana hankittuja rakennus- tai saarialueita pitkälti Patchwork-pelin omaisesti. Tosin laattojen asettelussa on rajoituksia hankaloittamassa päätöksentekoa ja asettelua. Pelissä on useiden Uwen aiempien pelien mekaniikkoja ja Uwen fanit varmasti pitävät myös A Feast for Odinista. Etenkin jos Fields of Arle kuuluu suosikkeihin, jota haluaisit pelata useammalla pelaajalla kuin kahdella, niin A Feast for Odin on oiva valinta. Peliä ei kannattane pelata ensimmäistä kertaa neljällä pelaajalla.

Huomautettakoon samalla, että Fields of Arleen on tulossa kolmannen pelaajan laajennos joskus tulevaisuudessa. Essenistä A Feast for Odinin sai 60 eurolla, mutta ainakin suomalaisen nettikaupan hinta ainakin toistaiseksi on aivan jotain muuta.

Colonyn kansiBezier Gamesin uutuus Colony sopinee noppapeleistä pitäville, jotka haluavat hieman filleritasoa pidemmän ja strategisemman pelin. Kyseessä on aiemmin Age of Craft -nimellä ilmestyneen pelin päivitetty ja hiottu versio. Teemana on tuhoutuneen Maan uudelleenrakentaminen, mutta yhden testipelin perusteella teema ei oikein pelissä ole läsnä ja peli onkin varsin mekaanista noppatulosten muokkaamista.

Pelissä on varsin paljon kortteja uudelleenpeluuarvon kannalta, mutta toisaalta pelissä on päähänlyömiskortteja ja niiden varalta puolustautumiskortteja, joten jos niistä ei pidä niin korttivaihtoehtojen määrä pienenee jonkun verran. Kovin syvällistä strategiaa pelissä ei voi toteuttaa, joten raskaammista peleistä pitäville sitä ei voi suositella, mutta toisaalta jos etsit kohtuuhelppoa perhepelitasoa olevaa noppapeliä, niin suosittelen kokeilemaan. Lautapelioppaan päätoimittaja peliporukoineen on ollut mukana myös pelitestausvaiheessa.

Honshun kansiSuomalaisittain ilahduttavaa oli Kalle Malmiojan japaniteemainen tikkipeli Honshu (Lautapelit.fi) ja sen varsin mukava menekki ja vastaanotto messuilla. Etenkin useat aasialaiset messuvieraat pettyivät, kun itse suunnittelija ei tällä kertaa päässyt paikalle. Peliä oli tilattu ennakkoon kivasti ja useimmat peliä messuilla testanneet ostivat yhden tai useamman pelin mukaansa.

Sinänsä hieman ihmetyttää ettei peli oikein missään vaiheessa ollut näkyvissä Fairplayn tai Geekbuzzin listoilla. Koska kyseessä on tikkipeli, niin kaksinpelinä peli ei ole parhaimmillaan, mutta kolmesta pelaajasta alkaen peliä voi kyllä suositella tikkipeleistä pitäville. Omalle vaimolle peli maistui myös kaksinpelinä, Japani-teema ei pelissä kovin paljoa tule esiin, mutta uskoisin, että peli on varmasti helppo saada pöydälle teemansa vuoksi.

Lautapeli.fin pyöräilyteemainen Flamme Rouge sai myös hyvän vastaanoton messuilla ja sekin myyntiin ainakin suunnilleen loppuun sunnuntai-iltapäivästä Honshun tapaan.

Vähemmän iloinen uutinen oli LudiCreationsin kassan varastaminen lauantaina. Onneksi LudiCreationsin tiimissä on kekseliästä porukkaa ja vaikka henkisesti tuollainen on varmasti kova paikka, niin nopeasti he pyöräyttivät Kickstarter-projektin käyntiin tappioiden peittämiseksi. Yli 2400 tukijaa ja yli 30 000 dollaria osoittavat, kuinka lautapeliyhteisö pitää kuitenkin omistaan huolta, vaikka sekaan näyttää mahtuvan aina muitakin. Projekti kestää vielä vajaan viikon.

Suomalaisittain hieno uutinen oli myös Steppe Nomadsin sijoittuminen kolmanneksi lautapelaamisen EM-kisojen joukkuekisassa.

BoardGameGeekin kokoama GeekBuzz-lista messujen kuumimmista uutuuksista näytti viikonlopun jälkeen tältä:

  1. Terraforming Mars
  2. Cottage Garden
  3. Inis
  4. 7 Wonders Duel: Pantheon
  5. Adrenaline
  6. Great Western Trail
  7. A Feast for Odin
  8. Codenames: Pictures
  9. Fabled Fruit
  10. Not Alone

Pelejä loppuelämäksi – jos voitat

Legendary Inventorsin kansiMikkoBoard Game Arena -pelisivusto järjestää kisan Legendary Inventors -pelistä. Kyseessä on Frédéric Henryn suunnittelema ja Bombyxin julkaisema peli, joka tulee BGA:han saataville maanantai-iltana 24.10.2016. Samalla käynnistyy kisa.

Kisan tarkoituksena on päästä BGA:n kolmen parhaan pelaajan joukkoon tässä pelissä. Sijoitukset tarkistetaan 6.11.2016 klo 21. Kolme parasta pelaajaa voittaa Bombyxin ja Monolithin kaikki tulevat pelit. Siis aivan kaikki, jotka nämä firmat jatkossa julkaisevat.

Asiasta kerrottiin BGA:n foorumeilla.

A la Carte -palkinto 7 Wonders: Duelille

Fairplay Bestes KartenspielFairplay-lehti on jakanut vuodesta 1991 alkaen vuosittaista A la Carte -palkintoa parhaalle korttipelille. Aikaisempien voittajien joukosta löytyvät muun muassa Linko, Hanabi, Dominion, Race for the Galaxy, San Juan, Coloretto, Citadels, Bohnanza, Magic: The Gathering ja 6 Nimmt.

Tänä vuonna palkinnon voitti 7 Wonders: Duel. Suunnittelija Antoine Bauzalle voitto oli jo kolmas, sillä Hanabin lisäksi myös 7 Wonders on voittanut A la Carten. Bauzalla onkin eniten A la Carte -voittoja kaikista suunnittelijoista.

Palkinnosta uutisoi Opinionated Gamers, Fairplayn sivuilta löytyy myös.

SM-kisoja sabotööreille ja maanviljelijöille

Lautapelikahvila Tavernassa järjestetään Saboteur-korttipelin SM-kisat 6.11.2016. Kisat ovat viralliset SM-kisat, eli voittajille on paitsi palkintoja, myös osallistumisoikeus MM-kisoihin, jotka pidetään Budapestissä 26.11.2016. Pelin saksalainen julkaisija Amigo kustantaa kahden yön majoitukset, eli itse joutuu maksamaan vain lennot. Kisoista on vielä vähän nihkeästi tietoa tarjolla, mutta kannattaa seurata Tavernaa Facebookissa.

Päivitys 24.10.: Tapahtumalle on oma FB-eventti.

Lautapeliseura järjestää Agricolan avoimet SM-kisat. Kisat pidetään Lautapelaamaan-tapahtumassa 12.11.2016. Kisat ovat alustavasti lauantaina klo 10–17.20, mutta mikäli osallistujamäärä kasvaa odotettua suuremmaksi, kisat pidetään kaksipäiväisinä siten, että karsinnat pelataan la 12.11. ja finaalit su 13.11.2016.

Pelit pelataan Lautapelit.fi:n julkaisemalla suomalaisella Agricolalla, käyttäen Lookout Gamesin virallisia turnaussääntöjä. Pelit pyritään pelaamaan nelinpeleinä.

Turnauksen paras suomalainen pelaaja saa edustusoikeuden Agricolan MM-kisoihin 2017. Neljä parasta pelaajaa palkitaan. Lisätietoja Lautapeliseuran tapahtumasivulta ja foorumilta.

Lehdistökatsaus

Spielbox 5/2016Spielboxin numero 5/2016 kolahti postiluukusta. Arvostelupuolella nähdään pitkästä aikaa suomalaista väriä, kun Race to the North Pole arvioidaan lehdessä.

Frank Riemenschneider ja Matthias Hardel antavat kumpikin pelille kuutosen asteikolla 1–10, eli ihan täysiä pisteitä ei heru, mutta arvio on pohjimmiltaan myönteinen. “All in all, if not taken too seriously and with the full number of players, this rowdy running game can be quite fun.”

Kovemmat kehut saa Terraforming Mars, jolle jokainen kolmesta arvostelijasta antaa ysin. Kyllä tässä selvästi on käsillä yksi kauden kiinnostavimmista peleistä.

Melko tylyn käsittelyn sen sijaan saa vihdoin ja viimein arvosteltava 504, jolle Hardel kieltäytyy antamasta arvosanaa. Varmuuden vuoksi Christwart Conrad haukkuu pelin vielä pääkirjoituksessakin. Liikaa sääntöjen opiskelun vaivaa, liian vähän pelaamisen iloa.

Kehuja saavat Martin Wallacen uusi peli Via Nebula ja Suomessa Petri Savolan kovasti kehuma Automania.

Essenin pelijulkaisuja käydään läpi jo nyt, lehti on päässyt testaamaan koko joukon uusia pelejä jo ennen messuja. Näistä kiinnostavimmat onkin varsin pitkälle käsitelty viikkokatsauksissa, mutta mielenkiintoista oli Spiel-messujen pääjärjestäjän Dominique Metzlerin haastattelu. Messut ovat kasvaneet viime vuosina hurjasti. Kasvua on tullut pääasiassa keskikokoisilta julkaisijoilta.

Saksalaiset isommat julkaisijat eivät ole juurikaan laajentaneet osastojaan viime vuosina, mutta monet ulkomaiset julkaisijat ovat kasvaneet hurjasti: muutama vuosi sitten 10 neliömetrin ständiin tyytyneet firmat varaavat nyt 100 neliön alueita. Tapahtuma kiinnostaa, koska 160 000 kävijän joukossa on paljon lautapelialan ammattilaisia, joiden tapaaminen on tärkeää. Yhä useamman julkaisijan ständillä on paitsi yleisöä palveleva osa, myös neuvottelukoppi, jossa voi sopia diilejä.

Suomalaista salapukkeilua

BoardGameGeekissä ei joulun alla voi välttyä huomaamasta Secret Santa -puuhia, eli lahjanvaihtorinkejä. Jokainen Secret Santaan ilmoittautunut saa itselleen jonkun toisen osallistujan kohteeksi, jolle ostetaan joululahjaksi joku peli tämän BGG-toivelistalta. Vastineeksi saa itse sitten jonkun mukavan peliaiheisen joululahjan. Koska lahjat pitää valita kohteen toivelistalta, luvassa on melkolailla varmasti sopiva lahja.

Suomen Lautapeliseuran foorumilla on järjestetty tällainen Secret Santa -kampanja jo kolme kertaa. Ei kolmea ilman neljättä, eli tänä vuonna lahjanvaihtoa järjestetään taas. Tässä lahjanvaihdossa on se mukava puoli, että kaikki osallistujat ovat suomalaisia, joka tekee lahjojen hankkimisesta ja toimittamisesta suoraviivaista puuhaa.

Suomalainen Secret Santa löytyy täältä. Ilmoittautua pitää 20.11. mennessä, jolloin myös oman wishlistin pitää olla kunnossa. Osallistujilta edellytetään hyvää joulumieltä: tässä hommassa tärkeämpää on se antamispuoli, eli osallistua ei kannata pelkästään lahjan toivossa, vaan ennen kaikkea siksi, että jonkun toisen lahjominen on hauskaa. Lahjojen minimiarvo on 40 euroa, eli sen verran pitää pystyä panostamaan vähintään.

Panssarisyndikaatti

Armoured Syndicaten kansiMeekoArmoured Syndicate on miniatyyreilla pelattava taistelupeli, joka sijoittuu apokalypsin jälkeiseen Las Vegasiin 2100-luvulla. Kaupalliset yhtiöt hallitsevat suuria raunioituneita kaupunkeja ja palkkasoturit yrittävät saada osansa kakusta ja myytäväksi kelpaavasta romusta. Pelin voittaa eniten rahaa kerännyt palkkasoturi. Rahaa käytetään myös omien taistelujoukkojen kehittämiseen. Pelin mekaniikkojen joukosta löytyy myös varastelu, uhkailu, kiristys ja lahjonta.

Peli on kymmenen skenaarion kampanja kahdelle pelaajalle. Lisäpelaajia saa mukaan laajennuksilla. Skenaarioiden kartat luodaan kuudella kaksipuolisella pelilaudan osalla. Peliä voi pelata myös kertaluontoisesti skirmish-hengessä.

Pelin mukana tulee 10 hartsista tehtyä miniatyyriä, jotka luvataan olevan helppoja koota. Rahoituksen sujuvuudesta riippuen tarjolle tulee enemmänkin miniatyyrejä.

Pelin on arvioitu saapuvan tukijoille toukokuussa 2017. Pelin saa itselleen 60 punnalla, jonka lisäksi postikulujen arvioidaan Euroopassa olevan noin seitsemän puntaa, riippuen millä tasolla projektia on tukenut. Pelin valmistajat ovat kokeneita joukkorahoittajia ja lupaavat pelin saapuvan ongelmitta. Kampanja löytyy täältä.

Armoured Syndicate
Luita ja pimeyttä

Meeko: Viikon toinen miniatyyripeli on aiemmin toteutuneen fantasiapeli Relicbladen (aiempi KS-kampanja) jatko-osa, Relicblade: Bone and Darkness.

Relicblade on miniatyyritaistelupeli, jossa seikkailijat ja hirviöt kohtaavat nopeissa yksittäisissä taisteluissa. Peli on pienimuotoinen, nopea ja helppo pelata ja vaatii yleensä vain 3–6 miniatyyriä. Toinen pelaaja pelaa seikkailijoita, jotka ovat joukko urheita hyvän puolustajia ja toinen hirviöiden armeijaa. Kaikkia pelattavia hahmoja edustavat kortit, joista löytyy hahmon perustiedot. Pelin taistelut käydään nopilla.

Bone and Darkness sisältää lisää pelattavia hahmoja, jotka lisäävät uusia haasteita tottuneille pelaajille tai antavat hyvän mahdollisuuden päästä sisään Relicbladen maailmaan uutena pelaajana.

Peli vaikuttaa varsin hauskalta vaihtoehdolta Warhammerin tyylisille käytä-elämäsi-tinaukkoja-maalatessa -sotapeleille, etenkin sen puolesta, että yhden kierroksen voi pelata melkein missä vaan parin oluen yhteydessä.

Lisäosat voi saada jo viiden dollarin hintaan PDF-muodossa, miniatyyrit ja nopat voi hankkia erikseen. Miniatyyreihin pääsee käsiksi tukemalla projektia vähintään 40 dollarilla. Lisäosat luvataan tukijoille jo helmikuussa, mutta tällä hetkellä postikuluista ei vielä tietoja. Alkuperäinen Relicblade on saatavilla valmistajan nettisivuilta pelkkinä kortteina 15 dollarilla tai miniatyyrien kanssa 99 dollarilla, postikulut päälle. Jos alkuperäistä peliä ei löydy, paras sijoitus on Kickstarterin 150 dollarin paketti, jossa on peruspeli ja tämän kampanjan lisäosat.  Kampanja löytyy täältä.

Relicblade
Knizia ja Dutrait eli Medici-korttipeli

Medici: The Card Gamen kansiMikko: Huutokauppapeli Medici on Reiner Knizian klassikoita. Medici: The Card Game on uusi korttipeliversio, jota koristaa upea Vincent Dutrait’n kuvitus. Pelin idea on sama kuin alkuperäisessä Medicissä eli kerätä omaan kauppalaivaan arvokkaita tuotteita, mutta pelimekaniikka on toisenlainen.

Huutokauppa on hylätty. Sen sijaan pakasta nostetaan 1–3 korttia. Viimeinen nostettu kortti on pakko ottaa. Aikaisempia kortteja saa ottaa, pöytään jätetyt kortit ovat tarjolla muille pelaajille. Kun oma laiva on täynnä, putoaa pois kierrokselta. Kun kierros on ohi, rahaa kertyy parhaista laivoista ja tuotteiden enemmistöistä.

Pelin julkaisee Grail Games, jolla on tapana hinnoitella pelinsä ystävällisesti. Tämänkin pelin saa Suomeen toimitettuna 26 dollarilla. Toimitusajaksi arvioidaan huhtikuu 2017 ja toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Medici: The Card Game

Einsteinin ihmeellinen elämä ja verraton tiede

Einsteinin kansiMikko: Albert Einstein on tieteen ikonisimpia hahmoja ja siten oivallinen lautapelin aihe. Einstein: His Amazing Life and Incomparable Science -pelissä jokainen pelaaja saa olla Einstein ja kehitellä nerokkaita ideoita.

Peli on yksinkertainen, abstrakti laattojenasettelupeli erikoisen muotoisilla laatoilla (Penrose-laatoilla, toisen maineikkaan fyysikon kunniaksi). Pelaajilla on omia ja yhteisiä tavoitteita muodoista, joita laatoista pitää saada aikaiseksi. Toisten pelaajien laattojen käyttäminen tuottaa näille pelaajille pisteitä.

Pelin julkaisee Artana, sen on suunnitellut Dirk Knemeyer ja ulkoasusta vastaavat Heiko Günther ja Kwanchai Moriya. Samoja tekijöitä on ollut muun muassa Tesla vs Edisonin taustalla.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 37 dollaria. 55 dollarilla mukaan saa Broken Tokenin puisen lajittelulaatikon osille. Toimitus luvataan kesäkuulle 2017 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Einstein: His Amazing Life and Incomparable Science

https://www.youtube.com/watch?v=U3iPpERP2aI

Kobraefekti

Cobrasin kansiMikko: Tiedätkö, mikä on kobraefekti? Nimitys viittaa ilmiöön, jossa ongelman ratkaisu itse asiassa pahentaa tilannetta. Ilmiön alkuperä on anekdootissa brittiläisestä Intiasta, jossa kobrien runsas määrä Delhissä sai siirtomaaisännät lupaamaan palkkion jokaisesta tapetusta kobrasta.

Hyvä muuten, mutta nyt yritteliäät intialaiset ryhtyivät kasvattamaan kobria tapettaviksi lisätienestien toivossa. Tämä juoni selvisi, jolloin kobrapalkkioiden maksaminen lopetettiin. Mitä tekivät kobrankasvattajat? Päästivät tietysti kobransa vapaaksi.

Tämä ilmiö on Cobras-tikkipelin taustalla. Pelissä on kyse ajoituksesta ja oikeasta toiminnasta. Pelaajien on hävittävä tikkejä saadakseen kobria ja voitettava tikkejä muuttaakseen ne pisteiksi.

Peli maksaa 23 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan toukokuulle 2017 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Cobras

Karhut vastaan vauvat

Bears vs Babiesin kansiMikko: Exploding Kittens on paitsi huono peli, myös Kickstarterin kaikkien aikojen menestyksekkäin lauta- tai korttipeliprojekti, joka keräsi Oatmeal-sarjakuvan suosion innoittamana lähes 9 miljoonan dollarin rahoituksen.

Nyt samoilta tekijöiltä on Kickstarterissa uusi peli rikkomassa ennätyksiä. Bears vs Babies on kerännyt jo kymmeniä tuhansia rahoittajia ja miljoonaluokan rahoituksen. Kicktraq ennustaa pelin saavuttavan yli seitsemän miljoonaa dollaria, mutta tämän hetken trendi viittaisi pelin jäävän alle Exploding Kittensin rahoituksen.

Pelillisesti tästäkään ei ole paljon sanottavaa, vaikka näyttää siltä, että tässä onkin jopa jonkin verran päätöksentekoa, toisin kuin Exploding Kittensissä. Vahvasti mennään kuitenkin kepeällä hupiosastolla ja aika napakka annos take-that-meininkiä näyttäisi olevan mukana.

32 dollarilla saa peruspelin ja 45 dollarilla huomattavasti suositumman version, jossa tulee mukana lapsille sopimaton lisäri. Kesäkuulle 2017 luvattu toimitus ei ole EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/elanlee/bears-vs-babies-a-card-game

Vieterisota

Windup WarAnnika: Windup War: the Cutest Combat Card Game mainostaa itseään 2–6 pelaajan söpöksi ja kaoottiseksi ohjelmointipeliksi. Sen ovat suunnitelleet Jessica Chu ja Katie Khau, julkaisemisen hoitaa Bellwether Games.

Pelaajat ovat kenraaleja, jotka johtavat joukkojaan lelujen välisessä taistossa. Voittaakseen on joko saavutettava kolme pistettä tai eliminoitava kaikki vastustajat. Kukin kenraali valitsee joukkoihinsa kolme asetta (lelua), joilla on erilaiset vahvuudet ja rajoitteet. Yksi ohjelmointikierros on viiden kortin mittainen ja ohjelmointi tehdään Simultaneous Action Selection -mekaniikalla.

Pelin kuvitus hivelee silmää ja elättelen toiveita että Windup Warista saisi mukavan vaihtoehdon Colt Expressille, jota on tullut tahkottua aivan liikaa. Ikäsuosituksetkin ovat näissä peleissä suunnilleen samat, eli samoilla vaikeusasteilla liikutaan.

Backaukselle tulee hintaa 16 euroa itse pelistä ja 10 euroa postituskuluja. Kampanja ei ole EU-ystävällinen, mutta veroilta pitäisi tuolla hinnalla välttyä. Kampanja kestää 15.11. saakka ja toimitus on arvioitu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältäWindup War

Syvää hulluutta avaruudessa

Deep Madnessin kansiMikko: Lovecraftin inspiroimaa science fiction -kauhua on luvassa Deep Madness -pelissä. Peli on miniatyyripeli, jossa 1–6 pelaajaa penkoo kaivostukikohtaa avaruudessa ja kohtaa sanoinkuvaamattomia kauhuja. Peli on skenaariopohjainen ja skenaarioista muodostuu pidempi kampanja.

Peli maksaa 100 dollaria ja päälle 10–20 dollaria postikuluja. Päälle voi köyhdyttää itseään add-oneja ostamalla lähemmäs 200 dollarin verran. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Suhtautuisin hieman varauksella: monimutkainen miniatyyriprojekti ja ensikertalaiset tekijät, joilla ei ole aikaisempaa pelisuunnittelukokemusta yhtään. Plussana julkaisija Diemension Gamesilla on toimisto Beijingissä, joka helpottanee jonkin verran Kiinan pään tuotannon hallintaa. Kampanja löytyy täältä.

Deep Madness

Työläistenasettelua sanaristikolla

C.O.G.:n kansiAnnika: Yhden miehen pelifirma Dr. Finn’s Games eli Steve Finn kampanjoi 9. marraskuuta saakka peliä nimeltä C.O.G.Pelaajat ovat C.O.G.-kabinetin jäseniä viktoriaanisen ajan steampunk-Lontoossa. Heidän tehtävänään on rakentaa kilpaa Suurta Laitetta, jolla Hänen Kuninkaallisen Korkeutensa kansalaisia voidaan kuljettaa turvallisesti yhä ruuhkaisemmissa lontoolaisissa kortteleissa. Voittaja on se, joka rakentaa parhaan koneiston.

Peli yhdistelee työläistenasettelua ja sanaristikoita, mutta ei tavalla, joka ehkä ensimmäisenä tulee mieleen. Sanaristikon sanat on nimittäin ennalta määritelty, eli kielitaidolla ei tässä ole merkitystä, vaan pelaajat ovat sen suhteen tasa-arvoisessa asemassa. Onnistunut sanojen asettaminen ristikkolaudalle vastaa Suuren Laitteen valmistumista kyseisen sanan indikoiman komponentin osalta (esimerkiksi piippu, hehkulamppu).

Kirjaimet hankitaan melko monimutkaisinkin keinoin sanaristikon rakentamista edeltävän vaiheen työläistenasettelussa. Voittopisteitä saa valmiiden sanojen lisäksi kesken jääneistä tavoitesanoista. Peli on suunniteltu 2–4 pelaajalle, sen kestoksi määritellään 60–120 minuuttia ja ikäsuositukseksi 14+.

Peruspelin KS-lisäherkkuineen saa 45 dollarilla, minkä päälle tulee postituskuluja 20 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältäC.O.G.

Mikon pelaamia

Syysloman kunniaksi vein nuorisoa Tavernaan pelejä pelaamaan. Koska Solarius Missionin 3X:n kohdalla jäi vähän kaipuuta neljänteen X:ään, ohjelmaan otettiin Eclipse.

Alkuinnostuksen haihduttua kävi aika nopeasti selväksi, ettei Eclipse ole ihan minun juttuni, mutta nyt oli muutaman vuoden tauon jälkeen ihan mukava saada Eclipse taas pöydälle. Nuorisosta toinen oli innoissaan, toinen taas järkyttynyt, kun roinaa purettiin laatikosta pöydälle.

Hyvin peli kuitenkin meni. Alkupelin “mitä tässä tehdään” ja “ääh olen viimeisenä” alkoi pikkuhiljaa muuttua “tämähän menee ihan hyvin”-fiiliksiksi. Alussa kovin hankalilta tuntuneet muinaisetkin muuttuivat kummasti savikiekoiksi, joita olisi saanut olla enemmänkin räiskittävänä.

Parin tunnin jälkeen päästiin laskemaan pisteitä ja niinhän siinä kävi, että kokemus voitti, nappasin voiton selkein lukemin 47–36–21. Täytyy sanoa, etten ole koskaan ennen rakentanut viittä monoliittiä yhden kierroksen aikana.

Pojille jäi tappiosta huolimatta hyvä fiilis ja kuulemma Eclipseä voisi joskus toistekin pelata.

Vähän vanhemmatkin klassikot kelpaavat yhä. Aavikon karavaanit on monta vuotta vanhempi kuin kumpikaan pojista, mutta hyvin se maistui. Mikäpä jottei, onhan se yhä hieno peli, joka etenee nopeasti ja tarjoaa mukavasti pähkäiltävää.

Olen nyt kymmenen vuoden tauon jälkeen pelannut tätä pari kertaa, kun peli kerran Tavernan hyllystä löytyy ja on nopea pelata ja helppo selittää. Vähän on itse asiassa tullut sellainen fiilis, että ei tämä paha omassa kokoelmassakaan taas olisi.

The Flow of Historyn kansiSunnuntaina pääsin testaamaan pari viikon aikana saapunutta uutuutta. Jesse Lin The Flow of History asettuu sivilisaatiopelien pitkään linjaan, temaattisesti mennään hyvin tuttuja latuja. Pelimekaniikan puolella on jokunen oma idea ja vähän lainoja muilta, esimerkiksi Innovationista. Idea on tuttua tutumpi historian virta, jossa sivilisaatiot kehittyvät kivikaudelta nykyaikaan ja yrittävät menestyä.

Pelin perusidea on kiinnostavassa tarjousmekaniikassa. Pöydällä on rivi kortteja tarjolla ja niistä haluamaansa voi sijoittaa kansansa resursseja. Myöhemmällä vuorolla sijoituksen voi sitten lunastaa ja kortin lisätä omaan pöytään – olettaen, että kukaan ei ole nyysinyt sitä. Joku muista pelaajista voi nimittäin napata kortin nenäsi edestä, jolloin saat tältä pelaajalta sijoituksesi verran valuuttaa ja lisäksi ylimääräistä päälle lohdutukseksi.

Sivilisaatiopelien kompastuskivi minulle on usein sotiminen, joka on herkästi liian hallitsevassa osassa. Sotimista on tässäkin pelissä, sotimalla voi tuhota toisten pelaajien kortteja. Sotimisen taso on kuitenkin viritetty aika hyväksi. Sotatoimiefektit ovat kaikki kertakäyttöisiä, joten pitkäikäistä riesaa niistä ei tule, eivätkä menetykset ole kovin pahoja.

Pelin kortit ovat tyylikkäitä ja selkeitä. Kortteja on melko vähän ja ne tulevat aina joka pelissä, aikakaudet aina samassa järjestyksessä, joten pitkän aikavälin uudelleenpeluuarvo mietityttää jonkin verran. Ensifiilis on kuitenkin kovin positiivinen: tässä vaikuttaisi olevan oikein mainio perinteisen tyylinen sivilisaatiopeli. Kovin eeppistä kokemusta The Flow of History ei kuitenkaan tarjoa, peli on noin tunnin-puolentoista mittainen.

Tulevia tapahtumia

Gamexpo-pelimessut järjestetään ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa 4.–6.11.2016. DigiExpo-messuista irrotetuille pelimessuilla keskitytään tietysti videopeleihin, mutta Lautapeliseurakin edustaa paikalla osaston verran. Tapahtumaan kaivataan työvoimaa esittelemään pelejä, palkkiona luvassa ateriakorvaus ja ilmainen sisäänpääsy tapahtumaan .

Saboteurin SM-kisat pelataan lautapelikahvila Tavernassa Tampereella su 6.11.2016. Lisätietoja Facebookista.

Lautapelaamaan 2016 järjestetään Kaapelitehtaalla 11.–13.11.2016. Tapahtuma toimii totuttuun tapaan, eli ohjelmaa ei ole, mutta vapaaseen pelaamiseen on tarjolla paitsi tilaa ja peliseuraa myös Lautapeliseuran runsas pelikokoelma. Tapahtumassa pelataan Agricolan SM-kisat.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään ketjuvaihto, jossa vaihdellaan pelejä. Jos haluat pistää vanhat tunkkisi kiertoon ja saada uusia helmiä tilalle, ketjuvaihto löytyy BGG:stä. Osallistumisaikaa on 30.10. asti, silloin pitää olla omat pelit ilmoitettuna listalle. Huutokauppaa ei ole tänä vuonna luvassa, joten jos haluat peleistäsi eroon tapahtumassa, listaa ne ketjuvaihtoon. Ketjuvaihdossa on myös mahdollista ostaa pelejä rahalla.

Porin pöytäpeliseura Pöllökarhut osallistuu Porin pelipäivään la 19.11.2016 ja täyttää Porin nuorisotalon alakerran pöytäpeleillä. Paikalla on runsaasti lautapelejä pelattavaksi, lautapelikirppis, turnaukset Android: Netrunnerista ja Malifauxista, speedpainting-kilpailu ja pelidemoja. Paikalla on myös pelimyyntiä, muun muassa Snowdale Design on paikalla myymässä Dale of Merchantsia. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Pöllökarhujen sivuilta tai Facebookista.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *