Kategoriat
Peliarvostelut

Mania!

Uudet suomalaiset pelialan yritykset suuntaavat katseensa kasvavassa määrin ulkomaille eivätkä suotta sillä markkinat Suomen ulkopuolella ovat suuremmat ja niiden tavoittaminen on varma tae sille, että peli myy itsensä kannattavaksi.

Revision Gamesin julkaisema ja Juha Salmijärven ja Anna-Leena Kolusen suunnittelma Mania! on suomalaisen suunnitteluosaamisen lopputulos englanninkieliseen pakettiin pakattuna tätä viimeisintä trendiä seuraten.

Pelin idea

Mania!Mania! koostuu tarkalleen ottaen seitsemästä erillisestä korttipelistä, joita kaikki pelataan paketin mukana tulevalla korttipakalla. Korttipakka sisältää kortit 1–13 neljässä värissä ja neljässä erilaisessa hahmokategoriassa (eli tuttavallisemmin maassa). Lisäksi mukana tulee X- ja !-erikoiskortteja sekä kaksi jokeria. Kortteja on siis melkoinen nippu ja ne kehoitetaankin jakamaan kahteen tai useampaan nostopakkaan pelin helpottamiseksi.

Käytännössä Mania!:n kaikki pelit rakentuvat tietyille perussäännöille, joita sitten täydennetään pelikohtaisilla säännöillä. Kaikissa peleissä pelaajille jaetaan kuusi käsikorttia ja vuoron päätteeksi pelaaja täydentää aina kätensä kuuteen tai vaihtaa yhdestä kolmeen korttia niin halutessaan. Kaikki pelit päättyvät myös samalla tavalla eli joko siihen, että yksi pelaajista saa kuusi korttia (tai korttipinoa) kerättyä itselleen tai nostopakasta nostetaan viimeinen kortti.

Perussääntöjen ohella jokaiseen yksittäiseen peliin lisätään erilliset pelikohtaiset tavoitteet ja säännöt, jotka koskevat erityisesti erikoiskortteja. Mania! -paketin seitsemän peliä ovat:

  • Kleptomania: pelaajat varastavat toisiltaan korttipinoja.
  • Pyromania: pelaajat rakentavat rakennuksia ja polttavat niitä vastustajilta.
  • Nymphomania: pelaajat yrittävät iskeä kaunista pupua.
  • Businessmania: pelaajat ostavat osakkeita ja manipuloivat niiden hintoja.
  • Memorymania: muistipeli.
  • Cartomania: reittien paljastamista korttien avulla.
  • Hypermania: nopeuspeli.

Pelejä on joka lähtöön ja monet tavanomaiset korttipelityypit on mukavasti edustettuna. Peliin on suunnitteilla myös lisäsääntöjä, jotka löytyvät pelin julkaisijan kotisivuilta ja jotka edelleen lisäävät erilaisten pelien määrää, joita Mania!:n korttipakalla voi pelata.

Aihetta maniaan?

Mania! on mielenkiintoinen seitsemän pelin paketti. Pelin graafinen suunnittelu ja kuvitus on suunnattu nuorille aikuisille ja samaan suuntaan peliä viedään myös esittelytekstien perusteella. Ulkoasultaan peli varmasti vetoaa kohderyhmäänsä, mutta pelin kortit voisivat olla hieman perampilaatuiset. Nyt kortit kuluvat näkyvästi jo kaikkien seitsemän pelin läpipelaamisessa eivätkä ne välttämättä kestä kovin kovaa käyttöä.

Miellyttävää pelipaketissa on myös se, että jokaisessa pelissä on käytetty samankaltaisia perussääntöjä, jotka helpottavat pelien aloittamista. Selkeästi satunnaisemmille pelaajille suunnattu peli hyötyy siitä, että jokainen uusi peli on tietyiltä perusosiltaan samanlainen kuin muut jo pelatut pelit.

Mania!:n laatikko ja korttejaManian päähenkilötAdonis Pigalle -kortteja

Seitsemän peliä samassa paketissa tuo mahdollisuuksia peli-iltaan ja kevyeksi viihteeksi ne kelpaavatkin suhteellisen hyvin. Peliharrastajalle ne eivät kuitenkaan tarjoa kovin syvällistä pelielämystä sillä vaikeimmaksikin merkitty peli (Businessmania) on harmillisen kevyt ja kaoottinen peli ja muut paketin pelit ovat vielä pykälän tai kaksi kevyempiä.

Pientä parannettavaa olisi myös ollut sääntöjen oikoluvussa, sillä aivan kaikki säännöt eivät auenneet yhdellä lukemalla ja kertaalleen testiryhmän piti selata samanaikaisesti sekä suomen- että englanninkielisiä sääntöjä päästäkseen selville kyseiseen peliin liittyvistä yksityiskohdista.

Mania! on kuitenkin piristävä suomalainen uutuus, joka varmasti soveltuu erinomaisesti kohderyhmälle, jolle peli selkeästi on suunniteltu. Paketin seitsemän peliä ovat nopeasti opetettavissa ja pelattavissa ja toimivat siksi hyvin nimenomaan vähemmän pelejä pelanneiden pelureiden kesken. Peliharrastajille Mania! toimii korkeintaan kevyenä täytepelinä ja siihenkin rooliin löytyy markkinoilta lukuisia laadukkaita kilpailijoita, jotka tarjoavat enemmän syvyyttä pikaiseen pelailuun.

Faktat Mania!:sta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Revision Games (2010)

Mutkikkuus: Paketin pelit ovat kaikki suhteellisen vähällä vaivalla opittavissa.

Onnen vaikutus: Mania! sopii kevyeen pelailuun, jossa tuuri kuuluu asiaan ja sitä jokaisessa pelissä on runsaasti mukana.

Vuorovaikutus: Peleissä on mukavasti vuorovaikutusta ja pelaajille annetaan mahdollisuus vaikuttaa vastustajien peliin sopivan kortin nostettuaan.

Teema: Korttien kuvitus tarjoaa parhaimmillaan mukavat naurut ainakin parilla ensimmäisellä pelikerralla, mutta muutoin peleissä ei teema ole erityisen suuressa asemassa.

Uudelleenpelattavuus: Seitsemän erilaisen pelin pelaamiseen menee helposti muutama pelikerta ja toki omia suosikkeja pelaa varmasti useammankin kerran. Kevyet pelit kestävät aikansa ja kun ne alkavat puuduttamaan, julkaisijan sivuilta löytynee uusia pelejä samalla korttipakalla pelattavaksi.

Kieliriippuvuus: Vaikka pelilaatikko onkin englanninkielinen, korteissa ei ole tekstiä ollenkaan ja säännöt löytyvät sekä suomeksi että englanniksi.

Pelaajamäärä: 2-8 (pelistä riippuen)

Pituus: 10-45 min (pelistä riippuen)

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *