Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 28.11.2022: Joululahjasuositukset

Lautapelioppaan joululahjasuositusten lista vuodelle 2022 on ilmestynyt. Kerromme myös Lautapelit.fi:n uutuuspeleistä ja parista pelipalkinnosta.

Joululahjasuositukset

Perinteinen joululahjasuosituslista on julkaistu! Listalta löytyy tämän vuoden peleistä parhaimmat ja jotain ajatusta siitä, kenelle ne sopivat. Toivon mukaan listasta on taas hyötyä joululahjaostoksilla.

Olisi myös arvokasta, jos jakelisitte linkkiä suosituslistaan sosiaalisessa mediassa, jotta se tavoittaisi myös niitä, jotka eivät lautapeliasioita netistä seuraa, mutta joille siitä voisi olla hyötyä.

Joululahjavinkit 2022

Scout voitti À la Carte -palkinnon

Fairplay A la carte -logo

Saksalainen Fairplay-lehti palkitsee joka vuosi parhaan korttipelin À la Carte -palkinnolla. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 1991, eli sillä on pitkä historia. Tänä vuonna palkinnon voitti Scout, japanilaisen Kei Kajinon suunnittelema pieni kiipeämispeli.

Scoutin kansi

Scout ilmestyi alunperin Japanissa One More Game!:n julkaisemana vuonna 2019, mutta Oink Gamesin monikielinen ja kansainvälisen jakelun saanut versio vuodelta 2021 toi pelin laajempaan tietoisuuteen. Scout olikin myös Spiel des Jahres -finalistina.

Scout on Krass Kariertin tapaan kiipeämispeli, jossa pitää lyödä pöytään pelattu yhdistelmä paremmalla yhdistelmällä. Kuten Krass Kariertissa, yhdistelmiä saa pelata kädestä vain jos yhdistelmän kortit ovat kädessä vierekkäin, eikä korttien järjestystä kädessä saa tietenkään muuttaa. Scoutissa lisäjippona kortit ovat kaksipuolisia ja jaon alussa saa valita, kummin päin kätensä pelaa.

Scoutista kirjoitan lisää alempana.

Jogo do Ano -palkinto Imperial Steamille

Jogo do Ano -palkintologo

Spiel Portugal on myöntänyt vuoden 2022 Jogo do Ano -palkinnon Imperial Steamille. Pelin on suunnitellut Alexander Huemer ja julkaissut Capstone Games. Siinä rakennellaan rautateitä Itävallan eteläosissa 1839–1857. Luvassa on vaikeita valintoja ja vaativaa strategian kehittelyä.

Imperial Steamin kansi

Jogo do Ano palkitsee pääasiassa erittäin raskaita pelejä, eikä Imperial Steam ole poikkeus: BoardGameGeekin 1–5-asteikolla pelin raskaudeksi on arvioitu 4,13. Palkinnon muut ehdokkaat olivat Ark Nova, Coffee Traders, Golem ja Messina 1347.

Palkinnon aikaisempia voittajia ovat muun muassa Imperial Struggle, Barrage, Root ja Lisboa. Palkintoa on jaettu vuodesta 2006 alkaen.

Lautapelit.fi:n uutuuksia

Catan Kaksinkamppailun kansi

Lautapelit.fi:ltä on ilmestynyt kaksi uutuuspeliä. Aivan edellisen uutiskatsauksen jälkeen ilmestyi Catan Kaksinkamppailu, joka on tuorein versio vanhasta Catanin uudisasukkaat -korttipelistä.

Korttipelillähän on jo ikää, se ilmestyi jo vuonna 1996. Vuonna 2010 siitä ilmestyi uusi versio Rivals for Catan, ja tämä nyt ilmestynyt Catan Kaksinkamppailu perustuu Rivals for Catanin neljänteen laitokseen vuodelta 2016. On tästä versioita!

Yhtä kaikki kyseessä on, kuten nimestä voi arvata, kaksinpeliversio Catanista. Peli ei ole mikään kepeä filleri, vaan aika raskas peli – jo alkuperäinen Catanin uudisasukkaat -korttipeli yllätti aikoinaan olemalla selvästi lautapeli-Catania raskaampi ja pidempi. Tämän uudenkin version kestoksi ilmoitetaan BGG:ssä 45–120 minuuttia. Pelissä on mukana helpompi intropeli ja erilaisia teemapelejä, jotka ovat haastavampia ja vähän pidempiä.

Pelin kulku muistuttaa Catania: noppia heitellään, tavaraa kerätään nopanheiton mukaan, uusia teitä ja asumuksia rakennetaan, kauppaa käydään ja niin edelleen. Lautapelit.fi:n esittelyvideo löytyy Youtubesta.

Akropoliksen kansi

Aito tämän vuoden uutuus on Akropolis, Jules Messaud’n suunnittelema peli joka on alkujaan Gigamicin tuotantoa. Tässä kepeässä laattojenasettelupelissä rakennellaan kaupunkeja antiikin Kreikassa. Rakennelmat nousevat kerroksiin, joten kuten Ville Heinonen tiivistää: tämä on Kingdomino yhdistettynä 0–9:iin.

Peli on nopeasti etenevä 20–30 minuutin peli, joka toimii mainiosti perhepelinä tai peliharrastajien filleripelinä.

Tästäkin on esittelyvideo.

Point Saladin kansi

Kepeä pistesalaattipeli Point Salad ei ole vielä ilmestynyt, mutta tulee kohtapuoliin – sen julkaisupäiväksi on ilmoitettu 30.11.2022. Esittelyvideokin on jo.

Alunperin vuonna 2019 AEG:n julkaisema Point Salad on nopea draftauspeli, jossa on yli sata erilaista tapaa kerätä pisteitä: jokaisen kortin takana on erilainen pisteytysmekanismi. Pelaajat yrittävät kerätä itselleen mahdollisimman tuottoisan yhdistelmän kasviskortteja ja pisteytyskortteja.

Point Salad voitti vuonna 2020 Nederlandse Spellenprijsin parhaan perhepelin palkinnon ja pääsi vuonna 2021 Spiel des Jahresin suosituslistalle.

Tammikuun puolelle menee Mia London, Antoine Bauzan ja Corentin Lebrat’n lapsille suunnattu rikosmysteeri. Pelaajien on tarkkailtava paljastettavia asusteita. Kaikki näkyvät pelin aikana kahdesti, paitsi ne, jotka kuuluvat syylliselle. Mitkä asusteet puuttuvat? Tämä nokkela lastenpeli oli vuoden 2021 Kinderspiel des Jahres -ehdokkaana.

Ohjeita rasismin ja kolonialismin käsittelyyn peleissä

Fair Play -kirjan kansi

Fair Play : Confronting Racism and Coloniality in Games on Sabine Harrerin ja Leonardo Custódion tekemä mediakasvatusopas, jonka on julkaissut Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Ilmainen teos on saatavilla Pelikasvattajien verkoston sivuilta.

Teos käsittelee pääasiassa videopelejä, mutta mukana on myös asiaa, joka voi kiinnostaa lautapeliharrastajia. Kirja on suunnattu pelaajille, kasvattajille ja pelisuunnittelijoille, joita kiinnostavat rasismiin liittyvät kysymykset. Miten pelit kytkeytyvät rasismiin? Miten voidaan tunnistaa ja kohdata rasistista käytöstä peleissä? Millaisia voisivat olla kunnioittavat, antirasistiset pelit ja pelaamisen tavat?

Lautapeleihin liittyen teoksessa sivutaan muun muassa lautapelien kolonialistisia teemoja, mainiten Puerto Ricon, Mombasan ja Afrikan tähden kaltaisia pelejä.

Of course, neither The Star of Africa’s designer nor players who still enjoy this game today have ever meant any harm. The question is, now that we see this link between games, racism, and colonial history, what are we going to do next? One possibility would be to acknowledge that this connection is real and that it has been having real, often harmful, effects on people’s lives. A next step would be to look at other games that you suspect have similar contents and mechanics. That way we slowly learn to see how games, besides providing entertainment, have also been shaped by racism and coloniality.

Tekoäly on oppinut pelaamaan Diplomacya

Taannoin uutisoitiin Diplomacy-tekoälystä, joka pärjäsi pelin muunnelmassa, jossa ei neuvotella lainkaan. Vaikka Diplomacy sellaisessakin muodossa tarjoaa haasteita, tämä ei ole minusta sittenkään kovin kiinnostava saavutus, Diplomacyn ydin kun on nimenomaan niissä neuvotteluissa.

No, nyt Meta on saanut aikaan tekoälyn, joka voittaa ihmiset Diplomacyssa myös silloin, kun neuvottelu on mukana pelissä. Metan CICERO-tekoäly opiskeli peliä yli 125 000 ihmisten pelaamasta pelistä. Datassa oli sekä siirrot että pelaajien käymät neuvottelut.

CICERO pelasi 40 nettipeliä ihmisiä vastaan ja sijoittui parhaaseen kymmeneen prosenttiin kaikista vähintään kaksi peliä pelanneista pelaajista. Diplomacy-osaajat arvioivat CICEROn viestejä ja noin 10% viesteistä oli epäjohdonmukaisia suunnitelman tai pelitilanteen suhteen. Ulkopuolisen tutkijan Jonathan Gratchin mukaan on epävarmaa, missä määrin CICEROn menestys johtuu keskusteluista ja missä määrin hyvistä siirroista. Gratchin mukaan CICEROn toiminnassa on kuitenkin hyviä teknisiä innovaatioita ja saavutukset ovat vaikuttavia.

Aiheesta kirjoitti Science-lehti jutussaan AI learns the art of Diplomacy.

Kinkkucon 2023 Kuopiossa 5.–8.1.2023

Perinteikäs Kinkkucon järjestetään Kuopiossa 5.–8.1.2023. Tapahtumapaikka on edellisvuosien tapaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella Studentia-rakennuksessa sijaitseva Lukema.

Ovet avataan torstaina 5.1. klo 17 ja tapahtuma päättyy sunnuntaina 8.1. klo 17. Siinä välissä tarjolla on tilaisuuksia vapaaseen pelaamiseen. Ovet menevät kiinni yöksi, mutta paikalta ei tarvitse poistua eli kellon ympärikin saa pelata. Lattiamajoitusta on tarjolla.

Tapahtumaan osallistuminen maksaa 10 €, Suomen lautapeliseuran jäsenille 5 €. Sunnuntaina tapahtuma on maksuton ja klo 9–14 on lasten peliaamu. Tapahtuman järjestää pelikerho Kärmes, jonka pelikirjasto on tapahtumassa käytettävissä.

Lisätietoja löytyy Kärmeksen Facebook-sivuilta.

Mikon pelaamaa

Tänä vuonna olen näemmä tuplannut peliostosteni määrän viime vuodesta! Vuoden neljäs uusi peli oli Scout, koska kehuja kuului yksinkertaisesti liikaa ohitettavaksi. Tiesin, että peli toimisi omalla peliporukallani ja kun lapsetkin on koulittu kesällä Krass Kariertin pelaajiksi, kotonakin tätä voisi päästä pelaamaan.

Scoutissa tavoitteena on päästä korteistaan eroon. Jos pöydässä ei ole oman vuoron aluksi mitään, pitää pelata joku korttisetti: joko samanlaisia kortteja tai peräkkäisten numeroiden suora. Pelattujen korttien pitää olla kädessä vierekkäin ja suoran lisäksi vielä oikeassa järjestyksessä. Käsikortteja ei saa järjestellä, mutta jaon alussa saa valita, miten päin kortit käteensä ottaa.

Jos taas omalla vuorolla pöydässä on jotain, vaihtoehtoja on kaksi. Voit pelata isomman setin (enemmän kortteja tai yhtä monta, mutta isompia numeroita; samanlaiset kortit voittavat suorat) ja ottaa aikaisemman setin itsellesi pisteiksi, tai sitten voit passata ja nypätä pöydällä olevasta setistä itsellesi kortin käteesi. Tämän kortin saa sujauttaa kädessä minne tahansa ja koska kortit ovat myös kaksipäisiä, sen voi kääntää kummin päin haluaa. Käsi siis todennäköisesti paranee selvästi – ja pöydällä oleva setti huononee, eli seuraavan pelaajan on helpompaa ylittää se. Jos setistäsi napataan kortti, saat siitä hyvästä pisteen palkinnoksi.

Jako päättyy, kun joku pääsee eroon korteistaan. Kaikki saavat jaon aikana keräämänsä pisteet, mutta menettävät pisteitä käteen jääneistä korteista. Toinen tapa, millä jako voi loppua on, jos joku pelaa setin ja se kiertää pöydän ympäri, eli kaikki muut pelaajat vain ottavat siitä kortin. Silloin setin pelannut pelaaja ei menetä pisteitä käsikorteistaan.

Scout on erinomaisen näppärä peli. Tasapainottelu korttien keräämisen ja settien pelaamisen välillä on herkullista. Kerran jaossa pelattava tuplatoiminto (ota kortti ja pelaa setti) tarjoaa myös hyviä mahdollisuuksia nokkeliin siirtoihin. Pelaajamäärä vaikuttaa peliin paljon. Kolmella pelaajalla hyvän setin pelaaminen on yleensä varma tapa katkaista jako, koska vain kahden pelaajan on passattava, jotta jako päättyy. Viisinpelissä on hyvin harvinaista, että setti kiertäisi koko pöydän ympäri. Paras pelaajamäärä lienee neljä, mutta ei tämä huono muillakaan ole. Kaksinpelikin on mukana, mutta en ole edes jaksanut lukea sen sääntöjä, koska en näe sitä koskaan pelaavani.

Scoutin kortteja kädessä
Olisivatko nämä kortit hyviä näin, vai pitäisikö kääntää ympäri? (Pitäisi, koska näissä ei ole muuta kuin yksi kahden suora ja toisin päin kädessä on muun muassa kolmoset kuutosista.) Kuva: Mikko Saari

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

  1. Vuoden peli -artikkeli
  2. Yatzyn säännöt
  3. Pelaa kuin miljonääri
  4. Carcassonne
  5. Bezzerwizzer
  6. Dinner in Paris
  7. Dragomino
  8. Joululahjasuositukset 2022
  9. Parhaat suomeksi julkaistut pelit
  10. Smart10

Lautapeliblogien päivi­tykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *