Kategoriat
Uutiset

Spiel des Jahres -ehdokkaat 2011

Spiel des Jahres -raati julkisti ehdokkaat vuoden 2011 palkintoihin. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa uusi kategoria, Kennerspiel des Jahres, jossa palkitaan vuoden paras peliharrastajille suunnattu peli. Aikaisemmin tällaiset pelit ovat saaneet erilaisia erikoispalkintoja raadilta, nyt haastavammille peleille on oma palkintonsa. Tämä muutos nostaa varmasti SdJ:n suosiota ja arvostusta peliharrastajien parissa.

Kennerspiel des Jahres -logoPääsarjassa ehdolla ovat

  • Asara (Michael Kiesling ja Wolfgang Kramer / Ravensburger, Rio Grande Games)
  • Salaisuuksien saari (Forbidden Island, Matt Leacock/ Pegasus, Gamewright)
  • Qwirkle (Susan McKinley Ross / Schmidt, MindWare)

Kennerspiel-palkinnosta kisaavat:

  • 7 Wonders (Antoine Bauza / Repos Productions)
  • Lancaster (Matthias Cramer / Queen Games)
  • Strasbourg (Stefan Feld / Pegasus)

Kinderspiel des Jahres -lastenpelipalkinnosta kilpailevat:

  • Mato Mato (Carmen Kleinert / Zoch)
  • Die kleinen Zauberlehrlinge (Thomas Daum ja Violetta Leitner / Drei Magier)
  • Mister Monster (Inka ja Markus Brand / Kosmos)

Täydelliset ehdokaslistat löytyvät Spiel des Jahresin sivuilta.

Veikkauksia ja arvioita

Kramer ja Kiesling -kaksikon suunnittelemaa Asaraa on veikattu monessa yhteydessä voittajaksi. Salaisuuksien saari on puolestaan oivallinen koko perheen yhteistyöpeli ja saksankielinen laitos Die verbotene Insel on vielä erityisen tyylikäs kiitos muovifiguurien. Jo muutama vuosi sitten Suomessa nähty Qwirkle taas on haalinut runsaasti palkintoja, muun muassa Mensa Selectin (kuten myös Salaisuuksien saari), Parent’s Choice Awardin ja Suomessakin Vuoden peli -finaalipaikan. Nähdäkseni jokainen näistä peleistä voisi voittaa palkinnon. Veikataan Salaisuuksien saarta.

Kennerspiel-sarja ei jätä hirveästi arvailun varaan: voittaja on 7 Wonders, joka tulee imuroimaan laariinsa runsaasti muitakin palkintoja. Lancaster on Glen Moresta tutun Matthias Cramerin Henrik viidennen aikaan sijoittuva peli, jossa kilvoitellaan Englannin kuninkuudesta worker placementilla ja äänestämällä. Strasbourgin takana on puolestaan Alean vakiosuunnittelijaksi noussut Stefan Feld (Notre Dame, In the Year of the Dragon, Macao), julkaisijana kuitenkin Pegasus.

Lastenpelisarjassa on tuttuja nimiä, etenkin julkaisijapuolella, ja eiköhän näitä nähdä ensi vuonna Suomessa. Peleistä on vielä vähänlaisesti tietoa Geekissä, mutta Da ist der Wurm drin on matosöpöilyä nopanheittelyn ja ovelan kaksiosaisen pelilaudan siivittämänä. Die kleinen Zauberlehrlingen on magneettinäppäröintiä ja Spielboxin arvostelun mukaan ensiluokkainen peli. Monster-Fallessa karkotetaan hirviöitä yhteistyöllä. Veikataan voittajaksi Zauberlehrlingejä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *