Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 2.1.2017: Pikku-ukkoja ja kisaavia robotteja

Vuoden ensimmäisessä viikkokatsauksessa silmäys Agricola-miniatyyreihin, uuteen Robo Rallyyn ja vuoden 2016 parhaisiin peleihin. Kickstartereitakin on taas joulutauon jälkeen tutkailtavaksi.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Pikku-ukkoja Agricolaan

Uutisoimme taannoin WizKidsin tekemistä Agricolan lisäosista. Nyt on kuvaakin tarjolla. Jokaisessa setissä on samat viisi miniatyyriä, vain värit vaihtelevat. Lisäksi jokaisessa paketissa on 20 uutta korttia Agricolaan. Jokainen paketti maksaa 25 dollaria, eli melko tyyristä on, jos aikoo kaikki viisi settiä ostaa. Laajennuspaketit tulevat myyntiin toukokuussa.

Agricola-figuurit
Kuva: WizKids

Faktaa Robo Rallyn uudesta laitoksesta

Robo Rallyn kansiRobo Rallyn uusi laitos on julkaistu, joten vihdoin selviää, miten se eroaa alkuperäisestä. Richard Garfield kirjoitti BGG:hen oivan artikkelin, jossa avaa hieman uuden laitoksen kehitystyötä. Lyhyesti:

 • Uudessa versiossa jokaisella pelaajalla on oma identtinen korttipakka. Tämä tasoittaa vaihtelua, kukaan ei pääse omimaan kaikkia käännöksiä.
 • Priority-sääntö on muuttunut, nyt kun korteissa ei ole järkevää olla numerointia. Kentällä on lähetin ja lähimpänä sitä oleva robotti menee ensin.
 • Vahinko tulee bugikortteina, jotka tulevat pelaajan pakkaan. Vahingosta pääsee eroon ohjelmoimalla sen robottiin, jolloin se tuottaa sattumanvaraisen liikkeen.
 • Option-kortit toimivat eri tavalla.

Pieniä uutisia

Wings of Glory eli Wings of Warin uusi versio laajenee uudella paketilla. WW2 Battle of Britain Starter Set on itsenäinen peli, jossa saksalaiset Messerschmitt Bf. 109 -hävittäjät ottavat erää brittien Spitfirejen kanssa.

Mysterium saa toisen lisäosan vuoden 2017 aikana. Edellisen tapaan tässäkin on kuusi uutta paikkaa, esinettä ja epäiltyä, mutta mahdollisesti jotain muutakin.

Star Wars: Imperial Assault laajenee Jabba’s Realm -paketilla, joka tuo nimensä mukaisesti peliin Jabban palatsin ja Sarlaccin kuopan. Fantasy Flightin sivuilta löytyy suunnittelijoiden mietteitä lisäosasta.

Jabba's Realm
Jabba’s Realmin sisältö. Kuva: Fantasy Flight Games

Surisevaa menoa

Nimbee on mehiläisteemainen työläistenasettelu– ja rondelipeli. Ei näytä ihmeelliseltä, mutta tarkemmin katseltuna vaikuttaa ihan mukavalta. Iso bonus tulee Jen Buckleyn upeasta vesivärikuvituksesta.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna noin 25 euroa. Toimitus luvataan heinäkuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.Nimbee

Kolisevaa menoa

Iron League: Black Stadium tarjoilee mechien rytinää eli taktista areenataistelua robottien kesken. On perusmatsia, death matchia, tavoitteellisia areenataisteluita ja yhteistyömäiskettä loputonta vihollislaumaa vastaan.

Peli on ilmestynyt jo 2014, nyt on käsillä toinen, paranneltu laitos. Lisäksi kaupataan Nuke Tracker -lisäosaa, josta irtoaa vähän lisäpelattavaa.

Early birdejäkin on vielä tarjolla, peruspeli irtoaa 75 dollarilla ja lisärin kanssa 105 dollarilla (normaalit hinnat 79 ja 109 dollaria). Postikuluja voi arvioida päälle noin 15 dollaria. EU-ystävällistä toimitusta lupaillaan syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Iron League

Hämärää menoa

Twilight of the Gods on laajennettava korttipeli mytologisella jumalateemalla. Paketti on täysin pelikelpoinen ja sisältää valmiiksi koottuja pakkoja. Pakanrakentelukin on mahdollista ja lisäosia on luvassa jatkossa.

Yksi peli maksaa 39 dollaria ja päälle myöhemmin ilmoitettavat postikulut, jotka arvioidaan 16 dollariin. Vähän halvemmalla pääsee, jos saa kolmen kimpan kokoon. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Twilight of the Gods

Vuoden 2016 top-kymppi

Suomalaisten pelaajien tämän hetken top-kymppi vuonna 2016 ilmestyneistä peleistä on:

 1. Scythe
 2. Mansions of Madness 2nd Edition
 3. Honshu
 4. Captain Sonar
 5. Great Western Trail
 6. Codenames: Pictures
 7. Star Wars: Rebellion
 8. Secret Hitler
 9. Flamme Rouge
 10. Quadropolis

Huomionarvoista on, miten Star Wars: Rebellion ei ole lainkaan niin korkealla kuin BGG:ssä, jossa peli on viidenneksi parhaana kaikista. Suomessa innostus ei ole ollut oikein samalla tasolla, peliä on ilmeisesti vähänlaisesti kierrossa, koska reittauksia on vähän. Jos reittauksia tulisi lisää ja keskiarvo pysyisi nykyisen kaltaisena, peli ei sittenkään nousisi edes 50 parhaan pelin joukkoon.

Mechs vs Minions on tulossa kovasti, pelillä on vähän reittauksia, mutta keskiarvo on tähän mennessä huikea 4,75. Kyllähän se siitä putoaa, kun peli saa reittauksia muiltakin kuin ensimmäisiltä innokkailta, mutta se vie aikansa, ja sittenkin veikkaan, että laajemmalla saatavuudella peli voi hyvinkin olla top 10 -osastoa.

Saatavuuden parannuttua nousussa ovat varmasti myös A Feast for Odin ja Terraforming Mars.

Mikon kuumat pelit 2016

 1. Love Letter
 2. Pandemic Legacy Season 1
 3. Deus
 4. Burgle Bros
 5. T.I.M.E. Stories
 6. Isle of Skye
 7. Dale of Merchants 2
 8. The Networks
 9. Keyflower
 10. Ora et Labora

Tämän listan pullautti algoritmi, joka huomio pelien parissa vietetyn ajan (ei siis vain pelikertoja), reittauksen ja uutuusarvon (eli kuinka iso osa kaikista pelikerroista oli vuonna 2016). Lopputulos on ihan hyvä – näiden parissa aikaa kyllä vierähti ihan hyvillä mielin. Useimpia näistä pelaisin edelleen mielelläni.

Burgle Brosin pariin ei ole suuremmin hinkua; en ylipäätään välitä yhteistyöpeleistä, eikä tässä ole suuremmin mitään sellaista, miksi tästä pitäisin. Pelikerrat ovat kertyneet muun peliseuran mieliksi. Pandemic Legacyn kohdalla alkaa myös uupumus vaivata, alun uutuudenviehätys on alkanut väistyä sen alta, että kyseessä on sittenkin vain Pandemic. Olen aivan varma, etten aloita kakkoskautta pelaamaan ja jotain uutta sietäisi tapahtua, muuten voi ykköskausikin jäädä kesken.

T.I.M.E Stories jäänee sekin kuriositeetiksi, jota en aktiivisesti jahtaa, mutta jos jossain vaiheessa kutsu käy uusia skenaarioita pelaamaan, voin kyllä suostua.

Mikon pelaamia

Vuoden viimeiseksi uutuudeksi jäi Fields of Green, Kickstarter-peli, joka ehti saapua joulun jälkeen. Tämä tarttui haaviin, kiitos maanläheisen maatalousteeman – sehän toimii aina. Tässä ollaan melko modernin maatalouden äärellä, kannen hytitön traktori antaa osviittaa hieman teollista maataloutta yksinkertaisemmasta menosta.

Ihan kelvolliseltahan tämä vaikuttaisi, vaikka onkin draftipeli. Varsinaisesta draftista ei tosin ole vielä tietoa, koska ainoa peli tähän asti on ollut kaksinpeli, jossa normidrafti on korvattu vähän erilaisella systeemillä. Hyvä niin, korteissa on sen verran paljon tekstiä, ettei koululainen niistä ihan helposti selviäisi, mutta kaksinpelin avokorteilla pelatussa pelissä selittäminen onnistuu.

Korteista rakennellaan omaa maatilaa, tarjolla on peltoja ja elukoita ja sensellaista. Peruskuvio on hommata vesitorneja, joissa on vettä, tehdä pelloilla vedestä ruokaa ja sitten elukoilla ruoasta pisteitä. Muu on sitten apua prosessin eri vaiheisiin tai loppupisteitä. Osa korteista reagoi välittömästi kun ne pelataan ja vain silloin, osa taas joka sadonkorjuussa. Moottori on suunniteltava kestäväksi, sillä jos sadonkorjuuvaiheessa kortin vaatimuksia ei täytä, tulee pieni sanktio.

Aika leppoisan oloinen peli, mukavaa pähkäilyä, eikä juurikaan vuorovaikutusta. Saa nähdä, paljonko varsinaisessa draftissa on vihadraftaamisen mahdollisuuksia.

Tulevia tapahtumia

5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *