Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 29.1.2018: Exit-pelit suomeksi

Lautapelit.fi julkaisee Exit-sarjaa suomeksi kesällä 2018: kolme ensimmäistä osaa saadaan suomeksi (ja ruotsiksi). Pelaajien valinta -palkinnon päivämäärät ja uusi raati on julkistettu.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Exit: The Gamea suomeksi

Lautapelit.fi ilmoitti alkuviikosta julkaisevansa Exit: The Gamea suomeksi. Luvassa on ainakin kolme ensimmäistä pakettia eli The Abandoned CabinThe Secret Lab ja The Pharaoh’s Tomb, eli suomalaisittain Hylätty mökkiSalainen laboratorio ja Faaraon hautakammio. Sen tarkempia yksityiskohtia ei ole vielä tiedossa, mutta nämä tulevat alkukesästä suomeksi ja ruotsiksi. Toivottavasti sarja saa jatkoa ja hinta on kohtuullinen.

Exit-pelit suomeksi

 

Matt Leacockilta uusi yhteistyöpeli Forbidden Sky

Salaisuuksien saari ja Kadonnut kaupunki saavat jatkoa. Matt Leacockilta tulee uusi yhteistyöpeli Forbidden Sky: Height of Danger. Peli ilmestyy loppuvuodesta 2018. Gamewright julkaisi pelistä hiljattain teaser-trailerin.

The Great Zimbabwe nettipelinä

BoardgameCore-sivusto on lisännyt The Great Zimbabwen valikoimiinsa. Peli toimii postipelinä, eli pelaajat käyvät tekemässä vuoronsa vapaasti omalla ajallaan, mutta peliä aloitettaessa voi määritellä toivotun pelinopeuden, eikä mikään estä reaaliaikaistakaan pelaamista, jos kaikki pelaajat ovat yhtä aikaa paikalla.

BoardgameCoressa on aikaisemmin voinut pelata Antiquityä, Food Chain Magnatea ja Wir sind das Volk!:ia.

Pelaajien valinta -päivämäärät tiedossa

Pelaajien valinta -palkinnon päivämäärät vuodelle 2018 on julkaistu: ehdokkaat julkistetaan 15.10.2018 ja voittajat 5.11.2018. Raadin kokoonpano on uudistunut hieman: mukaan raatiin ovat liittyneet Pelikaappimuistio ja Korttikuningas.

Jos mielessäsi on hyvä ehdokas Vuoden peliteoksi, raati ottaa mielellään vastaan ehdotuksia.

Rüdiger Dornilta uusi peli

Mercadon kansiKosmoksen vuoden 2018 ohjelmassa on Rüdiger Dornin (Istanbul, Louis XIV) uusi peli Mercado. Pelaajat kiertelevät markkinoilla hankkimassa mielenkiintoisia ja viehättäviä esineitä. Omasta pussista vedetään sattumanvaraisesti kolme kolikkoa, jotka laitetaan halutuille torikojuille. Jos kolikot riittävät, pelaaja saa tuotteen ja lisää mainetta.

Kadonneet kaupungit ilmestyy uutena laitoksena ja lisäksi Kosmos julkaisee ensimmäistä kertaa Lost Cities: Board Gamen. Tämähän on olennaisesti sama peli kuin Keltis, jonka Kosmos alunperin julkaisi.

Machi Korosta tulee uusi jalkapalloteemainen versio Machi Koro Fussball. Lisää Kosmos-julkaisuja on listattu BGG Newsin jutussa.

Lyhyet

Menara

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Gentes on Stefan Risthausin peli, joka ilmestyi Spielworxxin julkaisemana Essenissä 2017. Nyt tarjolla on Tasty Minstrelin laitos, joka tulee Deluxified-koristeltuna. Peli on varhaisten sivilisaatioiden kehittelyä ja kerännyt kehuja nokkelasta pelimekaniikasta. Perusmalli, joka tulee kauppoihin, maksaa 60 dollaria Suomeen toimitettuna, Deluxified-malli maksaa 74 dollaria. Omalla Yokohama-kokemuksella Deluxified on hyvä sijoitus, komponenttipäivitykset ovat sen verran mukavia. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Gentes

Rambo: The Board Game on Rambo-elokuviin perustuva taktinen yhteistyötaistelupeli. Hinta on 60, 100 tai 150 dollaria, riippuen siitä, minkä verran haluaa rompetta mukaan. Halvin paketti kattaa Rambo-leffoista kakkososan, seuraava paketti lisää ykkösosan ja kolmas kolmososan. Postikuluja tulee 15–25 dollaria, toimitus on luvattu tammikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

The Scarlet Pimpernel on Brian Kelleyn peli Punaisen neilikan seikkailuista Ranskan vallankumouksessa. Pelaajat suorittavat tehtäviä pelastaen viattomia giljotiinilta. Perusmalli maksaa 55 dollaria, luksuskomponenteilla hinta on 75 dollaria. Päälle tulee parikymppiä postikuluja. Verotonta toimitusta lupaillaan marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dicetopia on ruotsalainen nopanheitto- ja työläistenasettelupeli dystopiateemalla ja alle puolen tunnin kestolla. Suomeen toimitettuna peli maksaa noin 30 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Lucky’s Misadventures on steampunk-kuorrutettu yhdistelmä Ihmemaa Ozia ja Liisan seikkailuja Ihmemaassa. Itse peli on pakanrakennusta, jossa kortit pelataan yhtä aikaa ja mukana on jokunen muukin omaperäinen kierre. Perusmalli maksaa Suomeen toimitettuna 51 dollaria, deluxeversio 61 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Blockchain: The Cryptocurrency Game on lautapeli trendikkäistä kryptovaluutoista. Louhi, treidaa ja varastoi kryptorahaa, kunnes saat kymmenen joka lajia. 64 dollaria Suomeen toimitettuna, toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Fourth Quarter Football on jenkkifutista miniatyyreillä. Figuurit sopivat myös Blood Bowliin ja muihin fantasiafutiksiin, jos haluaa pistää jefutyypit pelaamaan vähän kovempia vastustajia vastaan… Kampanjasivun graafinen suunnittelu saa silmät vuotamaan verta eikä lupaa hirveän hyvää pelin ulkoasun suhteen. Peruspeli maksaa 100 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu elokuulle 2018, verottomuudesta ei ole tietoa. Kampanja löytyy täältä.

Isles of Terror on kampanjavetoista seikkailua joko soolona, yhteistyönä tai kilpaillen. Luvassa siis tutkimusmatkailua, kartoitusta, alkuasukkaiden kohtaamista ja muuta mielenkiintoista. Peruspeli maksaa 45 euroa ja postit päälle, 70 euroa lisäminiatyyreillä. Postikuluksi arvioidaan 12 euroa. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Valeria: Card Kingdoms – Shadowdale on lisäosa Valeria: Card Kingdomsiin ja vaatii seurakseen peruspelin, jota ei saa samalla kertaa tilattua. Lisäri tuo uutta materiaalia peliin. Peli maksaa 33 dollaria Suomeen toimitettuna. Marraskuussa 2018 pitäisi postiluukun kolista, toimitus on väitetysti veroton, mutta tulee suoraan Kiinasta. Kampanja löytyy täältä.

Dead Men Tell No Tales: The Kraken on lisäosa Dead Men Tell No Tales -peliin ja tuo mukaan Krakenin, jota vastaan pelaajien on yhteistyössä taisteltava. Pelkkä The Kraken-lisäri maksaa 60 dollaria Suomeen toimitettuna, 99 dollarilla saa mukaan peruspelin ja 134 dollarilla lisärin, peruspelin ja bonusminiatyyrit. Veroton toimitus on luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

SHAEF on Quartermaster Generalista tutun Ian Brodyn sotapeli (josta Brody kertoi Lautapelioppaan haastattelussa). Peli kattaa kymmenen kuukautta toista maailmansotaa Länsi-Euroopassa Normandian maihinnoususta alkaen. SHAEF on pykälän raskaampi kuin Quartermaster General: kampanjan sivuilla ei mainita asiasta mitään, mutta Brodyn mukaan SHAEF on noin 6–8 tunnin peli. SHAEF maksaa noin 60 puntaa postikuluineen. Toimitus on veroton ja arvioitu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

UBOOT: The Board Game on sukellusvenesotaa 1–4 pelaajalle mobiilisovelluksen avulla. Pelaajat ovat sukellusveneen upseereja ja tekoäly kontrolloi vihollisia. Peli maksaa 65 puntaa ja päälle 15–30 puntaa postikuluja. Toimitus on luvattu joulukuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikkoon mahtui reippaasti sairastelua, kun molemmat lapset olivat miltei koko viikon kipeinä, mutta ainakin se antoi tilaa pelaamiselle, ainakin siihen asti kunnes peliseuralta lähti ääni… Pöydälle asti pääsi kolmatta kertaa rikollisen pitkän tauon jälkeen The Colonists, jota pääsin nyt ensimmäistä kertaa pelaamaan kolmosaikakaudelle asti. Aikaisemmat pelini olivat päättyneet kakkosaikakauteen. Kolmen aikakauden peli tuntui enemmän peliltä, mutta jäi silti vähän kesken.

Mutta oli hienoa saada Essenin 2016 kiinnostavimpiin uutuuksiin kuulunut peli vihdoin uudestaan pöydälle. The Colonists on nimittäin mietityttänyt: iso boksi tuijottaa minua kirjahyllystä ja ärsyttää, koska peliä on ollut niin vaikea saada pöytään. Tavallisissa peli-illoissani se ei pöytään pääse, koska se on pitkä peli ja käytännössä kaksinpeli, ja kotipeleissäkin se on pituutensa puolesta ollut vähän hankala saada pöydälle, tilaisuuksia pelata näin pitkiä pelejä ei kovin usein tule ja kilpailua on.

Nyt kun pääsi taas pelaamaan, jäi kyllä taas hyvä fiilis ja kaikki ajatukset pelin myymisestä katosivat saman tien. Ehkäpä joku keskiviikko, jos peliporukasta on tulossa kuusikin henkeä paikalle eikä Sidereal Confluence onnistu, porukan voisi ehkä jakaa 4–2 ja pelata kolmen aikakauden pelin…

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 2.–4.3.2018 järjestetään Turussa Junacon IX. Lisätietoja ilmestyy Lautapeliseuran foorumille jossain vaiheessa.
  • 16.–18.3.2018 järjestetään Joensuussa JokiCon. Tapahtuman ohjelmassa on viikonlopun verran vapaata pelaamista ja lisäksi mahdollisesti miniatyyripeli- ja Magic-turnauksia. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 20.–22.4.2018 pelataan Turussa SMCon-kisaviikonloppu, jonka ohjelmassa on ainakin lauantaina 21.4. pelattava lautapelaamisen SM-joukkueturnaus. Lisätietoja tulee Lautapeliseuran foorumille.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.
  • 14.–16.9.2018 on tänäkin vuonna syyskuisen Lautapelaamaanin tapahtuma-aika.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *