Kategoriat
Peliarvostelut

Missä lahjat Herra Hakkarainen?

Ikä: 4+. Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva Missä lahjat Herra Hakkarainen? on muistipeliä ja Afrikan tähteä yhdistelevä lastenpeli.

Herra Hakkarainen on sotkenut syntymäpäivälahjat keskenään, ja laittanut ne unissakävellessään vääriin pakettiautoihin. Kunkin syntymäpäiväsankarin pitääkin nyt etsiä pakettiautoista omat lahjansa.

Pelin idea

Pelin kansikuvaPeli on sekoitus Afrikan tähteä ja muistipeliä. Pelissä on 15 pakettiautoa, jotka sijoitellaan pelilaudalle. Kunkin auton kääntöpuolella voi olla väritäplä tai se voi olla tyhjä. Kukin pelaaja kiertää lautaa tietyn värisellä Herra Hakkarainen -hahmolla.

Pelilaudalla liikutaan pyöräyttämällä onnenpyörää, joka vastaa kahdeksansivuista noppaa. Pakettiauton kohdalle päästessä pelaaja vilkaisee, mikä väri pakettiauton kääntöpuolella on. Jos väri on samanvärinen kuin pelaajan pelihahmo, hän saa yhden oman värisensä lahjapaketin. Jos väri on jonkin muun pelaajan värinen, ratkotaan tapahtuman onnenpyörällä.

Mustan värin löytyessä Hurja-Harri haastaa Herra Hakkaraisen surmanpyörähdykseen, jonka seurauksena pelaaja voi saada lisää tai joutua luopumaan jo keräämistään lahjapaketeista. Ensimmäisenä viisi omaa lahjapakettiaan kerännyt pelaaja voittaa.

Pelikokemuksia

Peli muistuttaa aluksi Afrikan tähteä, sillä pelaajat pyrkivät löytämään omat pakettiautonsa laudalta. Kun oikean väriset autot on paikallistettu, alkaa muistipelivaihe, jossa pelaajat pyrkivät hakeutumaan takaisin omille pakettiautoilleen kerätäkseen voittoon tarvittavat lahjat.

Sinällään tämä toimii hyvin, mutta alun etsintävaiheen jälkeen peli alkaa toistaa itseään, ja menettää muutaman pelikerran jälkeen hohtoaan. Alle kouluikäisistä lapsista koostuva testiryhmä valitsi muutamien pelikertojen jälkeen mieluummin Afrikan tähden tai Kapteeni ja pilssihiiri -pelin, joka sekin on Mauri Kunnaksen kuvituksella ja pelihahmoilla varustettu. Testiryhmä on tosin jo melkoisen kokenut, ja on testannut muutamia kymmeniä lautapelejä, mikä voi vaikuttaa tulokseen.

Narinaa komponenteista

Arvostellun peliyksilön lauta oli melkoinen maanantaikappale. Koottuna laudan vastakkaiset nurkat olivat melkein neljä senttiä irti pöydän pinnasta, sillä seurauksella että Herra Hakkaraisilla oli suuria vaikeuksia säilyttää tasapainonsa, ja testiryhmällä hermonsa. Lisäksi pakettiautojen painatus kuluu pois turhankin ripeästi, eikä kestä kuolaa. Pelihahmot ja lahjapaketit olivat laadultaan hyviä, ja lapset pitivät niistä kovin.

Pienempien lasten pelaamista haittasi pelilaudan ulkoasu. Reitti pakettiautolta toiselle kulkee kiemurrellen Tassulan kaupungin halki, ja on merkitty lautaan hieman epäselvästi, eikä sen seuraaminen onnistu välttämättä ilman apua onnistu.

Faktat Missä lahjat Herra Hakkarainen? -pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2005)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, mutta paikoin epäselvästi kirjoitetut. Epäselvätkin kohdat hahmottuvat kuitenkin nopeasti kohdilleen pelin tai parin jälkeen. Ikäsuositus 4+ on kohdallaan.

Onnen vaikutus: Onnella on suuri vaikutus lopputulokseen. Jollei satu kääntämättömien pakettiautojen kohdalle, voi olla että omia autojaan ei vain löydä, jolloin pelin voittaminen on vaikeaa ellei mahdotonta.

Vuorovaikutus: Pelaajien vuorovaikutus on olematonta; kyseessä on muunneltu “nopparalli”.

Teema: Mauri Kunnaksen kuvitus toimii pelissä hyvin, mutta että neljä Herra Hakkaraista! Olisikohan pelihahmoiksi voinut ammentaa muitakin henkilöitä Kunnaksen universumista?

Uudelleenpelattavuus: Muutamien pelien jälkeen pelin yksinkertaisuus alkaa syödä sen kiinnostavuutta.

Kieliriippuvuus: peli itsessään on kieliriippumaton, mutta säännöt ovat pakkauksessa vain suomeksi ja ruotsiksi.

Pelaajamäärä: 2-4

Pituus: 40-60 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

3 vastausta aiheeseen “Missä lahjat Herra Hakkarainen?”

Saatiin peli joku vuosi sitten joulupukin paketista. Ei ole saanut peliaikaa meillä. On ollut tylsä sekä lapsista että aikuisista, Afrikan tähti on rautaa tähän verrattuna.

Pelattiin puolisen tuntia ja jos joku hetkeksi paketin sai niin joutui sen samantien palauttamaan. Peli ei siis etene jos sääntöjen mukaan pelaa. Jos pelaa omien sääntöjen mukaan niin mihin tätä peliä tarvitsee…

Todella huonosti suunniteltu. Mutkikkaat ja epäselvät säännöt lastenpeliksi. Epäselvä pelilauta. Ehkä huonoin koskaan pelaamamme lautapeli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *