Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 15.8.2016: Neppailuzombiet ja taiwanilaisia pelejä

Flick ‘Em Up! kohtaa Dead of Winterin, Fields of Arle saa kolmannen pelaajan ja taiwanilaisilla on outo kattaus pelejä ennakkotilattavana.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Vuoden peli -finalistit

Vuoden peli -finalistit uutisoitiin torstaina. Voittajat selviävät tämän viikon perjantaina.

Flick ’em Up! kohtaa Dead of Winterin

Juuri tätä kuvaa enempää tietoa ei vielä ole, joten saapa nähdä.

Muissa pikku-uutissa Fields of Arleen tulee lisäosa, joka mahdollistaa kolminpelit. Vuonna 2017 julkaistava lisäosa tuo peliin laivoja ja puun ja saven rinnalle uudeksi resurssiksi teen. Itäfriisiläiset ovat kovia teenjuojia. Tarjolla on myös ojankaivuuta soiden kuivatukseen ja lampaidenkasvatuksen vauhdittamiseen. Mukana tulee myös uusia rakennuksia.

Lisäosasta on toki iloa myös kaksinpeleihin. Frank Heeren kertoi lisäosasta BGG:ssä.

Pegasus laajentaa lastenpelivalikoimaansa

Pegasus on laajentanut lastenpelivalikoimaansa ja iskenyt kiinni Selectan vanhaan kataloogiin. Tästä hyödymme myös me suomalaiset, sillä Lautapelit.fi julkaissee näitä suomeksi.

Tähän mennessä ovat ilmestyneet muun muassa Kanin hop hop ja Zoobaloon uusi laitos. Tulossa on myös Viva Topo!, Carneval ja Piratissimo. Näistä kolmesta ei ole vielä tietoa, julkaiseeko Lautapelit.fi näitä suomeksi, mutta veikkaisin, että nämäkin tulevat jossain vaiheessa. Ainakin Viva Topo! olisi tervetullut, sillä se on erinomainen.

Taiwanilaisia ja japanilaisia uutuuspelejä

Taiwan Boardgame Design esittelee Essenin messuilla kymmenen uutta peliä. Uutuuspelit voi ennakkotilata, jolloin ne voi joko noutaa Essenistä tai tilata kotiin toimitettuina. Tarjolla on värikäs kattaus:

  • Planet Defenders on settien- ja resurssienkeräilyä, yhteisiä robotteja ohjastetaan ruudukolla ja kerätään pisteitä.
  • The Perfumer on hajusteaiheinen peli, jossa selvitellään perinteikkään hajuveden ainesosia haistelemalla korttien tuoksuja.
  • Cat Town yhdistelee muistipeliä, kädenhallintaa ja pakanmanipulointia söpöihin kissoihin. Pelissä on myös kenties söpöimmät kissameeplet ikinä.
  • Castle of Raven Lord on fantasia-aiheinen aluehallintamatsi kahdelle pelaajalle.
  • Hanamikoji on geisha-aiheinen piirakanjakomekaniikkaa käyttävä kädenhallintapeli kahdelle pelaajalle.
  • Coffee Roaster on kahvin ystäville sopiva pasianssipeli, jossa paahdetaan mahdollisimman upea sekoitus kahvipapuja.
  • Round House on resurssinsorvausta ja rondelimaista työläistensiirtoa, teemana UNESCOn maailmanperintölistaltakin löytyvät kiinalaiset tulou-talot.
  • HoPLAY Queen Strike on kolmivuotiaillekin sopiva heitä-ja-liiku-peli, jonka jippona on tabletin kuvaa heijastava holografinäyttö.
  • PaiMiahhh on tikkipeli, jossa saa pisteitä paitsi tikkejä voittaessaan, myös silloin kun ei pysty tunnustamaan maata.
  • Far East War 1592 on taistelua Korean niemimaasta kahdelle tai neljälle pelaajalle.

Taiwan Boardgame Design

Esseniin menijöille tiedoksi, Japon Brand on myös julkaissut ennakkotilauslistansa. Näitä ei voi tilata postitse, pelit ovat ainoastaan noudettavissa Essenistä. Listalla on perinteiseen tapaan kaikkea japanilaista outoa, muun muassa vessahuumoripeli Who Soiled the Toilet? ja asiallisesti nimetty joulupukkipeli Workshop TONTTU.

Runewars-miniatyyripeliä

Fantasiafigupelien ystäville Fantasy Flight tarjoilee uuden Runewars Miniatures Gamen. Peli sijoittuu samaan universumiin kuin Runebound ja aikaisempi Runewars, josta tämä ei siis ole uusi versio.

Vanha Runewars oli kolmituntinen 2–4 pelaajan peli, uusi on 90-minuuttinen kaksinpeli. Sääntösysteemi perustuu X-Wing Miniatures Gameen, liikkuminen tapahtuu viivottimella mittailun sijasta erilaisilla mallineilla.

Peli ilmestyy alkuvuodesta 2017. Pelin figuurit ovat maalamattomia, eli kuten Fantasy Flight sivuillaan hehkuttaa, tässä on oivallinen tilaisuus tutustua miniatyyrimaalauksen maailmaan!

Meeples Choice Awardsit jaettu

Meeples Choice Awards -palkinnot on jaettu. Tämän pienimuotoisen pelipalkinnon voittajan äänestävät Spielfrieks-postituslistan jäsenet. Palkinnolla ei siis ole minkään valtakunnan merkitystä, mutta se nostaa silti esille peliharrastajia kiinnostavia pelejä.

Tänä vuonna listalla ei nähty suurempia yllätyksiä, vaan kolmen kärki olisi ollut melko helposti arvattavissa. Ylivoimainen ykkönen oli Codenames, kakkoseksi tuli Food Chain Magnate ja kolmanneksi The Voyages of Marco Polo. Voittajat ja täysi lista ehdokkaista löytyy The Opinionated Gamers -blogista.

Monsteritarhausta

Isle of Monsters on söpö monsterintarhauspeli, jossa yritetään saada aikaiseksi mahdollisimman pelottava hirviökatras. Plussapuolelle on ehdottomasti laskettava Kwanchai Moriyan kuvitus.

Sisältöpuolella tarjolla on settien keräilyä ja resurssien keräämistä, alle 45 minuutin kestolla 2–5 pelaajalle.

Suomeen postitettuna peli maksaa 30 dollaria. Toimitus on Yhdysvalloista, joten se ei ole EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/maydaygames/isle-of-monsters-a-monster-wrangling-game-for-2-5

Ihmissusikuvioita tietokoneavusteisesti

Sosiaalisen päättelyn eli ihmissusihommien ystäville on tarjolla Latitude 90°: The Origin, jonka kantavana ajatuksena on ollut tehdä ihmissusipeli, jossa kaikki ovat mukana loppuun asti. Peliin ei myöskään tarvita moderaattoria tai nukkumisvaiheita. Tämä ihme hoituu luonnollisesti älylaitteiden avulla.

Aihe on ainakin klassinen, pelaajat ovat tutkijoita eristyneellä Etelänavan tutkimusasemalla, kun tuhansia vuosia jään alla nukkuneet muinaiset heräävät ja ottavat yhden tutkijoista komentoonsa. Tartunta luonnollisesti leviää.

Peli on sillä lailla fiksusti tehty, että riittää, että yhdellä pelaajalla on peli ostettuna puhelimeensa. Muut pääsevät mukaan ilmaiseksi. Pelaajia peli vetää 8–24. Konsepti vaikuttaa vähintäänkin mielenkiintoiselta, tämäntyyppisessä pelissä älylaiteapu voisi toimia hyvinkin. Pelihän on kuitenkin silti pelaajien välisessä vuorovaikutuksessa, älylaite vain hoitaa monta juttua kätevämmin kuin korteilla voi tehdä.

Halvimmillaan mukaan pääsee kymmenellä dollarilla, jolla saa pelin älylaitteeseensa, oletuksena heinäkuussa 2017. Lisämaksusta saa early access -oikeuksia ja fyysistä roinaa. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1479338853/latitude-90-the-origin

Avaruusbisnestä

Bisneskamppailua avaruudessa? Sitä on Bureaunauts, jossa pelaajat kiipeävät urallaan harjoittelijasta toimitusjohtajaksi suorittamalla uratavoitteita galaktisen bisneksen maailmassa.

Toiminnot valitaan yhtä aikaa, joten peli on luotettavasti tunnissa ohi, vaikka pelaajia olisi maksimimäärä eli kuusi.

Toimitettuna Suomeen peli maksaa 60 dollaria, toimitus on EU-ystävällinen ja tapahtuu joulukuussa 2016. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/247507164/bureaunauts

7 Wonders -maataloutta

Maatalouden ystäville tulee Kreikasta Vangelis Bagiartakiksen Fields of Green. Maataloutta pääsee vaihteeksi harjoittamaan vähän modernimmissa olosuhteissa, peli sijoittuu 1900-luvun loppupuoliskolle.

Mekaanisesti peli muistuttaa varsin paljon Bagiartakiksen aikaisempaan Among the Stars -peliä. Pohjana on draftausmekaniikka, jolla sitten rakennellaan pistekoneistoa: ensin tarvitaan vettä, sillä kastellaan pellot, pelloilta saadaan ruokaa, ruoalla ruokitaan eläimet ja tehdään rahaa, rahalla saadaan rakennuksia, jotka tuottavat pisteitä… Kovin syvälliseksi tämä kuitenkaan ei taida käydä, koska pelin kestoksi luvataan 30 minuuttia.

Suomeen postitettuna peli maksaa 50 dollaria, hieman halvemmalla pääsee jos käy noukkimassa pelinsä Essenistä. Postitoimitus ehtii perille joulukuussa. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/241478362/fields-of-green

Näyttäviä erikoismeeplejä

Erikoismeeplejen ystäville on tarjolla Character Meeples -settiä, jossa saa nipun tyylikkäitä meeplejä. Noin 19 milliä korkeat meeplet ovat koristeellisesti maalattuja. Tarjolla on geneerisempiä hahmoja, mutta myös tietyille peleille räätälöityjä hahmoja.

Esimerkiksi Colt Expressin faneja saattaa kiinnostaa Colt Expressiä varten räätälöity meeplesetti. 10 dollarilla saa kahdeksan samanlaista meepleä, 12 dollarilla saa Colt Express -setin, 18 dollarilla kymmenen vapaavalintaista meepleä ja niin edelleen. Kaikkiin setteihin tulee 15 dollaria postikuluja. Toimitukset ovat huhtikuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/meeplesource/character-meeples-20-upgrade-your-gaming-experienc

Mikon pelaamia

Quartermaster Generalin mekaniikkaa kierrättävä Quartermaster General: Victory or Death saapui, Kickstarter-pelin toimitus viivästyi luvatusta noin kuukaudella, eli ihan mentiin tolkullisen aikataulun puitteissa.

Alkuperäisen toiseen maailmansotaan sijoittuvat kuuden pelaajan taistelut on vaihdettu neljän osapuolen kamppailuun antiikin Kreikassa eli peloponnesolaissotiin. Toisella puolella ovat Korintti ja Sparta, toisella Ateena ja Deloksen meriliitto. Pelimekaniikka on tuttua, mutta tuunattua. Jotta pienemmällä pelaajamäärällä peliin saadaan enemmän toimintaa, vuoron aikana on mahdollista pelata enemmän kuin yksi kortti. Supply-sääntöjä on muokattu joustavammiksi.

Ensimmäinen peli jätti oikein positiivisen vaikutelman, vaikka supply-säännöt varsinkin olivat hieman sekavat, eikä niitä ihan täysin oikein saatu pelattua. Seuraavalla kerralla sitten oikein. Kuusinpeleissä alkuperäiselle QG:lle ei ole uudesta vastusta, mutta neljällä pelaan kyllä mieluummin Victory or Deathia. Mielenkiinnolla odotan myös ensimmäisen maailmansodan Quartermaster General: 1914:ää, joka pudottaa maksimipelaajamäärää taas kahdella, eli on alusta loppuun puhdas kaksinpeli.

Tulevia tapahtumia

Helsingissä järjestetään Viikin pelipäivät 20.–21.8.2016. Luvassa on ProtoS-pelisuunnittelukilpailun semifinaali ja vapaamuotoista pelaamista. Tapahtumasta löytyy lisätietoja Facebookista ja Lautapeliseuran foorumilta.

Kuopiossa järjestetään Hexacon II 26.–28.8.2016. Hexacon on pitkäkestoisten ja sääntörikkaiden harrastajapelien pelaamiseen painottuvan tapahtuma, jossa keskitytään vapaaseen pelaamiseen. Hexaconissa pelataan paljon ennalta sovittuja pelejä, jotka kestävät useasta tunnista koko viikonloppuun.

Tapahtuman järjestää Itä-Suomen yliopiston pelikerho Kärmes yhteistyössä Suomen lautapeliseura ry:n kanssa. Tapahtumasta löytyy lisätietoja Facebookista tai Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

https://soundcloud.com/mikko-saari-431041221/flick-em-up-stone-age-junior-lastenpeleja-la-citta-jakso-12

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *