Kategoriat
Peliarvostelut

Food Chain

Food Chain on opettavainen peli, jossa muodostetaan ravintoketjuja jahtaamalla ja syömällä eri eliöitä. Kuten muutkin baltialaisen Brain Gamesin pelit, Food Chain on pieneen tilaan mahtuva korttipeli.

Pelin idea

Food Chainin kansikuvaPelissä on viidellä eri ravintoketjun tasolla olevia eliöitä. Jokaisessa kortissa on kuvattuna mitä eliöitä mikäkin eliö syö ja mitkä puolestaan uhkaavat kortin eliötä. Ravintoketjun alapäässä olevat kasvit ja hyönteiset ovat vaikeiten saalistettavia, joten ne ovat myös pisteiden osalta arvokkaimpia.

Pelissä on pöydällä neljä ravintoketjua, joissa kaikissa on alussa yksi eliö. Pelaajat voivat vuorollaan asettaa eläimiä uhkaamaan ketjussa alempana olevia eliöitä. Jokaisella pelaajalla on käytössään neljä markkeria, joilla omia saalistuksia merkataan. Saalistuksen jälkeen syömiseen menee toinen vuoro. Tämä tekee ruokailusta hankalampaa, koska oman vuoron jälkeen ketjuun voi tulla uusia saalistajia ja ainoastaan ketjussa ylimpänä olevalla eläimellä voi syödä.

Oman saalistusmerkkinsä voi myös poistaa kortilta. Tämä on usein järkevää, jos oma eläin ei enää ole ketjun ylimmäisenä. Oman markkerinsa menettää vastustajalle, jos vastustaja onnistuu syömään merkatun eläimen. Saalistukseen liittyvien toimintojen lisäksi vuoronsa voi käyttää käsikorttien vaihtamiseen tai siihen, että vaihtaa pöydästä itselleen kortin aloittamattomasta ketjusta.

Kevyenäkin keskeneräisen oloinen

Food Chain voi olla harkitsemisen arvoinen filleri nopeista korttipeleistä pitäville. Perhepelinäkin Food Chain toiminee hyvin ja lapsille se toimii myös eräänlaisena opetuspelinä. Itse en kuitenkaan tästä pelistä innostunut. Omaa toimintaa on pelissä hankala suunnitella pitkäjänteisesti ja pelissä tulee vastaan tilanteita, jotka vaikuttavat suunnitteluvirheiltä.

Food Chainin kortteja. Kuva: Raiko Puust / BGG
Pelin kortteja. Kuva: Raiko Puust / BGG

Faktat Food Chainista

Suunnittelija: Julkaisija: Brain Games (2009)Mutkikkuus: Peli on yksinkertainen, mutta sääntökirja on sekavasti kirjoitettu.Onnen vaikutus:  Nostetut kortit vaikuttavat pelin kulkuun varsin paljon.

Vuorovaikutus:  Toisten pelaajien toimintaa on välttämätöntä seurata, koska kaikki taistelevat samoissa ravintoketjuissa.

Teema:  Peli mallintaa ravintoketjujen toimintaa varsin onnistuneesti.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä tuskin on potentiaalia pitkäaikaiseksi suosikiksi. Sopii paremmin satunnaisesti pelattavaksi.

Kieliriippuvuus: Pelissä on täysin kielivapaa. Säännöt ovat englanninkieliset.

Pelaajamäärä: 2–4

Pelin kesto: n. 15–30 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Food Chain”

Samoilla linjoilla. En lähtisi pelaamaan tätä aikuisporukassa, mutta lasten- ja perhepelinä tämä on oikeastaan aika mukava. Suunnitelmallisuutta löytynee sen verran, että suuria pistemääriä tuovat ravintoketjun alatasojen kortit kannattanee haalia pöydästä itselleen mahdollisimman nopeasti. Ja esmes. yksi susi tai karhu kannattanee pitää kädessä pelin loppupuolella saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *