Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 25.4.2016: Lautapelaamisen SM-kisat, Mensa Select ja Tabletop

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari, Kimmo Leivo ja Joonas Mattsson.

Lautapelaamisen SM-kisat 2016

Mikko: Lautapelaamisen SM-kisat pelattiin lauantaina 23.4.2016. Kisan tulokset näyttävät tältä:

  1. Steppe Nomads 66 pistettä (Jarmo Leppäniemi, Petri Savola, Juuso Lähdekorpi, Oskari Vuorio)
  2. Suur-Liperi 45 pistettä
  3. Blaster of Orion 42,5 pistettä
  4. Epäkelvot 40 pistettä
  5. Armopalapeli 36 pistettä
  6. Tuppeensahattu 34,5 pistettä

Jarmo Leppäniemi voitti parhaan yksittäisen pelaajan palkinnon. Leppäniemi keräsi turnauksessa 19 turnauspistettä, kun maksimi on 20 pistettä. Tuloksena oli siis kolme voittoa ja yksi toinen sija (7 Wondersissa, jossa Leppäniemi voitti toisen kahdesta pelistä ja oli toisessa kakkonen, eli melko jäätävä suoritus). Yksilökisan yhteensä kolme parasta pelaajaa löytyi Steppe Nomadseista, joten ei ihme, että joukkue menestyi.

Tarkemmat tulokset löytyvät Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelit.fi:n uusia julkaisuja: Loony Quest ja 7 Wonders Duel

Uusia suomennosjulkaisujakin alkaa näkyä. Lautapelit.fi:n tuorein julkaisu on Loony Quest, hahmotushaaste, jossa pelaajat piirtävät jokainen oman ratkaisunsa kentän tehtävään läpinäkyvälle kalvolle. Kun kaikki ovat piirtäneet oman ratkaisunsa, kalvot asetetaan kentän päälle ja katsotaan, menikö sinne päinkään.

Videopelimäinen idea hahmottuu varmasti helpoimmin videolta:

Pelillä on hintaa 30 euroa ja se löytyy jo Lautapelit.fi:n hyllystä. Myös 7 Wonders Duelin suomalainen laitos on tullut saataville 27 euron hintaan.

Mensa Select -voittajat nimettiin

Mensa Select, tuo jännittävä pelipalkinto, jaettiin 17.4. Chicagossa Mensa Mind Games -tapahtumassa. Mensa Select jaetaan viikonlopun kestävän pelitapahtuman päätteeksi. Tuomaristo pelaa pelejä tapahtumassa ja valitsee joukosta voittajat. Prosessi on yleensä suosinut säännöiltään melko yksinkertaisia pelejä. Voittajien listoilla on kaikenlaista, mutta kyllä näissä joku logiikka on tähän asti ollut.

Vuoden 2016 voittajiksi valittiin New York 1901, Circular Reasoning, World’s Fair 1893, Favor of the Pharaoh ja The Last Spike. New York 1901 lienee useimmille tuttu Suomessakin Vuoden peli -palkittu rakentelupeli, Favor of the Pharaoh on To Court the Kingin uudistettu versio, Circular Reasoning on monen pelaajan abstrakti jossa yritetään päästä pyöreän ja eri osiltaan kääntyvän pelilaudan keskelle, World’s Fair 1893 on alue-enemmistöä ja settien keräilyä pidetyn Lanternsin tekijöiltä ja The Last Spike on melko yksinkertainen vähän Acquiren tyylinen junaradanrakentelupeli.

Haluatko nähdä, miltä pelisuunnittelu näyttää? Alla olevalla videolla James Ernest ja Paul Peterson ottavat osia Tsurosta, Mage Knightista ja Lootista ja sen jälkeen kehittelevät niistä uuden lautapelin kahdessa tunnissa.

Ropecon 2016 hakee työvoimaa

Ropecon 2016 hakee työvoimaa. Lautapeleistä kiinnostuneille lautapelitiski on esimerkiksi vallan mainio paikka palvella harrastusta. Vähintään 8 tunnin työpanoksesta irtoaa korvaukseksi ilmainen viikonloppuranneke, pääsy duunarien takahuoneeseen, lattiamajoitus ja pääsy kaatajaisiin. Työvoimahaku on avoinna 31.5. asti. Tehtäviin ei edellytetä aikaisempaa kokemusta, mutta 15 vuoden ikäraja on.

Dark Souls räjäytti potin

Viime viikolla mainittu Dark Souls pamahti Kickstarteriin. Kukaan ei varmaankaan ylläty, kun kerron, että peli keräsi ensimmäisenä päivänä yli 400 000 puntaa rahoitusta. Tätä kirjoittaessani potissa on jo 1,4 miljoonaa puntaa.

Peli maksaa 80 puntaa ja siihen päälle postikulut, Suomen kuluiksi arvioidaan tässä vaiheessa 25 puntaa. Euroissa tämä tekee noin 130 euroa; ei siis mikään ihan halpa peli. Laatikossa on toki runsaasti näyttäviä miniatyyrejä.

Pelin taistelumekaniikasta saa ideaa tästä demotaistelusta Dancer of the Boreal Valley -bossia vastaan:

Joonas: Noirlandia on temaattisesti vahva Kickstarter-projekti, joka myös ylsi tavoitteeseensa heti ensimmäisenä päivänä. Nimensä mukaisesti (film) noir-maailmasta ammentava mysteeripeli kirjoittaa itsensä pelin aikana ja kaikki voivat osallistua.

Kun pelimaailma tehdään joka pelikerralle uusiksi, niin uudelleenpeluuarvoa löytyy – valmiit maailmat kuitenkin helpottavat alkuun pääsemistä ja lisää on luvassa stretch goaleina. Roolipeliaspekti on vahva ja omaa hahmoa tulee pelattua väkisinkin, koska pelimekaniikka pakottaa hahmot seuraamaan omia arvojaan.

Mukaan pääsee jo kymmenellä dollarilla, sillä kaikki olennainen on tarjolla myös itse tulostettavana pdf:nä, kunhan noppia ja korttipakka löytyy. Fyysisenä versiona pelistä pääsee nauttimaan 75 dollarilla, johon päälle vielä 18 dollaria postikuluja. Fyysinen versio tuo lisää lähinnä roolipelipuoleen, kun mukaan saa kaikkea teemaa kannattelevaa. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/hannahshaffer/noirlandia

Revenge of the Dictators on kiireellisempi sijoituskohde: Kickstarter-kampanja päättyy huomenna tiistaina klo 19.30. Jos aavistuksen epäkorrekti huumori ja runsaat populaarikulttuuriviittaukset kiinnostavat, niin Revenge of the Dictators on tutustumisen arvoinen. Jos peliporukka tykkää selkäänpuukottamisesta, on ehkä hieman historia- tai politiikkanörttiyteen taipuvaa ja Menolippu ei aiheuttanut riittävästi draamaa, niin tässä pelissä on potentiaalia.

Peruspeli on hinnaltaan 35 €, lisäosan saa 12 euroa kalliimmalla pledge levelillä. Postikulut eivät kuulu hintaan, mutta tiimi lupaa niiden nousevan maksimissaan kahteentoista euroon. Lisäosa mahdollistaa vaikkapa Last Night on Earthista tutun asetelman, jossa yksi pelaaja pelaa muita vastaan. Diktaattorit kilpailevat kuitenkin myös toisiaan vastaan, joten diktaattorien välinen yhteistyö on parhaimmillaankin vain hetkittäistä. Syvällistä strategiaa ei pääse toteuttamaan, vaan hauskanpito on tärkeämpi osa.

Stretch goaleja tuskin kerätään kovinkaan montaa, mutta projektin suunnittelemat eivät toisaalta ole kovinkaan jännittäviä. Viides lisätavoitteista, uusi naispuolinen diktaattori (Imelda Marcos?) olisi kiinnostava lisä, mutta sen varaan tuskin voi laskea. Kommenttiosastolla tosin luvataan, että stretch goaleja saattaa tulla ostettavaksi kampanjan päättymisen jälkeen.

Xibalba on mayamytologiaa interapokalyptisessa dieselpunk-maailmassa, eli melkoisen uniikki teema on rakennettu korttien ja noppien ympärille. Mekaniikat itsessään eivät vaikuta erityisen mielikuvituksellisilta, mutta säännöillä on pituutta. Peli voitetaan kuitenkin melko yksinkertaisesti, keräämällä etukäteen sovittu määrä “voittopisteitä”. Vaikka säännöt ovat siis pitkät, niin ainakaan voittajan määrittämiseen ei tarvitse taulukkolaskentaohjelmaa.

Pelin tukeminen maksaa 35 € ja postikulut Suomeen ovat 10€, joten harkitsemisen arvoinen peli on kyseessä, jos hyllystä ei jo löydy resurssien keräilyä ja teema viehättää. Sijoittamalla lisäksi 15€ saa peliin lisäpalaset, joilla mukaan pääsee jopa 8 pelaajaa. Minimitavoite on jo täyttynyt ja nyt peli kerää stretch goaleja ihan hyvää tahtia. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

Xibalban kortteja
Xibalban kortteja.

Kissoja, taikalyhtyjä ja nätimpiä tokeneita

Mikko: Pidätkö kissoista? Siinä tapauksessa tsekkaa Cat Box, Aza Chenin ja Grail Gamesin uusi peli, jossa pelataan pöytään kissakortteja ja yritetään saada mahdollisimman monta omaa (tietysti salaista) kissaa näkyviin pelin lopussa. Yksinkertaista, vaan onpahan söpön näköisiä kissoja.

Kampanja päättyy 8.5.2016. Oman kappaleensa saa Suomeen toimitettuna ja EU-ystävällisenä noin 15 eurolla. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

Cat Boxin kansi

Erikoisista ideoista on pakko mainita Larklamp, taikalyhtyyn perustuva pelisysteemi, jossa pelilauta siis heijastetaan pöydälle taikalyhdystä.

Omaperäinen idea, valitettavasti tätä ei vielä myydä Yhdysvaltojen ulkopuolelle, mutta kiinnostuneet voivat ilmoittaa sähköpostiosoitteensa saadakseen lisätietoja myöhemmin. Video havainnollistaa ideaa hyvin.

Mikko: Stonemaier Games kaupittelee Token Trilogy -pakettia, jossa on premium-tasoisia resurssitokeneita eri pelien käyttöön. Trilogiassa on kolme osaa: Adventure Atlaksesta löytyy kirveitä, kilpiä, arkkuja, taikajuomia ja muuta fantasia- ja seikkailurompetta, Gadget Guidesta taas tablettikoneita, jakoavaimia ja muuta scifistisempää roinaa ja Terror Tomesta aivoja, anatomisesti oikeaoppisia sydämiä, verisiä lihakirveitä, pääkalloja ja muuta mukavaa.

Lisäksi tarjolla on metallisia Viticulturen liiroja ja Scythen kolikoita. Tuotteita myydään ennakkotilauksella toukokuun alkuun asti, eli nopeita päätöksiä vaaditaan, toimitus tulee sitten marraskuussa. Koko Token Trilogy maksaa 100 dollaria, yksittäiset osat 39 dollaria ja metallirahasetit 25 dollaria (eivät sisälly Token Trilogyyn). Postikulut Suomeen ovat Token Trilogylle 15 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen.

Token Trilogy & Metal Coins

Uusia pelejä ja Tabletopin neloskauden pelilista

Betrayal at the House on the Hill -kauhupeliin tulee syksymmällä laaja Widow’s Walk -lisäosa. Lisäosassa tulee 20 uutta huonetta ja uusi kerros eli katto. Uusia hirviöitä, enteitä ja riivauksia on luvassa runsain mitoin. Pelin faneille tämä lienee aika lailla pakollista ostettavaa.

Widow's Walkin uusia huoneita
Widow’s Walkin uusia huoneita.

Lautapeliaiheisten TV-ohjelmien ystäville Wil Wheaton on julkaissut Tabletopin neljännen kauden pelilistan. Luvassa on muun muassa Codenames, Mysterium, Star Realms, Eldritch Horror, Flash Point, Fury of Dracula, Tiny Epic Galaxies ja Star Trek – 5 Year Mission (pelaavatkohan klassista Trekkiä vai Next Generationia?). Ensimmäiset jaksot julkaistaan kesällä.

Here’s The Game Lineup for Tabletop Season Four

Kimmo: IELLO ottanut mallia Asmodeesta ja yrittää toimillaan tukea kivijalkapeliliikkeitä lähettämällä ennakkotilaukset kahta viikkoa ennen normaaleja lähetyksiä. Näin ollen kivijalkakaupoille annetaan aikaa myydä uutuustuotteita ilman kilpailua ennen nettikauppojen ja massamarkkinoiden kuluttajia mahdollisesti houkuttelevia halvempia hintoja. (Asmodeen käytännöistä lisätietoa täältä.)

New Preorder Release Date Policy

Artipia Games ja AEG ovat julkaisseet Vangelis Bagiartakiksen Dice City -peliin lisurin nimeltä All that Glitters. AEG:lta on tullut myös Kylmä sota -teemainen 10-15 min kestävä kaksinpelattava korttipeli Twilight Squabble.

Thunder Alleyn fanien kannattaa tarkistaa Crew Chief -lisurin Kickstarter-kampanja, joka jatkuu vielä vajaan viikon verran.

Mikon pelaamia

Keyflowerista innostuin Lautapelioppaan arvostelun myötä. Peli kuulosti mielenkiintoiselta ja bonuksena skaalautuu kahdesta kuuteen pelaajaan. Viime viikolla nappasin pelin Lautapelit.fi:stä mukaani ja nyt on pari peliä takana.

Säännöistä oli ensimmäisessä pelissä vähän hakemista, sen verran omintakeinen peli on, mutta hyvin toimi, vaikka vähän väärin pelattiinkin. Olen nyt testannut molemmat ääripäät eli kuusi pelaajaa ja kaksi pelaajaa ja hyvinhän tuo toimi molemmilla. Kuusinpeli vei sen pari tuntia, kaksinpeli meni suunnilleen samalla tahdilla eli noin 20 minuuttia pelaajaa kohden.

Hieno peli, jossa on paljon pähkäiltävää, omaperäinen huutokauppamekanismi ja mukavaa resurssinveivausta ilman, että sorrutaan tavanomaisimpiin ratkaisuihin.

Rokokon kansiSamalla Helsingin reissulla vaihtui Age of Craft ja pari lisäosaa pois ja tilalle Rokoko. Age of Craft on hauska peli, mutta minun nähdäkseni tarpeeton, tänä vuonna ilmestyvä Colony kun tekee saman homman, mutta vain paljon paremmin. Rokoko sen sijaan kiinnosti enemmän.

Mekaniikan puolesta Rokokossa on kevyttä vaaraa JASE-leimasta eli sieluttomasta europeliydestä (Just Another Soulless Euro), koska resurssia kerätään ja vaihdetaan pisteiksi ja rahaksi, mutta mukana on minua hyvin kiinnostavasti kevyttä pakanrakennuselementtiä (pidän pakanrakennuspeleistä ja erityisesti olen nyt kiinnostunut peleistä, joissa pakanrakennus on sivuosassa pienenä mausteena).

Lisäksi juhlamekkojen valmistamiseen liittyvä teema on hyvä, se oli tavattoman helppo myydä 7-vuotiaalle pikkuprinsessalle (ja isoveljensäkin piti teemasta itse asiassa varsin paljon). Tätä tullaan varmasti pelaamaan perheen kesken, joten ei valitusta – pelaan mielelläni lasten kanssa näin hyviä pelejä.

Deus on yksi viime aikojen suosikkejani, tämäkin peli tarttui matkaan Helsingin reissulta. Tulipa tämäkin testattua kaksinpelinä. Poikani oli vähän haluton testaamaan, koska antiikki-aiheiset pelit eivät ole tähän asti vaikuttaneet kiinnostavilta. No, pelattiinpa kuitenkin ja jo vain muuttui pelin aikana ääni kellossa. Asiaa ei varmaan ollenkaan haitannut pisteenlasku, jossa nuori mies kuittasi voiton yhden pisteen erolla.

Yhtä kaikki hieno peli tämäkin ja mukava havaita, että peli toimii hienosti kahdellakin pelaajalla. Tätä tullaan varmasti pelaamaan lisää. Arvostelua on odotettavissa lähitulevaisuudessa.

Liekehtivä torni

Mikko: Loppukevennykseksi: kuinka tehdään Jengasta mielenkiintoisempi peli? No tietysti siten, että kasvatetaan palikat kahdeksan kertaa normaalia suuremmiksi ja sitten sytytetään ne palamaan.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 25.4.2016: Lautapelaamisen SM-kisat, Mensa Select ja Tabletop”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *