Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 2.12.2019: Joulukalenteri avattu

Pöydällä on avannut jokavuotisen joulukalenterinsa. Muuten esitellään Kickstarter-pelejä ja Rebellionin uusi lautapeliosasto.

Uutiskatsauksessa kerrotaan Pöydällä-joulukalenterivisasta ja esitellään hyvä lista Kickstarter-uutuuksia.

Pöydällä-joulukalenteri avattu

Pöydällä on aloittanut joulukalenterinsa. Viimevuotiseen tapaan tarjolla on mukavat lautapelipalkinnot ja arpalippuja arvontaan saa kun tietää vastauksia joulukalenterin luukkujen kysymyksiin.

Kalenterissa on vastausaikaa vuoden loppuun asti.

Pöydällä-joulukalenteri 2019

Rebellion Developmentsille oma lautapeliosasto

Rebellion Unplugged on Rebellion Developmentsin uusi lautapeliosasto. Rebellion on videopelifirma, joka on myynyt yli kymmenen miljoonaa kappaletta Sniper Elite -videopeliä.

Uutta osastoa johtaa Duncan Molloy, joka oli perustamassa Osprey Gamesin varsin mainioksi osoittautunutta lautapeliosastoa.

Rebellion Unpluggedin ensimmäinen julkaisu on Sniper Elite: The Board Game, jossa yksi pelaajista on tarkka-ampuja. Tarkka-ampujan tehtävänä on päästä vihollisjoukkojen ohi salamyhkäisesti tai väkivalloin. Vartijoiden on suojeltava kohteitaan ja jahdattava tarkka-ampujaa. Pelin ovat suunnitelleet David Thompson (Undaunted: Normandy) ja Roger Tankersley.

Sniper Eliten kansikuva

An Infamous Trafficin lisenssi loppuu Hollandspielellä

Jos olet koskaan harkinnut ostavasi An Infamous Trafficin, nyt on hyvä aika: Hollandspielen lisenssi raukeaa 7.12.2019, jonka jälkeen Hollandspielen laitosta ei enää saa.

Luvassa on luultavasti uusi laitos jossain vaiheessa, mahdollisesti Cole Wehrlen oman Wehrlegig Gamesin kautta, jolloin tarjolla on todennäköisesti reippaasti paremmin tuotettu ja hiotumpi peli, mutta se on epävarmaan tulevaisuutta se.

Amabel Holland kirjoittaa blogissaan arvelleensa lisenssin olevan mennyttä, kun Pax Pamirin kakkoslaitos keräsi neljännesmiljoonan Kickstarterissa. Wehrle myönsikin Hollandille, että lisenssin lopettaminen olisi taloudellisesti fiksu veto, mutta ei toisaalta halunnut kiitollisuuttaan tehdä hallaa Hollandspielelle. Yhteistuumin lisenssin annettiin kuitenkin erääntyä. Holland kirjoittaa blogissa näin:

It’s the first game we’ve had to say goodbye to, and I have a feeling it’s going to be the hardest one to let go of. I might derive more pure pleasure from the Wehrle designs that followed, but I think An Infamous Traffic will always be one of my favorite games, and the one we’re the most pleased to have published.

An Infamous Traffic Hollandspielen verkkokaupassa.

An Infamous Trafficin kansi

Lautakunta

Lautakunta juttelee siitä miten pelaamisesta on tullut harrastus ja millaisia pelejä voidaan pitää harrastuksen “porttipeleinä”.

Peliharrastuksensa alkuvaiheista ovat kertomassa ja porttipeleistä keskustelemassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Miira Hartemo (Noppapotti) ja Joonas Konstig (Puutyöläinen). Lisäksi kuulemme Mikko Saaren (Lautapeliopas) mietteitä aiheesta ja porttipeli-käsitteen järkevyydestä.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Spielbox on perinteikäs saksalainen lautapelilehti, joka on kohta kymmenen vuotta ilmestynyt myös englanniksi. Lehden tilaajakuntaa halutaan nyt laajentaa, joten lehti on tuotu Kickstarteriin keräämään rahoitusta.

18 eurolla saa kolmen numeron koetilauksen, 38 eurolla PDF-tilauksen vuodeksi ja 53 eurolla painetut lehdet kotiin kannettuna. Vuoden tilaus tarkoittaa seitsemää numeroa. Kampanja löytyy täältä.


Loot of Lima on uusi versio ilmaiseksi vuonna 2003 julkaistusta Deduce or Die -päättelypelistä. Deduce or Die oli melkoisen vaikea alanharrastajille suunnattu päättelypeli. Nyt peli on saanut BoardGameTables.comin käsittelyn eli komponentit on tehty todella viimeisen päälle hienosti ja päälle on lätkäisty aarteenetsintäteema. Itse peli on hyvin perinteistä päättelyä kysymyksiä kysymällä, vaikeusaste on vain totuttua korkeampi.

Peli maksaa 43 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Divinity Original Sin the Board Game on suosittuun videopeliin perustuva eeppinen seikkailupeli, täynnä taktista taistelua ja haarautuvaa narratiivia. Rompetta ja miniatyyriä on aika lailla, mutta toisaalta brändi myy sen verran, että hinnassa on ehkä hitunen brändilisää.

Perusmalli maksaa 120 dollaria, luksusosilla 165 dollaria ja lisäosien kanssa 220 dollaria. Toimitukset on luvattu lokakuulle 2020 ja ne ovat verottomia, mutta Suomi on ilmeisesti ryhmässä “Non-listed Eastern Europe”, eli postikuluja on luvassa arviolta 47 dollaria. Kampanja löytyy täältä.


Medici: The Dice Game on Reiner Knizian suositun Medici-huutokauppapelin noppaversio. Idea on sama eli laivoja täytetään kauppatavaralla, nyt vain heitellään noppia ja piirustellaan kupongille.

Peli maksaa noin 30 euroa Suomeen toimitettuna. Noin 75 eurolla saa lisäksi Medicin ja Medici: The Card Gamen. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä (ja on melko pian ohi, joten toimi nopeasti).


Magnate: The First City on kaupunginrakennuspeli, jossa pelaajat keinottelevat kiinteistömarkkinoilla. Pelaajat yrittävät tienata kiinteistökuplassa mahdollisimman paljon rahaa ennen kuin kupla puhkeaa. Pelin markkinamekanismia kehutaan herkäksi reagoimaan pelaajien toimiin. Taloiksi on tarjolla hienoja muovisia figuureja.

Perusmalli maksaa 69 dollaria. 89 dollarilla saa mukaan minilisäreitä. Toimitus on veroton, sen hinnaksi on arvioitu 10–15 euroa ja toimitus on luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Great Wall on asymmetrinen työläistenasettelupeli, jossa pelaajien on puolustettava Kiinaa mongolilaumojen hyökkäykseltä. Pelaajien on tehtävä vähän yhteistyötä vihollisten torjumiseksi, mutta voittaja voittaa pelin yksin. Peli on Awaken Realmsin (Tainted Grail, Nemesis) käsialaa, joten luvassa on hienoja figuja ja näyttävää taidetta.

45 punnalla saa meepleversion, muovifigut tuplaavat hinnan 90 puntaan. Postikuluja arvioidaan 13–16 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


5-Minute Mystery on jatkoa 5-Minute Dungeonille, nopeatempoinen päättelypeli, jossa pelaajien on yhteistyössä ratkaistava mysteeri vain viidessä minuutissa. Kuvista etsitään symboleja, joilla saa vihjeitä, joilla paljastuu tietoa syyllisestä ja lopulta jäljellä on vain yksi epäilty.

Nelinpelattava perusmalli maksaa noin 35 euroa, noin 40 eurolla pelaajamäärä kasvaa kuuteen ja muutakin sisältöä tulee lisää. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Venice on työläistenasettelupeli 1500-luvun Venetsiassa. Pelaajat ovat kauppiaita, jotka yrittävät saada poliittista valtaa, mutta samalla pitää varoa inkvisitiota. Keskiraskas europeli on henkistä jatkoa saman julkaisijan aiemmalle Ragusalle.

Peli maksaa 48 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


On Pointe: The Ballet Board Game saa pisteet erottuvasta aiheestaan. Pelaajat ovat balettitanssijoita, jotka etenevät harjoituksista lavalle. Teema on vahvasti läsnä pelissä, jonka suunnittelijalla itsellään on pitkä balettitausta.

Peli maksaa noin 27 euroa. Postikuluiksi arvioidaan noin 17 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Dawn of Madness on painajaismaista tunnelmaa luova peli, jossa pelaajien on selvittävä yhteistyöllä kauhistuttavista kokemuksista. Peli lupaa kauhua tavalla, jollaista muut lautapelit eivät ole yrittäneet. Peli tarjoaa tuhdin annoksen valmista narratiivia, luettavaa on neljä kirjallista, yli 250 000 sanaa – sopii siis pelaajille, joille parasta tarinankerrontaa pelissä on valmiiden tarinoiden lukeminen.

Peli maksaa 79 dollaria, miniatyyrien kanssa 139 dollaria. Postikuluja tulee muutama kymppi. Toimitus on luvattu lokakuulle 2021 ja kesäkuulle 2022. Toimitukset ovat verottomia. Kampanja löytyy täältä.


Hogs of War: The Card Game on korttipeliversio vanhasta Playstation-hitistä, jossa sikasotilaat taistelevat toisen maailmansodan hengessä.

Peli maksaa 26 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2020. Verottomuudesta ei ole tietoa. Kampanja löytyy täältä.


1941: Race to Moscow on logistiikkapeli operaatio Barbarossasta, 1944: Race to the Rhinestä tutulla pelimekaniikalla. Peli ei siis ole sotapeli, vaan ennemminkin sotateemainen nouda- ja toimita -peli. Pelaajat johtavat kolmea suurta saksalaista armeijakuntaa, tavoitteenaan Moskova, Leningrad ja Rostov. Pelaajien on huolehdittava logistiikkaketjuista, jotta suuroperaatio voi onnistua: tarvitaan polttoainetta tankeille, ammuksia tykeille, ruokaa joukoille ja rehua hevosille. Yksi pelaajista voi pelata Neuvostoliittoa, mutta roolin voi myös antaa tekoälylle.

Peli maksaa 60 puntaa. Toimitus on luvattu lokakuulle 2020. Postikuluja tulee 15–30 puntaa ja toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Station Master on vanha Mayfairin julkaisu vuodelta 2004. Peli on nyt uutena päivitettynä versiona Kickstarterissa Calliope Gamesin julkaisemana.

Peli maksaa 25 dollaria, luksusmallina 30 dollaria. Postikuluja tulee kymppi ja toimitus on veroton. Toimitus on luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Napoleon’s Eagles: Storm in the East on kaksinpelattava korttivetoinen sotapeli kahdesta kuuluisasta Napoleonin taistelusta, Borodinosta ja Leipzigista. Nämä olivat Napoleonin ajan suurimpien taisteluiden joukossa. Tämä peli tiivistää taistelut 30–90 minuuttiin.

Peli maksaa 57 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu jo helmikuulle 2020 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Glory: A Game of Knights on keskiaikaharrastajien luoma peli, jossa nuorten ritarien tavoitteena on saavuttaa kuuluisuutta. Pelaajat voivat mitellä keskenään, yhdessä pelin ohjastamia ritareita vastaan tai yksinään.

Peli maksaa 59 dollaria. Luksusmalli metallirahoilla maksaa 69 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Postikuluja tulee 14 euroa. Kampanja löytyy täältä.


Ski Tour: Biathlon on ampumahiihtopeli, jossa mallinnetaan hiihtämistä ja ampumista. Mitä paremmassa kunnossa on hiihtämisen jälkeen, sitä tarkemmin sujuu ampuminen. Pitää siis huolehtia jaksamisestaan, mennä peesissä ja ampua tarkkaan.

Peli maksaa noin 45 euroa. Toimitus maksaa noin 13 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Car Wars on vanha klassikkopeli vuodelta 1981. Car Wars Sixth Edition on pelin uusin laitos, joka nostaa mittakaavan kokoon 1/64. Autoilla yhä soditaan perinteiseen tapaan. Peli on suoraviivaistettu ja pelaamaan pääsee aikaisempaa nopeammin.

Kaksinpelisetti maksaa 51 dollaria. Nelinpelisetin saa 75 dollarilla ja kaikenlaista lisäsäätöä on sen verran, että sopivan paketin valitsemisessa riittää varmasti puuhaa: add-onia riittää ja kaikki stretch goalit eivät sisälly ihan joka settiin ja niin edelleen. Rahaa saa palamaan. Kansainväliset toimitukset on luvattu helmikuulle 2021. Postikuluja tulee monta kymppiä ja verojakin on luvassa. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Villagers on Haakon Gaarderin Kickstarterissa julkaisema peli, jossa kehitetään omaa kylää korttidraftin kautta. Pelin kierrokset jakautuvat kahteen vaiheeseen: ensin valitaan vähän kortteja tarjolla olevasta kyläläisvalikoimasta ja sitten pelataan kortteja pöytään. Kyläläiset muodostavat ketjuja, eli paremmat kyläläiset pitää pelata jonkun huonomman päälle, jolloin se huonompi poistuu käytöstä. Ketjut ovat pisimmillään neljän kyläläisen mittaisia.

Aika näppärä systeemi tämä on ja peli melko napakan mittainen. Puolivälissä tulee yksi pisteytys ja lopussa toinen, osa jutuista on sellaisia jotka toimivat vasta siellä jälkimmäisessä. Toisaalta tuntui vähän tuuripeliltä, että osuuko niitä sopivia kyläläisiä tarjolle, toisaalta tässä on kyllä tilaa vähän vihadraftillekin, koska on ihan käytännöllistä, että kädessä on sellaisiakin kyläläisiä, joita ei aio pelata ollenkaan. Ihan kelpo peli, voin pelata toistekin, mutta kovin suurta intoa peliä kohtaan ei jäänyt.

Villagers-peli levällään
Villagers vaatii aika paljon tilaa. Kuva: Mikko Saari

On the Underground: London/Berlin saapui Kickstarterista viime viikolla. Peli ottaa vanhan tutun On the Undergroundin ja pistää ulkoasun uusiksi nykystandardien mukaiseksi. Komponentit ovat kauniit ja kuvitus selkeää. Valittamista ei ole kuin apulapun pienestä virheestä (yhdessä kohdassa lukee 1 piste, kun pitäisi lukea 3 pistettä) ja siitä, ettei edelleenkään mukana ole hyödyllisiä markkereita, joilla merkitä käydyt kohteet.

Uusi Berliinin kartta on tietysti topologialtaan toisenlainen kuin Lontoo, vaikka aika samantyylinen kuitenkin: keskellä tiheämpää ja reunoilla irtohapsuja. Siinä missä Lontoon kartalla yhdistellään erilaisia kohteita ja tienataan bonuksia ympäröimällä alueita, Berliinissä on tarjolla erilaisten kohteiden lätkiä ja viiden erilaisen lätkän setillä tienaa kymmenen pistettä. Tämä on mukava juttu, joka toimii oikein hyvin.

Hauska pieni Kickstarter-lisä on yhden matkustajatokenin korvaaminen useammalla. Perusmiekkosen lisäksi tarjolla on nainen, raskaana oleva nainen, pyörätuolilla kulkeva matkailija ja kepin kanssa kulkeva. Pieni, mutta hyvä juttu.

On the Underground -peli Berliinin kartalla
Rataa rakentuu Berliiniin. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22; 3; 5, 14, 20, 50; 23.

Ei suorituksia tällä viikolla.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *