Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 30.9.2019: Deutscher SpielePreis -voittajat 2019

Uutiskatsauksessa vuoden 2019 Deutscher SpielePreis -voittajat ja uuden American Tabletop Awards -palkinnon ensimmäiset voittajat.

Uutiskatsauksessa esitellään Deutscher SpielePreis -palkinnon voittajat vuosimallia 2019, kerrotaan uudesta ATTA-palkinnosta ja Kickstarterin ammattiliittoriidasta.

Deutscher SpielePreis -voittajat 2019

Peliharrastajat ovat puhuneet ja Deutscher SpielePreis -voittajat vuodelle 2019 ovat selvillä. DSP on yleisöäänestys, jonka kohderyhmää ovat pääasiassa saksalaiset peliharrastajat, mutta äänestykseen voi osallistua netissä kuka tahansa. DSP nostaa voittajiksi yleensä enemmän peliharrastajien makuun olevia pelejä, mutta painopiste on sittenkin vähän kevyemmissä peleissä.

  1. Wingspan (Elizabeth Hargrave, Stonemaier Games)
  2. The Taverns of Tiefenthal (Wolfgang Warsch, Schmidt Spiele)
  3. Teotihuacan: City of Gods (Daniele Tascini, Board & Dice)
  4. Spirit Island (R. Eric Reuss, Greater Than Games)
  5. Architects of the West Kingdom (Shem Phillips ja S.J. Macdonald, Garphill Games)
  6. Detective: A Modern Crime Board Game (Ignacy Trzewiczek, Przemysław Rymer ja Jakub Łapot, Portal Games)
  7. Underwater Cities (Vladimír Suchý, Delicious Games)
  8. Newton (Nestore Mangone ja Simone Luciani, Cranio Creations)
  9. Just One (Ludovic Roudy ja Bruno Sautter, Repos Productions)
  10. Gloomhaven (Isaac Childres, Cephalophair Games)

Parhaan lastenpelin palkinnon voitti Concept Kids.

Suurensuuri yllätys Wingspanin voitto ei ollut, peli on kovin suosittu ja riittävän lihaisa maistuakseen myös peliharrastajille. Henkilökohtaisesti ilahduin kovasti The Taverns of Tiefenthalin kakkossijasta, peli on kuitenkin mainio pakanrakennuspeli, puutteistaan huolimatta. Spiel des Jahres -voittaja Just Onekin nauttii sen verran suosiota, että sijoittui listalle.

Deutscher SpielePreis -voittajat 2019

ATTA-voittajat 2019

ATTA eli American Tabletop Awards on uusi, vuonna 2019 perustettu amerikkalainne lautapelipalkinto. Voittajat valitaan neljässä kategoriassa: early gamers (lapset ja vasta-alkajat), casual games (helposti lähestyttävät pelit kaikenlaisille pelaajille), strategy games (vaatimmat pelit, kesto noin 45–120 minuuttia) ja complex games (hyvin vaativat ja pidemmät pelit).

  • Early Gamers -sarjan voitti Catch the Moon (Fabien Riffaud ja Juan Rodriguez, Studio Bombyx). Suosituslistalle pääsivät Drop It ja Megaland, ehdokkaiksi Snail Sprint! ja The Mind.
  • Casual games -sarjan voitti The Quacks of Quedlinburg (Wolfgang Warsch, Schmidt Spiele). Suosituslistalle pääsivät Just One ja Gizmos, ehdokkaiksi Shadows: Amsterdam ja Space Base.
  • Strategiapelisarjan voitti Chronicles of Crime (David Cicurel, Lucky Duck Games). Suosituslistalle pääsivät Coimbra ja Cryptid, ehdokkaiksi Architects of the West Kingdom ja Heroes of Land, Air, and Sea.
  • Monimutkaisten pelien sarjan voitti Root (Cole Wehrle, Leder Games). Suosituslistalle pääsivät Teotihuacan: City of Gods ja Gùgōng, ehdokkaiksi Betrayal Legacy ja Brass: Birmingham.

Palkinnon voittajat valitsee raati ja se onkin luotu vastaamaan Spiel des Jahresia. Raatiin kuuluvat Brittanie Boe (Be Bold Games)Nicole Brady (SAHMReviews.com), Amber Cook (100 Games Project), Ruel Gaviola (Geek & Sundry, iSlaytheDragon), Jonathan H. Liu (GeekDad), Becca Scott (Geek & Sundry), Suzanne Sheldon (Dice Tower -podcast), Theo Strempel (Geeky Gaymer Guy), Annette Villa (Nettersplays) ja Eric Yurko (What’s Eric Playing?) – pääasiassa siis tubettajia, bloggaajia ja muita lautapelimedian edustajia.

The American Tabletop Awards -logo

Essen-uutuuksia

BoardGameGeekin Essen-ennakkolista on avattu. Tulen käymään listalta löytyviä pelejä läpi Esseniin asti, mutta kuulisin mieluusti, mitkä pelit teitä kiinnostavat – mitä kaikkea listalta kannattaisi nostaa esiin?

  • Marco Teubnerin No Return: Es gibt kein Zurück! on peli, jossa yhdistyy tuhdit muovilaatat, onnenkoetus ja yksinkertaiset säännöt.
  • Ravensburgerin alkuperäiseen El Doradoon tulee itsenäinen jatko-osa The Quest for El Dorado: The Golden Temples. Peli jatkaa siitä, mihin edellinen jäi: pelaajat ovat löytäneet kultaisen kaupungin ja tutkivat nyt sitä. Tämä jatko-osa on yhteensopiva vain Ravensburgerin alkuperäisen pelin kanssa, eikä uuden suomenkielisen laitoksen – saa nähdä, millaisia jatko-osia siihen tulee.
  • Tšekkien Sanctum on “an epic adventure competitive game”, fantasiaseikkailua, jossa mätkitään demonivihollisia, kerätään rompetta ja kohdataan lopulta itse demoniruhtinas. Diablon hengessä siis mennään vahvasti. Suunnittelijana Adrenalinen tekijä Filip Neduk, eli samantyylistä settiä luultavasti luvassa.
  • Richard Garfieldin pitkään työn alla ollut Carnival of Monsters saapuu vihdoin. Peli on korttidraftia, jossa yritetään kerätä settejä maakortteja, jotta saa vangittua hirviöitä, palkattua henkilökuntaa ja jahdattua omia salaisia tavoitteita. Kuvittajista löytyy myös maineikkaita nimiä, kun Larry ElmoreJohn AvonRon SpencerMark TedinNènè ThomasDrew Tucker ja Pete Venters.
  • Kupongintäyttöähän maailma on tulvillaan, Eilif Svenssonilta ja Kristian Amundsen Østbyltä eli Avenuen tekijöiltä tulee uusi Trails of Tucana, jossa suunnitellaan reittejä Tucanan saaren nähtävyyksien välille.

Kickstarter vastustaa ammattiliittoja

Kickstarter on ollut otsikoissa, kun yritys antoi potkut kolmelle työntekijälleen ilmeisesti koska nämä pyrkivät saamaan Kickstarterin työntekijät järjestäytymään ammattiliittoon. Useat Kickstarteria käyttävät julkaisijat ovat liittyneet avoimeen kirjeeseen Kickstarterille. Avoimen kirjeen taustalla oleva itsekin Kickstarteria käyttänyt vasemmistolainen julkaisu Current Affairs jatkoi juttua lauantaina (Kickstarter to workers and project creators: drop dead), kun Kickstarterilta saatiin vastaus.

Kickstarter pitää tiukkaa linjaa: ammattiliiton järjestäjät on tosiaan erotettu ja Kickstarterin juristit tulevat taistelemaan erotettujen työntekijöiden vaatimuksia vastaan, Kickstarter ei tule hyväksymään ammattiliittoa vaikka valtaosa työntekijöistä kannattaisi liittoon liittymistä, eikä Kickstarter suostu olemaan neutraali liittoa kohtaan ja tulee aktiivisesti vastustamaan ammattiliittoja.

Kuten Current Affairs tiivistää: “The statement was the most blatant slap in the face imaginable to both the workers and the project creators. It says, in essence: drop dead.”

Mitä tästä sitten pitäisi ajatella? Mitenkään poikkeuksellinen Kickstarterin ammattiliitonvastainen linja ei tietysti amerikkalaiselle yhtiölle ole. Esimerkiksi Amazon on todella vahvasti ammattiliittojen vastainen. Olettaisin, että useimpia Kickstarter-pelejä hankkivia asia ei liiemmin kosketa, koska asia ei erityisemmin kiinnosta, se on epämääräisesti taustalla, ei oikeastaan koske sitä peliä tuottavaa firmaa ja niin edelleen – ja toisaalta jos alkaa boikotoimaan Kickstarteria tämän vuoksi, tekee vahinkoa myös asiansa hyvin hoitaville Kickstarteria käyttäville pelifirmoille ja toisaalta johdonmukaisuuden vuoksi olisi syytä boikotoida monta muutakin toimijaa. Ennen kaikkea Kickstarterille ei ole liiemmin kilpailijoita.

Lautakunta

Lautakunta on viime viikkoina ollut hiljaa sairastapausten ja syksyn kiireiden vuoksi. Nyt tarjolla on pieni erikoisjakso tuoreista Lautapelamaan-tunnelmista, kun Tuomo Pekkanen haastattelee Mikko Saarta ja Nooa Mäntystä tapahtuman tunnelmista lauantai-iltana hotellilla pitkän pelipäivän jälkeen. Jakso on nauhoitettu 28.9.2019.

Lyhyet

  • WizKidsiltä tulee Andrew Parksin suunnittelema Coraline: Beware the Other Mother, Neil Gaimanin kirjaan perustuva yhteistyöpeli, jossa pelaajien on pelastettava Coraline ja tämän vanhemmat pahan toisen äidin pauloista. Peli ilmestyy joulukuussa 2019.
  • AEG:n John Zinser avaa firman blogissa tuloksia viimevuotisesta päätöksestä julkaista vähemmän pelejä. Publish Fewer Games Autopsy #1 Do You Believe in This Thing? on jälleen kerran kiinnostava katsaus pelien julkaisemisen puolelle.
  • WizKids julkaisee toukokuussa 2020 Sidereal Confluencesta uuden Remastered-laitoksen. Aiheesta lisää BoardGameGeekissä. Avoin kysymys on, mikä on vielä julkaisemattoman lisäosan tilanne – olettaisin, että se vastaa uutta laitosta, mikä on tietysti ikävämpi homma alkuperäisen omistajille.
  • On a Scale of One to T-Rex on marraskuussa ilmestyvä peli, joka yhdistää Wolfgang Warschin ja Exploding Kittensin tekijät. Peli on höpsö seurapeli, jossa jokainen saa tehtävän jota esittää (“ole kissa”, “leiki olevasi liekeissä”, “lattia on laavaa”) ja intensiteetin (1–10). Jokainen esittää sitten juttuaan ja yrittää keksiä, kenellä on sama intensiteetti.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Root: The Tabletop Roleplaying Game on roolipeli Root-lautapelin maailmasta. Rootin maailma on kiehtonut pelaajia sen verran, että roolipeliversio ei ole suurikaan yllätys. Roolipelissä pelaajat seikkailevat metsämaassa Vagabondeina. Peli perustuu Powered by the Apocalypse -järjestelmään.

Pelistä on kaksi kirjaa: 240-sivuinen peruskirja, jossa on kuusi eri vagabondia ja kolme perusosapuolta eli markiisitar, Eyrie ja Woodland Alliance. Travelers & Outsiders -lisäri tuo peliin kuusi uutta vagabondia ja Riverfolkin ja Underworldin uudet kansat. Molemmat on saatavissa luksusversioina.

20 dollarilla saa PDF-versiot kirjoista. Peruskirjan saa 52 dollarilla, molemmat kirjat 91 dollarilla ja kaikki mahdolliset herkut saa 220 dollarilla. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Detective: City of Angels – Smoke and Mirrors on lisäosa Detectiveen. Luvassa on aikaisempaa vaikeampia tapauksia ratkottavaksi. Mukana on neljä uutta tapausta.

Pelkkä lisäri maksaa 35 dollaria, Bullets over Hollywood -lisärin kanssa 70 dollaria, peruspelin kanssa 109 dollaria. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020. Postikuluja on luvassa alkaen 16 dollaria ja toimitukset ovat verottomia. Kampanja löytyy täältä.


Western Tropic on pokerista inspiroitunut peli, jossa pelaajat muodostavat pokerikäsiä 5×5-ruudukkoon ja lisäksi pelaajilla on texas hold’emin tapaan omia salaisia kortteja. Pelaajat voivat veivata ruudukkoa mieleisekseen. Jokainen katselee ruudukkoa tietystä suunnasta, joten pelaajat näkevät, miten toiset yrittävät saada käsiä aikaiseksi.

Peli maksaa 35 dollaria Suomeen toimitettuna, hienona luksusmallina 75 dollaria. Verottomuudesta ei ole tietoa, toimitukset on luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Obsidian Protocol on scifiteemainen joukkuetasoinen taktinen miniatyyrisotapeli, jossa pelaajat voivat käydä 1 vs 1 -taisteluja tai moninpelimatseja. Mechat ovat modulaarisia ja muokattavia. Yksittäinen taistelu kestää 45–90 minuuttia.

Core box maksaa 80 puntaa, all-in-paketti maksaa 280 puntaa. Postikuluja on luvassa jotain kymppejä. Toimitus on luvattu syyskuulle 2020, verottomuudesta ei tietoa. Kampanja löytyy täältä.


Upstairs, Downstairs on lisäri Jane Austenin 1860-luvun Englantiin sijoittuvaan Obsessioniin. Lisäri tuo neljä uutta palvelijaa, viisinpelimahdollisuuden ja uuden Howardin perheen.

Pelkkä lisäri maksaa 43 dollaria, peruspelin kanssa 88 dollaria ja Wessex Expansionin kanssa 102 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Godspeed on vaihtoehtoiselle 1960-luvulle sijoittuva peli kilpajuoksusta avaruuteen. Pelin todellisuudessa Kuuhun laskeutuminen oli valetta – se tapahtui kyllä, mutta se oli hämäystä jolla peitetään todellinen kilpailu eksoplaneetalle, jossa kisaillaan alueesta. Godspeed on työläistenasettelupeli runsaalla pelaajien välisellä vuorovaikutuksella.

Peli maksaa 70 dollaria, kaikilla bonuksilla 115 dollaria. Tavoitteena on saada postikulut alle 20 dollariin. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Code 3 on tarinavetoinen, 1980-lukuteemainen poliisipeli, jossa pelaajat yrittävät taistella rikoksia vastaan. Peli on tarinankerronnallinen hiekkalaatikko, jossa riittää runsaasti uudelleenpeluuarvoa.

Peli maksaa 45 dollaria ja muutama kymppi postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Edge of Darkness: Cliffs of Coldharbor on lisäosa Edge of Darknessiin. Lisärissä tulee 12 uutta paikkaa ja niihin liittyvät kontaktit ja uhat. Kaikkea sisältöä voi käyttää sekä yksinpelissä että moninpelissä.

Pelkkä lisäri maksaa 40 dollaria, peruspelin kanssa hinta on 120 dollaria. Postikuluja tulee päälle muutama kymppi. Toimitus on luvattu syyskuulle 2020. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.


ArchRavels on käsityöaiheinen peli, jossa pelaajat tekevät kilpaa käsityöprojekteja. Pelaajien hahmoilla on erikoiskykyjä: toiset ovat hyviä shoppailijoita, jotka osaavat värjäämisen salat, jotkut ovat hyviä tekemään lankaa ja toiset osaavat tehdä käsitöitä erityisnopeasti.

Peli maksaa 50 dollaria, luksusmallina 74 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu elokuussa 2020. Kampanja löytyy täältä.


Dark Flow on eeppinen strategiapeli, jossa yksityiskohtaiset miniatyyrit. Pelaajat keräävät resursseja, rekrytoivat joukkoja ja murskaavat vihollisensa.

Core boxin saa 85 eurolla, 5–6 pelaajan lisärin kanssa 140 eurolla. Postikuluja tullee noin 15 euroa, toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Carbon City Zero on pakanrakennuspeli, jossa pelaajat kisaavat siitä, kuka saa ensin johtamansa kaupungin hiilineutraaliksi.

Peli maksaa 22 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on Englannista, joten Brexit-epämääräisyyttä on. Kampanja löytyy täältä.


1942 USS Yorktown ja 1987 Channel Tunnel ovat tuoreimmat pelit Looping Gamesin 19xx-sarjassa, jossa esitellään 1900-luvun kiinnostavia historiallisia käänteitä. 1942 USS Yorktown on 1–4 pelaajan yhteistyöpeli, jossa pelaajat ovat jenkkipilotteja, jotka yrittävät upottaa japanilaisten lentotukialuksen. 1987 Channel Tunnelissa pelaajat rakentavat kilpaa Kanaalitunnelia.

Yksi peli maksaa 27 euroa, molemmat pelit saa yhteensä 47 eurolla. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Manchukuo on työläistenasettelupeli, joka sijoittuu Koillis-Kiinaan vuoteen 1932 aleelle, joka oli Japanin nukkevaltio. Pelaajien on ylläpidettävä perinteistä elämäntapaansa ja ohjattava oppilaansa auttamaan yhteisöä uuden sortovallan alla.

Peruspeli maksaa 49 dollaria, luksusmalli 79 dollaria. Päälle tulee arviolta 15 dollarin postikulut. Toimitus on luvattu syyskuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Valhal on toinen laitos viime vuonna ilmestyneestä pelistä. Peli on vahvasti temaattista viikinkimenoa, jossa ryöstetään kyliä ja kaupunkeja, kehitetään omaa kylää, pelataan tapahtumakortteja, kerätään mainetta ja kunniaa ja jumalten suosiota.

Peli maksaa 59 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Knights of the Hound Table on pakanrakennuspeli, joka sijoittuu keskiaikaiseen koirien maailmaan.

Peli maksaa 35 dollaria. Toimitus on luvattu helmikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Dwarven Beerfest on onnenkoetuspeli, jossa pelaajat ovat kääpiöitä ja yrittävät juoda toisiaan pöydän alle.

Peli maksaa 24 puntaa, 29 punnalla saa kaupan päälle tiedostot hienojen 3D-osien tulostamista varten. Toimitus on veroton, maksaa noin viisi euroa ja on luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Madeira Collector’s Edition on uusi luksusversio Nuno Bizarro Sentieiron ja Paulo Soledaden Madeirasta. Peli on ollut pitkään pois saatavilta. Uusi versio sisältää neljä laajennusmoduulia, metallikolikot ja hienommat komponentit. Lisäreistä löytyy erilaisia aloitustilanteita, taktisia tilanteita tuovia kortteja, kuninkaan vaatimuksia ja uusia rooleja.

Pelkät lisärit maksavat 29 euroa, pelkkä pelin kakkoslaitos maksaa 49 euroa, päivityssarja ykköslaitoksen omistajille 49 euroa ja kaikenkakttava paketti 89 euroa. Postikuluja tulee noin 15 euroa, toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Bank Heist on pankkikeikkateemaista sosiaalista päättelyä 5–8 pelaajalle. Peli on kaksivaiheinen, ensin tehdään pankkiryöstö. Tässä vaiheessa ei ole pelaajaeliminaatiota, vaan pelaajien on kerättävä varusteita ja yritettävä päätellä, millä puolella pelaajat ovat. Ryöstön jälkeen tulee pakovaihe, jossa pelaajat voivat pudottaa pelistä pelaajia, joihin eivät luota.

Peli maksaa 42 dollaria. Toimitus on luvattu tammikuulle 2020, verovapaudesta ei ole tietoa. Kampanja löytyy täältä.


Sovereign Skies on scifi-teemainen rondelipeli 1–4 pelaajalle. Pelaajat yrittävät saada haltuunsa osuuden kuudesta muukalaisplaneetasta ja niiden resursseista. Toimintoja valitaan siirtämällä omaa emoalusta radalla eteenpäin: seuraavalle planeetalla pääsee ilmaiseksi, enemmästä joutuu maksamaan. Planeetoilla on tarjolla toimintoja, joiden käyttäminen vaatii energiaa.

Peli maksaa 29 dollaria, postikuluja arvioidaa 16 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Traders of the Air on uusi versio Michael Schachtin vanhasta pelistä Hansa. Hansakauppateema on vaihtunut steampunkiksi, kaupungista toiseen lennellään ilmateitse eikä enää purjehdita Itämerellä. Uusversiossa on lisäksi uusi pelilauta, Hansan promoja ja uudet yksilölliset pelaajavoimat.

Peli maksaa 64 dollaria. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viimeisen parin viikon pelailuja hallitsee Lautapelaamaan-tapahtuma, mutta vähän muutakin sentään ehdittiin. Lautapelaamaan oli jälleen kerran hienosti järjestetty, hyvin toimiva tapahtuma. Järjestelykaaoksen seuraaminen seuran Slackissa vähän hirvitti, mutta niin vain tapahtuma saatiin onnistumaan hienosti. Suuret kiitokset kaikille työn sankareille, jotka tekivät valtavan määrän töitä tapahtuman aikaansaamiseksi. Redillä oli ympäristönä hyvät ja huonot puolensa, mutta lähtisin kyllä toistekin, jos tapahtuma uudestaan Redissä järjestettäisiin.

Vuoden perhepeli -voittaja Combo Coloria on pelattu innokkaasti, sen verran lyhyt, helposti lähestyttävä ja molempia lapsia viihdyttävä se on. Värittäminen jaksaa edelleen viihdyttää, etenkin kun olemme siirtyneet monimutkaisempiin karttoihin, joissa on vähän enemmän pähkäiltävää siirroissa.

Combo Colorin pisteenlaskua
Combo Colorin pisteenlaskua. Kuva: Mikko Saari

Imperial Settlers: Empires of the North on uusi versio Imperial Settlersistä. Peleillä on sen verran samaa, että sukulaisuussuhde on ilmeinen, mutta muutoksia on tehty paljon. Pelin rakennetta on muutettu aika lailla joustavampaan ja modernimpaan suuntaan. Nyt jokaisella pelaajalla on oma pakkansa, jolla pelataan, mitään yhteistä pakkaa ei ole. Lisäksi alkuperäisen pelin kiinteä ja lyhyt neljän kierroksen kesto on avattu, peliä pelataan kunnes pisteitä on koossa 25.

Ensimmäinen peli jätti aika ristiriitaiset fiilikset. Imperial Settlersistä pidin, mutta en tarpeeksi, jotta olisin pitänyt pelin kokoelmissani. Tämä uusi peli… no, ihan mainio koneistonrakentelupeli tämäkin on, mutta aika kiharaiset säännöt pelissä suoraviivaistamisesta huolimatta on ja FAQ on pakollista luettavaa. Ensivaikutelma ei siis ollut erinomainen. Samassa tunnissa ehtisi pelata kiinnostavampiakin juttuja. Tutkimukset kuitenkin jatkuvat muiden klaanipakkojen parissa ja ehkäpä seuraava peli menee edellisen kokemuksen avulla sutjakammin.

Imperial Settlers: Empires of the North
Kortteja Imperial Settlers: Empires of the Northissa kertyy, joten pöytäpinta-alaa tarvitaan, jos pelaajia on paljon. Kuva: Mikko Saari

Alhambra on vanha klassikko, jota olen viimeksi pelannut vuonna 2003. Kesäisestä Svea Riken kanssa tehdystä kahden pelikerran välisen ajan ennätyksestä jäätiin tässä parilla vuodella, mutta onhan tuollainen 16 vuoden tauko sittenkin aika pitkä. Hyvin oli pelin kuviot kuitenkin vielä muistissa.

Perusideahan pelissä on edelleen vallan toimiva, graafinen ilme vain on vähän tunkkaisen näköinen – vaikka kyllähän se silloin 2000-luvun alussa ihan freesin näköinen oli. Enemmistöjen keräily, muurin rakentamisen tuoma lisävaikeutus, tasarahalla saatavat lisävuorot, houkutus nostaa kortteja ja siten edistää pisteytyksiä… kaikki tämä toimii yhä.

Alhambra -korttikäsi
Löytyykös kädestä tasaraha… Kuva: Mikko Saari

Amun-Re on niin ikään vuoden 2003 juttuja, sen jälkeen peliä olen pelannut kerran vuonna 2007 ja sitten en lainkaan. Tämän noukimme Lautapelaamaan-pelihyllystä jo lauantaina, mutta päädyimme toisiin peleihin, mutta sunnuntaina oli sitten sopiva hetki kolmen pelaajan maakaupoille Egyptissä.

Vein ainoana kokeneena pelaajana voiton, mikä yllätti minutkin, olin sen verran köyhä ja vaivainen pelin lopussa, mutta niin vain pyramidit ratkaisivat voiton, lopussa maanviljelijät eivät olleetkaan kultaa. Aivan mainio huutokauppa peli tämäkin on, ehdottomasti vaivan arvoista sivistää nuorisoa tällaisenkin pelin olemassaolosta – vaikka olisihan tämä viidellä pelaajalla ollut vielä vähän rikkaampi kokemus, kun koko Egypti oltaisiin saatu käyttöön.

Amun-Re
Jumalainen käsi ohjeistaa maanviljelijöitä Niilin rannoilla. Kuva: Mikko Saari

Lautapelaamaan-tapahtuman merkittävin uusi tuttavuus oli Potion Explosion, muutaman vuoden takainen peli. Sitä onkin käsitelty kotimaisissa blogeissa, muun muassa Koko perhe pelaa ja Lunkisti, ja näiden kehujen perusteella se piti testata. Pelin ideana on pahvinen härveli, jossa on marmorikuulia kouruissa. Omalla vuorolla saa noukkia yhden kuulan, joka saa kuulat valumaan alas kourussa. Jos tämän seurauksena valuva kuula törmää toiseen samanväriseen, kaikki vierekkäiset samanväriset kuulat saa kerätä itselleen. Tämä taas voi aiheuttaa uuden törmäyksen, joten hyvällä tuurilla saa kerättyä ison läjän kuulia.

Kuulat käytetään taikajuomien valmistamiseen: juomat vaativat tietyn määrän sopivanvärisiä kuulia. Valmis juoma antaa sitten erikoiskyvyn, jota voi käyttää kerran. Tavoitteena on kerätä paljon pisteitä. Juomat tuottavat vaikeustasostaan riippuvan määrän pisteitä ja pelin loppumisen ratkaisevia bonuspisteitä tulee, kun saa tehtyä viisi erilaista tai kolme samanlaista juomaa. Pelin juju on juomien erikoiskykyjen tehokkaassa käytössä, jos sitä ei oivalla, niin mahdollisuuksia ei ole.

Tätä pelattiin muutaman kerran. Päädyin myös Tuomon suosituksesta ostamaan pelin mobiiliversion, jossa muutaman harjoituspelin jälkeen meno parani sen verran, että aloittelijatasolla häviämisen sijasta voitin keskitason tekoälyn. Aika hauska peli Potion Explosion on, tuuria on jonkun verran, mutta tehokas taikajuomien käyttö tuo peliin kyllä hyvää nokkeluuselementtiä, jollaisesta aina pidän.

Potion Explosion
Potion Explosionin marmorikuulahärdelli on huomiota herättävä, kiinnostava ja mukavan fyysinen pelikomponentti. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22; 3.

5. Digitaalinen versio lautapelistä: Potion Explosion. Lautapeliversio tuli Lautapelaamaan-tapahtumassa tutuksi ja kun mobiiliversiota kehuttiin, niin tulipa sekin hankittua. Käännös digiversioksi on hyvä ja siivoaa pelistä mukavasti turhaa järjestelyä ja säätöä. Toisaalta menetetään hieman mahdollisuuksia seurata toisten pelaajien peliä. Molemmilla versioilla on puolensa.

14. Peli kesti alle 15 minuuttia: Combo Color. Laatikko lupaa pelille 20 minuutin keston, mutta onkohan tämän kanssa koskaan 15 minuuttiakaan mennyt? Onneksi kerralla voi pelata useamman pelin.

20. Peli sijoittuu avaruuteen: Sidereal Confluence. Tässä pelissä on pinnan alla hämmentävä määrä teemaa ja taustatarinaa, joka ei näy pelaajille pelin aikana oikeastaan mitenkään – mutta se sentään on selvää, että avaruudessa ollaan.

50. Huono peli: Santo Domingo. Lienee syytä olla tyytyväinen, että tätä kohtaa haasteesta piti odottaa näinkin pitkälle. Lautapelaamaan-tapahtuman uutuuspelien joukkoon mahtui huonon pelin kriteerit täyttävä Santo Domingo, jossa pelin pääsisältö on arvailla, mitä kortteja muut pelaajat ovat valinneet – ja minulla on poikkeuksellisen heikko toleranssi tälle. Tässä kamalassa genressä Santo Domingo on kyllä paremmasta päästä, koska vääristä valinnoista ei rangaista liikaa ja peli ei kestä liian pitkään.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 4.–5.10.2019 järjestetään DaimyriaCon, Sami Laakson peleihin keskittyvä tapahtuma lautapelikahvila Tavernassa Tampereella. Ohjelmassa Dale of Merchants -turnaus ja Lands of Galzyrin esittelyä. Tapahtuman Facebook-sivut.
  • 18.–20.10.2019 pidetään JokiCon Joensuussa.
  • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
  • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Amul on Lautapelit.fi:n uutuusjulkaisu, jossa jopa kahdeksan pelaajaa voi pelata sutjakasti etenevän strategiapelin alle tunnissa.
  • Combo Color on Vuoden perhepeli 2019, hauska strateginen värityspeli, jossa väritetään pelialuetta ja yritetään kerätä runsaasti pisteitä.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *