Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 16.9.2019: Vuosiäänestyksen voittaja 2019

Uutiskatsauksessa esitellään vuosiäänestyksen 2019 tulokset, Lautapelaamaan-tapahtuman työvoimakutsu ja Tampereen Lautapelit.fi:n uusi sijainti.

Uutiskatsauksessa julkistetaan vuosiäänestyksen 2019 tulokset, kerrotaan Lautapelaamaan-tapahtumasta ja esitellään Essen-uutuuksia.

Terraforming Mars voitti vuosiäänestyksen 2019

Vuosiäänestyksen tulokset ovat selvinneet. Terraforming Marsin voitto ei yllätä varmastikaan ketään, mutta muuten lista on hyvin mielenkiintoinen. Tässä kymmenen kärki:

 1. Terraforming Mars (79 ääntä)
 2. Gloomhaven (43)
 3. Carcassonne (30)
 4. Azul (29)
  Scythe (29)
 5. 7 Wonders (26)
 6. Dominion – Valtakunta (25)
 7. Flamme Rouge (24)
 8. A Feast for Odin (23)
  Brass: Birmingham (23)
  Great Western Trail (23)

Kattavat tulokset löytyvät vuoden 2019 tulossivulta. Myös kokonaistulokset on päivitetty, samoin kokonaistulosten sivulta löytyvät kestosuosikkilistat.

Lautapelioppaan vuosiäänestys 2019

Lautapelaamaan 2019 on tulossa!

Suomen suurin ja kaunein lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään tänä vuonna Helsingissä kauppakeskus Redissä 27.–29.9.2019. Suomen lautapeliseuran järjestämässä tapahtumassa paikalla on totuttuun tapaan Lautapeliseuran pelikirjasto ja paljon pelaajia – mitään sen ihmeempää ohjelmaa tapahtumassa ei ole, vain mittavat mahdollisuudet pelata pelejä.

Tapahtumaan tarvitaan vielä jonkin verran työvoimaa, jotta kaikki saadaan sujumaan mainiosti. Työvoimaksi ilmoittautumisesta löytyy ohjeita Lautapeliseuran sivuilta.

Lautapelaamaan-huutokauppaan voi nyt ilmoittaa myytäviä kohteita alkaen. Huutokauppa päättyy 22.9.2019. Huutokaupan lisäksi tarjolla on seuran pyörittämä kirpputori ja hollantilainen huutokauppa, jossa myydään kirpputorilla myymättä jääneet pelit.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy Lautapeliseuran sivuilta ja Lautapeliseuran foorumilta. Tapahtuma löytyy myös Facebookista. Tapahtuma on ilmainen, päihteetön ja kaikille avoin. Tapahtuman suurimpia sponsoreita ovat Lautapelit.fi ja Asmodee Nordics.

Lautapelaamaan 2019

Lautapelit.fi muuttaa Tampereella

Lautapelit.fi:n liike muuttaa Ratinan ostoskeskuksen sisällä suurempiin tiloihin. Uusi liiketila on noin tuplasti aikaisempaa suurempi ja mahdollistaa nykyistä laajemmat valikoimat. Valikoima tulee myös laajentamaan vähän lelujenkin suuntaan, koska BR Lelujen konkurssin myötä lelukaupat ovat Tampereelta enimmäkseen kadonneen.

Muutto tapahtuu syys- ja lokakuun vaihteessa. Vanha liike suljetaan 30.9.2019 ja uusi avataan viimeistään keskiviikkona 2.10., jos ei jo aikaisemmin. Uusi liiketila sijaitsee ensimmäisen kerroksen käytävällä Eurokankaan ja Faunattaren välissä.

Lautapelit.fi RatinaLautapelit.fi:n peliuutuuksista kaupan hyllylle on päätynyt Power Gridin uusi Recharged-versio. Uudessa versiossa on pientä viilausta säännöissä: aloitusvoimalat valitaan satunnaisesti voimaloista 3–15, alennustokeni pudottaa pienimmän myynnissä olevan voimalan lähtöhinnan ykköseen (ja alennettu voimala poistetaan pelistä, jos sitä ei osteta), USA:n kartalla on loputtomasti hiiltä tarjolla ja pelaajilla on pelin alussa tietyt aloituskaupungit. Pelissä on muitakin pieniä muutoksia.

Power Grid: Rechargedin kansi

Essen-uutuuksia

BoardGameGeekin Essen-ennakkolista on avattu. Tulen käymään listalta löytyviä pelejä läpi Esseniin asti, mutta kuulisin mieluusti, mitkä pelit teitä kiinnostavat – mitä kaikkea listalta kannattaisi nostaa esiin?

 • Concordian uusin kartta on Concordia: Balearica / Cyprus, jossa toisella kartalla on Baleaarit eli Mallorca, Menorca, Ibiza ja Formentera. Baleaareilla aloitetaan kahdella laivalla ja maajoukot tulevat peliin myöhemmin. Lisäksi pelissä on kalamarkkinat, joita voi käyttää muidenkin karttojen kanssa. Kalaa saa prefektin bonuksen sijasta ja ja kalat voi vaihtaa markkinoilla tuotteisiin, rahaan tai erikoistoimintoihin. Toinen kartta Kypros on tuttu Concordia Venus -pelistä. Balearica-kartan saa myös Italian kartan kanssa Concordia: Balearica / Italia -pakettina.
 • Moon Base on kahden pelaajan abstrakti strategiapeli, jossa rakennellaan kuutukikohtia. Ittenin aikaisemman Tokyo Highwayn tapaan tässäkin on kolmiulotteista elementtiä, vaikka varsinaisesta näppäryyspelistä ei olekaan kyse: kuutukikohtaa rakennetaan renkaita pinoamalla.
 • Kickstarter-rahoitettu videopelikäännös Jetpack Joyride on saatavilla.
 • The Castles of Burgundyn juhlaversio eli The Castles of Burgundy (with expansions) on saatavilla. Pelin ulkoasu on uusittu upean näköiseksi ja mukana on yksitoista lisäosaa, joista kymmenen on aikaisemmin tuttuja promoja ja yksi on uusi, varta vasten tehty.
 • Paris: La Cité de la Lumière on kaksinpeli, joka sijoittuu Pariisin vuoden 1889 maailmannäyttelyyn. Pelaajat yrittävät saada uudet uljaat sähkökatuvalot valaisemaan omia rakennuksiaan mahdollisimman hyvin.
 • Aquatica on syvällinen, mutta helppo sukelluspeli, jossa on koneistonrakentelua ja alueiden valloittamista vedenalaisissa valtakunnissa.

Lautakunta

Lautakunnan tuorein jakso käy läpi Vuoden peli 2019 -palkitut pelit kaikista neljästä kategoriasta. Finaaliin yltäneet lastenpelit, partypelit, perhepelit ja strategiapelit käydään läpi Tuomo Pekkasen (Lautapelit.fi) johdolla. Mukana keskustelemassa ovat myös strategiapelikategoriassa tuomaroineet Kai Saarto (todellisuuspako) sekä Joonas Konstig (Puutyöläinen) ja kuluttajaraadissa mukana ollut Mirva Jääskeläinen (Koko perhe pelaa). Jakso on nauhoitettu 22.8.2019.

Lyhyet

 • The Fox in the Forest Duet on uusi versio The Fox in the ForestistaDuet viittaa kaksinpeliin, mikä on sikäli erikoista, että The Fox in the Forest on kaksinpeli, mutta Duet onkin yhteistyöpeli, jossa pelaajien pitää yhdessä tikkiä pelaten päästä kulkemaan metsän halki ja kerätä samalla jalokivet. Peli ilmestyy tammikuussa 2020.
 • House Flippers on reaaliaikainen kiinteistönvälityspeli, jossa pelaajat ostavat, kunnostavat ja myyvät kiinteistöjä ja toimintoja ajoittavat käännettävät tiimalasit.
 • Ticket to Riden seuraava karttapaketti on Ticket to Ride Map Collection: Volume 7 – Japan & Italy. Pakettiin on valittu kaksi pitkänomaista maata ja pelilauta onkin pisin Ticket to Ride -lauta tähän asti. Japanissa osa reiteistä on varattu luotijunille, joita kaikki pelaajat voivat käyttää tikettiensä toteuttamiseen. Eniten luotijunia rakentanut pelaaja palkitaan pelin lopussa, vähiten tehnyt saa rangaistuksen. Kartalla on lisäksi erillinen minikartta Tokion metrolle. Italian kartta taas on jaettu alueisiin ja yhdistelemällä omaan verkostoon mahdollisimman monta aluetta saa bonuspisteitä.
 • The Business of Board Games: The Superstar Effect on Pandasaurus Gamesin Nathan McNairin kirjoitus siitä, miksi monien suosittujen pelien painokset ovat usein loppu ja minkälaiset riskitekijät painosten loppumista selittävät. Juttu on ilmestynyt alunperin Pandasauruksen blogissa, jossa Leder Gamesin Patrick Leder kommentoi sitä näin: “My favorite part of this estimating process is watching people on Reddit say ordering 30,000 from the proceeds of our first 20,000 was too risky and I was marching to a financial disaster. THEY SOLD OUT ON THE BOAT. I will admit I leveraged as much cash as I could risk. Once those sold out people have reproached me for still not making enough.”

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Yedo: Deluxe Master Set on uusi versio Yedosta, raskaasti vuorovaikutteisesta feodaaliajan Japaniin sijoittuvasta työläistenasettelupelistä. Uusi laitos päivittää komponentit, hioo pelimekaniikkaa ja lisää uutta sisältöä.

Peli maksaa 71 dollaria, 91 dollaria metallikolikoiden kanssa ja 98 dollaria korttimuovien kanssa. Postikuluja arvioidaan tulevan 15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Aeon Trespass: Odyssey on 1–4 pelaajan yhteistyöpeli, jonka kampanjassa pelaajat seikkailevat argonautteina, tutkivat ja taistelevat jättiläishirviöiden kanssa. Kuulostaako tutulta? Onhan tässä aika lailla Kingdom Death: Monsteria, vain pienemmässä mittakaavassa. Tämäkin peli lupaa kuitenkin yli 200 tuntia pelattavaa ja romaanillisen verran narratiivia.

Johdantosetti maksaa 69 dollaria, peruspelin saa 129 dollarilla. Postikuluja arvioidaan 25–35 dollaria. Toimitus on veroton ja arvioitu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Nunami on tiettävästi ensimmäinen inuitin suunnittelema lautapeli. Pelissä asetellaan kolmionmuotoisia kortteja kuusikulmioista koostuvalle pelilaudalel ja yritetään tasapainotella, tilaa ei saa valloittaa liikaa.

Peli maksaa noin 35 euroa Suomeen toimitettuna. Toimituksen verottomuudesta ei ole tietoa. Se on luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


The Isofarian Guard on tarinavetoinen yksin- tai kaksinpeli, jossa seikkaillaan Isofarissa, karussa maassa. Peli on ikäänkuin Skyrimin kaltainen roolipelitarina lautapelimuodossa. Pelissä on runsaasti tarinaa luettavaksi, mutta tarinat voi myös kuunnella ääninäyteltyinä ja taustamusiikin kanssa.

Peli maksaa 79 dollaria, 94 dollaria ääninäyteltynä ja 109 dollaria fiineimpänä versiona. Postikuluja on odotettavissa noin 20–25 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Philosophia on eeppinen hiekkalaatikkopeli Odysseuksen seikkailujen maailmassa. Oletko aina halunnut päästä seikkailemaan Aristoteleena, Platonina, Homeroksena, Sofokleena, Herakleitoksena tai Sokrateena antiikin Kreikassa? Pelaajat opettavat, rakentavat kouluja, väittelevät, vierailevat oraakkelien luona ja niin edelleen.

Peli maksaa 65 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Mint Cooperative on minttupastillisarjaa, eli pieneen rasiaan pakattu iso peli. Tällä kertaa luvassa on yhteistyötä, suunnittelijoina muun muassa Dinosaur Islandista tutut Jonathan Gilmour ja Brian Lewis. Freesi yhteistyöpeli on pelattavissa 15–30 minuutissa ja on helppo opettaa, joten peli sopii hyvin johdatukseksi yhteistyöpelien maailmaan.

Peli maksaa 18 dollaria; vähän halvemmalla pääsee hankkimalla useamman kerralla, postikulut ovat samat kolmeen peliin asti. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2020 ja sen pitäisi olla veroton. Kampanja löytyy täältä.


Myraclia on terraformauspeli, jossa yritetään muuttaa elinkelvoton Myraclian planeetta asuttavaksi. Resursseja on niukasti, kun pelaajat kilpailevat siitä, kuka saa planeetasta omanlaisensa.

Peli maksaa 42 dollaria Suomeen toimitettuna, 52 dollaria puukulhon kanssa. Toimitus on ilmeisesti veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Exit-sarjan uudet pelit tulee hankittua säännönmukaisesti, eikä poikkeusta tehty uusimman kaksikon kohdallakaan. Niistä Haunted Roller Coaster valikoitui vetävämmän aiheensa perusteella ensin testiin. Peli on sarjan helpompaa laitaa, vaikeusaste on 2/5 ja vihkosta edetään tiukasti aukeama kerrallaan eli päätään ei tarvitse vaivata sillä, missä järjestyksessä pulmia pitäisi ratkoa.

Tämä erottui kyllä muista yhtä helpoista Exiteistä edukseen: vaikeustaso oli toki helppo, selvitimme pelin 49 minuutissa ilman vihjeiden käyttöä, mutta tehtävät olivat kiinnostavia, hauskoja ja viihdyttäviä.

Exit: The Game – The Haunted Roller Coasterin kansiPosti toi vielä lauantaina Dale of Merchants CollectioninDale of Merchants oli kova juttu vielä joitakin vuosia sitten: vuonna 2015 Lautapelituubin listalla nostin sen parhaaksi pakanrakennuspeliksi ja vielä 2017 se mahtui top 100 -listallani lähes kärkikymppiin. Vähiin ovat kuitenkin pelit käyneet, kunnes pari viikkoa sitten poikani toiveesta pelin pariin palasimme ja sen jälkeen pelikertoja onkin kertynyt, kun mieleen palasi, että kivaahan tämä on.

Lauantaiaamuna tulin sitten pohtineeksi, että kaipa se Collectionkin kohta saapuu – ja samana päivänä paketti saapui lähikauppaan. Sehän toki noudettiin pian ja illalla ehdittiin jo pelata ensitestit uusilla korteilla ja hahmokorttien kanssa. Hyvin toimii, isoon laatikkoon mahtuu näppärästi kaikki rompe (pikkuboksitkin ovat kyllä hyviä, mutta kun pelin ei erityisemmin tarvitse kulkea mukana, iso laatikko on kätevä).

Eiköhän Collectionin saapuminen virkistä mukavasti Dale of Merchantsin pelaamista – ja pakko on myöntää, että paketissa esitellyt Dale of Merchants 3:n uudet eläinkansat herättivät mielenkiintoa sen verran, että nyt alkoi jo kuumeinen kolmososan odottelu… (Ja uusi parhaat pakanrakennuspelit -lista pitäisi selvästi laatia, sen verran paljon tässäkin genressä on tapahtunut viime vuosina.)

Dale of Merchants Collectionin kortteja
Kortit ovat siististi lajiteltuna, tuosta on helppo napata omat suosikkipakat peliin mukaan. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22.

3. Suomalaisen suunnittelema peli: Dale of Merchants CollectionSami Laakson taidonnäyte, saapui lauantaina ja pääsi heti testiin. Peli on erinomaista työtä ja laajentaa Dale of Merchantsin maailmaa mukavasti.

Tulevat lautapelitapahtumat

 • 21.–22.9.2019 pidetään MaraCon XLIII Oulussa Kaijonharjun nuorisotalolla. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 27.–29.9.2019 järjestetään Lautapelaamaan Helsingissä ostoskeskus Redissä.
 • 4.–5.10.2019 järjestetään DaimyriaCon, Sami Laakson peleihin keskittyvä tapahtuma lautapelikahvila Tavernassa Tampereella. Ohjelmassa Dale of Merchants -turnaus ja Lands of Galzyrin esittelyä. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 18.–20.10.2019 pidetään JokiCon Joensuussa.
 • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
 • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

 • Gulf, Mobile & Ohio on Winsome Gamesin julkaisema harvinaisuus, joka on kuitenkin mahdollisesti tulossa vielä vuonna 2019 Rio Grande Gamesin julkaisemana.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *