Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 8.6.2020: King of Tokyo Dark Edition -arvonta

Uutiskatsauksessa Asmodeen sponsoroima King of Tokyo Dark Edition -arvonta, GMT Gamesin uutuuspelejä ja pitkä lista Kickstarter-kampanjoita.

Voita King of Tokyo Dark Edition

Asmodee Nordics on lahjoittanut King of Tokyo Dark Editionin eli King of Tokyon uuden rajoitetun, tummasävyisemmän laitoksen arvontapalkinnoksi.

Arvonta suoritetaan 29.6.2020 ja peli arvotaan siihen mennessä Lautapelioppaan uutiskirjeen tilaajiksi rekisteröityneiden kesken.

Arvonnan säännöt ja tilauslomakkeen löydät täältä.

Voita King of Tokyo Dark Edition

Ropecon järjestetään virtuaalisesti

Tämän vuoden Ropecon joudutaan perumaan kokonaan. Tapahtumaa yritettiin siirtää loppuvuoteen, mutta nyt Ropeconin järjestäjät ovat todenneet, että tapahtuma siirretään suosiolla vuoteen 2021.

Ropecon-viikonloppuna eli 24.–26.7.2020 järjestetään kuitenkin korvaavaa virtuaalista ohjelmaa. Virtuaaliconista tullaan tiedottamaan Ropeconin tiedotuskanavissa.

Lue lisää Ropeconin koronatiedotteista.

GMT Gamesin uutuuksia

Border Reiversin mainoskuva

GMT Games julkaisee uuden pelin Ed Beachilta. Beachin aikaisemmasta työstä tunnetuimpia ovat 1500-luvun historiaa yksityiskohtaisesti käsittelevät Here I Stand ja Virgin Queen, eikä uusi peli Border Reivers: Anglo-Scottish Border Raids, 1513-1603 poikkea linjasta.

Hieman kevyempi peli Border Reivers kuitenkin on, kestoksi luvataan noin 2–3 tuntia (Here I Stand on 3–6 tunnin mitassaan koko päivän operaatio). Pelaajat edustavat rajaseutujen sukuja, jotka yrittävät haalia itselleen vaurautta, karjaa ja mainetta.

Beach on julkaissut suunnittelupäiväkirjoja Inside GMT -sivuilla. Peli on parhaillaan P500-kampanjassa keräämässä ennakkotilauksia. Tilauksia on jo sen verran, että 500 raja täyttyy varmasti. Tarkemmasta julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Versailles 1919:n kansi

Versailles 1919 on Mark Hermanin (We the People) ja Geoff Engelsteinin suunnittelema peli Versaillesin rauhansopimuksen laatimisesta. Pelaajat edustavat Yhdysvaltoja, Iso-Britanniaa, Italiaa ja Ranskaa. Ranska haluaa estää Saksan tulevia aggressioita, britit taas haluavat palauttaa Saksan kauppakumppaniksi ja ylläpitää omaa imperiumiaan. Italia haluaa alueita Itävalta-Unkarilta ja Yhdysvalloilla on Woodrow Wilsonin pitkä vaatimuslista.

Pelin aihe muistuttaa jonkun verran Hermanin toisen maailmansodan neuvotteluihin sijoittuvaa Churchillia, mutta tämä on huomattavasti kevyempi peli, joka sopii niin europelien ystäville kuin sotapelaajille. Peli on parhaillaan painossa ja ilmestyy lähiaikoina. Sääntökirja löytyy GMT:n sivuilta.

Imperial Strugglen kansi

Jason Matthewsin ja Ananda Guptan eli Twilight Strugglen tekijöiden kauan odotettu Imperial Struggle eli kaksinpeli Britannian ja Ranskan välisestä kahnauksesta 1700-luvulla, on nyt tulossa ennakkotilaajille, eli peli ilmestyy kauppoihinkin lähitulevaisuudessa.

The Hunters: German U-Boats at War, 1939-43 saa jatkoa. The Hunted: Twilight of the U-Boats, 1943-54 kuvaa nimensä mukaisesti sodan loppuvuosia ja tilannetta, jossa sukellusvenesodankäynti on muuttunut aikaisempaa vaikeammaksi.

Peli on yhdistettävissä The Huntersin kanssa, jolloin voi pelata koko sodan mittaisen sukellusvenekomentajan uran. The Hunted on ollut saatavilla jo muutaman kuukauden ajan.

Lautapelit.fi julkaisi Alhambran

Alhambra on vanha klassikko vuodelta 2003. Dirk Hennin suunnittelema peli voitti vuoden 2003 Spiel des Jahres -palkinnon ja Tacticin julkaisema suomenkielinen laitos vuoden 2005 Vuoden peli -palkinnon. Kestosuosikin aseman saavuttaneesta pelistä on ilmestynyt vuosien varrella useita eri painoksia ja laitoksia.

Nyt Lautapelit.fi on julkaissut uusimmasta laitoksesta suomenkielisen version. Pelin ulkoasu on uudistettu ja näyttää aikaisempaa freesimmältä – pelasin alkuperäistä Alhambraa pitkän tauon jälkeen viime vuonna ja pelihän oli edelleen aivan mainio, mutta kuvitus oli jo aika tunkkaisen näköistä.

Lautakunta

Lautakunta keskustelee datan keräämisestä pelaamisesta: pelikokoelman kirjaamisesta, pelien reittaamisesta ja pelikertojen laskemisesta. Puhumassa ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) ja Mikko Saari.

Lyhyet

The Shiningin kansi

The Op julkisti aikaisemmin Scooby-Doo: Escape from the Haunted Mansion -pelin. Peli kuuluu Coded Chronicles -sarjaan, johon on nyt julkistettu seuraava peli. Tämäkin on samoilta tekijöiltä eli Jay Cormieriltä ja Sen-Foong Limiltä. The Shining: Escape from The Ovelook Hotel on parituntinen pakopeli, jossa pitää asettua Wendyn ja Dannyn rooliin pakenemaan seonnutta Jack Torrancea.

Peli ilmestyy loppuvuodesta 2020. Peli on jo toinen Hohto-aiheinen peli tänä vuonna, mahdollisesti siksi että Stanley Kubrickin elokuvan ilmestymisestä on tänä vuonna 40 vuotta.

Ja kun The Op kerran seuraa Mixloren perässä Hohto-markkinoille, CMON seuraa The Opia Scooby-Doon pariin. CMONin peli on Scooby-Doo: The Board Game, joka tulee pian ja on 1–5 pelaajan yhteistyöpeli Guilherme Goulartilta ja Fred Perretiltä.

Scooby-Doo: The Board Gamen kansi

Days of Wonder on lisännyt uusia pelejä tee se itse -pelien listalleen. Uusimpia lisäyksiä ovat Choose Your Own Adventure: War with the Evil Power Master ja Ticket to Ride Stay at Home.

Choose Your Adventure on tarinaseikkailu, jossa taistellaan pahaa Evil Power Masteria vastaan kaukaisessa galaksissa. Vaikka tulostettavan pelin sivulla Suomen lippu komeileekin, itse peli on kuitenkin saatavilla vain englanniksi.

Ticket to Ride Stay at Home puolestaan on kotiteemainen lisäosa Ticket to Rideen. Pelaamiseen tarvitset tulostettavien osien lisäksi kortit ja junat joko Ticket to Ridestä, Ticket to Ride Europesta, Ticket to Ride Germanystä tai Ticket to Ride Nordic Countriesista.

Ticket to Ride Stay at Homen mainosbanneri

Dávid Turczi on kova Brass-fani, mutta kaipasi hieman parempaa kaksinpeliversiota pelistä. Näistä lähtökohdista syntyi Brass Duel: Isle of Wight, kahdelle pelaajalle suunnattu ja Wightsaarelle sijoittuva versio Brassista. Peli yhdistelee piirteitä Lancashiresta ja Brass: Birminghamista ja tuo sekaan vähän uutta.

Peliä voi testata Tabletop Simulatorissa. Tiedostot löytyvät Dropboxista.

Brass Duel: Isle of Wight Tabletop Simulatorissa

Askartelin pelin itselleni ihan fyysisenä kappaleena ja ehdimme jo testatakin kertaalleen. Ensivaikutelma oli myönteinen, mutta hivenen hämmentynyt. Ehkä Birmingham-pohjalta peli olisi luonnistunut paremmin, nyt Lancashireen verrattuna tuntui, että pelissä on aika lailla liikkuvia osia, kun raudan ja hiilen lisäksi piti hankkia laivoja, joilla maksaa toimituksia.

Merkkihenkilöiden kutsuminen asukkaiksi oli mielenkiintoinen mekanismi. Merkkihenkilöt ovat varsin tehokkaita, esimerkiksi Marconin kyky ostaa rautaa markkinoilta yhden halvemmalla ja myydä yhden kalliimmalla oli varsin käytännöllinen.

En ole vielä ihan varma, mitä mieltä tästä lopulta olen, mutta kyllä tätä vielä lisää pelataan.

Brass Duelin pelilauta pelin jälkeen
Isle of Wight pitkälle kehitettynä. Kuva: Mikko Saari

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.


Nemesis Lockdownin kansi

Nemesis Lockdown on itsenäinen jatko-osa vuonna 2018 ilmestyneelle Nemesikselle. Tässäkin pelissä ollaan vahvasti elokuvamaisen scifi-kauhun parissa Alienin hengessä. Peli on 1–5 pelaajan yhteistyöpeli.

Uudessa pelissä ollaan jumissa Marsissa sijaitsevassa laboratoriossa. Rakennus on monikerroksinen. Laudan eri osilla on omat virtalähteensä, joten sähkön voi katkaista rakennuksen eri osista. Silloin tulee pimeää ja hissit lakkaavat toimimasta – miten näppärä tapa hidastaa alieneita tai vangita muita pelaajia. Valolla ja sen puuttella onkin pelissä aikaisempaa enemmän merkitystä. Lockdown on yhteensopiva aikaisempien Nemesiksen lisäosien kanssa.

Peli maksaa 95 puntaa. 185 punnalla saa myös kaikki lisäosat. 245 punnalla saa peruspelin, Lockdownin ja kaikki lisäosat. Postikulut alkavat 17 punnasta riippuen siitä mitä tilaa ja haluaako toimituksen yhdessä vai kahdessa erässä. Vanhaa Nemesis-tavaraa toimitetaan helmikuussa 2021, uutta Lockdown-sisältöä syyskuussa 2021. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Kemet: Blood and Sandin kansi

Kemet: Blood and Sand on uusi versio vuonna 2012 ilmestyneestä Kemetistä, jota pidetään edelleen yhtenä parhaista suoraviivaisista “armeijoita kartalla” -konfliktipeleistä. Uusi versio uusii ulkoasun ja virtaviivaistaa pelikokemusta.

Pelaajat ovat egyptiläisiä jumalia, jotka rakentavat pyramideja ja johtavat joukkojaan taisteluun. Peli on rakennettu siten, että pelaajat ovat jatkuvasti toistensa kimpussa.

Sääntökirja on saatavilla luettavaksi.

Kemet maksaa 94 euroa Suomeen toimitettuna (tästä hinnasta 25 € on postikuluja, mutta pelin ovh on 130 €, eli kovin paljon alle satasella sitä tuskin saa myöhemmin kaupastakaan). Neljän paketissa hintaa tulee noin 78 euroa peliä kohden. Päivityssarja vanhan Kemetin omistajille maksaa 42 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Good Cop Bad Cop: Promotedin kansi

Good Cop Bad Cop: Promoted on lisäosa Good Cop Bad Cop -peliin, jossa pelaajat ovat poliiseja, jotka jahtaavat joukossaan olevia korruptoituneita pahoja poliiseja. Promoted-lisäosan myötä pelien tapahtumilla on vaikutusta seuraaviin peleihin. Sankarillinen toiminta tuo mitaleja ja ylennyksiä, joilla saa myöhemmissä peleissä yksilöllisiä toimintamahdollisuuksia.

Lisäosan säännöt löytyvät netistä. Itse pelin testaamiseen on oma nettisovelluksensa, mutta en osaa sanoa, sisältääkö se tätä uusinta lisäosaa.

Pelkkä lisäri maksaa 14 dollaria tavallisena ja 28 dollaria luksusmallina. 67 dollarilla saa all-in-paketin, jossa on peruspeli ja kaikki lisäosat. Postikuluja tulee arviolta 6–13 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Bristol 1350:n kansi

Bristol 1350 on ruttoteemainen kilpa-ajopeli, jossa pelaajat pakenevat kärryillään ruttotautisesta Bristolista kohti turvallista maaseutua. Mutta varo: jotkut kaupungin asukkaista sairastavat salaa ruttoa ja jos poistut kaupungista taudinkantajan kanssa, sairastut itsekin ja häviät pelin. Jos itse on jo sairastunut ruttoon, tavoitteeksi vaihtuu estää terveitä pelaajia voittamasta. Peli on neuvottelua, juonittelua ja huijaamista.

Peli on samoilta tekijöiltä ja samaa Dark Cities -sarjaa kuin Tortuga 1667, Salem 1692 ja Deadwood 1876 ja samaan tapaan pakattu kirjan sisään. Ulkoasu on tosiaankin kunnossa.

Print-n-play-malli ja säännöt ovat saatavilla. Peli on myös tulossa Tabletopiaan testattavaksi.

Perusmalli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. 47 dollarilla saa luksusmallin, jossa on metalliset kolikot ja kärryt ja muuta luksusta. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Lähikuva Bristolin nappuloista kärryjen kyydissä

18DO:n kansi

18DO-Dortmund on Wolfram Janichin ja Michael Scharfin suunnittelema 18xx-peli, joka kuvaa Dortmundin alueen teollista kehitystä 1800-luvulla. Keskiajalta asti panimoistaan tunnettuun Dortmundiin perustettiin 1840-luvulla kaivoksia ja terästehtaita, mikä lisäsi väkimäärää ja oluen kysyntää.

Siinä missä useimmissa 18xx-peleissä pelaajilla on pelin alussa vaihteleva valikoima pieniä rautatieyhtiöitä, 18DO:ssa pelaajilla on pelin alussa pieni panimo. Rautateitäkin rakennellaan ja kun rautatiet yhdistävät hiilikaivoksia ja terästehtaita, oluen kulutus kasvaa ja olutmarkkinat voivat paremmin.

Peliä voi pelata helppona johdantopelinä (kesto noin 60–90 minuuttia), perinteisenä 18xx-pelinä ilman panimoita ja olutmarkkinoita (noin 2–3 tuntia) tai täytenä Heat, Sweat & Beer -versiona (noin 4–5 tuntia). Täysversion säännöt löytyvät täältä, junaversion taas täältä.

Peli maksaa 75 euroa ja päälle tulee arviolta 17 euron postikulut. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Salt & Bones on kaksintaistelupeli, jossa kaksi kapteenia taistelee laivan kannella. Pelaajat käyttävät samaa pakkaa ja yrittävät yllättää toisensa ja hallita pelin aikana kutistuvaa taistelukenttää.

Pelistä on saatavilla print-n-play-versio, lisäksi sitä voi testata sekä Tabletopiassa että Tabletop Simulatorissa.

Peli maksaa noin 23 euroa. Toimitus on veroton ja postikuluiksi arvioidaan 16 euroa. Kolmen pelin kimppatilauksen saa selvästi halvemmalla, noin 28 euroa peliä kohden postikuluineen. Toimitus on luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Kuva Salt & Bones -pelistä Tabletopiassa

Chai High Tean kansi

Chai: High Tea on lisäosa vuonna 2018 ilmestyneeseen teeaiheiseen Chai-peliin. Lisäosa tuo peliin uusia erikoisvoimia ja esittelee maailman erilaisia teekulttuureita.

Chai löytyy Tabletop Simulatorista ja Tabletopiasta.

Pelkkä lisäosa maksaa 20 dollaria. Peruspelin kanssa hinta on 79 dollaria. Lisäosalle postikulut kuuluvat hintaan, peruspelin kanssa postikuluja tulee arviolta 18 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Dice Minerin kansi

Dice Miner on noppien draftaamista fantasiakääpiöteemalla. Pelissä nippu noppia kipataan pyramidimuotoon vuoreksi. Vuorollaan pelaaja noukkii vuoresta nopan – päältä avoimet nopat voi noukkia vapaasti, sivulta avoimet nopat voi ottaa oluen avustuksella.

Pisteitä kertyy perusnopista muodostamalla suoria, aarrenopista suoraan silmäluvun verran ja vaaroista, joita ei saa torjuttua, tulee miinuksia. Sääntökirja on saatavilla.

Perusmalli maksaa 29 dollaria ja suunnilleen toinen mokoma veroja ja postikuluja päälle. Hienompi luksusmalli, jossa on muovivuori ja hienommat nopat, maksaa 49 dollaria ja 32–39 dollaria veroja ja postikuluja. Toimitus tulee Yhdysvalloista, mutta verot maksetaan etukäteen. Toimitus on luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Hellenica: Leaders & Legendsin kansi

Hellenica: Story of Greece on vuonna 2019 ilmestynyt Antiikin Kreikkaan sijoittuva sivilisaatiopeli. Leaders and Legends on sen lisäosa, joka tuo peliin uniikkeja johtajia, jotka antavat ainutlaatuisia bonuksia: Herakles auttaa myyttisten otusten päihittämisessä, Sokrates taas edistää tiedettä ja niin edelleen.

Lisäri on halvimmillaan 35 dollaria. 169 dollarilla saa lisärin ja peruspelin ja 245 dollarilla all-in-paketin. Postikuluja arvioidaan 19–28 dollaria lisärille ja 28–35 dollaria isommille paketeille. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


City Builder: Ancient Worldin kansi

City Builder: Ancient World on laattojenasettelupeli, jota voi pelata yksin, yhteistyönä tai kilpailuna. Pelaajat rakentavat roomalaisia kaupunkeja vallattuihin provinsseihin. Kaupunkien on kasvettava uusien asukkaiden toiveiden mukaisesti ja keisaria on miellytettävä näyttävillä monumenteilla.

Peliä voi testata Tabletopiassa. Sääntökirja on saatavilla.

Peli maksaa noin 37 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


1822:n kansi

1822: The Railways of Great Britain on jo vuonna 2016 ilmestynyt 18xx-peli, joka on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Peli sijoittuu nimensä mukaisesti Iso-Britanniaan pohjoisinta Walesia ja Skotlannin ylämaita lukuunottamatta. Peli on sittemmin laajentunut isommaksi sarjaksi samansukuisia pelejä 1822CA:n ja 1822MX:n myötä.

Nyt Kickstarterin myötä pelin hinta on tullut tuntuvasti alas aikaisemmasta. Ennen All-Aboard Gamesilta tilattuna käsintehty peli maksoi reippaasti yli 200 dollaria Suomeen toimitettuna. Tämän Kickstarter-version laadukkaammilla komponenteilla saa 145 dollarilla Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Open Oceanin kansi

Open Ocean on meriaiheinen draftaus- ja laatanasettelupeli, jossa pelaajat jälleenrakentavat koralliriuttoja ja yrittävät houkutella meren asukkaita avomereltä takaisin riutalle.

Pelin säännöt ja print-n-play-versio ovat saatavilla.

Peli maksaa 24 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan 8 dollaria. Toimitus on luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Latte Throwdownin kansi

Latte Throwdown on baristateemainen lautapeli, jossa kilpaillaan latte-taiteen tekemisessä noppia heittelemällä ja yrittämällä saada aikaan korteissa kuvattuja noppayhdistelmiä.

Pelin sääntökirja on saatavilla.

Peli maksaa noin 37 euroa Suomeen toimitettuna, kaksi kappaletta saa noin 64 eurolla. Toimitus on luvattu joulukuulle 2020. Verollisuudesta ei ole tietoa, joten lienee syytä varautua maksamaan verot. Kampanja löytyy täältä.


Maztecin kansi

Maztec yhdistelee palapeliä lautapeleihin. Peli kestää tasan 28 kierrosta: joka kierroksella rakennetaan muinaisen temppelin seiniä uudella palalla. Temppelin sisälle pelataan palapelipaloja tavoitteena saada kaikki jalokivet paikoilleen ja temppeli ehjäksi ennen kuin aika loppuu.

Sääntökirja on ladattavissa täältä.

Peli maksaa 42 euroa Suomeen toimitettuna, 54 euroa lisäosan kanssa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Merchants of the Dark Roadin kansi

Merchants of the Dark Road sijoittuu pohjoiseen Lumi-fantasiamaailmaan, jossa puolen vuoden mittainen päivä on loppunut ja yö on alkamassa. Kauppiaiden on kuitenkin tehtävä työtään pimeässäkin.

Sääntökirja on luettavissa.

Perusmalli maksaa 49 dollaria, luksusversio 74 dollaria, metallikolikoiden ja korttimuovien kanssa 125 dollaria. Postikuluja arvioidaan 15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Salt & Sailin kansi

Salt & Sail on löytöretkeilyä ja tutkimusmatkailua purjealusten aikakaudella. Pelaajat ovat kapteeneja etsimässä mainetta ja kunniaa. Pelaajien on hallittava alustaan ja sen miehistöä, hankkittava varusteita, myytävä kauppatavaraa ja aarteita rahaa saadakseen ja selviydyttävä myrskyistä ja merirosvoista.

Säännöt on saatavilla, samoin tulostettava demoversio.

Peli maksaa 49 dollaria, luksusmallina 89 dollaria. Postikuluja arvioidaan 15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Die in the Dungeonin kansi

Die in the Dungeon on yksin pelattava käänteinen luolaholvauspeli, jossa pelaajat ovat hirviöitä, jotka on vangittu luolaholviin täynnä heikompia hirviöitä ja ärsyttäviä seikkailijoita. Pois on päästävä ja se vaatii sankarien eliminoimista.

Sääntökirja löytyy täältä. Peli löytyy myös Tabletop Simulatorista ja Tabletopiasta.

Peli maksaa noin 36 euroa ja noin 23 euroa postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


The Emerald Flamen kansi

The Emerald Flame on pakohuoneiden ja sen kaltaisten elämysten ystäville suunnattu tarinallinen pöydän ääressä pelattava puzzlepeli alkemistiteemalla.

Peli maksaa 69 dollaria ja arviolta 18 dollarin postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Kesän alku toi pelipöytään tukun arvostelukappaleita, kun Asmodee Nordics lähetti laatikollisen pelejä, Virosta saapui CogBug ja Ravensburgeria Suomessa edustavalta Briolta tuli Minecraft: Builders & Biomes.

Azul: Summer Pavilion on toisaalta tuttua ja turvallista Azulia, toisaalta mukavasti uusi ja raikas. Peli nousi näin ensimmäisten pelien perusteella Azul-kolmikosta niukasti ykkössijalle – joskin olen antanut jokaiselle peleistä BGG:ssä arvosanaksi saman seiskan – mutta vähän veikkaan, ettei pelin vetovoima pidemmän päälle riitä. Mutta ainakin sen aikaa kun tyttäreni on pelistä kiinnostunut, se saa pelihyllyssä pysyä.

Azul: Summer Pavilionin pelaajalauta pelin lopussa

Minecraft: Builders & Biomesin arvostelukappaleen pyytäminen oli selvä juttu heti, kun kuulin että peli on tulossa suomeksi. Molemmat lapseni ovat innokkaita Minecraftin pelaajia ja itsekin värkkäilen pelin parissa lasten kanssa mielelläni, joten teemansa puolesta peli on kyllä nappiosuma meille. Kun vielä vaikutti, että laatikossa on ihan oikea peli, niin pitihän tähän perehtyä.

Arvostelu ilmestyy piakkoin, mutta nyt jo voidaan todeta, että Minecraft: Builders & Biomesia on helppo suositella kevyttä lautapeliä hakeville Minecraft-faneille. Pelaaminen ei varsinaisesti alkuteosta muistuta, mutta tyyli on kohdallaan ja peli on oikein hauska viritys, jossa kerätään resursseja, rakennetaan taloja ja yritetään toteuttaa erilaisia toistensa kanssa ristiin meneviä voittopistetavoitteita.

Pelaajan pelilauta Minecraft: Builders & Biomes -pelin lopussa
Komea setti rakennuksia, vain yksi ruutu jäi rakentamatta. Viimeisellä kierroksella näillä rakennuksilla kerättiin hyvät pisteet eläinaitauksista. Kuva: Mikko Saari

Virolaisen Tarvo Metspalun kehittämä CogBug on kaunis käsityötuote, puinen peli, jonka pääkomponenttina ovat laserleikatut puiset hammasrattaat. Niitä pelataan pelilaudan tappeihin. Rattaita voi pyöritellä ja niiden värillisistä viivoista muodostuu reittejä, joita pitkin yritetään edetä pelilaudan toiselle puolelle.

Pelimekaniikka ei saanut hihkumaan riemusta, mutta hammasrattaat ovat komponenttina hurmaavia ja peli on kaunis esine. Pelin suunnittelija pitää nelinpeliä parhaana pelitapana, minulle se näyttäytyy kaksinpelien perusteella pelottavana kaaospainajaisena.

Lähikuva CogBugin hammasrattaista
Sulavasti pyörivät hammasrattaat ovat kauniita ja toimivia. Kuva: Mikko Saari

Bermuda Pirates on muisti- ja näppäryyspeli, jossa kerätään merirosvoille aarteita lykkimällä pientä muovista paattia pelilaudalla etusormella. Homman juju on siinä, että laudalla on satunnaisissa kohdissa näkymättömiä pyörteitä, jotka saavat laivan kippaamaan ja kyydissä olevat aarteet lentämään yli laidan.

Idea on samankaltainen kuin Maagisessa labyrintissä, mutta siinä missä Maaginen labyrintti on mielestäni yksi parhaimmista lastenpeleistä, Bermuda Pirates jätti turhauttavan ja ärsyttävän ensivaikutelman: olin kovin tyytyväinen, kun peli loppui.

Täytyy testata vielä lisää, mutta arvelen, että Bermuda Piratesille ei hirveästi kehuja heru. Pelin kuvituksessa on sitä paitsi karmivan näköisiä mulkosilmähahmoja.

Reaktio, jota pelatessa saa kohdata usein… Video: Mikko Saari

Pandemic Hot Zone: North America on asianmukaisen tiivis Pandemic-peli. Pelasimme ensi-istumalla pelin kaksi kertaa, ensin tappiollisesti ja heti perään voitokkaasti, eikä aikaa mennyt kuin parikymmentä minuuttia.

Nopeasta ja napakasta pelistä on siis kyse. Mitään suurempia muutoksia perus-Pandemicin kaavaan ei ole tehty, peliä on vain puserrettu pienemmäksi: tauteja on vähemmän, niiden parantamiseen tarvitaan vähemmän kortteja, pelilauta on pienempi ja niin edelleen.

Hieman mietityttää, mikä tämän kohderyhmä on, mutta toisaalta pienet Ticket to Ridet ovat osoittautuneet suosituiksi, joten mikseipä tämäkin. Tämä ensimmäinen on hyvin uskollinen alkuperäiselle, mutta saapa nähdä, olisiko tulevissa Hot Zoneissa sitten enemmän jotain uutta.

Minähän en Pandemicista juuri pidä, eikä tämä lyhytversio peliä kiinnostavammaksi tee – mutta jos Pandemicia pitää pelata, niin ehkäpä sitten mieluummin tätä kymmenen minuutin mittaista kuitenkin kuin täyspitkää.

(Martin Gonzalvez, muuten, teki tästä Pandemic: Ecto Zone – New York -versioinnin eli Ghostbusters-teemaisen version.)

Lähikuva Pandemic Hot Zonen korttikädestä
Pienessä pelissä on pienet kortit. Kuva: Mikko Saari

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelitapahtumat on toistaiseksi peruttu koronaviruksen vuoksi.

  • SMCon-pelitapahtuma ja Lautapelaamisen SM-kisat on peruttu vuodelta 2020, sillä Essenin messuja ei järjestetä, eikä EM-kisojakaan siten ole.
  • 15.–17.5.2020 järjestettäväksi suunniteltu raskaiden pelien erikoistapahtuma Hexacon on peruttu. Tilalle tulee mahdollisesti virtuaaliconi tai korvaava tapahtuma syksylle. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta ja tapahtuman Facebook-sivulta.
  • 24.–26.7.2020 järjestettävä Ropecon siirtyy tai peruuntuu hallituksen linjattua, että yleisötapahtumien rajoitukset jatkuvat 31.7. asti. Lisätietoja Ropeconin nettisivuilta.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *