Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 9.9.2019: Azuliin jatkoa

Azul: Summer Pavilion on kolmas Azul-sarjan peli. KeyForgen säännöt ovat päivittyneet ja Flying Buffalon Rick Loomis on menehtynyt.

Uutiskatsauksessa esitellään uusi Azul, kerrotaan Lautapelaamaan-tapahtumasta ja esitellään Essen-uutuuksia.

Vuosiäänestys 2019 on käynnissä

Vuosiäänestys on yhä käynnissä. Lautapelioppaan vuosiäänestys on joka syyskuu pidettävä äänestys, jossa selvitetään suomalaisten suosikkipelit. Äänestää saa mitä tahansa peliä, jota on kuluneen vuoden aikana (syyskuusta elokuuhun) pelannut. Pelin julkaisuajankohdalla ei ole väliä, voit siis äänestää aivan uusia tai ikivanhoja pelejä, kunhan kyseessä on peli, jota olet viimeisen vuoden sisällä pelannut.

Äänestys on mielenkiintoinen, koska se mittaa sitä, mitkä pelit ovat oikeasti vetovoimaisia ja tulevat pelatuiksi. On helppo antaa pelille hyvät arviot BoardGameGeekissä, mutta arvioilla on paha tapa jäädä voimaan – turhan harva käy pudottamassa vanhoja arvioita, kun joku peli ei enää niin miellytäkään. Vuosiäänestyksessä tällaiset pelit karsiutuvat armotta, samoin ne pelit, joita arvostetaan teoriassa, mutta ei pelata käytännössä.

Lisäksi vuosiäänestys on kiinnostava, koska sitä on pidetty jo vuodesta 2003, joten tuloksista voi tehdä pidemmän aikavälin seurantaa pelien suosion kehityksestä. On mielenkiintoista nähdä, miten uudet pelit nousevat suosioon, pysyvät suosittuina ja hiipuvat, jos hiipuvat: vuosiäänestys antaakin hyvän listan peleistä, jotka todella toimivat ja kestävät aikaa.

Osallistu äänestykseen täällä. Äänestysaikaa on 15.9.2019 asti.

Lautapelioppaan vuosiäänestys 2019

Lautapelaamaan 2019 on tulossa!

Suomen suurin ja kaunein lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään tänä vuonna Helsingissä kauppakeskus Redissä 27.–29.9.2019. Suomen lautapeliseuran järjestämässä tapahtumassa paikalla on totuttuun tapaan Lautapeliseuran pelikirjasto ja paljon pelaajia – mitään sen ihmeempää ohjelmaa tapahtumassa ei ole, vain mittavat mahdollisuudet pelata pelejä.

Lautapelaamaan-ketjuvaihto BoardGameGeekissä on jo siinä vaiheessa, että mukaan ei enää ehdi, mutta ennen tapahtumaa järjestetään myös nettihuutokauppa. Huutokauppaan voi ilmoittaa myytäviä kohteita 15.9. alkaen. Huutokauppa päättyy 22.9.2019. Näiden vaihtoehtojen lisäksi tarjolla on seuran pyörittämä kirpputori ja hollantilainen huutokauppa, jossa myydään kirpputorilla myymättä jääneet pelit.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy Lautapeliseuran sivuilta ja Lautapeliseuran foorumilta. Tapahtuma löytyy myös Facebookista. Tapahtuma on ilmainen, päihteetön ja kaikille avoin. Tapahtuman suurimpia sponsoreita ovat Lautapelit.fi ja Asmodee Nordics.

Lautapelaamaan 2019

Rick Loomis (1946–2019)

Flying Buffalon perustaja Rick Loomis (24.8.1946 – 23.8.2019) on menehtynyt. Pitkän linjan vaikuttaja Loomis perusti Flying Buffalon vuonna 1970, mikä teki firmasta vanhimman pelifirman, jolla oli yhä alkuperäiset omistajat. Loomis oli myös Game Manufactoring Associationin eli GAMAn perustajajäseniä ja toimi monesti järjestön johtajana.

Flying Buffalo oli alunperin postipeliyhtiö, joka laajensi sittemmin roolipeleihin ja lautapeleihin. Flying Buffalon peleistä tunnetuimpia ovat Nuclear War, ilmasotapeli Ace of Aces ja Dungeons & Dragonsin jälkeen toinen moderni roolipeli Tunnels & Trolls.

Valitettavasti legendaarinen asema ei takaa vaurautta ja vaikka Loomis menehtyikin, sairaalalaskut eivät kadonneet mihinkään. GoFundMe-kampanja on kuitenkin onnistunut keräämään kelpo potin rahaa Loomisin sairaalalaskujen maksamiseen.

Rick Loomis
Rick Loomis GenConissa.

KeyForgen säännöt päivittyivät

KeyForgeen on julkaistu taas uusi sääntökirja. Versio 1.4 tuo isoja muutoksia tuhoutuvien korttien käsittelyyn. Tuhoutuvien olentojen ajoitus on ollut yksi sääntöjen isoimmista heikkouksista ja sitä korjataan nyt urakalla.

Kun olentoja tuhotaan tavalla tai toisella, ne merkitään tuhottaviksi. Kun olento on merkitty tuhottavaksi, sen Destroyed-ominaisuudet laukeavat ja kortti menee poistopakkaan. Jos useampi olento tuhotaan yhtä aikaa, kaikki merkitään ja aktiivinen pelaaja valitsee sitten järjestyksen, jossa korttien Destroyed-toiminnot tapahtuvat ja järjestyksen, jossa kortit menevät poistopakkoihin. Vain tuhoutumiksei merkitsemisen hetkellä kortilla olevat Destroyed-ominaisuudet tapahtuvat.

Yksi esimerkki, jossa muutos vaikuttaa, on Archimedes. Sen naapurit saavat “Destroyed: Archive this creature”-ominaisuuden. Jos nyt tuhotaan koko rivi olentoja, Archimedeksen naapureilla on tuo ominaisuus ja ne arkistoidaan, mutta ei ole mahdollista poistaa näitä olentoja arkistoon ja sanoa, että no niin, Archimedeksellä on uudet naapurit, jotka saavat myös tämän ominaisuuden ja menevät arkistoon: uusilla säännöillä olento, joka on merkitty tuhottavaksi, ei voi saada uutta Destroyed-ominaisuutta (tai voi, mutta se ei enää aktivoidu). Näin ollen Archimedes voi pelastaa vain naapurinsa, ei muita.

“For Each”-korteista on selvennetty, miten asioita saa jakaa. Esimerkiksi Shard of Pain (“Action: Deal 1D to an enemy creature for each friendly Shard.”) antaa jakaa vahingon vapaasti miten haluaa, jokaiselle vahingolle saa valita erillisen kohteen. Replacement Effectseille eli vaikutuksille, jotka korvaavat jonkun vaikutuksen toisella, on tehty kattavat säännöt.

Muutamaan korttiin on tullut errataa, mutta ei mitään erityisen merkittävää. Magda the Rat oli ainoa kortti, jolla oli “Leaves Play”-ominaisuus, joten avainsana on poistettu ja ominaisuus on muotoiltu tavalliseksi tekstiksi; toiminnallisuus ei kuitenkaan muutu.

Fantasy Flightillä on artikkeli, jossa esitellään sääntöjen uutuuksia.

KeyForgen säännöt

Azulille jatkoa

Azul on ollut suurmenestys ja jatko-osa Azul: Stained Glass of Sintrakin näyttää pärjäävän hyvin. Ei siis ole suurikaan ihme, että sarja saa jatkoa. Azul: Summer Pavilion vie pelaajat kesäisiin tunnelmiin. Portugalissa ollaan yhä, nyt rakennetaan kuningas Manuel I:lle huikeaa kesäpaviljonkia.

Vaikka laatat ovat tällä kertaa muodoltaan suunnikkaita, pelin perusrunko on edelleen sama tuttu: laattoja poimitaan alustoilta omalle laudalle, johon sitten rakennellaan kuvioita. Uusiakin juttuja on kuitenkin mukana. Yksi väreistä on joka kierroksella jokeriväri: tätä väriä ei saa suoraan poimia alustalta, mutta jos ottaa laattoja alustalta, jossa on jokereita, pitää ottaa yksi jokeri mukana.

Pelaamista on kuitenkin muutettu selvästi enemmän kuin Sintrassa. Kerättyjä laattoja ei pelata laudalle suoraan. Kun kaikki laatat on kerätty, laattoja pelataan yksi kerrallaan. Laudan ruuduilla on hinta, 1–6, ja sen verran pitää oikeanvärisiä laattoja maksaa, jotta yhden laatan saa pelata. Pisteitä kertyy laudalle aiemmin pelatuista laatoista. Jos onnistuu ympäröimään laudaltaan pylvään, patsaan tai ikkunan, saa bonuslaattoja.

Lisätietoja BGG Newsistä. Peli ilmestyy Essenin messuilla lokakuussa 2019. Pitäisin melko todennäköisenä, että Asmodee Nordics julkaisee pelin suomeksi myöhemmin.

Azul: Summer Pavilion
Kuva: Next Move Games

Essen-uutuuksia

BoardGameGeekin Essen-ennakkolista on avattu. Tulen käymään listalta löytyviä pelejä läpi Esseniin asti, mutta kuulisin mieluusti, mitkä pelit teitä kiinnostavat – mitä kaikkea listalta kannattaisi nostaa esiin?

 • The Artemis Project on koneistonrakennusta ja noppien asettelua Jupiterin kuussa Europassa. Viimevuotinen Kickstarter-menestys on nyt myynnissä.
 • Mihajlo Dimitrievskin taiteen ystävien kannattaa tsekata Orb Hunters, jossa pelaajat jahtaavat velhojen hylätystä linnoituksesta arvokkaita taikaesineitä. Suunnittelija, espanjalainen Germán P. Millán on aikaisemmin tehnyt pidetyn Kingdom Defendersin.
 • Brett Gilbertin ja Matthew Dunstanin Chocolate Factory on Kickstarterin kautta julkaistu suklaanvalmistuspeli, jonka jippona on resursseja kuljettava liukuhihnamekanismi.
 • La Viña on viininpoimijoiden kisailua, jossa parhaan saaliin poiminut voittaa itselleen upean, mutta lähes hylätyn viinitilan.
 • On the Origin of Species on Charles Darwin -teemainen peli, jossa pelaajat avustavat Darwinia tämän tutkimusmatkalla Galapagossaarilla.
 • Kickstarterin kautta julkaistu La Stanza on uusi peli portugalilaisilta Nuno Bizarro Sentieirolta ja Paulo Soledadelta. Pelaajat ovat taidemesenaatteja renessanssin Euroopassa, tukevat taiteilijoita ja yrittävät nostaa omaa arvoaan yhteiskunnassa.
 • Santa Marian tekijöiden Eilif Svenssonin ja Kristian Amundsen Østbyn The Magnificent on sirkusaiheinen europeli, jossa houkutellaan yleisöä sirkusesityksiin. Luvassa on polyominojen asettelua, noppien keräilyä ja draftaamista.
 • So, You’ve Been Eaten on Scott Almesin peli ja suomalaisen LudiCreationsin julkaisu, jossa no, sinut on syöty. Peli on simulaatio avaruusmainareiden usein kohtaamasta tilanteesta, jossa voi joutua syödyksi. Peli on 0–2 pelaajalle, eli mainari vastaan peto, ja jompaa kumpaa tai molempia voi pelata botti. (BGG:ssä käyty keskustelu pelin nimestä on mainio!)
 • New Discoveries on lisäri Underwater Citiesiin. Luvassa on monia eri moduuleja ja 3D-pelilaudat.

Lautakunta

Lautakunnan tuorein jakso käy läpi Vuoden peli 2019 -palkitut pelit kaikista neljästä kategoriasta. Finaaliin yltäneet lastenpelit, partypelit, perhepelit ja strategiapelit käydään läpi Tuomo Pekkasen (Lautapelit.fi) johdolla. Mukana keskustelemassa ovat myös strategiapelikategoriassa tuomaroineet Kai Saarto (todellisuuspako) sekä Joonas Konstig (Puutyöläinen) ja kuluttajaraadissa mukana ollut Mirva Jääskeläinen (Koko perhe pelaa). Jakso on nauhoitettu 22.8.2019.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Solar Storm on yhteistyöpeli, jossa yritetään selviytyä aurinkomyrskyn kourissa olevalla avaruusaluksella. Pelaajien on hallittava resursseja ja hyödynnettävä aluksen huoneiden ominaisuuksia pitääkseen aluksensa hengissä aurinkomyrskyn moukaroidessa alusta rikki.

Peli maksaa 19 puntaa, deluxena 24 puntaa, ja postikuluja on luvassa 4 euroa. Toimitus on veroton ja Brexit-taattu ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Moonrakers on pakanrakennuspeli, jossa on tilapäisiä liittoumia, tiukkaa neuvottelua ja avaruusalusten rakentelua. Vaikeiden sopimusten toteuttaminen vaatii liittoutumista toisten pelaajien kanssa ja palkkioiden jakamista.

Peruspeli maksaa 55 dollaria, Kickstarter-versio 65 dollaria. Postikuluja tulee arviolta 20 dollaria. Peruspelissä on jo metallirahat ja muut luksuskomponentit, Kickstarter-versiossa on lisäri mukana ja erilainen kansi. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Orchard on yhdeksän kortin mikropeli, joka on voittanut yhdeksän kortin pelien pelisuunnittelukilpailun ja parhaan print-n-play-pelin Golden Geek -palkinnon vuonna 2018. Peli on alle kymmenessä minuutissa pelattava pasianssi, jossa rakennellaan puutarhaa latomalla kortteja lomittain.

Peli maksaa 15 dollaria Suomeen toimitettuja. Pelejä tarvitsee yhden pelaajaa kohden. Toimitus on luvattu tammikuulle 2020 ja tulee suoraan kiinasta, eli teoriassa peleistä menee verot, mutta käytännössä yksi peli on niin halpa, ettei veroja mene. Kampanja löytyy täältä.


Forgotten Chambers on yhteistyönä tai yksin pelattava luolaholvauspeli, jossa seikkaillaan satunnaisesti generoiduissa luolastoissa.

Perusboksin saa 40 eurolla, lisäreitä on tarjolla useampi porras ja all-in-paketti on 150 euroa. Postikuluja arvioidaan 20–30 euroa. Toimitusta lupaillaan marraskuussa 2020. Toimituksen verollisuudesta ei ole tietoa. Kampanja löytyy täältä.


After the Empire on keskiaikaan sijoittuva työläistenasettelu- ja resurssinhallintapeli, jossa pelaajat rakentavat omia linnojaan, kasvattavat valtakuntiaan ja puolustavat maitaan. Linnat kootaan näyttävistä isoista muurinpalasista.

Peli maksaa 85 dollaria, postikuluja tulee arviolta 20 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Shiloh 1862 on perinteinen hex-and-counter-sotapeli, toinen osa Worthingtonin Civil War Brigade Battle Seriesiä, jonka edellinen osa oli Antietam 1862.

Peli maksaa 83 dollaria Suomeen toimitettuna, sarjat molemmat osat saa yhteensä 139 dollarilla. Toimitus on luvattu helmikuulle 2020 ja verojen maksamiseen on syytä varautua. Kampanja löytyy.


Gùgōng: Pànjūn on lisäosa Gùgōngiin. Lisärissä tulee neljä moduulia: kesäpalatsi, talonpoikaiskapina, vaihtoehtoisia reittejä palatsiin ja uusia kortteja.

Lisäri maksaa 58 dollaria Suomeen toimitettuna, peruspelin slipcase-kannen kanssa 68 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


The Veil on pakanrakennuspeli ja tyyliltään synkkää fantasiaa. Pelin kakkoskausi on nyt Kickstarterissa ja tarjolla on soolomoodi, moninpelikampanjoita, pelaajien välistä taistelua ja uusia pelattavia hahmoja.

Pelistä on paljon erilaisia paketteja, kaikki kakkoskauden pakat saa 78 dollarilla Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2019. Toimitus tulee Yhdysvalloista, joten verot pitää maksaa. Kampanja löytyy täältä.


District 9: The Boardgame on Weta Workshopin lautapeli mainioon leffaan perustuen. Peli tapahtuu leffan tapahtumien aikaan ja pelaajat yrittävät kerätä alienislummista teknologiaa ja valtaa. Wetan tyyliin luvassa on runsaasti figuja. Peli on kuljetusta, monikäyttöisiä kortteja, epäsymmetriaa ja pelaajien välistä taistelua.

Peli maksaa 99 dollaria, lisärin kanssa 129 dollaria ja all-in-pakettina 169 dollaria. Postikuluja tulee 35–40 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Omen: Heir to the Dunes on uusin osa Omen-saagaan. Tämä itsenäinen lisäri on suuri kokonaisuus, jossa tulee sekä lisää uusia yksiköitä ja palkintoja aikaisempiin peleihin, myös uusia osapuolia ja tapoja voittaa. Peli on edelleen kaksinpelattava taistelupeli.

Peli maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna. 66 dollarilla saa myös Reign of Warin ja 138 dollarilla koko Omen-sarjan. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Huomasin, että 50 pelikerran pelien listalleni ei ollut tullut tänä vuonna yhtään uutta peliä. Tilanne piti korjata ja Europa Tour oli helppo kandidaatti. Puuttuvat neljä peliä saatiin pelattua ripeästi – yksi erähän ei kestä meillä yleensä edes kymmentä minuuttia – ja nyt on peli listalla, jonne se kyllä kuuluikin, sen verran mukava peliä on lasten kanssa ollut pelata. Neljällä pelaajalla en Europa Touriin kajoaisi, mutta kaksinpelinä se on erinomainen pikkufilleri ja kolminpelinäkin toimii.

Conflict of Heroesia ei ole kesän jälkeen juuri ehditty pelata, mutta nyt nostettiin pöydälle toistaiseksi testaamaton Guadalcanal ja pelattiin ensimmäinen skenaario Yhdysvaltojen merijalkaväen ja Japanin välisiä rähinöitä. Tämä oli pieni johdanto, joka ei edes käytä japanilaisten Bushido-pisteitä, mutta tulipahan nyt aloitettua tutustuminen silkkiheinän ja palmulehtojen maailmaan. Hyvältä näyttää, vaikka hämmentävän vähän tässä boksissa on countereita, kovin pienellä määrällä tavaraa nämä matsit käydään.

Ensimmäinen skenaario oli sinänsä mielenkiintoinen: pienen amerikkalaispartion pitää selviytyä japanilaisten painostuksessa. Kolmannella kierroksella saa poistua paikalta maihinnousualuksella. Pisteitä kertyy, jos pitää vahvistuksena peliin tulevat tiedustelijat laudan ulkopuolella, mutta japanilaiset saavat tuntuvasti enemmän pisteitä, jos yksiköt jäävät laudalle tai laudan ulkopuolelle maihinnousualuksen poistuessa paikalta. Kiperä haaste siis, vaikka yksiköitä on pelissä kovin vähän.

Conflict of Heroes: Guadalcanal
Tässä vaiheessa amerikkalaisten tilanne näytti vielä hyvältä… Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22.

Tulevat lautapelitapahtumat

 • 21.–22.9.2019 pidetään MaraCon XLIII Oulussa Kaijonharjun nuorisotalolla. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 27.–29.9.2019 järjestetään Lautapelaamaan Helsingissä ostoskeskus Redissä.
 • 4.–5.10.2019 järjestetään DaimyriaCon, Sami Laakson peleihin keskittyvä tapahtuma lautapelikahvila Tavernassa Tampereella. Ohjelmassa Dale of Merchants -turnaus ja Lands of Galzyrin esittelyä. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 18.–20.10.2019 pidetään JokiCon Joensuussa.
 • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
 • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

 • Lohikäärmeen henkäys on viime vuonna Kinderspiel des Jahresiksi eli Saksan parhaaksi lastenpeliksi valittu arviointipeli.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *