Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 22.6.2020: Kinderspiel des Jahres 2020

Uutisissa tällä kertaa Kinderspiel des Jahres -palkinnon voittaja, pakohuoneilua Star Wars -tunnelmissa, Stefan Feldin ja Queen Gamesin yhteistyötä ja uusi Disney-peli.

Uutiskatsaus jää heinäkuun ajaksi lomalle, seuraavan kerran palataan asiaan 3.8.2020. Uutiskirje ilmestyy vielä 29.6.2020, mutta sekin pitänee taukoa heinäkuussa.

Voita King of Tokyo Dark Edition

Asmodee Nordics on lahjoittanut King of Tokyo Dark Editionin eli King of Tokyon uuden rajoitetun, tummasävyisemmän laitoksen arvontapalkinnoksi.

Arvonta suoritetaan 29.6.2020 ja peli arvotaan siihen mennessä Lautapelioppaan uutiskirjeen tilaajiksi rekisteröityneiden kesken.

Arvonnan säännöt ja tilauslomakkeen löydät täältä.

Voita King of Tokyo Dark Edition

Hedgehog Roll on Kinderspiel des Jahres 2020

Hedgehog Rollin kansi

Vuoden 2020 Kinderspiel des Jahres -palkinnon voitti Urtis Šulinskasin suunnittelema ja Piatnikin julkaisema Hedgehog Roll, saksaksi Speedy Roll. Peli on alunperin venäläisen Lifestyle Boardgamesin julkaisu.(Päivitys: peli on ilmestynyt suomeksi nimellä Sukkela siili.)

Peli on kilpajuoksu, jossa edetään radalla poimimalla oikeita esineitä. Poimiminen tapahtuu vierittämällä tennispalloa velcrotaustaisten sienien, omenoiden ja lehtien yli. Jos palloon tarttuu lehti ja omena, saa liikkua lehti- ja omenaruutuihin, mutta jos tavaraa tarttuu liikaa, ei saa liikkua ollenkaan.

Urtis Šulinskas ja Speedy Roll
Suunnittelija Urtis Šulinskas voitokkaan pelinsä kanssa. Kuva: Spiel des Jahres

Unlock! Star Wars

Unlock!-sarjaan tulee uusi Star Wars -aiheinen osa. Star Wars Escape Game sisältää kolme Star Wars -aiheista seikkailua, jotka sijoittuvat alkuperäisen trilogian aikoihin.

  • Unexpected Delay -seikkailussa pelaajat on vangittu selliin Imperiumin Star Destroyerilla. Ulos ja pakoon olisi päästävä.
  • Escape from Hothissa taas paetaan Hothin jääplaneetalta, jossa sijaitsevaan kapinallisten tukikohtaan Imperiumi on hyökkäämässä.
  • Secret Mission on Jedhassa pelaajat etsivät rikollisen varastamaan arvoesinettä Jedhan autiomaaplaneetalta.

Seikkailut ovat Space Cowboysin Unlock-osaajien suunnittelemia, kuvitus taas on peräisin FFG:n Star Wars -kuvittajilta. Seikkailut ovat helpohkoja: mukana on yksi helppo ja kaksi keskitasoista, eli vaikeaa skenaariota ei ole mukana, koska pelillä tavoitellaan laajaa Star Wars -yleisöä.

Julkaisua on lupailtu elokuun loppuun, mutta en tiedä, koskeeko se vain ranskankielistä, vai myös englanninkielistä. Lisätietoja löytyy Tric Tracissa julkaistusta jutusta.

Unlock! Star Warsin kansi

Wizards kitkee rasismia Magicista

Wizards of the Coast on pyrkinyt kitkemään rasismia Magic: The Gatheringista. Sen seurauksena joukko kortteja on kielletty ja korttien kuvat on poistettu Gatherer-verkkopalvelusta.

Asiasta kiinnostuneille aiheesta kirjoittaa lisää Poromagia uutisissaan ja Pekka Löhönen Poromagian blogissa. Taustaa löytyy myös tästä oivallisesta Twitter-ketjusta. Osa bannauksista on vähän rajatapauksia, osa taas selvästi kortteja, joita ei olisi ikinä pitänyt tehdä, mutta joka tapauksessa on oiva juttu, että Wizardsilla herätään huomioimaan asiaa.

Hyvää kehitystä oli jo taannoinen Global Series: Jiang Yanggu & Mu Yanling -valmispakkapaketti, jonka kiinalaisen aiheen takana on kiinalaisia kirjoittajia, kuvittajia ja pelisuunnittelijoita.

Zaiem Begin avoin kirje Wizards of the Coastille on myös lukemisen arvoinen näkökulma Wizardsin kulttuuriin: The Wizards I Know.

Lautakunta

Lautakunta käy läpi äskettäin julkaistut Saksan vuoden peli -kilpailun finalistit sekä suositukset kaikista kolmesta kategoriasta. Pelit järjestykseen laittavat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) sekä Tero Hyötyläinen (Lunkisti).

Lyhyet

BoardGameGeekin kaupan valikoimiin on tullut kangasmerkkejä. Ommeltavien kangasmerkkien ensimmäisen erän aiheina ovat Food Chain Magnate, Takenoko, Tichu, Ra ja Wingspan. Kahdeksan dollarin hintaisia merkkejä saa tilattua BoardGameGeek Storesta.

BoardGameGeek Storen kangasmerkit
Spirit-lehden kansi

Spirit-nettilehden uusin numero on ilmestynyt. Lehdessä on haastattelut Tony Boydellista, Caezar Al-Jassarista ja Paul Groganista, parikymmentä peliarvostelua varsin jännittävällä sekoituksella uusia ja vanhoja pelejä – arvosteltavana ovat muun muassa 6 Nimmt! ja Elfenland – ja puhetta nettipelaamisesta näin sosiaalisen eristäytymisen aikana.

Lehden kaikki numerot löytyvät ilmaiseksi lehden nettisivuilta.


CMON on julkaissut viime vuonna ilmestyneestä Foodies-pelistä ilmaisen print-n-play-version, toiveenaan että jokainen pelin ladannut tekisi haluamansa suuruisen lahjoituksen afroamerikkalaisten oikeuksia ajavalle NAACP:lle. Print-n-play-versio löytyy CMON:n nettisivuilta.

Foodies-pelissä pelaajat ovat ravintoloiden pomoja. Ravintolat kilpailevat asiakkaista ja keittiömestareista.

Foodies-pelin mainoskuva

Originsia korvaamaan tarkoitettu Origins Online -tapahtuma on peruttu, koska tapahtuman järjestäjä GAMA ei reagoinut riittävän ripeästi Black Lives Matter -ilmiöön. Monet tapahtuman panelisteista – muun muassa Elizabeth Hargrave ja Eric M. Lang – vetäytyivät tapahtumasta, koska kokivat GAMAn suhtautuvan tarpeettoman kepeästi Black Lives Matteriin, ja tämän kaiken seurauksena GAMA päätti perua koko tapahtuman.

Kyse ei ole pelkästään julkisesta kannanottamisesta: Elizabeth Hargrave mainitsi Twitterissä “The more I talk to some of the first people who dropped out, it wasn’t just lack of a statement, it was specific interactions they had. But those are their stories to tell.”

Aiheesta lisää Dicebreakerissä ja Elizabeth Hargraven Twitter-tilillä.


Gingkopoliksesta tulee uusi painos vuoden 2020 aikana. Uusi painos on identtinen vuonna 2012 ilmestyneen ensimmäisen painoksen kanssa, vain kansikuva uudistuu. The Experts -lisäosasta ei tule tähän tietoon uutta painosta.

Curious Cargon kansikuva

Curious Cargo on uusi peli Capstone Gamesilta ja Pipelinen suunnittelijalta Ryan Courtneyltä. Curious Cargo on samoin logistiikkapeli, jossa myydään ja ostetaan, mutta mitä, se on pieni mysteeri. Peli on kaksinpeli, jossa rakennetaan infrastruktuuria, yritetään ajoittaa tavaran kuljetukset oikein ja aiheuttaa hämmennystä vastapuolella. Peli ilmestyy lokakuussa 2020.

Ultimate Werewolf Extreme on Bézier Gamesin tuorein ihmissusipeli. Perinteisten ihmissusikuvioiden äärellä ollaan, mutta mekaniikkaa on hiottu jälleen eteenpäin. Nyt on muun muassa uusi järjestelmä roolien tasapainottamiseen minkä kokoiselle pelille tahansa, uusia sääntöjä vaikeustason säätelyyn, riittävästi kortteja kolmen yhtäaikaisen pelin pelaamiseen, yli tusinan verran uusia rooleja, erikoiskykyjä antavia tokeneita ja sovellus, joka hoitaa pakan valmistelut ja auttaa pelinjohtajaa. Peli tulee Kickstarteriin loppukesästä.

Ultimate Werewolf Extremen kansi

Stefan Feldin faneille on tarjolla uutta keräiltävää. Queen Games on vihjaillut Twitterissä uudesta Stefan Feld City Collection -pelisarjasta ja paljastanut, että laatikoiden kyljestä muodostuu kaupungin siluetti.

Sarjassa julkaistaan sekä uusia että vanhoja pelejä. Sarjan ensimmäinen peli sijoittuu Hampuriin, mikä viittaisi kovasti Die Speicherstadtiin (joka on ilmestynyt suomeksikin Jórvíkina). Vanhoista peleistä sarjassa voisi ilmestyä ainakin Macao, Bruges, Strasbourg ja Rialto. Notre Dameen suhtaudun epäillen ja Roma tuntuu kaksinpelinä myös vähän epätodennäköiseltä.


Tämän osalta houkuttelisi vain jättää tämä tähän:

Munchkin Disneyn kansi

Kerrotaan nyt kuitenkin sen verran, että Munchkin: Disney on uusi Munchkin-peli Disney-teemalla (ei suinkaan ensimmäinen, vuonna 2019 ilmestyi Munchkin: Disney DuckTales). Loppuvuodesta 2020 ilmestyvä peli kattaa Ankkalinnan lisäksi laajemmin Disney-elokuvien maailmaa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.


Terraforming Mars Big Box on nimensä mukaisesti iso boksi Terraforming Marsin ja pelin viiden ensimmäisen lisäosan säilyttämistä varten. Lisäksi se sisältää 3D-maastolaatat pelin koristamiseksi. Mukana on myös jonkin verran uutta pelillistä sisältöä, ainakin kolme uutta erikoislaattaa ja niihin liittyvät kortit.

79 dollarilla saa pienemmän boksin, jossa on 3D-laatat, mutta johon ei voi varastoida koko alkuperäistä peliä. Iso boksi maksaa 99 dollaria. Lisäksi on tarjolla paketteja, joissa on Terraforming Mars ja pelin lisäosat. Lisäostoina saa kaikenlaisia muita komponenttipäivityksiä ja korttimuoveja. Postikulut lähtevät 24 dollarista. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Terraforming Mars Big Boxin mainosbanneri

The World at War Europen kansi

The World at War Europe on espanjalainen sotapeli, joka kuvaa toisen maailmansodan taisteluita Euroopassa. Peli on tarkoitettu aloittelijaystävälliseksi ja säännöiltään yksinkertaiseksi ja sen luvataan sopivan hyvin historiasta kiinnostuneille europelaajille. Sitä voi pelata kaksinpelinä (liittoutuneet vastaan akselivallat) tai kolminpelinä (länsiliittoutuneet, Neuvostoliitto, akselivallat). Myös yksinpeli onnistuu.

Skenaarioista löytyy koko sota, mutta myös lyhyempiä kampanjoita. Koko sota ei ole ainakaan kovin aloittelijaystävällinen, se kun kestää jopa kahdeksan tuntia.

Sääntökirja ja playbook ovat saatavilla.

Peli maksaa 65 euroa, postikuluiksi arvioidaan 12 euroa. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2021 ja lienee verovapaa, peli kun painetaan Espanjassa. Kampanja löytyy täältä.


Overlordin kansi

Overlord: A Boss Monster Adventure on uusi peli Boss Monsterin maailmassa. Pelejä yhdistää vain pahisteema ja pikselitaide. Overlord on laattadraftia ja oman pelilaudan rakentamista. Noin nopeasti katsottuna Overlord muistuttaa itse asiassa varsin paljon Between Two Citiesiä, vain sillä erotuksella että jokainne rakentaa yksin omaa kaupunkiaan.

Laattojen lisäksi omalle pelilaudalle pelataan hirviöitä, jotka tuottavat bonuksia sopiessaan yhteen maaston kanssa ja jos hirviöistä onnistuu muodostamaan rivejä. Sääntökirja on saatavilla, jos haluat perehtyä tarkemmin.

Peli maksaa 40 dollaria tai 55 dollaria Broken Tokenin tekemän puisen laattatornin kanssa. Postikuluja arvioidaan 11 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu jo lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Dinosaur 1944:n kansi

Dinosaur 1944 on Sandy Petersenin peli, jossa toisen maailmansodan sotilaat taistelevat dinosauruksia vastaan viidakossa. Peli on yhteistyöpeli, jossa pelaajien on yhdessä torjuttava dinosaurusten uhkaa. Dinosaur 1944 on toisaalta taistelupeli, toisaalta tornipuolustusta, jossa lähestyviä vihollisia väijytetään ja hidastetaan.

Sääntöjen alustava versio on saatavilla.

Peli maksaa 79 dollaria. Päälle tulee postikuluja (ja veroja) arviolta 43 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuuhun 2022 (!) mennessä. Kampanja löytyy täältä.


Walls of Scydonia on näyttävä peli, jossa rakennellaan torneista rakennelma ja sitten yritetään ampua oikealla katapultilla vastapuolen rakennelmat palasiksi. Yhdellä pelillä voi pelata kaksinpeliä, useammalla kappaleella pelaajia voi lisätä mielensä mukaisesti.

Peli maksaa noin 205 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Walls of Scydonian komponentit

Monumental on Funforgen julkaisema ja Matthew Dunstanin suunnittelema sivilisaatiopeli, joka julkaistiin Kickstarter-kampanjan avulla vuonna 2020. Monumental: African Empires on jo toinen lisäosa peliin. Peliin tulee kolme uutta afrikkalaista sivilisaatiota: Malin kuningaskunta, Aksumin valtakunta ja zulut.

Pelimekaniikan puolella on tarjolla uusi Continuous Play Mode: kun aikaisemmin vuorot ovat olleet pitkiä, tässä pelitavassa vuorot on pilkottu pienempiin osiin, jolloin kaikki pelaajat saavat toimia useammin ja pienemmissä annoksissa.

Peliin on myös lisätty kaupankäyntiä ja tehtäviä suoritettavaksi. Pakkaan voi kertyä epävakautta ja rakennuksia on mahdollista varata pelin ulkopuolelta sivupakasta. Lisärin sääntöjen prototyyppiversio löytyy täältä.

Peli on saatavilla ainoastaan Kickstarterista, se ei tule missään vaiheessa kauppoihin. Lisäri maksaa 75 euroa. Peruspelin ja molempien lisärien kanssa hinta on 240 euroa. Postikuluja on odotettavissa 15-20 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Monumental African Empiresin mainosbanneri

Eila and Something Shinyn kansi

Eila and Something Shiny on tarina pikku kanista, joka näkee kaukana vuorella jotain loistavaa ja lähtee seikkailemaan sitä kohti. Pelaajan tehtävänä on ohjastaa Eilaa tällä maagisella matkalla.

Peli on lapsille sopiva soolopeli, jossa pitää hallita resursseja, ratkoa pulmia ja tehdä tiukkoja päätöksiä. Peliä voi pelata uudestaan monta kertaa, tarina ei kulu kertapelaamisella.

Sääntökirja on luettavissa.

Peli maksaa noin 48 euroa. Noin 82 eurolla saa kaikki lisäostot alennushintaan. Postikuluja on odotettavissa noin 12 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Shelfie Stackerin kansi

Shelfie Stacker on Shem Phillipsin (Raiders of the North Sea) suunnittelema kepeä peli, jossa pelaajat yrittävät koota mahdollisimman upean lautapelikokoelman.

Kierrosten aikana ensin valitaan hahmokortti. Hahmokortit määräävät pelijärjestyksen ja antavat erikoisbonuksia. Pelijärjestyksessä sitten otetaan pöydältä noppasettejä, joista pinotaan hyllyyn pelikokoelmaa.

Sääntökirjaa pääsee lukemaan ja peliä voi testata Tabletopiassa.

Peli maksaa noin 35 euroa. Toimitus on veroton ja sen hinnaksi on arvioitu 20 dollaria. Toimitusta lupaillaan maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


IT Startupin kansi

IT Startup on puolalainen korttipeli IT-alan maailmasta. Peli ilmestyi puolaksi vuonna 2018 ja on nyt Kickstarterissa englanninkielisenä versiona. Peli on yksinkertainen korttipeli, täynnä IT-alalla työskenteleviä huvittavaa huumoria.

Sääntökirja löytyy verkosta.

Peli maksaa 15 puntaa, lisärin kanssa 25 puntaa. Postikuluiksi on arvioitu 12 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Communist Cats: Revolutionin kansi

Communist Cats: Revolution on lisäosa vuonna 2018 Kickstarterissa olleeseen Communist Cats -peliin. Peli on vähän Coupin tyylinen partypeli, jonka kissakuvitus on vahvasti Neuvostoliiton alkuaikoihin kallellaan.

Revolution-lisäosa tuo peliin pari uutta korttia (tieteilijän ja lääkärin) ja tieteellistä kehitystä, kuten ydinaseita, supertietokoneita ja avaruuslentoja, joilla saa pelissä uusia mahdollisuuksia.

Peruspelin ja lisäosan säännöt ovat BGG:ssä.

Lisärin saa 15 punnalla Suomeen toimitettuna, peruspelin ja lisärin saa 27 punnalla. Toimitus on luvattu syyskuulle 2020, eikä sen verollisuudesta ole tietoa. Kampanja löytyy täältä.


Fire Tower: Rising Flamesin kansi

Fire Tower: Rising Flames on lisäri vuonna 2019 ilmestyneelle Fire Towerille, joka oli abstrakti lautapeli metsäpalonvalvontateemalla – tosin sillä tavalla kierosti, että ihan sama, miten paljon metsää palaa, kunhan oma palotorni pysyy turvassa.

Rising Flames -lisäri tuo peliin yksinpelimahdollisuuden. Lisäksi se tuo peliin tulihaukkoja, joilla tulta voi siirrellä paikasta toiseen. Uudet kortit tuovat vaihtelua peliin ja mikäli pelaajan torni tuhoutuu, pelaaja liittyy kostonhimoisten metsän varjojen puolelle kaikkia muita pelaajia vastaan.

Lisäosan säännöt ovat täällä.

Perusmallin lisäri maksaa 19 dollaria, luksusmalli 28 dollaria. Peruspelin kanssa hinnat ovat 56 ja 65 dollaria. Veroton toimitus on luvattu kesäkuulle 2021 ja maksaa arviolta 12 dollaria lisärille ja muutaman dollarin enemmän yhdistelmälle. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Sattuipa keskustelua siitä, miten peleille annetut arvosanat ovat suhteessa pelattujen pelien määrään. Jos arvosanat liittyvät siihen, minkä verran peliä haluaa pelata, kuten ne BoardGameGeekin määritelmässä liittyvät, pitäisi näkyä jonkinlainen korrelaatio pelille arvosanan ja pelikertojen välillä.

Ja niinhän se menee:

Hajontakaavio, jossa y-akselina pelikertojen määrän keskiarvo, x-akselina eri pelien lukumäärä ja pallon väri kertoo reittauksen.

Tässä kaaviossa y-akselina on keskimääräisten pelikertojen lukumäärä ja x-akselina pelien määrä ja jokaiselle arviolle on oma palluransa. Tahtoo siis sanoa, että ysin reittauksella olevia pelejä on joku parikymmentä ja niillä on keskimäärin yli 50 pelikertaa. Toisessa kulmassa kuutoseksi reitattuja pelejä on yli 600 ja niillä on keskimäärin vain muutamia pelikertoja.

Arvosanoilla 6–9 kaavio näyttää, että arvosanat toimivat ja ovat suhteessa pelimääriin. Kympit jäävät sitten reippaasti jälkeen ysin peleistä. Yli sadan pelikerran peleissä on pari seiskaa, pari kasia ja loput ysejä, eikä yhtään kymppiä. Ehkä pitäisi olla? En tiedä, ei se niin suoraviivaista ole, ja on selvää, että asiassa vaikuttavat myös pelien kesto ja se, miten helppoa niitä on saada pelattua.

Jos käytän pelikertojen sijasta keskimääräistä kestoa, kymppien ja ysien ero pienenee, mutta ysit ovat edelleen selkeä ykkönen. Se on ihan ok. Käytännössä ero ysin ja kympin pelin välillä voi olla pieni, mutta haluan varata kympin arvosanan niille kaikista parhaimmille peleille. Nostin tämän operaation seurauksena kuitenkin A Feast for Odinin ja Innovationin arvosanat kymppiin – kyllä ne ovat kumpikin kymppinsä ansainneet.

Rootin talvipelilauta, jossa nappuloita
Talvista Rootia Resin Clearing Markers -merkeillä ja Clockwork Expansionin boteilla. Kuva: Mikko Saari

Rootin lisäosat The Underworld Expansion ja The Clockwork Expansion saapuivat pitkällisen odottelun jälkeen. Näitähän piti testata, joten otimme kellopelit kokeiluun. Underworldin testaaminen saa vielä odottaa, tuumin että kahden botin kanssa pelaamisessa on tarpeeksi opettelemista.

Olen aikaisemmin kokeillut alkuperäistä Mechanical Marquisea kaksinpelin kirittäjänä. Toimihan se, jotenkuten, mutta taisipa jäädä kertakokeiluun. Nyt otimme nelinpeliin ihmispelaajille Eyrien ja Alliancen ja botteina Mechanical Marquise 2.0:n ja Vagabotin. Talvikarttakin oli testaamatta, joten kokeilimme sitä samalla, kun kerran paketissa tuli ne uudet, hienommat aukiomarkkerit.

Botit toimivat enimmäkseen oikein mukavasti. Periaate on enimmäkseen selkeä. Botin vuoron aluksi nostetaan pakasta kortti ja sitten vain seurataan ohjeita. Kortin maa määrittelee pitkälti sen, mitä tapahtuu. Kun prosessit tulevat tutummiksi, bottien hallinnoiminen käy aika vaivattomasti.

Kovin vahvoja botit eivät nyt olleet. Eyrie vei voiton, minun Allianceni jäi kakkoseksi 29 pisteellä, mekaaninen markiisitar oli kolmantena 19 pisteellä ja vagabot piti perää 13 pisteellä. Jatkanemme kokeiluja, seuraavaksi pitäisi varmaankin ottaa kokeiluun Underworldin uudet kansat eli varikset ja myyrät.

Abandon All Artichokesin kortteja kädessä, artisokkia ja yksi iloisesti vilkuttava hernekortti
Moro herneet! Kuva: Mikko Saari

Abandon All Artichokes on Ludology-podcastista tutun Emma Larkinsin peli. Se on Gamewrightin julkaisu, mikä asettaa odotukset heti oikeaan suuntaan: Gamewrightin pelit tulevat usein peltipurkeissa ja ovat yksinkertaisia, suoraviivaisia ja hauskan näköisiä.

Abandon All Artichokes ei ole poikkeus. Se tulee kertakaikkisen erinomaisessa peltipurkissa (kannessa ei esimerkiksi ole useimpien peltipurkkien tapaan erillistä reunusta, vaan se istuu pohjaan lähes saumattomasti), näyttää upealta ja on helppo opettaa ja hauska pelata.

Pelin idea on yksinkertainen. Pelin alussa pelaajilla on pakassaan kymmenen artisokkaa. Joka vuoro otetaan pakkaan pöydän keskeltä yksi uusi kortti, pelataan niin monta korttia kuin halutaan ja heitetään sitten loput kortit omaan poistopakkaan. Sen jälkeen nostetaan taas uusi viiden kortin käsi omasta pakasta. Jos nostat käden, jossa ei ole yhtään artisokkaa, voitat.

Tässä on paljon hyvää. Säännöistä on viilattu paljon ylimääräistä pois. Alunperin esimerkiksi pakanrakennuspelien tapaan ostetut kortit menivät ensin poistopakkaan, mutta kun Larkins huomasi pelitesteissä etenkin kokemattomien pelaajien laittavan kortit vaistonvaraisesti suoraan käteensä, sääntö muutettiin niin – ja se toimiikin oikein hyvin.

Voittoehtokin on hauska: Abandon All Artichokes on pakanrakennuspeli, jossa on selkeä, erilainen tavoite, joka ei edellytä pisteiden laskemista.

Hyvä pelisuunnittelija voi tehdä mekaanisesti hyvän pelin, mutta hyvään tuotteeseen vaaditaan jo enemmän. Tässä tuotekehittely on toiminut. Bonnie Pangin kuvitus nostaa Abandon All Artichokesin aivan uudelle tasolle.

Ensifiilikset tästä leppoisasta korttipelistä ovat siis vallan hyvät.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelitapahtumat on toistaiseksi peruttu koronaviruksen vuoksi.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Uutiskatsaus 22.6.2020: Kinderspiel des Jahres 2020”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *