Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 4.4.2016: Portal Games, suomalaisten suosikit, Kickstarter

Viikkokatsauksessa paljon mielenkiintoisia Kickstarter-kampanjoita, Portalin ja Strongholdin uutuuksia, islamilaisen maailman aarteita Sothebyn huutokauppakamarilta ja Eric Lang. Containeristakin saattaa olla tulossa uusi laitos ja Helmet-kirjastot listasivat suomalaisten toivepelejä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari, Joonas Mattsson ja Kimmo Leivo.

Containerista uusi laitos?

Mikko: Yksi kipeimmin uudelleenjulkaisua kaipaavista peleistä lienee Container. Nyt pelin toinen suunnittelija Thomas Ewert (toinen suunnittelija Franz-Benno Delongehan on jo menehtynyt) kertoi BGG:ssä, että pelin oikeudet ovat palanneet tekijöille ja uudesta laitoksesta on ollut puheita julkaisijoiden kanssa. Pysymme kuulolla.

Jos mietitään, mitkä pelit juuri nyt kiinnostavat suomalaisia lautapeliharrastajia, hyvää osviittaa saa Helmet-kirjastojen kilpailusta, jossa kysyttiin bonuskysymyksenä toivomuksia siitä, mitä pelejä kirjaston kokoelmiin pitäisi lisätä. Niistä peleistä, joita Helmet-kirjastojen huikeassa kokoelmassa ei vielä ole, halutuimpia olivat:

  1. T.I.M.E. Stories
  2. Cards Against Humanity
  3. Mysterium
  4. Above and Below
  5. Food Chain Magnate
  6. Kemet
  7. Star Wars: Rebellion
  8. Triumph & Tragedy
  9. Among the Stars
  10. Archipelago

Tämä mielenkiintoinen lista julkaistiin Helmet-kirjastojen lautapelipuolen BGG-blogissa, joka onkin kiinnostavaa luettavaa. T.I.M.E. Stories on kyllä ihanteellinen kirjastopeli: pelattavuutta on rajallisesta, koska skenaariot kuluvat, mutta peli ei muuten kulu käytössä kuten Legacy-pelit. Sopii siis erinomaisesti kirjastosta lainattavaksi.

Above and Below’n suhteen olen pahoillani; taisin ostaa Suomen viimeisen kappaleen Fantasiapeleistä viime viikolla. Toivottavasti sitä vielä saadaan valikoimiin, sen verran mielenkiintoinen peli sekin on. Mysteriumin suhteen odotellaan edelleen uutisia pelin suomenkielisen laitoksen saapumisesta Lautapelit.fi:n valikoimiin.

Sothebyllä upeita vanhoja shakkinappuloita myynnissä

Sothebyn huutokauppakamarilla on huhtikuussa myynnissä islamilaisen maailman taidetta. Valikoimassa on upeita shakkinappuloita ja helmenä Samanidi-hallitsijasuvun aikainen 16-osainen shakkinappulasetti. Setti ajoittuu 900–1000-luvuille tai jopa aiemmaksi. Setin hinnaksi arvioidaan vähintään 20 000 puntaa. Vielä kalliimpi on yksittäinen vuorikristallista tehty shakkinappula fatimidien Egyptistä 1000-luvulta: sen hinnaksi on arvioitu vähintään 30 000 puntaa.

Myynnissä on myös muita upeita yksittäisiä shakki– ja pelinappuloita samoilta ajoilta. Nappulat ovat päätyneet myyntiin vuonna 2013 kuolleen Lothar Schmidtin kokoelmista. Schmidt oli saksalainen shakin suurmestari, joka toimi pelaajauransa lisäksi kansainvälisenä shakkituomarina, muun muassa Fischerin ja Spasskin kohdatessa vuonna 1972.

Kuvia nappuloista löytyy Sothebyn sivuilta.

Asmodee perusti uuden pelistudion, Windrider Gamesin. Windriderin ohjelmistoa sivuttiinkin viime viikolla, sillä RA:n uusi laitos on Windriderin tekosia. Studio keskittyy näemmä muutenkin ainakin aluksi Knizian pelien uudelleenjulkaisuihin, sillä muita aloitusjulkaisuja ovat Samurain ja Tigris & Euphrateksen uudet laitokset. Näistä Samuraita ja T&E:tä näkyykin jo saavan suomalaisistakin kaupoista.

Studiota johtaa FFG:llä työskennellyt Steven Kimball, jonka kädenjälkeä näkyy muun muassa Star Wars: Rebellionissa, Mission: Red Planetin uudessa laitoksessa, X-Wing Miniatures Gamessa ja Nexus Opsissa.

Wall Street Journalissa oli pieni juttu narratiiveista peleissä, eli siitä, miten T.I.M.E. Storiesin ja Pandemic Legacyn kaltaiset pelit erottuvat massasta. Ei mitään kovin syvällistä, mutta hauska nähdä tällaisia pelejä valtamediassa.

Portal Gamesin uutuuksia

Kimmo: 51st State: Master Set on ennakkotilattavissa Portal Gamesin sivuilta hintaan 45 € + postikulut. Ennakkotilaamalla peliin saa muun muassa hienomman näköiset resurssit ja itse pelin noin kuukautta ennen kauppoihin ilmestymistä. Kyseessä ei ole Kickstarter, mutta ennakkotilauksien määrästä riippuen peliin tulee lisäkomponentteja mukaan. Tällä hetkellä bonuksena saa jo mm. promolaattoja ja pari lisärotua.

Portal Gamesin tulevia julkaisuja ovat muun muassa kesäkuussa julkaistava Crazy Karts -peli, joka on rallipeli 3–8 pelaajalle. Kestoksi merkitty 45 minuuttia. Pelissä kahden hengen tiimin jäsenet ohjaavat vaununsa eri osia, mutta tiimiläiset eivät saa kommunikoida keskenään. Crazy Kartsista löytyy lisätietoa Portalin sivuilta.

Mikko: Jotenkin tästä tulee mieleen GameCuben Mario Kart: Double Dash.

Kimmo: Kiinnostaako viljely, sadonkorjuu ja eläinten ruokkiminen teemana, mutta lapsesi ovat vielä liian nuoria pelaamaan esimerkiksi Agricolaa? Portal Games julkaisi Mysterium-pelin suunnittelijoilta My Happy Farm -perhepelin viime vuonna Puolan markkinoille ja suosion myötä pelistä on nyt tulossa myös englanninkielinen laitos. Lisätietoja Portalin sivuilta.

Mikko: Tässä nyt näkyy vähän se Tainion Markon Puola-podcastissa mainitsema ilmiö, että Puolassa julkaistaan tosi paljon kaikenlaista. Sieltä sitten kuplii englanninkielisille markkinoille pelejä, jotka pärjäsivät Puolan markkinoilla. Mutta tämä kyllä vaikuttaa hauskalta. Tosin Agricolan pelaaminenhan onnistuu jo joltain 8-vuotiailta…

Kimmo: Muutamia lisäpoimintoja tulevista uutuuksista. Portal Games ei ole julkaissut virallista tietoa uudesta Imperial Settlersin lisurista, mutta Portal jakoi katalogia GAMA:ssa tämän vuoden julkaisuistaan, josta pääsi vuotamaan tieto, että Imperial Settlers: 3 Is a Magic Number eli toinen Empire Pack tulee vielä tämän vuoden puolella.

Stronghold Games julkaisi viime vuonna 17 peliä ja Stephen Buonocoren tavoitteena oli hidastaa tahtia, mutta mitä vielä. Julkaisulistalla on jo nyt 20+ peliä. Stronghold Games on yleensä tarjonnut pelejä ennakkotilauksena -30% hinnoilla, mutta tarjous on koskenut vain Pohjois-Amerikkaa. Buonocoren omien sanojen mukaan ennakkotilausmahdollisuus voi tulevaisuudessa tulla tarjolle myös eurooppalaisille. Stronghold Games painaa pelinsä Saksassa Ludo Factilla.

Julkaisulistalla on esimerkiksi Carl Chudykin (Innovation, Glory to Rome) uusin peli Bear Valley, joka videoiden perusteella on kohtuullisen kevyt peli. Stronghold 2nd Edition on jo kaupoissa, mutta podcastin perusteella päivityspaketti ensimmäiseen painokseen julkaistaan kesäkuussa ja päivitetty Undead-lisuri pitäisi olla saatavilla Essenissä 2016.

Viiden pelin Chronicles-pelisarjan ensimmäinen peli Chronicles 1: Origins julkaistaneen tänä vuonna, julkaisijana Artana. Ensimmäisessä pelissä pelaajat ovat kivikautisen heimon johtajia. Rob Daviaun ja Dirk Knemeyerin suunnittelema pelisarja perustuu Daviaun Legacy-systeemiin (Risk Legacy, Pandemic Legacy), mutta tarinaa pyritään jatkamaan tällä kertaa myös eri pelien välillä. Sarjan toinen osa on suunnitteilla vuodelle 2017. Legacy-pelien ystävien mieliksi myös vuosia Daviaun työn alla ollut 4x-tyylinen legacy-peli SeaFall (Plaid Hat Games) on tulossa myös tämän vuoden puolella.

Jos Rob Daviau on kuuma nimi jenkkien pelimarkkinoilla niin sitä on myös Eric M. Lang. Viime vuonna Langin nimi koreili muun muuassa 900 000 taalaa Kickstarterissa keränneen Blood Ragen (BGG 22) ja XCOM: The Board Gamen laatikon kannessa. Tänä vuonna miehen julkaisulistalle lisättäneen muun muassa Bloodborne: The Card Game, The Godfather: The Board Game, Dolores (Bruno Faiduttin kanssa), The Others: 7 Sins sekä Kevin Wilsonin kanssa väsätty Arcane Academy. Wilsonin kanssa Lang on kehittämässä myös Munchkin-keräilykorttipeliä!

Mikko: Eric Langista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti kuunnella Shut Up & Sit Down -podcastin jakso 32, jossa Eric Lang vierailee puhumassa urastaan ja pelisuunnittelusta ylipäätään (Langin haastattelu alkaa noin 26 minuutin kohdalla).

Kimmo: Lookout Gamesin päivitetty versio 1844/1854 -peleistä on useiden viivästyksien jälkeen ilmeisesti viimeinenkin tulossa ulos, sillä säännöt ovat saatavilla julkaisijan sivuilta (1844:n säännöt, 1854:n säännöt) ja Hanno Girke kuittaa BoardGameGeekissä päivämääräksi 22.4.2016.

GMT:n P500-listan kautta tulevaa 1846:sta odotetaan heinäkuuksi. Ennakkotilausten määrä on ylittänyt tuhannen kappaleen rajan, joten pöhinä äksärintamalla on mukavassa nosteessa ja monen toiveissa onkin, että GMT ottaisi myös muita versiota tulevaisuudessa listoilleen. Marflow Gamesin listoilla on ilmoitettu, että uudelleenjulkaisut 1881 Berlin- ja 1830 NL -peleistä olisivat tarjolla maaliskuussa. Näiden osalta kannattaa odotella lisätietoa, sillä kumpaakaan versiota en suosittele ellei sääntöihin ole tehty isoja korjauksia verrattuna alkuperäisiin versioihin.

Kickstarter-uutisia

Mikko: Kickstarterin puolelta bongattua: oivallinen toisen maailmansodan sotapeli Quartermaster General saa itsenäisen jatko-osan, joka vie taistelut antiikin Kreikkaan. Quartermaster General: Victory or Death sijoittuu peloponnesolaissotiin.

Peli vetää 2–4 pelaajaa, eli ei ole aivan yhtä vaativa pelaajamääränsä suhteen kuin pohjimmiltaan kuusinpelinä toimiva Quartermaster General. Toisella puolella ovat Ateena ja Deloksen meriliitto, toisella Sparta ja Korintti.

Pelimekaniikka on enimmäkseen tuttua Quartermaster Generalista, mutta koska pelaajia on vähemmän, toiminnan määrää on lisätty lisäämällä kierroksen suunnitteluvaihe, jossa voi pelata QG:n Response-korttien tyylisiä valmistelukortteja tavallisen toiminnan lisäksi.

Rahoitus on varmistettu ja muovifiguurit avaavat stretch goalit on saavutettu. Mukaan pääsee 9.4.2016 asti. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

Quartermaster General sai muuten sekin uuden lisäosan: Alternate Histories lisää peliin Ranskan ja Kiinan.

Toinen antiikin Kreikkaan sijoittuva Kickstarter-projekti on abstrakti kaksinpeli Santorini. 28.4. päättyvä kampanja kaipaa vielä hieman rahoitusta toteutuakseen, mutta aika varmastihan tuo onnistuu. Melko yksinkertainen kaksinpelattava abstrakti peli on kääritty todella näyttävään 3D-figuuritoteutukseen. Peruskuviota virkistävät erikoisvoimakortit, jotka tuovat peliin vaihtelua.

Demomalli pelistä. Näyttääpä varsin tyylikkäältä. Kuva: Gavan Brown / Roxley
Demomalli pelistä. Näyttääpä varsin tyylikkäältä. Kuva: Gavan Brown / Roxley

Pelin takana on Gordon Hamilton, joka suunnittelee työkseen matikkapulmia koululaisille. Peli on ilmestynyt alunperin karumman näköisenä versiona jo vuonna 2004. Alkuperäinen versio on saanut noin 180 reittauksella keskiarvon 7,5 ja tukun kympin reittauksia, joten ei hullumpi peli, ilmeisesti. Peliä voi myös kokeilla BoardSpacessa.

Santorinin Kickstarter-kampanja on täällä. Yksi kappale peliä maksaa Suomeen noin 63 euroa, mutta viiden kappaleen kohdalla hinta putoaa noin 36 euroon. Kimppatilauksen osallistujia tähän tai muihinkin Kickstartereihin voi hakea vaikkapa Lautapeliseuran foorumilta.

Joonas: Kickstarterin vielä ehtii -osastoa: Voodoo. Mukaan pääsee 6.4. asti. Lupaavat puolen tunnin party-peliksi ja oikealla peliporukalla on varmasti ratkiriemukasta päästä kiroamaan kanssapelaajia. Heitä nopalla ainekset kiroukseen ja laita vastapelaajasi päästelemään eläinääniä tai kiittämään olematonta yleisöään ennen nopanheittoa. Puolen tunnin settinä hauskat äänet ja temput jaksavat vielä hauskuuttaa, joten pelin lyhyys on todennäköisesti sille vain eduksi.

Alle 25 euroa toimituksineen, joten vallan hyvin sijoituksen arvoinen, jos party-peliä kaipaa ja 3–6 pelaajan määrä ei ole ongelma. Pelin takana olevalla MayDay Gamesilla on kiitettävä putki takana onnistuneita KS-projekteja.

Voodoon Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

Kimmo: Tasty Minstrel Gamesilla (TMG) on käynnissä Kickstarter-kampanja uusintapainoksesta Wolfgang Kramerin ja Markus Lübken Colosseum-pelistä. Days of Wonderin ensimmäinen laitos julkaistiin vuonna 2007. Kampanja on kerännyt jo sen verran rahoitusta, että kaikennäköistä päivitystä komponentteihin on luvassa. Projekti on EU-ystävällinen, jatkuu aina 16.4. asti ja peli kustantaa $60 + postikulut.

Colosseumin Kickstarter-kampanja on täällä.

Mikko: Kickstarter-tekijöille tiedoksi ja aiheesta kiinnostuneille muuten vain, Gil Hova avasi blogissaan mielenkiintoisella tavalla haasteita, joita liittyy pelien toimittamiseen asiakkaille.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 4.4.2016: Portal Games, suomalaisten suosikit, Kickstarter”

Nämä viikkokatsaukset ovat loistava lisä sivustolle. Siispä kiitän, Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *