Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 28.8.2017: Lautapelit.fi-uutuuksia pastillirasiassa

Mint Tin Design Contestissa haetaan taas pastillirasiaan sopivia pelejä. Lautapelit.fi julkaisee The Bottle Impin ja Menolippu saa jatkoa.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Pastillirasiakilpailu

Vuoden 2017 pastillirasiakilpailu on alkanut. Kilpailun tarkoituksena on luoda peli, joka mahtuu pastillirasiaan. Muita rajoituksia ei ole. Kisa on järjestetty jo pari kertaa aikaisemminkin ja ainakin Mint Works -peli on julkaistukin kisan seurauksena.

Kisan osallistumisaika päättyy 21.11.2017. Osallistujien on tehtävä pelistään ketju BoardGameGeekiin, jossa peli esitellään. Voittajat valitaan äänestyksellä, johon voivat osallistua kaikki BoardGameGeekin käyttäjät. Pelejä palkitaan kuudessa kategoriassa: paras peli, kekseliäin pelimekaniikka, paras teema, paras kuvitus, parhaiten kirjoitetut säännöt ja vierailevan tuomarin valinnat. Vierailevana tuomarina toimii Mint Worksin suunnittelija Justin Blaske. Palkintoina on GeekGoldia, eli pääasiassa hyvää mieltä, mutta osallistumalla kilpailuun saat monta kiinnostunutta silmäparia katselemaan peli-ideaasi.

Pelien suunnittelua helpottaa usein, kun on aikataulu ja joku rajoitus, josta lähteä työstämään – tässä rajoitus liittyy pelin fyysiseen kokoon.

Mint Tin Design Contest 2017

Lautapelit.fi-uutuuksia

The Bottle Impin kansiLautapelit.fi julkaisee The Bottle ImpinGünter Cornettin alunperin Flaschenteufel-nimellä tunnettu tikkipeli perustuu R. L. Stevensonin Pullon piru -novelliin ja on yksi parhaiten teemoitettuja tikkipelejä koskaan. Peli on Lautapelit.fi:n numeroidun pienten pelien sarjan numero neljä.

Korttien kuvituksesta ei ole vielä tietoa, mutta pelissä on mukana tärkeä alkuperäisestä laitoksesta tuttu puinen pullo, joka jostain myöhemmistä laitoksista puuttui.

Dokmus laajenee Return of Erefel -lisäosalla, joka tuo peliin uuden vartijan, vuodenajat ja uusia pelilautoja.

Uusi Ticket to Ride -karttapaketti: Ranska ja Vanha länsi

Ticket to Ride: Francen kansiUusin Menolipun laajennus on kuudes karttapaketti, jossa on karttoina Ranska ja historiallinen Amerikan länsirannikko.

Ranskan kartan erikoisuutena suurin osa reiteistä on pelin alussa värittömiä, eikä niitä voi rakentaa. Aina kun nostat kortteja, otat 2–5 vaunun mittaisen värillisen laatan ja laitat sen jollekin harmaalle radalle. Näin reitit värittyvät pelin aikana. Kartalla on myös muutama perinteinen harmaa lauttayhteys ja kaikki ykköset reitit ovat valmiiksi värillisiä.

Osa värittömistä reiteistä menee ristiin. Ristiin menevistä reiteistä vain yksi voi toteutua, eli pelaaja joka määrää värin toiselle risteävistä reiteistä estää samalla toisen reitin syntymisen. Pelin alussa pelaajilla on kahdeksan kortin käsi, joten alussa on jotain ajatusta siitä, mitkä ovat hyödyllisiä värejä.

Vanhan lännen kartalla pelaajat valitsevat alussa aloituskaupungin kartalta. Ensimmäisen pelattavan reitin täytyy lähteä tästä kaupungista ja jatkossa pelattavien reittien pitää laajentaa yhtenäistä verkostoa. Pelaajilla on lisäksi kaksi ylimääräistä kaupunkimerkkiä, jotka saa pelata laudalle. Aina kun rakennetaan reitti, joka päättyy jonkun pelaajan omistamaan kaupunkiin, pisteet menevät reitin rakentajan sijasta kaupungin omistajalle.

Kartalla on myös Roswellin kaupunki ja mahdollisuus pelata Alvin-alienin kanssa. Silloin ensimmäinen Roswelliin rakentaja lähettää liikkeelle Alvinin, joka loikkii kaupungista toiseen ja tuottaa pisteitä pelaajille, jotka kaupunkeihin rakentavat.

Ticket to Ride: France + Old West

Lautapelijoulukalenteri

Brettspiel Adventskalender on tämän vuoden lautapelijoulukalenteri, joka sisältää 25 minilisäosaa eri peleihin. Mukana ovat muun muassa Flamme Rouge, Cacao, Mysterium ja Splendor. Kalenterin saa ostettua ainakin Essenin messuilta, mutta myös tilattua Frosted Gamesilta melko rapeaan 64 euron hintaan. Jos kalenteri kiinnostaa, suosittelisin kyselemään, josko suomalaisilla pelikaupoilla olisi kiinnostusta sitä hankkia.

Brettspiel Adventskalender

Essen-katsaus avattu

BoardGameGeekissä on avattu vuoden 2017 Essen-katsaus. Katsaus ei ole enää perinteiseen tapaan geeklist-muodossa, vaan käyttää uutta messukatsaustyökalua, joka vaikuttaa erinomaisen käytännölliseltä. Pelejä voi nyt merkitä kiinnostavuusasteikolla ja tuloksia suodattaa näillä perusteilla.

Tämä on todella merkittävä uudistus, itsekin kun käyn koko listan läpi joka kerta, niin voin nyt merkitä nähdyt ja käsitellyt “Not interested”, eikä minun tarvitse katsella niitä enää. Säästää aikaa huomattavasti. Kannattaa perehtyä, mikäli Essenin uutuustarjonta kiinnostaa. Olen myös edelleen erittäin kiinnostunut kuulemaan, mitkä ovat mielestänne kiinnostavimmat Essen-julkaisut. Tulen poimimaan tarjonnan parhaita paloja viikkokatsauksiin seuraavan parin kuukauden aikana, mutta jos bongaat jotain erityisen kiinnostavaa, kerro se minullekin kommenteissa tai Facebookissa.

Uuden työkalun käyttämiseen on ohjeita täällä.

Jatkoa Cottage Gardenille

Spielwieseltä tulee Uwe Rosenbergin Indian Summer, joka on jatkoa Cottage Gardenille – julkaisijan mukaan tämä on toinen osa Rosenbergin puzzle-trilogiaa, eli kolmaskin olisi vielä tulossa.

Peli on aiheeltaan syksyinen: tavoitteena on peittää oma metsänpohja puista putoavilla lehdillä ja kerätä samalla syksyisen metsän aarteita. Laattoja asetellaan ja peli on tällä kertaa aikaisempaa selvemmin suunnattu kokeneille pelaajille. Cottage Gardenin kauneus ja Patchworkin aivot, kuulostaa ihan kelpo myyntipuheelta.

Indian Summer

Spielwieseltä tulee myös Noria, jonka on suunnitellut Spiel des Jahres -stipendin vuonna 2015 saanut Sophia Wagner. Pelin upea Ghiblin mieleentuova kansikuva on Michael Menzelin käsialaa, pelin grafiikka muuten on Klemens Franzin työtä. Pelin jippona on kolmiportaiset toimintorenkaat, joihin pelataan uusia toimintoja ja joita pyörittelemällä pelaajat tekevät toimintojaan. Kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta toistaiseksi myös vähän vaikeasti hahmotettavalta.

Kansikuva kuitenkin innostanee steampunkin ja lentävien kaupunkien ystäviä.

Noria

Samuraipuutarhuri

Japanilaisen suunnittelijamestari Hisashi Hayashin (Yokohama, Trains, String Railway) korttipeli Edo Yashiki ilmestyy uudestaan nimellä Samurai Gardener. Uuden version julkaisee Osprey Games. Pelissä tehdään tyylikkäitä japanilaisia puutarhoja asettelemalla kortteja vierekkäin ja päällekkäin. Rakentelu tuo hieman mieleen Honshun, mutta peli on muuten erityylinen ja sisältää muun muassa reaaliaikaisen nopeuselementin.

Cacaoon uusi lisäosa

Cacao: Diamante on uusi lisäosa Cacaoon. Se sisältää neljä erillistä moduulia, joita voi yhdistellä haluamallaan tavalla peruspelin ja Chocolatl-lisäosan moduulien kanssa.

Cacao: Diamante

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Väkinäisiä naimakauppoja

Arranged! on peli järjestetyistä avioliitoista. Suunnittelija Nashra Balagamwala on pakistanilainen nainen, joka itse pakeni vanhempien järjestämää avioliittoa Yhdysvaltoihin opiskelemaan graafista suunnittelua ja päätyi työskentelemään Hasbrolle. Balagamwala halusi tehdä aiheesta kepeän ja hauskan pelin, jonka avulla on vaikeasta aiheesta ja siihen liittyvistä epämiellyttävistä asioista olisi helpompi puhua. Bonuksena hänestä itsestään on tullut huomattavasti ei-toivotumpaa tavaraa avioliittomarkkinoilla.

Balagamwalaa on haastateltu muun muassa Viceen ja GuardianiinArranged! on tuskin pelinä erityisen kiinnostava sinänsä, mutta aiheensa puolesta on mainio esimerkki siitä, miten lautapelejä voi käyttää apuvälineenä vaikeiden aiheiden käsittelemiseen kevyemmin.

Peli maksaa 50 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017, eikä taida olla EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Arranged

Lento lähtee

Now Boarding on Tim Fowersin (Burgle Bros.Fugitive) uusi peli ilmailusta. Peli on reaaliaikainen nouki ja toimita -peli, jossa pelaajat yhteistyössä kuljettavat matkustajia paikasta toiseen. Jokaisella pelaajalla on oma reittinsä, jota hän lentää, ja yhteistyön on toimittava saumattomasti, jotta peliin tulevat matkustajat saadaan toimitettua ajoissa perille.

Suunnittelua voidaan tehdä yhdessä, sitten kello käynnistyy ja on 30 sekuntia aikaa lentää matkustajat perille kohteisiinsa. Onnistunut lentäminen tuottaa rahaa, jolla voi kehittää koneita paremmiksi, jotta pystyy lentämään nopeammin ja kuljettamaan enemmän matkustajia.

Peli maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna, kolmen kimpassa kappalehinnaksi tulee noin 36 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Now Boarding

Höyryjyrää

SteamRollers on Age of Steam -noppapeli, jossa pelaajat piirtelevät omia ratojaan paperille ja kuljettelevat yhteisellä pelilaudalla olevia tuotteita paikasta toiseen. Pelaaminen perustuu nopanheittoihin, jotka säätelevät minne rataa saa piirtää ja miten.

Peli maksaa 41 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

SteamRollers

Ajatusten lukemista ja ruoanlaittoa

Cooking Rumble on veikeän värikkäästi kuvitettu kokkailupeli, joka sopii myös lapsille. Peli on helppo opettaa ja nopea pelata. Pelimekaniikka perustuu siihen, että yritetään lukea toisen pelaajan ajatuksia ja arvata, mitä tämä kokkaa.

Peli maksaa 17 euroa Deluxena ja noin 8 euroa perusmallina. Postikuluiksi arvioidaan alle kymmenen euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Cooking Rumble

Kirjasto palaa

Alexandria on peli Aleksandrian kirjaston tuhosta. Pelaajien tehtävänä on säntäillä ympäri palavaa kirjastoa pelastaen kaiken, mitä ehtivät. Pelimekaniikkapuolella lupaillaan setinkeräämistä, toimintopisteiden käyttöä ja ajanhallintaa.

Perusmalli maksaa 34 dollaria Suomeen toimitettuna. Luksusmallin hinta on 49 dollaria. LudiCreations voi koska tahansa sulkea nämä pledget, jolloin hinta nousee 54 dollariin. Kampanja saattaa myös loppua koska tahansa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Alexandria

Pavlovin talo

Pavlov’s House on Dan Verssen Gamesin peli Stalingradin taisteluista. Pavlovin talo oli linnoitettu asuinrakennus, jota Neuvostoliiton 62. armeija piti hallussaan Stalingradin taisteluiden aikana melkein kahden kuukauden ajan. Rakennus sai nimensä Jakov Pavlovilta, jonka johdolla talo vallattiin. Tarina talosta oli keskeinen osa neuvostopropagandaa.

Peliä voi pelata yksinpelinä tai kaksinpelinä. Kaksinpeliä voi pelata yhdessä puolustaen pelin ohjaamaa hyökkääjää vastaan, tai siten, että toinen pelaa hyökkääviä saksalaisia.

Peli maksaa 60 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu tammikuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Pavlov's House

Kunkun kilta

The King’s Guild on peli kiltojen kilpavarustelusta. Kerää resursseja, rakenna kalustoa seikkaileville sankareille, päivitä kiltaa palkkaamalla spesialisteja ja rakentamalla uusia huoneita.

Peli maksaa 59 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu toukokuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

King's Guild

Mikon pelaamia

Viikon tapaus oli ehdottomasti ensikosketus pakohuonepeleihin eli Exit: The Gamen testaaminen. Varsinaisiin pakohuoneisiin en ole päässytkään, joten tämä saa nyt käydä korvikkeesta. Testikappaleena on The Pharaoh’s Tomb. Saimme tehtävän ratkottua: aikaa meni 67 minuuttia ja tarvitsimme yhden vihjeen (josta ei sitten ollut mitään hyötyä).

Mielenkiintoinen kokemus. Jos oikein niuhottaa, niin eihän tämä varsinaisesti peli ole, vaan puzzle, mutta jos Kennerspiel des Jahres -raadille kelpaa, niin kelvatkoon sitten meillekin. Ongelmat olivat enimmäkseen oikein hauskoja, eikä turhautumista juurikaan päässyt tulemaan. Jäljiltämme peli oli riekaleina – kertakäyttöviihdettä siis. Olisi sen kai voinut peliä tuhoamattakin ratkoa, mutta helpompi ja mukavampi näin, Tavernan varustukseen kun ei kuulu helposti saatavilla oleva kopiokone…

Ajattelutyötä peli vaati ja oivalluksia; mielenkiintoista on nähdä, miten erilaisia pulmia muissa sarjan osissa on. Olen jo käytetyn (jotkut osaavat pelata siististikin!) Secret Labin pistänyt tilaukseen, joten pääsee vähän vertailemaan. Kunhan Unlock! löytyy jostain järkevästi, sekin on syytä kokeilla.

Tulevia tapahtumia

8.–10.9.2017: Tampereella järjestetään Tracon, suuri roolipeli- ja animetapahtuma. Tapahtumat liput on jo myyty loppuun.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Työvoimahaku on päällä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 28.8.2017: Lautapelit.fi-uutuuksia pastillirasiassa”

No nyt kun kysyit, niin minun tarkkailulistallani on ainakin seuraavia pelejä:

Rajas of the Ganges, Villagen tekijöiden Intia-noppailu
Heaven & Ale – Kiesling ja olutta tekeviä munkkeja
Otys, koska Pearl Games
Ilôs, Dead Man’s Doubloons ja Stuffed Fables näyttävät kiinnostavilta perhepeliltä
Merlin, Feldiltä
Londonin uusi painos
Dawn of Peacemakers ei tosin vielä tule ulos
Lancelot on nähtävästi Mario Papinin uusi peli, ja siinäpä tarpeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *