Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 15.10.2019: Kevyt-Gloomhaven ja Euroopan linnut

Uutiskatsauksessa Gloomhavenin uusi kevytversio ja Wingspanin European Expansion, joka tuo peliin eurolinnut. Esittelyssä myös Minecraft-lautapeli Builders & Biomes.

Uutiskatsauksessa esitellään Gloomhavenin kevytversio, Wingspanin lisäri ja Minecraft-lautapeli.

Gloomhavenista kevytversio

Isaac Childres julkisti SHUX-tapahtumassa Gloomhavenin uuden kevytversion. Erinomaisella työnimellä Gloomhaven: Subtitle kulkeva peli on loppuvuoteen 2020 tähdätty paketti, jossa on 24 skenaarion mittainen kampanja, jonka aloituskynnystä on viilattu mahdollisimman matalaksi. Boksin hinnaksi ennustetaan 40–50 dollaria ja se on tarkoitus saada myyntiin Targetin kaltaisiin kauppoihin.

Pelin tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen varsinaista Gloomhavenia. Pelissä ei ole laattoja, vaan pelilautana toimii skenaariokirja, Near and Farin ja Stuffed Fablesin tapaan. Peli toimii myös lisärinä pääpeliin. Mukana on neljä uutta hahmoluokkaa (Valrath Red Guard -tankki, pitkän kantaman Inox Hatchet, kätyreitä kutsuva ja parantava Human Necromancer ja esteitä tuhoava lähitaistelija Quatryl Demolitionist), joita voi käyttää myös peruspelissä.

Isaac Childresin twiitti asiasta.

Gloomhaven: Subtitlen kansi

Wingspaniin ensimmäinen lisäosa: Euroopan linnut

Wingspanin ensimmäinen lisäosa tuo peliin eurooppalaiset linnut. Wingspan: European Expansion sisältää 81 lintulajia, jotka voi sekoittaa mukaan pakkaan. Mukana on myös uusi korttiteline, viisi utta bonuskorttia, viisitoista violettia linnunmunaa, ylimääräisiä ruokatokeneita ja uusi pisteenlaskulomake, joka sopii sekä monin- että yksinpeliin.

Julkaisupäivä lisäosalle on 22.11.2019, lisäksi lisäriä on tarjolla rajoitetuissa määrin Essenin messuilla lokakuussa 2019. Suositushinta on 25 dollaria.

Lintuvalikoimasta löytyvät muun muassa haikara, talitiainen, tunturipöllö, tiltaltti, tervapääsky ja käki.

Wingspaniin on tullut uusi Swift-start-promo, joka sisältää aloittelijoille sopivat aloituspaketit, kymmenen uutta lintua, joilla pelin saa helposti alkuun. Pika-aloitus tulee sisältymään pelin uusiin painoksiin, vanhan painoksen omistajat saavat kortit edullisesti Stonemaierilta. Peliin on myös tehty neopreenipelialustat.

Wingspan: European Expansionin kansi

Minecraft-lautapeli Ravensburgerilta

Ravensburger ilmoitteli alkuvuodesta julkaisevansa Minecraft-lautapelin ja nyt siitä on tullut tarkempaa tietoa. Minecraft: Builders & Biomes on Ulrich Blumin (Grand Cru) suunnittelema peli, jossa tutkaillaan maastoa, rakennellaan, louhitaan ja taistellaan tuttuja hirviöitä vastaan.

Resurssit kootaan pelin alussa 4×4×4-kuutioksi, johon tulee puuta, hiekkaa, kiveä, obsidiaania ja smaragdia satunnaiseen järjestykseen. Resursseja kerätään sitten kuutiosta louhimalla reunoilta, eli jokainen louhittu resurssi avaa uusia resursseja tarjolla. Kuutio toimii myös pelikellona: ensimmäisen ja toisen tason viimeisen kuution ottaminen laukaisee pisteytykset, kolmannen tason viimeisen kuution ottaminen lopettaa pelin.

Pelaajat liikkuvat laudalla, joka on laattapinoista koottu 4×4-ruudukko ja pinoista paljastetaan laattoja sitä mukaa kun pelaajat niiden välissä liikkuvat. Paljastuvissa laatoissa voi sitten olla vaikkapa rakennuksia, joita voi sitten rakentaa omalle pelilaudalle maksamalla vaaditut resurssit.

Taistelu perustuu omaan asepinoon, jossa on pelin alussa vaatimattomasti kivimiekka, puumiekka ja kolme myrkyllistä perunaa. Pinosta paljastetaan kolme laattaa ja jos niissä on tarpeeksi sydämiä, vihulainen kuolee ja tuottaa jonkun bonuksen.

Minecraft: Builders & Biomes
Kuva: Ravensburger

Essen-uutuuksia

BoardGameGeekin Essen-ennakkolista on avattu. Tulen käymään listalta löytyviä pelejä läpi Esseniin asti, mutta kuulisin mieluusti, mitkä pelit teitä kiinnostavat – mitä kaikkea listalta kannattaisi nostaa esiin?

Lautakunta

Lautakunta valmistautuu Saksan Essenissä järjestettäviin Spiel 2019 -pelimessuihin. Lautakuntalaiset listaavat Essenissä julkaistavia pelejä ja lisäosia sekä keskustelevat omista näkökulmistaan miten ovat valmistautuneet tämän vuoden suurimpaan lautapelitapahtumaan.

Työreissulle toisen kerran Esseniin rientää Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), kotisohvalta julkaistavien pelien listaa ja tapahtumaa tiukasti seuraa Annika Saarto (Todellisuuspako) sekä yhdeksännen kerran Spieliä systemaattisen tehokkaasti kiertää Tero Hyötyläinen (Lunkisti).

Lyhyet

  • Counterfeiting is Cheating on kiinnostava artikkeli feikkipeleistä Renegade Gamesin Scott Gaetan blogista.
  • Boardgaming in Tehran on Bruno Faiduttin kirjoitus matkasta Iraniin tutustumaan maan lautapeliskeneen. Suosittelen, juttu on hyvää vaihtelua sille, mitä Iranista normaalisti tulee mieleen. Valitettavasti juttu sai inhottavamman käänteen: Saksan suurlähetystö on kieltäytynyt myöntämästä viisumeita iranilaisille pelisuunnittelijoille. Sohrab Mostaghim on hankkinut 4200 € hintaisen ständin messuilta ja on osallistumassa paneelikeskusteluun, mutta viranomaiset ilmoittivat tylysti, että “matkanne perustelut eivät ole uskottavat”, eli Mostaghimin ilmeisesti odotetaan jäävän sille tielleen. Aiheesta lisää BGG Newsissä: Iranian Publishers Denied Visas to Germany for SPIEL ’19.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Oathsworn:  Into the Deepwood on miljoonapeli, joka lupailee yksinpelattavuutta, eeppistä tarinaa, yli 45 tunnin mittaista kampanjaa ja jättiläishirviöitä – aika tavallista tavaraa siis näille eeppisille tarinavetoisille peleille, joilla viime vuosina on kerätty Kickstarterista isot rahat.

Tarinaa voi joko lukea kirjasta itse, tai kuunnella James Cosmon lukemana sovelluksesta. Monsterit on piilotettu mysteerilaatikoihin, joista ne paljastuvat pelin edetessä.

Ilman figuja peli maksaa 99 dollaria, figujen kanssa 179 dollaria ja all-in-pakettina 299 dollaria. Postikulut alkavat 24 dollarista. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


1565, St. Elmo’s Pay on asymmetrinen kaksinpeli, joka on sukua ja yhteensopiva 1066, Tears to Many Mothersin kanssa. Pelin aiheena on Maltan piiritys, jossa Suleiman Suuren joukot piirittivät Maltaa yli sata päivää johanniittain ritarikuntaa vastaan. Peli on vahvasti historiallinen, mutta myös melko kevyt, yksi peli kestää 30–40 minuuttia.

Peli maksaa 30 puntaa ja postikulut päälle. Toimitus on luvattu syyskuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Blood of the Northmen on Carl Chudykin (Innovation) uusi peli, julkaisijana puolalainen Czacha Games. Pelaajilla on viikinkiklaanit, joita johdetaan kohti kunniaa. Chudyk tunnetaan korttipeleistään, mutta tämä on iso lautapeli, jossa on runsaasti heksalaattoja ja miniatyyrejä.

Laattoja pelataan pöytään, jolloin niille voi rekrytoida uusia sotureita uuden laatan metsäsivujen verran. Järvisivut antavat liikuttaa sotureita maastossa, tiesivuilla liikutaan tietä pitkin, vuorisivuilla taistellaan. Tämä vaikuttaa ihan hauskalta chudykmaiselta pelimekaniikalta, jossa jokaisella komponentilla on monenlaisia merkityksiä ja vaikutuksia.

Peli maksaa 67 dollaria postikuluineen. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Rome & Roll on Dávid Turczin ja Nick Shaw’n raskas kupongintäyttölautapeli. Ei mitään fillerimittaista pikkuraapustelua, vaan 60–90 minuutin vahvasti interaktiivinen talousvetoinen europeli, jossa rakennellaan roomalaista imperiumia. Pelissä on noppadraftia ja yksilöllisiä hahmoluokkia. Tavoitteena on rakentaa rakennuksia, käydä kauppaa, valloittaa siirtomaita tai huoltaa roomalaista tieverkostoa.

Peli maksaa 29 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Postikuluiksi arvioidaan tässä vaiheessa reilu kymppi. Kampanja löytyy täältä.


Hard West: The Board Game yhdistelee villiä länttä ja kauhuteemoja. Pelaajilla on erilaiset hahmot, jotka voivat käyttää erilaisia aseita pistooleista kivääreihin ja haulikoihin. Pelin toteutukseen on panostettu, laudalle rakentuu pahvista kolmiulotteinen western-kaupunki. Hahmoille on luonnollisesti hienot miniatyyrit.

Peruspaketti ilman miniatyyrejä maksaa noin 70 euroa. Miniatyyrien kanssa hinta on noin satanen, kaikilla herkuilla hinta onkin sitten jo 275 euroa. Postikuluja on odotettavissa parikymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Onnekas sattuma toi käsiini Tapestryn arvostelukappaleen: olin pyytänyt sitä aikaa sitten ja saanut Stonemaierilta “ei onnistu”-vastauksen, mutta sitten minulle soitti tamperelainen peliharrastaja, joka oli ostanut Tapestryn ja saanut pelinsä laatikko lommoa ottaneena. Stonemaier korvasi pelin uudella ja ylimääräinen, vahingoittunut laatikko neuvottiin toimittamaan minulle. Käytännöllinen, taloudellinen ratkaisu.

Tapestry on jakanut mielipiteitä paljon, koska Jamey Stegmaier hallitsee hypekoneiston pyörittämisen ja suuret puheet. Hyvä niin – minusta Stonemaierin strategia julkaista pelejä vähän, mutta huolella on paljon parempi ja kestävämpi kuin dumpata markkinoille julkaisua toisensa perään ja jättää pelit sitten oman onnensa nojaan. Toivoisin itse radikaalia vähennystä julkaistavien pelien määrään. Itse olin kuitenkin tyystin vailla ennakko-odotuksia pelin suhteen, en ollut perehtynyt enkä oikeastaan erityisen kiinnostunutkaan – arvostelukappaletoivekin oli rasti ruutuun “Jameyn tuleva sivilisaatiopeli” joskus alkuvuodesta.

Ehkäpä nollaodotukset olivat sitten se avain menestykseen, koska Tapestry pääsi yllättämään positiivisesti. Peli osoittautui oikeastaan aika maukkaaksi ja nousee kyllä vuoden 2019 uusien pelien listalla kärkisijoille. Olen jopa jaksanut pelata useamman yksinpelinkin, mikä on erittäin harvinaista.

Tapestryn kartta
Pelasin punaisella ja sivilisaationi oli eristyksiin haluava Isolationists. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22; 3; 5, 14, 20, 50.

Ei suorituksia tällä kertaa.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Q.E. on huutokauppapeli, jossa pelaajilla on rajattomasti rahaa.
  • Churchill on kolmen pelaajan peli toisen maailmansodan konferensseista, joissa Churchill, Stalin ja Roosevelt sopivat sodan käänteistä.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *