Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 5.10.2020: Palkintopuhetta

Uutiskatsauksessa on tällä kertaa paljon palkintoasiaa. Lautapelioppaan vuosiäänestyksen voittajien lisäksi esitellään Deutscher Spielepreis -voittaja, Pelaajien valinta -finalistit ja tanskalaiset Guldbrikken- ja Årets spil -voittajat.

Vuosiäänestyksen tulokset

Vuosiäänestykseen tuli lopulta reilusti yli 400 ääntä, joka on kaikkien aikojen toiseksi paras äänimäärä. Kiitos kaikille osallistuneille, huikea äänimäärä oli positiivinen yllätys. Olisin ollut tyytyväinen jo 300 ääneen, tämä on suurenmoista.

Äänestyksen voittaja oli selvä alusta pitäen, Terraforming Mars karkasi niin nopeasti kärkeen, että sen voittoa ei suuremmin tarvinnut epäillä. Pelin lopullinen äänimäärä 131 oli vuosiäänestyksen kaikkien aikojen ennätyslukema.

Viime vuoden kakkonen Gloomhaven jäi Terraforming Marsin tahdista tällä kertaa heti alusta pitäen, itse asiassa sen verran pahasti, että ihmettelin, pääseekö se top-kymppiin ollenkaan. No, alku vain oli hidas ja vauhti parani loppua kohden siinä määrin, että peli nousi lopulta kolmossijalle.

Väliin kakkoseksi nousi Wingspan, joka kohensi sijoitustaan viime vuodesta tuntuvasti. Peli oli toki viime vuonnakin paras uusi tulokas sijalla 12., mutta nyt kakkossija äänimäärällä, jolla joinain vuosina olisi irronnut ykköspaikkakin. Huikea tulos ja tämä vielä ilman suomenkielisen laitoksen tuomaa lisäpotkua!

Vuosiäänestyksen kymmenen kärki:

1Terraforming Mars131
2Wingspan70
3Gloomhaven56
4Carcassonne49
57 Wonders37
6Dominion – Valtakunta36
7Brass: Birmingham33
8Menolippu (Ticket to Ride)32
97 Wonders Duel28
10The Crew: The Quest for Planet Nine27

Kattava tuloslista löytyy täältä. Vuosiäänestyksen sivulla on pitkän aikavälin tuloslista, joka on päivitetty kuvaamaan tilannetta tämän vuoden äänestyksen jälkeen – Terraforming Mars nousi kakkoseksi aivan Dominionin kannoille. Myös parhaiden pelien lista, joka perustuu vuosiäänestyksen äänten summalle, on päivitetty. Siellä Carcassonne nousi tämän äänestyksen myötä listan ykköseksi.

Vuosiäänestyksen peliarvonnan voitti Aksu T..

Deutscher Spielepreis 2020: The Crew

Deutscher Spielepreis 2020

The Crew jatkaa voittokulkuaan voittamalla vuoden 2020 Deutscher Spielepreis -palkinnon. DSP on enemmän peliharrastajien palkinto kuin Spiel des Jahres, palkinnon voittajan valitsevat harrastajat, jotka osallistuvat äänestykseen netissä.

  1. The Crew (Thomas Sing / KOSMOS)
  2. Cartographers (Jordy Adan / Thunderworks Games)
  3. Maracaibo (Alexander Pfister / Game’s Up)
  4. Barrage (Tommaso Battista ja Simone Luciani / Cranio Creations)
  5. Cooper Island (Andreas Odendahl / Frosted Games)
  6. Glen More II: Chronicles (Matthias Cramer / Funtails)
  7. Crystal Palace (Carsten Lauber / Feuerland)
  8. PARKS (Henry Audubon / Keymaster Games)
  9. Marco Polo II: In the Service of the Khan (Simone Luciani ja Daniele Tascini / Hans im Glück)
  10. Paladins of the West Kingdom (Shem Phillips / Garphill Games)

Vuoden parhaaksi lastenpeliksi valittiin Inka ja Markus Brandin Andor Junior (Kosmos).

Pelaajien valinta -finalistit 2020

Pelaajien valinta -raati on nimennyt palkinnon finalistit vuodelle 2020. Perhepelisarjan finalistit ovat:

Harrastajasarjan finalistit ovat:

Voittajat julkaistaan marraskuun alussa.

Pelaajien valinta -finalistilogot

Guldbrikken- ja Årets Spil -voittajat 2020

Guldbrikken-logo

Tanskassa on jaettu pelipalkintoja kahdesti. Guldbrikken-palkinnot myöntää raati, joka valitsi tänä vuonna tällaiset voittajat:

Raati arvosti kovasti Jaws of the Lionin keveyttä ja helppoutta alkuperäiseen Gloomhaveniin verrattuna.

Jeppe Norskerin suunnittelema Leopold-trilogia palkittiin, koska sen katsottiin vievän pakohuonepeligenreä askeleen ylöspäin erinomaisella tarinankerronnallaan.

Årets Spil -palkinnon logot

Toinen Tanskan palkinnoista on paikallisen leluyhdistyksen jakama Årets Spil, jonka voittajat valitsee 53 tuomariperhettä. Årets Spil -voittajat olivat:

  • Vuoden lastenpeli: Spotlight Slam (Tactic)
  • Vuoden perhepeli: Ryd bordet (Upcoming Minds)
  • Vuoden aikuistenpeli: Blank Slate (Robert A. Kamp / Games4U)
  • Vuoden uutuus: Bank Attack (Rob Daviau, Bob Driscoll ja Don Ullman / Liniex)

Spotlight Slam vei voiton täälläkin. Tässä lastenpelissä joku pelaajista esittää jotain pöydällä olevissa korteissa kuvattua asiaa ja muiden pelaajien on lätkäistävä oikeaa korttia imukuppikepillä. Lienee hupsua, saa nähdä pärjääkö tämä ensi vuonna Vuoden peli -kisassa, luulisi olevan ehdolla.

Pelisuunnittelukilpailu Tracon Hitpointissa

Tracon Hitpoint 2020 -tapahtuman yhteydessä järjestetään pelisuunnittelukilpailu lauta- ja korttipeleille. Tuomareiden parhaaksi valitsema peli pääsee Lautapelit.fi:n syynättäväksi julkaisua varten ja kävijöiden suosikki voittaa palkintopelejä.

Osallistumisaikaa on 6.11. asti, siihen mennessä pitäisi saada toimitettua pelistä luonnos tuomaristolle. Pelin on oltava tapahtumaan mennessä (14.11.2020) pelattavassa kunnossa. Suunnittelukilpailun sivuilla ei vielä oteta huomioon sitä, että Tracon Hitpoint on muuttunut etätapahtumaksi, eli arviointi tehdään pelkästään sääntöjen perusteella.

Lisätietoja ja säännöt Tracon Hitpointin sivuilta.

Riot Gamesilta uusi peli

Riot Games on julkaissut uuden lautapelin melko vaivihkaa, ainakin verrattuna Mechs vs Minionsin nostattamiin aaltoihin. Ilmeisesti tällä kertaa vastaavaan kohuun ei oikeastaan ole aihettakaan. Tellstones: King’s Gambit on League of Legendsin maailmasta tuttu bluffaus- ja muistipeli.

Pelin säännöt ovat luettavissa. Peli on sen verran yksinkertainen komponenteiltaan, että jos sitä haluaa testata, sääntöjen lisäksi tarvitaan vain seitsemän helposti improvisoitavaa komponenttia. Peli on herättänyt jonkun verran närkästystä, se kun on Suomeen tilattuna 36,50 € hintainen. Ei siis ihan halpa ollakseen aika höttöinen filleri, mutta no, tämän nimenomaisen tuotteen kohderyhmä ei varsinaisesti ole pelaajat, vaan League of Legendsin pelaajat, jotka haluavat roinaa.

BGG:n reittauksissa käydään melkoista sotaa, reittausten jakauma on aika harvinaislaatuinen. Jos haluaa itseään tällaisella viihdyttää, ketju “Why people are attacking this game? The insulting comments by a few in the ratings are very offensive” on hyvä paikka aloittaa.

Peliä saa ainoastaan Riot Gramesin kaupasta. Lisätietoja löytyy Tellstonesin sivuilta.

Tellstonesin komponentit

MicroMacro: Crime City

Edition Spielweise julkaisee lokakuussa Johannes Sichin tekemän MicroMacro: Crime Cityn, joka ei oikeastaan ole lautapeli ollenkaan, vaan enemmänkin jonkinlainen versio Missä Vallu luuraa?-kirjoista. Peli koostuu 75 × 110 cm kokoisesta todella yksityiskohtaisesta mustavalkoisesta kaupungin kartasta ja kuudestatoista rikostapauksesta, joita ratkotaan etsimällä kaupungista asioita.

Pienikokoinen yhden tapauksen demo on netissä testattavana. On muuten kiehtova! Hauskaa tässä on se, että kartta ei kuvaa yhtä hetkeä ajassa, vaan näyttää yhtä aikaa useamman ajankohdan tapahtumia. Jonkun tietyn henkilön voi siis löytää kartalta monta kertaa, jolloin voi seurata, mitä tämä on tehnyt. Kaikille Vallu– ja Tatu ja Patu -kirjojen pikkuyksityiskohtien jahtaajille tämä on aivan loistavaa viihdettä.

Peli ilmestyy lokakuussa saksankielisenä, englanninkielistä versiota voi joutua odottelemaan joulukuulle. (Päivitys 13.8.2022: Suomeksi peli ilmestyi myöhemmin nimellä MicroMacro – Rikospaikalla.)

Pala Micromacro Crime Cityn karttaa

HeroQuestista uusi versio

Vanhasta luolaholvauspelien klassikosta HeroQuestista tulee uusi laitos. Peli on parhaillaan keräämässä rahoitusta Hasbron omassa Hasbro Pulse -palvelussa, jossa Hasbro tekee joukkorahoitusta ja ennakkotilausmyyntiä. Vaatimaton miljoonan dollarin tavoite on tätä kirjoittaessani ylitetty jo reippaasti, vaikka HeroQuest onkin vielä kaukana Kickstarterin suurimmista menestyksistä.

Suomalaisilla ei Hasbro Pulsen pariin ole asiaa, joten suomalaisten uudesta HeroQuestista kiinnostuneiden täytyy odotella mahdollista tavallista julkaisua. Myös lisäosat Return of the Witch Lord ja Kellar’s Keep julkaistaan uudestaan.

Peliä on päivitetty ulkoisesti reippaammin, mutta pelimekaniikan suhteen suuria muutoksia ei ole odotettavissa. Uusia sankareita ja muuta uutta sisältöä on kuitenkin luvassa.

Uuden HeroQuestin  kansi

Lautakunta

Lautakunta raivaa paikat, virittää tuolit pöytien eteen ja pistää tarjottavat sivupöydälle, sillä keskustelun aiheena on lautapeli-illan järjestäminen. Illanviettoa isännöi Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) ja mukana järjestämässä ovat myös Kai Saarto (Todellisuuspako) sekä Miira Hartemo (Noppapotti).

Lyhyet

Minecraft: Builders & Biomes – Farmer's Marketin kansi

Minecraft: Builders & Biomesin lisäosa on saanut nimen. Farmer’s Market lisää peliin uuden tavan voittaa: vihannesten kasvattamisen. Pelaajat voivat löytää laudalta hirviöiden ja rakennusten lisäksi vihannestarhoja, joihin voi kasvattaa vihanneksia. Vihanneksilla voi sitten ostaa esineitä kyläläisiltä. Esineet ovat ainutlaatuisia ja voimakkaita, joten kannattaa kasvattaa kasveja nopeasti, jotta pääsee valitsemaan esineistä ensin.


Koska maailmassa ei vielä ole riittävästi lautapeleistä tehtyjä kupongintäyttöpelejä, pari uutta peliä liittyy kerhoon. Pearl Games julkaisee Troyes’ta kupongintäyttöversion Troyes Dice ja HUCH! taas Rajas of the Ganges: The Dice Charmersin, joka muuntaa Inka ja Markus Brandin lautapelin kupongintäytöksi.

Rajas of the Ganges: The Dice Charmersin kansi
Troyes Dicen kansi

The Great Zimbabwen kansi

Yksi Splotterin parhaimmista peleistä, The Great Zimbabwe, on pitkään ollut loppuunmyyty. Peli ilmestyi alunperin vuonna 2012, seuraava painos tuli 2016 ja nyt on sitten kolmannen painoksen aika. Uudessa painoksessa ei ole mitään muutoksia aikaisempaan verrattuna, mutta eipä peli muutoksia kaipaakaan, se on hyvä näin.

Peli on tilattavissa Splotterin verkkokaupasta.


Kuukauden yllättävä lisäosauutinen on Zochin julkaisema Tobago: Volcano, lisäosa vuonna 2009 ilmestyneeseen Tobagoon. Nimensä mukaisesti lisäosa tuo peliin tulivuoren ja laavaa, jotka muuttavat laudan rakennetta: metsä, joka oli aikaisemmin suurin metsä, ei ehkä pysykään suurimpana.

(Vaikka yhdentoista vuoden tauko peruspelin ja lisäosan julkaisun välissä onkin poikkeuksellinen, tässä ollaan sentään kaukana lajin maailmanennätyksestä: Afrikan tähti: Retkikunnat ilmestyi yli 60 vuotta alkuperäisen pelin jälkeen.)

Tobago: Volcano -esimerkkikuva
Tobago: Volcanon tulivuori on näyttävä ilmestys. Kuva: Zoch

Espanjalainen Ludonova jatkaa Babylonialla alkanutta yhteistyötä Reiner Knizian kanssa uudella Sumatra-pelillä. Pelissä ei riistetä resursseja, vaan yritetään nostaa tietoisuutta Sumatran ekosysteemistä tekemällä tutkimustyötä. Pelissä pitää myös huolehtia GPS-signaalin ja satelliittiyhteyksien riittävyydestä viidakossa samotessa…

Sumatran kansi

Fantasy Flight Games julkaisi ilmaisen yksinpelivastustajan Civilization: New Dawniin. Automaattipelaajan vaatimat kortit ja säännöt voi ladata FFG:n sivuilta ja tulostaa itse. Automaattipelaajan on kehittänyt Tony Fanchi, jonka käsialaa on pelin tuore Terra Incognita -lisäosa.

Civilization: New Dawnin automaattipelaajan kortteja
Kuva: FFG

Carcassonne: Hunters & Gatherersin kansi

Hans im Glück julkaisee uuden version Carcassonne Kivikaudesta. Alunperin vuonna 2002 ilmestynyt peli oli ensimmäinen Carcassonnen itsenäinen sisarpeli. Loppuvuodesta 2020 ilmestyvä uusi versio on tismalleen sama peli kuin aikaisemmin, mutta ulkoasu on vedetty uusiksi. Samalla paranee pelin surkea saatavuus.

Uusi versio tulee myös suomeksi, se löytyy Lautapelit.fi:n julkaisulistalta vuoden 2020 puolelta.

Myös Carcassonne Junior uusitaan, mutta se ei ole suomalaisille mitään uutta, Lautapelit.fi:n julkaisema suomennos uudesta versiosta on jo kauppojen hyllyillä.


Sarjassamme uusia lisäreitä vanhoihin peleihin: alunperin vuonna 1997 ilmestynyt For Sale saa ensimmäisen lisäosansa. Eagle-Gryphon julkaisee For Sale: Advisors Expansionin, joka lisää pelin alkuun uuden kolmannen vaiheen. Siinä huutokaupataan neuvonantajia, joista on sitten hyötyä myöhemmissä vaiheissa. Lisäosa ilmestyy vuoden 2021 aikana.

For Sale Autorama on uusi autoteemainen For Sale, joka sisältää Advisors-lisäosan sisäänrakennettuna. Kwanchai Moriyan kansikuva on upea! Tämä tulee Kickstarteriin lokakuun aikana.

For Sale: Advisors Expansionin kansi
For Sale Autoraman kansi

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Taistelevat robotit

Bots Up on peli taistelevista roboteista. Pelaajat kokoavat robottinsa vartalosta, päästä, käsistä ja jaloista. Taistelut tapahtuvat kortteja pelaamalla ja viimeisenä jäljellä oleva robotti voittaa.

Säännöt ovat luettavissa. Pelistä on ilmainen kokeiluversio.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.10.2020 asti.

Bots Up -demokuva

Sielujen sotaa kahdelle

Soulgivers on kahden pelaajan varsin abstrakti taistelupeli, jossa pelaajat johtavat sankarinsa taisteluun. Kuolleet sankarit jättävät jälkeensä sieluja, joilla voi vahvistaa vielä elossa olevia sankareita, jolloin muodostuu vahvempia kombosankareita.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 14.10.2020 asti.

Soulgiversin esimerkkikuva

Haaksirikkoisten kirous

Castaway Curse on seikkailu- ja alueenhallintapeli, jossa joukko risteilymatkustajia on haaksirikkoutunut kirotulle saarelle. Pelaajien on ryöstettävä resursseja ja kehitettävä hahmonsa mainetta päästäkseen legendaariseen asemaan.

Säännöt ovat luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 16.10.2020 asti.

Castaway Cursen kansi

Automaatti-Liisa

Automated Alice on Jeff Noonin samannimiseen romaaniin perustuva yhteistyönoppapeli. Pelaajat ovat vuorollaan Alicen roolissa ja yrittävät ratkoa Ihmemaata vaivaavia Palapelimurhia, joista Alicea epäillään.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 9.10.2020 asti.

Automated Alice -pelitilanne

Luoteis-Yhdysvaltojen luontoa

Cascadia on puzzlehtava laattojenasettelupeli, jonka aiheena on Yhdysvaltojen luoteisosien luonto. Pelin kuvitus on Beth Sobelin laatutyötä. Eri eläinlajeilla on erilaiset vaatimukset habitaattiensa suhteen ja pelaajien tehtävänä on rakentaa laatoista mahdollisimman harmoninen ekosysteemi.

Säännöt ovat luettavissa. Pelistä on olemassa selaimessa toimiva yksinpelidemo.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 22.10.2020 asti.

Cascadian sisältö

Taas uusi Carpenter-sovitus

The Thingin kansi

The Thing: The Boardgame on jälleen yksi – tällä kertaa virallinen – sovitus John Carpenterin elokuvasta (ja John Campbellin romaanista, johon se perustuu). 4–8 pelaajaa on jumissa tukikohdassa, jossa mukana on ihmiseksi naamioituva muukalainen.

Sääntökirja on luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 14.10.2020 asti.

7. linnake

Miljoonaluokkaan nopeasti kivunnut The 7th Citadel on odotettu jatko The 7th Continentille. Peli on yhteistyönä pelattavaa seikkailua ja löytöretkeilyä maailmanlopun jälkeisessä keskiaikaisessa fantasiamaailmassa. Pelissä on valtavasti tutkittavaa. Pelimekaniikka on tuttu The 7th Continentista, mutta sitä on paranneltu ja kehitelty.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 16.10.2020 asti.

The 7th Citadelin sisältöä

Merihädässä mustekalan kanssa

Crash Octopus on näppäryyspeli Tokyo Highwayn tekijöiltä. Haaksirikko on tapahtunut ja lasti on pelastettava mustekalan lonkeroista. Lastia neppaillaan kohti omaa laivaa ja aina kun lastia saadaan pelastettua, mustekala suuttuu enemmän ja pelilaudalle pudotetaan noppia, jotka saattavat saada kerätyn lastin putoamaan laivan kyydistä.

Ohjekirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 27.10.2020 asti.

Crash Octopus -pelitilanne

I’ll Be Bach!

Lord of the Chordsin kansi

Lord of the Chords on sanaleikkejä ja melkoisen villiä kuvitusta viljelevä kevyt korttipeli, joka yrittää siinä sivussa opettaa musiikin teoriaa. Peli ilmestyi jo vuonna 2019, mutta nyt tarjolla on uusi laitos.

Sääntökirja löytyy täältä.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 22.10.2020 asti.

Kauheaa yhteistyötä

Machina Arcana on taktinen kauhuseikkailu 1–4 pelaajalle, jossa kohdataan Cthulhu-inspiroituneita hirviöitä steampunk-maailmassa. Peli ilmestyi 2019 ja nyt Kickstarterissa on uusi kolmas painos (muutokset kakkos- ja kolmospainosten välillä) ja lisäosa To Eternity, joka tuo peliin uutta sisältöä.

Peliä voi pelata Tabletop Simulatorissa ja Tabletopiassa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.10.2020 asti.

Machina Arcana To Eternityn banneri

Epäsymmetristä ohjelmointihupia

Cactus Townin kansi

Cactus Town on vauhdikas epäsymmetrinen ohjelmointipeli 2–4 pelaajalle. Peli on nopea ja vahvasti vuorovaikutteinen. Säännöt ovat sen verran yksinkertaiset, että peli toimii mainiosti perhepelinä lasten kanssa.

Säännöt ovat luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 20.10.2020 asti.

Sadan yōkain paraati

Night Parade of a Hundred Yokai on japanilaisteemainen koneistonrakennuspeli, jossa pelaajat yrittävät päästä henkiolentojen kuninkaaksi rakentamalla tehokkaat koneistot, joilla sitten levittää omaa vaikutusvaltaa pelilaudalle.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.10.2020 asti.

The Night Parade of a Hundred Yokain nappuloita

Aseta vahti

Set a Watch: Swords of the Coin on itsenäinen jatko-osa vuonna 2019 ilmestyneelle Set a Watch -pelille. Se on yhteistyöpeli, jossa pelaajien on torjuttava valtakuntaa uhkaava vaara. Peli on taktinen seikkailupuzzle perinteisten fantasiaseikkailujen hengessä.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 16.10.2020 asti.

Set a Watch: Swords of the Coinin kansi

Sikojen sotaa, miniatyyrikoossa

Hogs of War: The Miniatures Gamen kansi

Hogs of War: The Miniatures Game on miniatyyripelin muotoon väännetty sovitus vuonna 2000 ilmestyneestä PlayStation-pelistä. Pelissä siat sotivat joko erilaisia tehtäviä, hiekkalaatikkomatseja tai yhteistyössä Horde-tilassa loputonta vihollisarmeijaa vastaan.

Sääntökirja on luettavissa. Pelistä on demo Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.10.2020 asti.

Lisää dinosauruksia

Dinosaur Islandin Jurassic Park -henkinen maailma laajenee kahdella uudella pelillä. Dinosaur World on edelleen työläistenasettelua ja noppadraftia kuten edeltäjänsä, mutta muuten kyse ei ole samasta pelistä, vaikka kaukana ei ollakaan. Nyt huomio on enemmän rakennuksissa, kohteissa ja dinosauruksissa. Sääntökirja on luettavissa ja Tabletopia-versio on tulossa.

Dinosaur Island: Rawr ‘n Write on puolestaan se välttämätön kupongintäyttöversio. Peli ei ole ihan pikkufilleri, vaan isompi peli, jonka kestoksi luvataan 30–45 minuuttia. Tässäkin noppia värvätään ja sitten täytellään polyominolaattoja kupongille. Sääntökirja on luettavissa ja Tabletopiaa on tulossa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 17.10.2020 asti.

Kirjapainotyötä

Impression on peli kirjapainon historiasta. Unkarilaisten Hegedűs Csaban ja Attila Szőgyin suunnittelema peli on ovelaa toimintojenaktivointia ja resetointia tulojen keräämiseksi. Pelaajat kehittävät kirjapainojaan, hankkivat uusia taitoja, keräävät laattoja ja täyttävät tilauksia.

Sääntökirja on luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletopiassa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 20.10.2020 asti.

Impression -lautapeli

Vapaussotaa viidellä eri tavalla

Hidden Strike: American Revolutionin kansi

Hidden Strike: American Revolution on tunnissa tai kahdessa pelattava peli Yhdysvaltojen vapaussodasta. Peliä voi pelata viidellä eri tavalla: yksinpelinä jenkkeinä brittejä vastaan, kaksinkamppailuna, yhteistyöpelinä brittibottia vastaan, petturipelinä bottia vastaan ja salaisella petturilla ja yksi vastaan monta -pelinä.

Itse peli on korttipeliä ja alueiden valtausta. Säännöt ovat saatavilla.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 10.10.2020 asti.

Frankensteinin äiti

Mother of Frankenstein on puzzlepeli, joka kertoo kolmessa osassa Frankensteinin kirjoittaja Mary Shelleyn elämäntarinan. Pakohuonepelillä on kestoa 10–15 tuntia ja se sisältää pulmapaljouden lisäksi muun muassa 2d- ja 3d-palapelit ratkottaviksi.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 24.10.2020 asti.

Mother of Frankensteinin osia

Ultimaattista luolaholvausta

Dungeon Universalis on vuonna 2019 ilmestynyt luolaholvauspeli, josta on nyt käsillä uusi painos. Pelin sääntökirja on uusittu ja joitain osia on päivitetty. Itse peli tarjoaa pitkän tarinan ja paljn itsenäisiä skenaarioita pelattavaksi. Peliä voi pelata monin eri tavoin, yhteistyönä tai luolamestaria vastaan.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 20.10.2020 asti.

Dungeon Universaliksen kansi

Ilmalaivalla Pohjoisnavalle

Airshipsin kansi

Airships: North Pole Quest on vuoteen 1924 sijoittuva peli, jossa pelaajat tavoittelevat ilmalaivoillaan Pohjoisnapaa. Peli perustuu vahvasti historialliseen tutkimukseen ja pelissä on muun muassa historiallisiin malleihin perustuvat pienoismalli-ilmalaivat.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 27.10.2020 asti.

Ukkoskiven uudet seikkailut

Thunderstone Questin uudet questit

Darkness Rising ja Miricelle’s Return ovat uusimmat seikkailupaketit Thunderstone Questiin. Yhteensä ne lisäävät jo valmiiksi varsin muhkean kokoiseen peliin yli 500 uutta korttia. Tarjolla on myös paketti, joka sisältää peruspelin.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 10.10.2020 asti.

Luolaholvitaistelijat

Dungeon Fighter on Cranio Creationsin luolaholvauspeli vuodelta 2011. Siinä pelaajat yhteistyössä kartoittavat luolaholvia. Pelimekaniikka perustuu noppien heittelemiseen ja kieli on vankasti poskessa. Nyt peli on taas Kickstarterissa neljän uuden itsenäisen boksin muodossa Horrible Guildin tekemänä.

Dungeon Fighter in the Labyrinth of Sinister Storms, …in the Chambers of Malevolent Magma, …in the Castle of Frightening Frosts ja …in the Catacombs of Gloomy Ghosts ovat neljä erillistä, mutta yhdistettävissä olevaa peliä, jotka kuvaavat erilaisia fantasiakliseitä, kuten nimistä voi päätellä.

Sääntökirja on luettavissa. Uusi versio parantaa peliä, tekee siitä sujuvamman ja yksinkertaisemman. Uusi versio ei ole yhteensopiva vanhan kanssa, eikä järkevää päivityssarjaakaan saatu kehiteltyä, koska käytännössä kaikki komponentit menevät uusiksi.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 21.10.2020 asti.

Dungeon Fighterin mainosbanneri

Taianomaisten tehtaiden jatkot

Fantastic Factories on vuonna 2019 ilmestynyt työläistenasettelua, koneistonrakennusta, resurssinhallintaa ja noppia yhdistelevä viidessä minuutissa selitettävä, helposti lähestyttävä peli. Nyt siihen on tulossa kaksi uutta lisäosaa, Manufactions ja Subterfuge.

Manufactions lisää vaihtelevat pelaajavoimat ja on muutenkin perinteinen “lisää kaikkea”-lisäri. Subterfuge puolestaan lisää peliin suoraa negatiivista vuorovaikutusta ja sabotaasia.

Säännöt ovat luettavissa. Lisäreistä on tarjolla tulostettava versio ja niitä voi pelata myös Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 28.10.2020 asti.

Fantastic Factoriesin lisäosien mainosbanneri

Lentolaivojen uudet korkeudet

Windward on vuonna 2020 ilmestynyt peli kaasuplaneetan ilmalaivakomentajista. Lisäosa Treacherous Skies on nyt Kickstarterissa ja lisää peliin kaikenlaista uutta kiinnostavaa: kolmannen korkeustason tuomaan peliin syvyyttä, pieniä tiedustelulaivoja, merirosvoja, minitehtäviä, joukkuepeliä ja niin edelleen.

Lisäosan sääntökirja on saatavilla.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 26.10.2020 asti.

Windward: Treacherous Skiesin kansi

Maaseudun rakentelua

Agropoliksen kansi

Agropolis on maatalousteemainen itsenäinen jatko-osa vuonna 2018 ilmestyneelle Sprawlopolis-kaupunginrakennuspelille. Pelit ovat samankaltaisia yksin- tai yhteistyöpelejä ja ne on mahdollista yhdistää toisiinsa. Tässäkin pelissä on Button Shyn pelien tapaan vain 18 korttia, mutta siinä on silti runsaasti vaihtelua pelikertojen välillä.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 10.10.2020 asti.

Väriteoriaa

Swatch on abstrakti väriteemainen peli, jossa pelaajat valitsevat ja sekoittavat värejä ja yrittävät luoda väriyhdistelmiä. Peli on kepeä perhepeli tai taktinen filleri peliharrastajille.

Sääntökirja on luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 29.10.2020 asti.

Pelitilanne-esimerkki Swatchista

Fantastista sotaa

Warfighter: The Fantasy Card Gamen kansi

Warfighter: The Fantasy Card Game on tuorein osa Dan Verssen Gamesin Warfighter-pelien sarjaa. Tässäkin käydään yhteistyössä yksilötason taistelua vihollisia vastaan.

Mielenkiintoista sinänsä, peli on yhteensopiva muiden Warfighter-pelien kanssa, joten jos haluat viedä SEAL-tiimin tuliaseineen luolaholviin taistelemaan örkkejä vastaan tai fantasiaseikkailijat Normandian rannoille, siitä vaan.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 21.10.2020 asti.

Koneistoja tuhoutuneessa maassa

Desolatedin kansi

Desolated on 30–45 minuutin koneistonrakentelupeli 1–6 pelaajalle. Maapallo on käytännössä tuhoutunut ja pelaajien on taisteltava viimeisistä resursseista.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 29.10.2020 asti.

Mikon pelaamia

Reiner Knizian tuotanto on laaja ja monipuolinen. Melko tuoretta antia edustaa espanjalaisen Ludonovan julkaisema Babylonia vuodelta 2019, mutta varsin vanhalta tuntuvin aineksin: teemahan tuo oitis mieleen Tigris & Euphrates -klassikon vuodelta 1997 ja pelimekaniikassa taas on kaikuja vuoden 1998 Samuraista.

Eipä tämä lainkaan hullumpi peli ole tämäkään. Napakan nopea juttu: boksi lupaa kestoksi tunnin, mutta me pelasimme kaksinpelin noin kymmenessä minuutissa, eikä peliporukkani nelinpeliinkään kuulemma saanut tuntia käytettyä. Varsin kevyt pelihän tämä on.

Ludonova ei ole kovin paljon omaa tuotantoa tehnyt ja vaikka Babylonia ihan siivosti tehty onkin ja graafiselta ilmeeltään jopa varsin nätti, sääntökirja jätti kyllä paljon toivomisen varaa. Sääntökirjan taitto on heikkoa, sillä se onnistuu hukkaamaan sääntöjen yksityiskohdat pahemman kerran. Kun pelissä on sinänsä melko paljon pikkunippeliä pisteytyksen suhteen, selkeämpi taitto olisi tehnyt sääntöjen käyttämisestä paljon helpompaa. Nyt on helppo unohtaa pikkusääntöjä ja vaikeaa tarkistaa niitä.

Peli on kuitenkin oikein mainio; pelaisin toistekin, mutta eipä toisaalta jää suuremmin ikävä, kun lainapelin joudun palauttamaan.

Lähikuva Babyloniasta kaksinpelinä
Kuva: Mikko Saari

Toinen peli, jonka lainasin, on Tyrants of the Underdark. Olin pelannut tätä pakanrakennuspeliä kerran aikaisemmin ja mieli teki palata pelin pariin. Peli maistui meillä nuorisollekin, joten tulimme nyt pelanneeksi läpi kaikki eri pakat ja vähän päälle – pelin nostopakka rakennetaan joka peliin yhdistämällä kaksi erilaista teemapakkaa, mikä tuo peliin mukavasti vähän vaihtelua.

Itse peli on varsin suoraviivaista kahden valuutan pakanrakennusta. Vaikutusvallalla ostetaan kortteja ja sotavoimilla paalutetaan aluetta pelilaudalta. Pelilaudalla tapahtuva toiminta on aika suoraviivaista aluehallintaa ja toisten pelaajien nappuloiden syömistä. Täkyinä on muutama merkittävämpi alue, joiden totaalihallinnasta tienaa joka vuoro voittopisteitä, mutta se ei olekaan ihan helppoa, edes kaksinpelissä.

Pelissä on monenlaista mukavaa jippoa ja erilaisia mahdollisuuksia tienata pisteitä. Pidän esimerkiksi siitä, miten korteilla on tietty pistearvo pakassa ja toinen pistearvo pakasta poistettuna. Kaikista kovimmat kortit tietysti kasvattavat pistearvoaan eniten, kun ne saa poistettua pakasta (“ylennettyä sisäpiiriin”), mutta niillä olisi toki käyttöä pakassakin. On vain tylsää, jos pakansiivouskortteja ei saa hankittua.

Laatikko on vähän tarpeettoman iso ja pelin kuvitus on vähän tunkkaista, mutta jos nyt uusisin parhaiden pakanrakennuspelien listani, Tyrants pääsisi helposti mukaan listalle, on se sen verran mainio peli.

Korttikäsi Tyrants of the Underdarkissa, taustalla pelilautaa
Jos pitää violetista, Tyrants of the Underdarkin värimaailma miellyttää varmasti. Kuva: Mikko Saari

Tulevat lautapelitapahtumat

  • Toistaiseksi kehotan suhtautumaan epäilyksellä kaikkiin pelitapahtumiin: niiden toteutuminen on hyvin epätodennäköistä.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Uutiskatsaus 5.10.2020: Palkintopuhetta”

Pystytkö Matti yhtään avaamaan miksi? Millaiselta näytöltä? Puhelimen näytöltä, tabletin näytöltä, tietokoneen näytöltä? Jos tietokoneen näytöltä, minkä kokoiselta? Leveä ja kapea läppärin näyttö, pöytäkoneen näyttö? Ruutukaappaukset sekavista näkymistä olisivat erittäin tervetulleita.

Mieluusti kehitän sivuja selkeämpään suuntaan, pyrkimyksenä on nimenomaan ollut saada teksti pääosaan ja helposti luettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *