Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 16.12.2019: Pakkasta luvassa

Gloomhavenille tulee jatko-osa Frosthaven, joka tarjoaa kylmää kyytiä pohjoisessa. Exit-sarjan vuosi 2020 lupaa joulukalenteria ja uusia pelejä. Uutiset palaavat asiaan vuoden 2020 puolella.

Vuoden viimeisessä uutiskatsauksessa kerrotaan Gloomhavenin seuraajasta ja esitellään Exit-pelisarjan uusia kuvioita.

Hyvää joulua ja iloista uutta vuotta hyvät lukijat, palaamme uutisasioille luultavasti vasta loppiaisen jälkeen.

Gloomhavenille jatko-osa: Frosthaven

Lokakuussa julkistettu kevytversio Gloomhavenista on saanut nimekseen Gloomhaven: Jaws of the Lion. Isaac Childres julkisti nyt myös raskaampaa jatkoa Gloomhavenille.

Frosthaven tulee Kickstarteriin maaliskuussa 2020. Kauas pohjoiseen sijoittuvassa pelissä ryhmä palkkasotureita kohtaa paitsi äärimmäiset sääolosuhteet, myös hirviöitä ja uhkaavia koneita.

Peli on itsenäinen seikkailu, jossa on kuusitoista uutta hahmoa, kolme uutta rotua, yli 20 uutta vihollista, yli sata uutta esinettä ja uusi sadan skenaarion kampanja. Pelissä on vanha tuttu taistelumekaniikka, mutta myös paljon enemmän tehtävää taistelun ulkopuolella, muun muassa kylän kehittämistä.

Hirveän pahasti ei varmasti mene metsään, jos veikkaa Frosthavenia vuoden 2020 suurimmaksi Kickstarter-julkaisuksi.

Frosthavenin kansi

Exit-joulukalenteri jouluksi 2020

Vuoden 2019 joulu ei ole vielä mennyt, mutta ensi joululle on jo tiedossa Exit-joulukalenteri. Siinä on luvassa helppo pakohuonepulma joulukuun jokaiselle päivälle. Lisäksi on tulossa kirjamuotoinen joulukalenteri.

Parin tavallisen Exit-pelin lisäksi luvassa on myös pari pakohuonepelin ja palapelin yhdistävää Exitiä. Näiden ilmestymisestä englanniksi, suomesta puhumattakaan ei ole vielä tietoa.

Kosmoksen kertoman mukaan sarjan pelejä on myyty jo 4,5 miljoonaa kappaletta, joten ei ihme, että kaikenlaista uutta kehitellään. Lautapelit.fi:n puolelta taas on kuulunut, että suomenkielisetkin pelit käyvät sen verran mukavasti kaupaksi, että jatkoa suomennoksillekin on odotettavissa.

Exit-sarjan uutuuksia 2020: joulukalenterit ja peli+palapeli. Kuva: Kosmos
Kuva: Kosmos

Barkham Horror

Barkham Horror: The Meddling of Meowlathotep -skenaariopaketti Arkham Horror: The Card Gameen kuulostaa lähinnä huonolta vitsiltä, mutta totta se on: aprillipilana syntynyt idea sai innostuneen vastaanoton ja nyt se on sitten julkaistu tuote. Lisätietoja lisärin taustasta Fantasy Flightin sivuilla.

Hupijutulla on hyvä motivaatio: Fantasy Flight tukee Pets for Vets -projektia, joka hankkii sotaveteraaneille koulutettuja eläimiä kumppaneiksi.

Barkham Horrorin kortteja. Kuva: Fantasy Flight Games
Kuva: Fantasy Flight Games

Lautakunta

Lautakunta juttelee siitä miten pelaamisesta on tullut harrastus ja millaisia pelejä voidaan pitää harrastuksen “porttipeleinä”.

Mikko Saari (Lautapeliopas.fi) ja Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) käyvät läpi Lautapelioppaan joululahjapelisuosituslistaa. Mitä pelejä punkinkonttiin kannattaakaan siis hankkia? Lisäksi kuulemme lahjasuositukset Annika Saarrolta (Todellisuuspako) sekä Mirva Jääskeläiseltä (Koko perhe pelaa).

Jakso on nauhoitettu 3.12.2019.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Red Outpost on kansikuvan perusteella kovin Scythen oloinen peli, mutta yhteydet taitavat jäädä maatyöläisiin ja mecheihin. Peli on 30–60 minuutin työläistenasettelupeli muukalaisplaneetalla, jossa eletään kommunistisessa utopiassa. Koska kyse on kommunismista ja kollektivismista, kenelläkään ei ole omia työläisiä, vaan kaikki hallitsevat kaikkia työläisiä. Työläisten hyvinvoinnista ja mielialasta huolehtiminen on myös erittäin tärkeää.

Perusmalli maksaa 30 dollaria, luksusmalli 35 dollaria. Päälle tulee arviolta 14 dollaria postikuluja. Toimitus on luvattu toukokuulle 2020 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Night of the Living Dead: A Zombicide Game on CMONin Zombicide-sarjan peli George A. Romeron samannimisen elokuvan pohjalta.

Peli maksaa 80 dollaria, mutta postikuluja arvioidaan tulevan 40–65 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Jos peli kiinnostaa, toimi nopeasti, kampanja päättyy jo 19.12.2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Pari uutta pakohuonepeliä tuli testattua. Escape Room in a Box: The Werewolf Experiment keräsi kelpo potin Kickstarterissa, nyt testattavana oli Mattelin julkaisema massamarkkinaversio. Boksi on vähän totuttua isompi ja kalliimpi, hintaa on nelisen kymppiä. Vastineeksi saa sitten vähän enemmän sälää, mutta ei tämä nyt vieläkään kovin lähellä oikeaa pakohuonetta tunnelmaltaan ole, vaikka laatikosta pari halpaa muovista numerolukkoa löytyykin.

Ihan kiva kuitenkin, enimmäkseen aika helppo, mutta parissa kohtaa vähän pysäytti miettimään. Voitimme kuitenkin. Selvästi kuitenkin B-sarjaa, kyllä Exitit ja Unlockit vielä pidemmän korren vetävät.

Hintakin on melko yhdentekevä juttu. Käytännössä tämä maksanee tismalleen saman verran kuin halvemmat Exititkin, parhaassa tapauksessa saan pelin myytyä eteenpäin samalla hinnalla kuin ostinkin.

Näin käy Escape Room in the Boxin voittaminen. Kuva: Mikko Saari

Samaan B-sarjaan laskisin myös Escape from the Starline Expressin. Tämä peli muistuttaa aika paljon Escape the Room -sarjan pelejä, tarinaa on vähän enemmän, mutta pulmat aika suoraviivaisia. Vaikeustaso oli vähän liiankin helppo, viimeiseen pulmaan asti.

Jokunen ihan hauska pulma tässäkin ja isona bonuksena monessa tehtävässä oli kaksoiskappaleet materiaaleista, mikä kahdestaan pelatessa oli kyllä todella mukava juttu, kun kumpikin saattoi katsella omiaan yhtä aikaa – tosi kiva juttu pelissä, jossa tehtäviä ratkotaan yksi kerrallaan.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22; 3; 5, 14, 20, 50; 23.

Ei suorituksia tällä viikolla.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Just One on mainio partypeli, jossa selitetään sanoja yhden sanan vihjeillä väistellen toisten antamia vihjeitä.
  • On the Underground on metroverkon rakentamista ja matkustajan juoksuttamista.
  • Mikon top 20 on tiivis lista kahdestakymmenestä parhaasta lautapelistä.
  • A Feast for Odinin arvioon on lisätty juttua The Norwegians -lisäosasta.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *