Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 2.9.2019: Vuosiäänestys 2019 on avattu

Uutiskatsauksessa käynnistetään Lautapelioppaan vuosiäänestys vuodelle 2019, kerrotaan Lautapelaamaan-tapahtumasta ja esitellään Essen-uutuuksia.

Uutiskatsauksessa käynnistetään vuosiäänestys 2019, kerrotaan Lautapelaamaan-tapahtumasta ja esitellään Essen-uutuuksia.

Vuosiäänestys 2019 on avattu

Vuosiäänestys on aloitettu! Lautapelioppaan vuosiäänestys on joka syyskuu pidettävä äänestys, jossa selvitetään suomalaisten suosikkipelit. Äänestää saa mitä tahansa peliä, jota on kuluneen vuoden aikana (syyskuusta elokuuhun) pelannut. Pelin julkaisuajankohdalla ei ole väliä, voit siis äänestää aivan uusia tai ikivanhoja pelejä, kunhan kyseessä on peli, jota olet viimeisen vuoden sisällä pelannut.

Äänestys on mielenkiintoinen, koska se mittaa sitä, mitkä pelit ovat oikeasti vetovoimaisia ja tulevat pelatuiksi. On helppo antaa pelille hyvät arviot BoardGameGeekissä, mutta arvioilla on paha tapa jäädä voimaan – turhan harva käy pudottamassa vanhoja arvioita, kun joku peli ei enää niin miellytäkään. Vuosiäänestyksessä tällaiset pelit karsiutuvat armotta, samoin ne pelit, joita arvostetaan teoriassa, mutta ei pelata käytännössä.

Lisäksi vuosiäänestys on kiinnostava, koska sitä on pidetty jo vuodesta 2003, joten tuloksista voi tehdä pidemmän aikavälin seurantaa pelien suosion kehityksestä. On mielenkiintoista nähdä, miten uudet pelit nousevat suosioon, pysyvät suosittuina ja hiipuvat, jos hiipuvat: vuosiäänestys antaakin hyvän listan peleistä, jotka todella toimivat ja kestävät aikaa.

Osallistu äänestykseen täällä. Äänestysaikaa on 15.9.2019 asti.

Lautapelioppaan vuosiäänestys 2019

Lautapelaamaan 2019 on tulossa!

Suomen suurin ja kaunein lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään tänä vuonna Helsingissä kauppakeskus Redissä 27.–29.9.2019. Suomen lautapeliseuran järjestämässä tapahtumassa paikalla on totuttuun tapaan Lautapeliseuran pelikirjasto ja paljon pelaajia – mitään sen ihmeempää ohjelmaa tapahtumassa ei ole, vain mittavat mahdollisuudet pelata pelejä.

Käytetyistä peleistä kiinnostuneiden kannattaa tsekata tapahtuman ketjuvaihto BoardGameGeekistä. Ketjuvaihtoon voi ilmoittaa pelejä 8.9.2019 asti, omat toivelistat ilmoitetaan seuraavalla viikolla ja alkuviikosta 16.9. jälkeen tiedetään, miten pelit ja rahat ovat vaihtaneet omistajaa.

Ennen tapahtumaa järjestetään myös nettihuutokauppa. Huutokauppaan voi ilmoittaa myytäviä kohteita 15.9. alkaen. Huutokauppa päättyy 22.9.2019. Näiden vaihtoehtojen lisäksi tarjolla on seuran pyörittämä kirpputori ja hollantilainen huutokauppa, jossa myydään kirpputorilla myymättä jääneet pelit.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy Lautapeliseuran sivuilta ja Lautapeliseuran foorumilta. Tapahtuma löytyy myös Facebookista. Tapahtuma on ilmainen, päihteetön ja kaikille avoin. Tapahtuman suurimpia sponsoreita ovat Lautapelit.fi ja Asmodee Nordics.

Lautapelaamaan 2019

Essen-uutuuksia

BoardGameGeekin Essen-ennakkolista on avattu. Tulen käymään listalta löytyviä pelejä läpi Esseniin asti, mutta kuulisin mieluusti, mitkä pelit teitä kiinnostavat – mitä kaikkea listalta kannattaisi nostaa esiin?

 • Era: Medieval Age on Matt Leacockin roll-and-build-peli, Roll through the Agesin henkinen perillinen. Nyt ei täytetä kuponkia, vaan rakennellaan kaupunkia palikoilla nopanheittojen perusteella. Matt Leacock julkaisi kattavan suunnittelupäiväkirjan sivuillaan.
 • Kingdomino Duel on kaksinpelattava noppaversio Kingdominosta. Valtakuntaa täytetään kupongille noppaa heittämällä ja pelaajien on muodostettava dominoita yhdistelemällä kaksi noppaa.
 • The Mind Extreme on uusi versio The Mindistä. Nyt 1–100-pakan sijasta on kaksi 1–50-pakkaa ja kaksi pinoa, joista toiseen pelataan numerot nousevassa ja toiseen laskevassa järjestyksessä. Joillain kierroksilla toinen pakoista voi lisäksi olla kuvapuoli alaspäin.
 • Terramara on italialaisten Acchittocca-suunnittelijoiden peli Pohjois-Italian pronssikauden asukkaiden elämästä. Luvassa on työläistenasettelua ja vaihtuvia pelaajavoimia.
 • Perseverance: Castaway Chronicles on Mindclashin (Anachrony, Trickerion, Cerebria) uusin peli, jossa risteilyalus joutuu oudon myrskyn jälkeen mysteerisaaren rannalle. Saarella on dinosauruksia ja aluksen matkustajat selviytyvät ja perustavat dinosaurusten kanssa uuden sivilisaation. Pelimekaniikka on noppadraftia ja noppatyöläistenasettelua viiden episodin mittaisena tarinana. Essenissä on tarjolla demoa, peli tulee Kickstarteriin loppuvuodesta 2019.
 • 1987 Channel Tunnel on kaksinpeli kanaalitunnelin rakentamisesta. Toinen pelaajista on Ranska, toinen Englanti, ja kisa parhaasta tunnelinrakennuksesta käy kuumana.
 • Lisää pakohuoneita on tarjolla, kun Cranio Creations julkaisee Mystery House: Adventures in a Boxin.
 • Kiinnostaako Yhdysvaltojen politiikan klassikkokohut? Matthias Cramerin Watergate on kaksinpeli, jossa toinen pelaajista edustaa Nixonin hallintoa, toinen The Washington Post -lehteä.
 • Bruno Cathalalta ja Evan Singhiltä tulee Ishtar: Gardens of Babylonia, puutarhurointipeli, jossa kuivaa autiomaata muutetaan Babylonian riippuviksi puutarhoiksi. Ohjelmassa on laattojenasettelua ja taktikointia.
 • Yksinäisille kahvifaneille japanilainen Coffee Roaster tarjoaa pähkäilyä kahvinpaahtamisen maailmassa. Saatko optimoitua paahtoprosessin ja tulokseksi vaaditun tasoista kahvia?
 • The Pursuit of Happiness -pelissä pääsee unelmoimaan, kun The Pursuit of Happiness: Experiences -lisäri tarjoaa uusia elämyksiä ja kokemuksia.
 • Splotterilta ei tänä vuonna tule uutta peliä, mutta lisäri Food Chain Magnate: The Ketchup Mechanism and Other Ideas on Essenissä myytävänä lisäriksi melko kirpeään 75 euron hintaan.
 • Deckscape-sarja jatkuu The Curse of the Sphinxillä, jossa joudutaan ansaan muinaisen egyptiläisen monumentin sisälle. Decktective: Bloody-Red Roses on uusi sarja, jossa pelaajien on selvitettävä mystinen rikosjuttu. Kuvauksen perusteella Decktective kuulostaa selvästi enemmän perinteiseltä peliltä: siinä pelataan kortteja joko pöytään, jolloin kaikki saavat sen nähdä, tai poistopakkaan, jolloin vain kortin nähnyt pelaaja tietää, mitä kortissa sanotaan. Pelin lopussa pitää vastata kysymyksiin oikein saadakseen pisteitä, mikä viittaisi vähän kertakäyttömysteeriin.
 • Bang! Noppapeli saa muun muassa zombieita uudessa Bang! The Dice Game: Undead or Alive -lisärissä, jossa on viisi uutta moduulia, muun muassa zombieita, viskiä ja mahdollisuuden kaksintaisteluihin.
 • Qwixx On Board on lautapeliversio Qwixxistä. Säännöt ovat ilmeisesti varsin pitkälle samat kuin noppapelissä, mutta nyt ei rastiteta kuponkia, vaan edetään pelilaudalla.
 • Paranormal Detectives on päättelypartypeli Lucky Duckilta eli Chronicles of Crimen tekijöiltä. Aihe on sama kuin Mysteriumissa eli haamu yrittää viestiä tutkijoille haudan takaa, mutta tässä tutkijat kilpailevat keskenään. Peli on myös enemmän partypeli ja haamulla on monenlaisia keinoja: sanapuzzleja, Ouija-lautaa, pantomiimiä, piirtämistä tutkijan kädellä, tarotkortteja, piirtämistä sormella tutkijan selkään ja niin edelleen.
 • RatVille on Espanjassa suosiota nauttiva peli viemäriselviytyjien yhteisöstä: pelaajien on johdettava oma viemäriyhteisönsä loistoon.

Lautakunta

Lautakunta käy läpi Vuoden peli 2019 -palkitut pelit kaikista neljästä kategoriasta. Finaaliin yltäneet lastenpelit, partypelit, perhepelit ja strategiapelit käydään läpi Tuomo Pekkasen (Lautapelit.fi) johdolla. Mukana keskustelemassa ovat myös strategiapelikategoriassa tuomaroineet Kai Saarto (todellisuuspako) sekä Joonas Konstig (Puutyöläinen) ja kuluttajaraadissa mukana ollut Mirva Jääskeläinen (Koko perhe pelaa). Jakso on nauhoitettu 22.8.2019.

Lyhyet

 • Hasbro luopuu vuodesta 2020 alkaen muovista pelien ja lelujen paketoinnissa. Tavoitteena on päästä eroon muovista vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä luopumista minigrip-pusseista, kuminauhoista, shrinkwrapista, ikkunallisista paketeista ja blistereistä.
 • Isot julkaisijat ovat löytäneet kupongintäyttöpelien riemun. Mattel julkaisee noppaversiot BlokuksestaUnosta ja Skip-BostaBlokus Dice Gamessa jokainen pelaaja täyttää omaa pelilautaansa neljän värin kuvioilla. BGG Newsillä on video pelistä.
 • Tanskalaiset Asger Harding Granerud ja Daniel Skjold Pedersen ovat perustaneet oman pelifirman. Sidekick Gamesin ensimmäinen julkaisu on Bloom Town, laattojenasettelu- ja kaupunginrakennuspeli.
 • Iin seurakuntatalolla pidetään joka toinen sunnuntai lautapeli-iltapäiviä. Pelipäivät ovat avoimia kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

Iin lautapeli-iltapäivät

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Animal Empire on valtakuntien valloittamista keskiaikaisessa eläinhahmojen maailmassa. Toisia pelaajia voi valloittaa omiksi vasalleikseen, mutta vasallit voivat olla petollisia ja kääntyä hallitsijaansa vastaan.

Peli maksaa noin 25 euroa Suomeen toimitettuna (ole tarkkana, että valitset oikean pledgen, tarjolla on kalliimpikin). Toimitus on luvattu joulukuulle 2019 ja on ilmeisesti veroton. Kampanja löytyy täältä.


Successors on Richard H. Bergin ja Mark Simonitchin korttivetoinen sotapeli Aleksanteri Suuren perillisten taisteluista. Peli on ilmestynyt alun perin Avalon Hillin julkaisemana vuonna 1997 ja GMT Gamesin julkaisemana 2008 ja sitä pidetään yhtenä parhaista moninpelattavista sotapeleistä. Peliä on nyt päivitetty, uudistettu ja fiksailtu, ja ulkoasu on pistetty aivan uuteen uskoon.

Peli maksaa 65 puntaa. Päälle tulee arviolta 12 puntaa postikuluja. Toimitus on luvattu lokakuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Saigon 75 on noin tunnissa pelattava, melko yksinkertainen sotapeli Vietnamin sodasta kesästä 1973 kesään 1975. Tapahtumakortit tuovat vaihtelua ja peli lupaa tiivistä, jännittävää toimintaa.

Peli maksaa 61 euroa Suomeen toimitettuna, 102 euroa neopreenipelilaudan kanssa. Toimitus on luvattu toukokuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Epic saa jatkoa. Peli tarjoaa keräilykorttipelimäistä pelattavuutta ilman keräilyelementtiä. Eeppisyysruuvi on väännetty täysille: kuvittele Magic-peli, jossa pelaajilla on yksi landi, suurin osa korteista on ilmaisia ja osa maksaa yhden manan. Toimintaa on siis luvassa reippaasti.

Kickstarter-kampanjaan sisältyy kolme erillistä settiä. Epic Duels on aloittelijoille suunnattu aloituspaketti, Epic Jungle on kahden pelaajan boksi trooppisella teemalla ja The Lost Tribe on neljä 15 kortin pakettia, yksi joka värille, joista yhdistämällä kaksi saa pelikelpoisen 30 kortin pakan.

Duels maksaa 20 dollaria, kaiken uuden saa 55 dollarilla ja kaiken Epic-tavaran ikinä saa 129 dollarilla. Paljon muitakin vaihtoehtoja on tarjolla, myös Star Realmsiin, Hero Realmsiin ja Sorcereriin. Toimitukset on luvattu heinäkuulle 2020, postikuluja tulee tilauksen koosta riippuen 20–30 dollaria ja toimitukset ovat verottomia. Kampanja löytyy täältä.


Windward on maineen keräystä lentolaivan kapteenina kaasuplaneetalla, jonka ilmakehässä lennellään metsästäen lentovalaita ja ryöstäen saalista toisilta pelaajilta.

Peli maksaa 54 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan 18 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Fidget Factory on Fidget Cuben tekijöiden peli, jossa rakennellaan Fidget Cubeja yhteistyössä – avaruudessa ja uhkana peikot, jotka yrittävät sabotoida prosessia. Tavoitteena on saada koottua valmis kuusisivuinen Fidget Cube ennenkuin tuotannon deadline on tavoitettu.

Perusmalli maksaa 41 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli 62 dollaria. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020 ja veroton. Kampanja löytyy täältä.


MatchBreaker on deittailuaiheinen kevyt korttipeli Napakymppi-hengessä: kolmelle poikamiehelle pelataan ominaisuuksia kuvapuoli alaspäin, toivotaan että omat ominaisuudet sopivat poikamiehiin ja yritetään vältellä huonoja poikamiehiä.

Peli maksaa noin 26 euroa Suomeen toimitettuna, 35 euroa NSFW-lisärin kanssa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Reigns: The Council on Bruno Faiduttin ja Hervé Marlyn epäsymmetrinen partypeli, jossa yksi pelaajista on monarkki ja muut ovat (enemmän tai vähemmän) luotettuja neuvonantajia, joilla on salainen toive valtakunnan tilasta hallituskauden lopussa. Jokainen neuvonantaja tekee monarkille ehdotuksen, jonka hallitsija hyväksyy tai hylkää. Ehdotukset vaikuttavat kansaan, kirkkoon, armeijaan ja vaurauteen. Jos joku mittareista menee toiseen ääripäähänsä, valtakunta kaatuu ja hallitsija vaihtuu.

Perusmalli maksaa 28 puntaa. Keräilyversio maksaa 45 puntaa ja aidon kruunun kanssa 20 000 puntaa. Postikuluista ei ole vielä tietoa. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Muffin Time on kaoottinen korttipeli, joka perustuu asdfmovie-nettivideoihin. Peli on silkkaa “otapa tästä”-korttien juhlaa, satunnaisuutta ja kaaosta.

Peli maksaa 30 puntaa Suomeen toimitettuna, 35 puntaa stretch goalien kanssa ja pari isompaakin versiota on tarjolla. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020 ja verottomuudesta ei ole tietoa. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon kiehtova uutuus oli Inis, joka on kiinnostanut oikeastaan aina jossain määrin. Peli on ukkoja kartalla -taistelemista, mikä ei todellakaan ole minun genreni, mutta Inis tekee genressä oikein mielenkiintoisia juttuja. Taisteleminen on sopivalla tavalla hankalaa, eikä mitenkään välttämätöntä ja erilaiset voittotavoitteet antavat hyvin mahdollisuuksia tavoitella voittoa.

Meidän pelissämme onnistuin sössimään pelini ensimmäisen kierroksen epäonnisilla manöövereillä. Sen jälkeen kestikin kauan ennen kuin sain tilanteen laudalla kääntymään suotuisaksi. Onnistuin kuitenkin parantamaan tilannetta pikkuhiljaa ja vaikka viimeisen kierroksen iso hyökkäykseni torpattiin heti, sain silti alistettua valtaani kuusi toisen pelaajan klaanilaista, mikä tarkoitti voittoehdon täyttämistä. Valitettavasti kaksi muutakin pelaajaa onnistui täyttämään voittoehtoja samalla vuorolla ja toinen näistä pelaajista hallitsi pääkaupunkia ja oli siten Brenn, joka voittaa tasapelit.

Inis
Inis on näyttävän näköinen peli. Minä pelasin valkoisilla. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22.

Tulevat lautapelitapahtumat

 • 21.–22.9.2019 pidetään MaraCon XLIII Oulussa Kaijonharjun nuorisotalolla. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 27.–29.9.2019 järjestetään Lautapelaamaan Helsingissä ostoskeskus Redissä.
 • 4.–5.10.2019 järjestetään DaimyriaCon, Sami Laakson peleihin keskittyvä tapahtuma lautapelikahvila Tavernassa Tampereella. Ohjelmassa Dale of Merchants -turnaus ja Lands of Galzyrin esittelyä. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 18.–20.10.2019 pidetään JokiCon Joensuussa.
 • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
 • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

 • Second Chance on Uwe Rosenbergin suunnittelema hyvin minimalistinen kupongintäyttöpeli.
 • Welcome To… on taas temaattisempaa ja monimutkaisempaa kupongintäyttöä.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *